![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kristjangr - 24.10.2023 No lih sem pred nabavo toplotne panasonic 5kw serija (k ali L) - pa očitno bom še malo počakal . Zna sploh katera od TČ postopno dosegala potrebno moč - brez prenihaja in še cikli bi bili daljši. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - riflex1 - 24.10.2023 @Caps, kje v smartcloudu lahko pogledaš ta graf na koliko štarta, da preverim še pri sebi. Jaz še ne ogrevam, je pa tukaj podatek iz januarja. https://ibb.co/D521947 https://ibb.co/hM9JNpf Jaz še ne ogrevam, je pa tukaj podatek iz januarja. https://ibb.co/D521947 https://ibb.co/hM9JNpf Jaz še ne ogrevam, je pa tukaj podatek iz januarja. https://ibb.co/D521947 https://ibb.co/hM9JNpf RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 24.10.2023 @Caps Izracuna se nisem pregledala, ga pa bom. Bova potem kako rekla. Imam pa en komentar glede spic - omreznina bo na 15min povprecje in te spice trajajo par minut? Ali je spica ali je postopoma, dokler gre za manjsi interval znotraj 15min, ne bo veliko vplivala. Na prvi uč se mi zdi, da si pa vzel kar špico in jo uposteval kot obracunsko moc posploseno na kateri - 1. blok? V vseh nadaljnih bo se manj vazno... Kot rečeno, nisem se se poglobila v izračun. ko bom imela vec časa, podam se svoj input na to temo. Poiskala bom tudi kaki moj graf. Bi morala imeti. Kakega aktualnega ne morem, ker še ne ogrevamo. Se pa bojim, da bo moj manj uporaben za tvoj problem ker moja TČ ne taktira, ker je bila njena moc drugace izbrana in je njen minimum dovolj nizek. V prehodnih obdobjih - torej ko jo bom zdaj prižgala bo cez noc delala, cez dan pocivala. Ce bi ji slucajno ma misel prislo cez dan se po nepotrebnem prizigat, pa imam to omejeno z minimalno zunanjo T, ko TČ spet lahko ogreva. Plasticno - lahko bi tipala, da v talnem pol stopinje manjka, npr, ampak ker jentujaj vec kot 7 stopinj, ne bo zacela ogrevati. Sele kasneje in bo to notri prinesla na svoji minimalni moci brez taktiranja. Bom poiskala, ce ob zagonu tudi takole starta, da ne bom na pamet, ampak kot rečeno pri meni je to tako redek pojav, da nikdar nisem posvecala pretirane pozornosti temu. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 24.10.2023 riflex1, "kje pogledaš ..." Če misliš sliko spodaj, ki sem jo dal v objavi št. 399, je ta iz SE, ki ima "energy meter" da lahko vidiš tudi lastno porabo. Tam so podatki pri meni na 5 minut. JaBK, glede špic se strinjam, da če so krajše od 15 minut, bo vpliv sorazmerno manjši (saj sem enkrat že pisal, kako se to izračuna). Panasonicu v poročilu nisem posebej pojasnjeval, da so v SLO trenutno relevantne konice v trajanju 15 minut (moram jih še izmeriti z večjo časovno ločljivostjo od 5 minut). To se lahko spremeni, in če inženirji že delajo, naj naredijo pošteno tudi za kdaj kasneje. A vsaka nepotrebna konica šteje! Bom pa letos natančneje opazoval TČ, da mi bo čisto jasno kaj počne. Kakšno reci na izračun ![]() jurjavcic, praviš, novo temo odpret; morda res, a ta je kar živahna in tematika, o kateri pišem, se močno dotika plačevanja moči - resda poudarjam tehnični del, ki pa je vezan na nepotrebne stroške. Ko pa gre debata na črne in bele ovce in kako jih najdeš, se nasmejem fantom - potem poprosim za nadaljevanje teme. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Tone - 26.10.2023 @Fantocci2 Citat:Torej jaz po defoltu fašem na 3x20A varovalkah 42% od 14kW to je 5.88kW in to v vseh blokih enako, pozimi in poleti?Od kje ti teh 42%, a ni 27%. Imam par dilem, nisem bral cele teme. Ali se moč za posamezni TR določa in obračunava ločeno poleti in pozimi? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 26.10.2023 @Caps izračun je napačen in če je tehnični razlog, da TČ takole začne s špico, je nepotrebno to spreminjati zaradi slovenskega obračunavanja omrežnine. Vzeti moraš povprečje in če v 15min, kot je interval in se znotraj njega zgodi vse, kar je treba, da potem drži neko potrebno jakost, na izračun ne vpliva nič. kar bo v špici več notri dala, bo potem kompenzirala z nižjo močjo v nadaljnjih minutah in urah. povprečje na 15min bo pa enako, ali dela valove ali dela črto. