PodSvojoStreho.net
Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Bomo spet ogrevali na kurilno olje (/showthread.php?tid=59645)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - temp - 4.1.2016

Mogoče bi bila varianta tudi za kako novogradnjo, kjer že malce zmanjkuje denarja raje investirat v fasado pa v kurilnico kak kotel na kurilca z bolhe za kak let ali dve.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - rok77a - 4.1.2016

Gledajo povprečje zadnjih 14 dni. 20. decembra je bila najnižja cena nafta in samo da bi ostala v zadnjih 14. dnevih na teh najnižjih nivojih, se bo jutri vseeno znižala cena bencina/olja. Logično.

Sicer pa je tudi meni super tole znižanje, upam da čimdlje traja, da ne bo spet čez 2 leti euro liter.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bvs - 4.1.2016

temp Napisal:Mogoče bi bila varianta tudi za kako novogradnjo, kjer že malce zmanjkuje denarja raje investirat v fasado pa v kurilnico kak kotel na kurilca z bolhe za kak let ali dve.

Vrži zadevo na papir. Pri novogradnji bi krepko razmislil o TČ, razen če boš porabil npr. 500l olja/sezono. Računaj investicijo na 20 let, to za dve leti te lahko finančno spodnese.
Če boš investicijo zadel, potem super, v nasprotnem primeru pač nimaš sreče Smile. Moj sosed je v 15 letih menjal že tretji vir ogrevanja (star ven, nov noter), da se greje ceneje in njemu se to dobro zdi Big Grin . Pač nima sreče oz. zdaj bi mu že lahko potegnilo, da ga cikli matrajo.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Homer - 4.1.2016

Vsi ki kurite na ELKO, čimprej napolnite rezervoarje, ker ko bo počilo med Savdsko Arabijo in Irakom, bodo cene spet šle v nebesa. In počilo bo, prej ali slej!
Zato se ne zanašajte, da bodo dolgoročno nizke cene ......

Se strinjam bvs. Največ te stane skakanje iz enega energenta v drugega.

Cena olja ne bo nikoli tako poceni kot je bila. Nafta je lahko mirno 5 let na teh nivojih ali nižje in s tem ugodne cene olja.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Hanzi - 4.1.2016

Tudi "mi" jurja

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - gt001 - 4.1.2016

Homer Napisal:Vsi ki kurite na ELKO, čimprej napolnite rezervoarje, ker ko bo počilo med Savdsko Arabijo in Irakom, bodo cene spet šle v nebesa. In počilo bo, prej ali slej!
kot trenutno kaze, se bodo spokali prej z Iranom.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - sašo65 - 4.1.2016

Homer Napisal:Vsi ki kurite na ELKO, čimprej napolnite rezervoarje, ker ko bo počilo med Savdsko Arabijo in Irakom, bodo cene spet šle v nebesa. In počilo bo, prej ali slej!
misliš Iranom...

vsaka stvar k se je sesula in nafta se še ni povsem sesula, je potem leta in leta bila tam.Smile

Mal heca, pa vseeno.

@sašo65
Ja, seveda, moja napaka, mislil sem Iran!

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Energetik81 - 4.1.2016

bvs Napisal:
temp Napisal:Mogoče bi bila varianta tudi za kako novogradnjo, kjer že malce zmanjkuje denarja raje investirat v fasado pa v kurilnico kak kotel na kurilca z bolhe za kak let ali dve.

Vrži zadevo na papir. Pri novogradnji bi krepko razmislil o TČ, razen če boš porabil npr. 500l olja/sezono. Računaj investicijo na 20 let, to za dve leti te lahko finančno spodnese.
Če boš investicijo zadel, potem super, v nasprotnem primeru pač nimaš sreče Smile. Moj sosed je v 15 letih menjal že tretji vir ogrevanja (star ven, nov noter), da se greje ceneje in njemu se to dobro zdi Big Grin . Pač nima sreče oz. zdaj bi mu že lahko potegnilo, da ga cikli matrajo.
Če res dobro izoliraš bajto, je dejansko vseeno koliko stane energent. Važno je da je investicija v ogrevanje majhna. Ampak to je po mojih izračunih tam nekje od 20cm fasade/30cm mansarde naprej.

Meni se je recimo kljub solidni izolaciji (15cm, 25cm) še vedno splačala TČ (povrnitev v 4 letih v primerjavi s plinom).

Matra te v tem primeru samo topla voda, ki se jo porabi kot se pač jo.

To bi bila že pasivna hiša....
Pa tudi v taki hiši se ne moreš ogniti porabi sanitarne vode, ki postane pomemben faktor.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - jani65 - 4.1.2016

Še malo pa bo večji strošek kot ogrevanje.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - sašo65 - 4.1.2016

Energetik81 Napisal:Matra te v tem primeru samo topla voda, ki se jo porabi kot se pač jo.
lani mi je znanec dopovedoval (nova skoraj pasivna pritlična hiša cca 120-130m2) za celo leto 2014, 130€ za SV in 130€ za gretje TČ Kronoterm 7/8