PodSvojoStreho.net
Agregat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Agregat (/showthread.php?tid=55085)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

RE: Agregat - sassapo - 2.3.2023

Na AC se nič ne vrača nazaj v baterijo, ampak pri priganjanju samo prazni in to zelo, zelo hitro. Samo klanec proti Postojni ti pri polni hitrosti (180km/h) vzame 10% 80kw/h velike baterije.

RE: Agregat - Energetik81 - 2.3.2023

Citat:Malo jači električen avto ob zelo dinamični vožnji po AC z lahkoto tudi preko 100kw/h 100km.
Preverjeno...
Ja trenutna ali pa ob res "dinamični vožnji", tam preko 300km/h...

Nek povprečen karavan zahteva ob 300km/h nekih 240kW moči, in to da nekih 90 kWh/100km porabe. To je pri stalnih 300km/h.

Pri stalnih 200km/h bo poraba pod 50kWh/100km.

Torej pri običajnih AC vožnjah bo zelo težko kaj dosti preko 25kWh...

RE: Agregat - vrzislo - 2.3.2023

Pri avtu se vedno gleda povprečna poraba ne trenutna poraba.
Kljub mešani vožnji je na računalniku mojega I3 "samo" 16kWh. Sem pa seveda videl trenutne zelo visoke porabe kot tudi negativne vrednosti ob rekuperaciji.

No, pa mi povej s katerim SUV-om ki je težak 2,5 tone se boš peljal s 50kw 200km/h?
Sploh ne vem, če na tem svetu obstoji normalno velik avto (vem da ga v serijski proizvodnji ni)
Ki bi se lahko premikal 200km/h z zgolj 50kw moči?

RE: Agregat - vrzislo - 2.3.2023

Na vseh AC je omejitev 130 km/h.
To gre brez težav.
Sam nimam želje po 2500 kg SUV avta, tudi večina drugih voznikov ne.

RE: Agregat - Energetik81 - 2.3.2023

Citat:No, pa mi povej s katerim SUV-om ki je težak 2,5 tone se boš peljal s 50kw 200km/h?
Sploh ne vem, če na tem svetu obstoji normalno velik avto (vem da ga v serijski proizvodnji ni)
Ki bi se lahko premikal 200km/h z zgolj 50kw moči?
Govorimo o 50kWh/100km porabe in ne o 50kW moči.

Karavan/sedan rabi za 200km/h nekje 75kW moči. To pomeni porabo 38kWh/100km.

SUV rabi za 200km/h nekje 100kW moči. To pomeni porabo točno 50kWh/100km.

Ne mešati potrebne moči in porabe na 100km.

RE: Agregat - oneh - 2.3.2023

Citat:Na AC se nič ne vrača nazaj v baterijo, ampak pri priganjanju samo prazni in to zelo, zelo hitro. Samo klanec proti Postojni ti pri polni hitrosti (180km/h) vzame 10% 80kw/h velike baterije.
Avto ne more v realnem času točno meriti kapacitete baterije. Zato jo oceni na osnovi trenutnega praznilnega toka, napetosti in  temperature baterije s posebnimi bolj ali manj natančnimi algoritmi. Manši kot je praznilni tok natančnejši je izračun. 
Če pogledaš drugače- akumulator npr. 100 Ah ti lahko da tok 1A 100 ur, ne more pa ti dati toka 100 A 1. uro. Koliko časa bo lahko dajal 100 A je odvisno tudi od temperature. Ker spremembo temperature ne moreš natačno predvidevati (še posebej med premikanjem avta) je tudi nemogoče določiti koliko min, bo tak tok dejansko lahko tekel in kolikšna je realna kapacitetea baterije ob takšnem toku.

Kakorkoli, imel sem priliko preskusit kao hud Mercedes teže 2,5 tone in kapacitete baterije 84kw/h.
Ja, za sem in tja super uporaben avto, da bi pa s tem avtom šel npr. do Dubrovnika pa vsaj zame no go.
Na avtocesti nad 150km/h prazni baterijo kot za stavo. Relacija Ce - Lj pa morda še mal, pa konec!?
Energetik... prvi serijski avtomobil, ki se je premikal z 75kw več kot 200km/h je bila Opel Calibra, z do tedaj rekordnim količnikom zračnega upora 0,26
Da boš danes premikal uporaben družinski avto s hitrostjo 200km/h s 50kw moči pa lahko na žalost, samo sanjaš.
Motocikel s precej manj kot 200kg brez aerodinamičnih dodatkov komaj Wink
O 300km/h pa tako nima smisla debatirat, ker očitno nimaš nobene predstave kakšno moč potrebuješ za vzdrževanje te hitrosti...

RE: Agregat - tona gas - 2.3.2023

Kaj noben več ne vozi po omejitvah?

Me res zanima, kdo bi se držal omejitev ko bi dobil na test avto z močjo skoraj 300kw??

RE: Agregat - tona gas - 2.3.2023

si videl reklamo na tv za rdeči avto EV mislim da je wv, to je testna vožnja po omejitvah

RE: Agregat - sassapo - 3.3.2023

Če bi se peljal npr. 100km/h bi verjetno brez problema prišel do Kopra in še dlje?
Če, pa želiš probat pospeške in njegove resnične zmogljivosti, je pa to, kar sem napisal!
Povej mi, kako se boš peljal po omejitvah, ko imaš na razpolago 400 konjev?
Če bi jih pustil v štali bi bil to velik greh...
Poleg tega, morda ne bi nikoli vedel, da avto za skoraj 100 jurjev ni zmožen prevozit 100km AC pri hitrosti, ki jo marsikateri lastnik velike limuzine, smatra kot normalno potovalno hitrost.

RE: Agregat - kadotr - 3.3.2023

Mislim, da omejitev po AC ni več. Včeraj do Kopra nisem videl niti enega policijskega avta. Omejitev je le neprekinjena kolona osebnih vozil in kombijev na levem pasu, na desnem pa pelje vlak tovornjakov. Ne vem kdaj bi se sploh dalo poskusiti voziti bistveno hitreje od omejitev.

RE: Agregat - sassapo - 3.3.2023

Ob 3h zjutraj z lahkoto, preko dneva pa tako ni vredno niti poskusiti.
Policijskih avtov je kar nekaj, samo opazil jih nisi.

RE: Agregat - kadotr - 3.3.2023

Policije je bilo precej v Kopru, Izoli, če so morda v tej burji bili na AC, so bili civilni avti. Kakor mi pravi kamerad šofer, je tovornega prometa proti morju tudi ponoči kar nekaj, v Ljubljani gre potem na več strani (Štajerska, Gorenjska, Dolenjska).