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 27.10.2023 Pa saj na temu grafu so 15 minutni intervali, torej ne neke špice. Ampak točno tisto, kar se bo uporabljalo za obračun. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 27.10.2023 JaBK, "... izračun je napačen in če je tehnični razlog ..." Ojoj, to pa nimaš prav. - tehnični razlog je edino ta, da niso bolje naredili regulacije, čeprav se da in naj zadeve izboljšajo. Pač do sedaj ni bilo treba. Tale slovenska varianta obračuna omrežnine na moč je zadeve izpostavila. - vsak nepotreben vrh moči (ko se vzpne med tiste 3, ki gredo v povprečje za obračun) vpliva na omrežnino na moč - če vrh moči traja manj, kot 15 minut, vpliva seveda manj po sledečem primeru (sem že pisal drugje). "Npr. za 5 minut na 10 kW in potem za 10 minut na 0 kW znese 3.333 kW peak v 15 minutnem intervalu ". Sedaj dodaj, da vključiš še pečico (3 kW), ki bo v začetku grela vsaj 15 minut! In dobiš novo špico 6.333 kW. Kaj misliš, da se to ne dogaja v 4. mesecih visoke sezone, ko to merijo? Sem si naredil prikaz špic (od marca dalje) po blokih in je stvar zanimiva. - drži, da če TČ začenja s špico, da bo ta energija kompenzirana kasneje z manjšo močjo - poraba energije bo ostala približno enaka. A špica ostane in je nepotrebna. Valovi ali črta je energijsko enako, špice ti pa obračunajo, kadar valovi so, ker poberejo vrhove, ki jih pri črti ni! Torej ja, treba je urediti špice TČjk za slovenske razmere in naj se inženirji le lotijo tega problema pošteno, bo za vse bolje. JaBK, ne mi jemat vetra v jadra. Se pa strinjam, da je za izračun nepotrebnih stroškov omrežnine treba natančno upoštevati trajanje špic. Zaenkrat niti ne vem, ali energy meter v SE daje od sebe trenutne vrednosti moči vsakih 5 minut ali daje povprečne vrednosti moči za zadnjih 5 minut. Dokler ne izmerim sam bolj natančno, ne morem vedeti. Sem že pripravil merilno opremo in čakam na hladnejše dni. JaBK, še to ... valovi in črta ... valovi niso na 15 minut, lahko so na daljši interval - takrat se špica moči ne izravna več na nivo moči "črte" ... še slabše je, če se dve špici moči znajdeta v istem 15 minutnem intervalu, ena na začetku in druga na koncu intervala. Vse to se dogaja v 4. mesecih RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - vrzislo - 27.10.2023 Kaj bo z nami, ki imamo on-of. Vsak zagon TČ je na ful. Pri meni najmanj 4 kW. Ko se vklopi še ostalo gre v hisi do 14 kW. To so mi tudi napisali za vse termine na računu. Jeba. Se bo precej podražilo. Če dvignejo penzijo bom še nekako zmogel. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 27.10.2023 Če je premium TČ on/off ima verjetno kakšen mehki zagon in ne bi smelo iti na 4kW. Smo pa nekateri že dolgo opozarjali da je bolj pametno investirati v izolacijo in potem lahko vgradiš šibkejšo TČ. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 27.10.2023 vrzislo, ne bo hudega. Pri 14 kW v vseh blokih bo omrežnina na moč cca 40 EUR/mesec (povprečno skozi leto), pri 7 kW v vseh blokih pa pol manj, torej 20 EUR/mesec (sedaj znani cenik). Tisti primerjalnik na Agenciji za energijo še vedno ne deluje. Se pa strinjam, da so dobro pogruntali TČjke od samooskrb - kako pokasirati omrežnino. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 27.10.2023 Če nimaš EV si ne predstavljam kakšna kombinacija hišnih naprav bi mi nabila moč za 10 kW, če TČ jemlje 4 kW. Če pa imaš EV in kot je mogoče izluščiti si v pokoju verjetno ne delaš vsak dan 300+km, da bi moral EV filat z vsaj 7 kW v blokih 1 in 2. Drugače pa- bo treba premisliti ali se lahko kaj zmanjša račun, pa da udobje ostne enako. PS sam sem glavno ogrevanje sanitarne vode že prestavil iz 11 na peto uro zjutraj, ko mi jo ogreje na 45°C. Če je potrebno še preko dneva pa jo dogreva le iz 37 na 39°C. Ker se temperatura meri nekje na sredini ja na vrhu za 2..3°C toplejša. Tako sem konico tam 3,5...4 kW prestavil v 3 blok, če pa jo mora ogrevati preko dneva je pa konica pod 2 kW. Bo pa za kakšnih 10% višja poraba elektrike- nameto 55 bo mogoče 60 kWh/mesec. