PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 22.10.2018

Osnova so vedno drva. Ti imaš suhe dovolj. Mogoče delaš napako pri pripravi posteljice. So mogoče tu predebeli komadi. Jaz običajno podkurim z razcepanci do debeline 3cm. Na njih položim sloj razcepancev debeline do nekje 5-6cm. Nato šele naložim običajna drva.
No saj s podobnimi težavami smo se pri prvih kurjenjih tako ali tako spoprijemali tudi ostali kurjači. Jaz sem imel kar nekaj težav s previsokimi temperaturami dimnih plinov.
Moj nasvet. Prečekiraj nastavitve kotla v uporabniških menujih in jih primerjaj s priporočenimi.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 23.10.2018

Sem govoril z mojstrom okrog temperature dimnih plinov in izgorevalne komore.

Temperatura izgorevalne komore med 350 in 40 stopinj celzija je zelo v redu (Gomi, očitno je senzor nekje bolj zadaj).

Temperatura dimnih plinov je precej nizka, fotografijo touch screena je poslal v Centrometal, kjer načeloma zagovarjajo čim nižjo temperaturo dimnih plinov zaradi večjega izkoristka, bo pa videl kaj mu bodo odgovorili na to. Verjetno je to posledica zidanega dimnika, v katerem se nabira kondenz in potem se ta dimnik dolgo časa ogreva in ker vodi pari (od tukaj bela meglica).
Mojster pravi, da negativnih posledic za peč in sistem ne bo, lahko pa bo to problem za dimnik.
Mogoče ve kdo na kakšen način bi se to lahko poznalo?

Glede katrana mi je v prehodnem času svetoval manjše kurilne naklade, naj pa to ne bi bila nobena škoda za peč.

Če dobim še kakšno dodatno informacijo javim.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Sid3 - 23.10.2018

Senzor je verjetno na eni sliki v tem postu. Nahaja se na levi strani ko odpres spodnja vrata. Ni pred vhodom v turbolatorje. Pri meni, mojem kotlu se giblje temp 400c do 500c pred vhodom v turbolatorje se pravi za iz komoro. (Imam drugacen kotel).
Tdp je okoli 170c.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 23.10.2018

Ima Sid3 prav. Senzor za komoro ni pred komoro ampak nekje ob bočni steni, ko dimni plini obrnejo v zadnji del k izmenjevalcem. Je v tehničnih navodilih narisano. Torej tvoje temperature v izgorevalni komori niso tako slabe ker senzor ne prikazuje dejanske temperature v njej. V izg. komori računaj, da so vsaj 200° višje če gledamo povprečno, v centru pod plamenom iz zgornje. komore pa še več.
Zaradi katrana, ki se nabira v nakladalni komori se pa ne sekiraj. Ta se nabira v vseh kotlih in tudi pogori.
Za zidan dimnik pa so temperature dimnih plinov po moje krepko prenizke ravno zaradi velike mase ki jo težko ogreješ in dokler je ne ogreješ dovolj, se bo tvoril kondenz. Jaz bi šel pri takem dimniku na precej višjo temperaturo. Vsaj toliko kot jo ima Sid3. Pri meni je še 10°višja (pri šamotni cevi).

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 23.10.2018

Gomi se strinjam, ampak kako prideš do višjih temperatur dimnih plinov? Lahko naredim kaj na kotlu?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 24.10.2018

Seveda lahko. Preko instalacijskega menuja se pride do nastavitev kotla. Tu potem lahko nastaviš ogromno stvari - tudi temperature. Vendar pa je dostop omogočen le s pinom. Običajno to naredi serviser ob prvem zagonu. Takrat naj bi ti tudi kotel prilagodili objektu in tvojim potrebam. Pot do teh menujev imaš opisano v Tehničnih navodilih za regulacijo, ki so priložena kotlu. So pa tudi netu na tem linku:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://termometal.hr/centrometal-bio-tec-l-grupa-479/">https://termometal.hr/centrometal-bio-tec-l-grupa-479/</a><!-- m -->.
V začetku je res najbolje, da ti kotel nastavi pooblaščeni serviser. Kolikor vem je tudi garancija povezana s prvim zagonom kotla.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 24.10.2018

Pošiljam vam še odgovor Centrometalovega servisa in temperature ob zadnjem kurjenju.

Kotel in sistem očitno štima. Kot kaže se bom moral spustit v predelavo dimnika zaradi kondenza Smile... Še vedno upam, da ne bo treba ampak kar bo bo.

Lp, Luka

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - bk9105 - 24.10.2018

Kak dimnik pa imaš? Fi, višina?
Mogoče ti regulator vleka lahko kaj pomaga.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 24.10.2018

Klasično zidan dimnik v 80. letih, neizoliran, 7,5m, 160mm šamotna tuljava, kapa zidana.
Zraven še cev za zračnik.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 24.10.2018

Podobna izvedba kot moja. Sem bolj ziheraš zato vozim na višjih temperaturah, čeprav mi kotel dobro vozi tudi pri temperaturah okrog 150°do160°. Priznam pa, da skoraj ne morem verjeti, da so tvoje temperature dima lahko tako nizke. No mogoče se bo še kateri lastnik tega kotla oglasil in povedal kako je s temperaturami pri njem.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - lenin - 24.10.2018

Pozdravljen sicer imam biotecplus sam itak je isto v osnovi...
Kolikor sem uspel spremljat moje temp. So okoli 120-150 vecinoma okoli 120 v sredini procesa.... je pa res da so bile prva tri kurjenja tudi bolj nizka potem se je pa ustalilo pri teh temp.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mišek2014 - 24.10.2018

Hecno to, recimo froling s4, ga ima sestra, ima pa dimne pline okrog 220. Pa so to kao mercedes peci.
Nasa delta ima tam od 175 do 185. Ko na polno gori. Maximum imam nastavljen na 200.
Sestrin moz mi je enkrat razlagal, da ima froling visje nastavitve temperatur zato, da kljub temu da dela na visjih ima boljsi izkoristek, ker bi naj ravno zaradi tega bilo bolj popolno izgorevanje, ker obratuje z visjimi temperaturami. Kaj pa vem.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - nick101 - 24.10.2018

Sveže očiščen s4 dosega 220C tdp ?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mišek2014 - 24.10.2018

Ko je spucan se ze ne spolnim vec koliko je takrat.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mr.muri - 25.10.2018

Evo, tudi jaz imam tale kotel. Tole je bilo šele četrto kurjenje (trenutno vsakih 4-5 dni. Dimnik je schiedel uni plus, višine 7m, premera 180mm (po uradnih podatkih za peč je prenizek).
Tole je dim ob začetku obratovanja:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/U/Vl/lN1hM1J/img20181025104659unichr("46")jpg[/img]

Tole so pa temperature pri polnem obratovanju:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2R/ty/2DL9OXfw/img20181025112505unichr("46")jpg[/img]