PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - mariog - 14.12.2013

Peč sem prižgal 19.9 (Valher PK 30). Ogrevam 120m2 (talno+radiatorsko). Spodnje nadstropje (talno) nastavljeno na 23C non stop. Zgoraj (radiatorsko) podnevi na 22C, ponoči 20C. Zraven ogrevam tudi bojler (3 osebe).

Poraba do danes 70vreč. Zelo zadovoljen Smile

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 14.12.2013

Od 27.9.2013 do 14.12.2013 porabil 97 vreč ,teparatura stanovanja 21/19 ,kotel EKO-CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw ,kotel je vedno na ON,vre. vodena regolacija Firšt MR-TR plus,180m2 pritličje in masarda,peleti Genol,navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 15.12.2013

poraba zadnje dni evivalent 1 vreče -prej v takem cca 16 litrov kurilca

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Jota - 27.12.2013

Do danes poraba 92 vreč A2 klas kar je 1380 kg od tega 12,40 kg pepela to pomeni 0,89% kar se mi zdi za to kvaliteto pelet sprejemljivo.
Peč Thermoflux Pelling 25

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 27.12.2013

Pri podatkih o porabi bi bilo vredu še navest podatke o izolacuji objekta ,načinu ogrevanja,moč kotla,koliko m2, regolacija, itd..... .

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - mmato - 30.12.2013

Pozdravljeni,
si bom kar to temo sposodil.

Gre za prenovo stanovanja na Vrhniki. 77m2, 4/5 nadstopje, 1965, minimalno ali neizolirano, trenutno ogrevano z drvmi (centralna peč) in električnimi radiatorji, kamin je neizkoriščen, san. voda - bojler. Podatkov o stroških elektrike in porabi drvi nimam. Na priloženi skici so trenutne (sicer čist napačne) lokacije radiatorjev.

Sem v dilemi kak sistem ogrevanja izbrat.

a) plin (+ navaden kamin na drva)
Ker je pripeljan do stanovanja in nudi maksimalno udobje. Ob ustrezni izbiri peči bi se znebil tudi bojlerja v kopalnici. Sosed ima obratovalnih stroškov med 700 in 800 Eur na leto. Ponudb še nisem dobil tako da nevem kakšna bi bla investicija?

b) centralna peč na pelete in elekt. bojler za san. vodo v kopalnici
Obratovalni stroški bi bili verjetno pol nižji kot v primeru plina. Nimam problemov z nošenjem in skladiščenjem vrečk, sicer malenkost manj udobno kot plin, Investicija/peč verjetno kar dosti dražja kot plin?

Razni paneli ne pridejo v poštev, elektrika ne pride v poštev (ker dam rajši v štartu več), TČ je pa predraga v štartu.

V bloku je 8 stanovanj, uporabljajo plin, drva ali kombinacijo drvi in elektrike.

Prosil bi za nasvet ali vaše izkušnje s sistemi za ogrevanje v primerljivih stanovanjih. Ali sem mogoče spustil kak sistem ki bi bil opcija za to stanvanje? Koliko bi bila investicija v a) in b) (groba ocena)? Koliko sem falil pri oceni obratovalnih stroškov?

Hvala,
lp Matej

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 30.12.2013

September 2013........16 vreč
Oktober 2013............14 vreč
November 2013.........52 vreč
December 2013.........74 vreč

Kotel Pellson X3, TČ za SV nastavljen na ON, vremensko vodena regulacija Seltron WDC20, en ogrevalni krog, prtličje 90m2, klasična fasada, lesena dvojna okna stara 45 let (fotr pravi, da še niso črviva), mansarda 100m2, poševnine izolirane 15cm, podstreha 35cm, okna plastika. Skupaj 13 radijatorjev. Režim ogrevanja 22/19 od 06.00 do 21,00. Avstrijski peleti, trenutno Schweighofer pellets.

Primerjava z lansko sezono je 22 vreč manj!

SREČNO 2014! Smile

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 30.12.2013

boskec, koliko olja bi skuril decembra? cca 500 litrov in s kakšno pečjo?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 30.12.2013

Migaj

Daj povej kaj bi dokazal in to razloži neukim.

Bolje olje ali drva (peleti, ali kaj drugega)?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 30.12.2013

Če kar na obstoječo staro oljno peč montiraš namesto oljnega gorilnika peletni gorilec,
res pokuriš polovico manj v € (če je 15kg=4€) ?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - xavi - 30.12.2013

mmato Napisal:Pozdravljeni,

Gre za prenovo stanovanja na Vrhniki. 77m2, 4/5 nadstopje, 1965, minimalno ali neizolirano, trenutno ogrevano z drvmi (centralna peč) in električnimi radiatorji, kamin je neizkoriščen, san. voda - bojler. Podatkov o stroških elektrike in porabi drvi nimam. Na priloženi skici so trenutne (sicer čist napačne) lokacije radiatorjev.

Ker je pripeljan do stanovanja in nudi maksimalno udobje. Ob ustrezni izbiri peči bi se znebil tudi bojlerja v kopalnici. Sosed ima obratovalnih stroškov med 700 in 800 Eur na leto. Ponudb še nisem dobil tako da nevem kakšna bi bla investicija?

Obratovalni stroški bi bili verjetno pol nižji kot v primeru plina. Nimam problemov z nošenjem in skladiščenjem vrečk, sicer malenkost manj udobno kot plin, Investicija/peč verjetno kar dosti dražja kot plin?

Razni paneli ne pridejo v poštev, elektrika ne pride v poštev (ker dam rajši v štartu več), TČ je pa predraga v štartu.

V bloku je 8 stanovanj, uporabljajo plin, drva ali kombinacijo drvi in elektrike.

Prosil bi za nasvet ali vaše izkušnje s sistemi za ogrevanje v primerljivih stanovanjih. Ali sem mogoče spustil kak sistem ki bi bil opcija za to stanvanje? Koliko bi bila investicija v a) in b) (groba ocena)? Koliko sem falil pri oceni obratovalnih stroškov?

Hvala,
lp Matej
Če imate zemeljski plin, potem ni dileme. Kondenzacijska peč z pretočnim bojlerje. Če pa je pred blokom skupna cisterna za UNP je pa to lahko precej dražje.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 30.12.2013

Migaj Napisal:boskec, koliko olja bi skuril decembra? cca 500 litrov in s kakšno pečjo?

Vprašanje in odgovor hkrati???!!! Kaj te v bistvu zanima? Glede na tvoj status predvidevam, da je ta tvoj post malo provokativne narave.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bohinc - 30.12.2013

Ugibaš...?
Tvoje mnenje je več kot pravilno....
Lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - mmato - 30.12.2013

xavi Napisal:
mmato Napisal:Pozdravljeni,

Hvala,
lp Matej
Če imate zemeljski plin, potem ni dileme. Kondenzacijska peč z pretočnim bojlerje. Če pa je pred blokom skupna cisterna za UNP je pa to lahko precej dražje.

Ni cisterne, plinovod je.
Zakaj bi dal plin, samo zaradi udobja?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Lentus - 30.12.2013

Verjetno bodoče uporabnike zanima, kolikšen je prihranek v primeru prehoda iz olja na pelete v praksi. Za to bi bilo dobro, če bi se napisala primerjava med porabo olja in s kakšno pečjo prej in porabo peletov sedaj.
Tudi sam sem imel namen preiti na pelete, vendar mi zaradi prenosa pelet po hiši ni zneslo.