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - vrzislo - 27.10.2023 Sem že kar nekaj preživel bom pač moral še to spremembo. Ja pri hiši so EV, ki se polnijo sicer na počasno polnjenje, ampak v primeru dveh istočasno je to vseeno več kot 6 kW. Soboto in nedeljo se polnijo na sonce če je, med tednom pa to ne gre. Dodatni strošek bomo razdelili po člankih družine tako, da na osebo ne bo tako strašno. Razmišljam o možnostih, zalogovnika toplote, ki bi imel dovolj zaloge toplote za čas, ko se polnijo EV. Voda segreta s TČ na recimo 50 stopinj ima malo zaloge toplote. Za 5 kubikov zalogovnika pa ni prostora. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - DejanB - 28.10.2023 @Caps tvoj izračun ni pravilen. V grafu(Spodnji, ki prikazuje špice) iz 19.10.2023 ki si ga objavil v enem od postov imaš označene 25 minutne intervale. Glede na graf in razdelitev grafa, ki sem jo lahko naredil so moje ugotovitve takšne: Primer največje špice je takrat ko se je TČ vklopila med 0:20 in 0:25 moja ocena okoli 0:22 in naredila špico do cca. 3,25kW. Okoli 0:32 je moč padla na cca. 1,5kW in je takšna bila dokler se TČ ni ustavila ob 0:45. Torej razlika med MAX špico(3,25kW) in normalno porabo(1,5kW) je 1,75kW in ne 2,8kW kakor ti pišeš... In ja mislim, da je ta špica nepotrebna in bi zadevo lahko rešili drugače... Ne poznam delovanja TČ ampak verjetno to ni inverterska TČ(Če sploh obstajajo kot klime) ker potem bi lahko regulirala moč tako, da ni stopenjska(Vsaj moja Daikin AC tako deluje)? Če je minimalna moč ki jo lahko porablja 1,5kW, bi zadeva lahko bila rešena tako kot je z zeleno označeno na spodnjem grafu. Pač bi se črpalka ustavila za cca. 5 minut in nato ponovno zagnala... CPU bi moral beležiti kakšen je bil prejšni zagon(trajanje, moč) in glede na njega izračunati kako naj deluje trenutni cikel... Torej črpalka ob prvem vklopu prične z minimalno močjo in vidi ali lahko v nekem npr 15 minutnem intervalu ogreje sistem na željeno temperaturo. Če je ne more potem poveča moč za eno stopnjo in si to zapomni, če doseže željeno temp potem se izklopi in naslednjič uporabi to zadnjo moč... In tako se prilagaja sproti koliko dejansko potrebuje... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 28.10.2023 DejanB, se strinjam s tabo, da je vedno treba gledati cel interval 15 minut in v njem povprečiti moč, kar pomeni pogledati površino, ki jo določa celotna krivulja moči (integral moči po času - za interval 15 minut). Potem seveda pride bistveno manj, kot je vrh špice, če je ta zelo ozka (ozka pomeni precej krajša od 15 minut). Mojih 2.8 kW odvečne moči v špici pa se nanaša na drugo sliko, ki sem jo dal enkrat prej in je bila namenjena za tovarno Panasonic, naj pogledajo, kako je s temi špicami moči. Na tistem grafu (samo ena špica je na njem) težko razbereš koliko je široka ta špica, saj spet igra vlogo celotna površina moči v 15 minutah (če je široka 15 minut, ni kaj in se celotna špica moči upošteva natanko z 2.8 kW). Poleg tega, če pogledaš te moje grafe moči, ki so iz energy metra SE, so nekam čudno zaokroženi (vrednost pa je le ena na 5 minut, torej nekaj olepšujejo podatke, da so na oko lepše videti). Niti ni jasno ali energy meter da od sebe podatek o trenutni vrednosti moči vsakih 5 minut (potem je zadeva itak neuporabna), ali daje povprečno moč za zadnjih 5 minut (sem že pisal to in moram še izmeriti, kako je zares). Dokler to ni jasno, ne morem z gotovostjo trditi koliko prinese izmerjena špica moči (energy meter) v 15 minutnem intervalu. Tista moja slika z oznako 2.8 kW odvečne moči in izračun, koliko to stane, je spodbuda inženirjem, naj uredijo regulacijo tako, da špic ne bo. Vsekakor pa trdim, da odvečna moč 2.8 kW v 15 minutnem intervalu v Sloveniji po novem stane toliko, kot sem napisal (preko 1300 EUR/15 let po sedaj znanem ceniku). Od tega ne odstopim. Ti izboljšano varianto regulacije dobro opisuješ. Očitno pa TČ sedaj (vsaj moja) skuša čimprej doseči neki set point v zvezi s temperaturo dvižnega in povratnega voda plus odvisnost od temperature zunaj. Tako so delale ogrevalne naprave včasih (in kot kaže tudi še sedaj). Kljub vsakokratnemu zaganjanju na preveliko moč se iz zgodovine svoje regulacije ne nauči ničesar. Vedno goni svojo s preveliko začetno močjo. Kaj ni to dovolj za poseg inženirjev v regulacije TČ? Upam, da me JaBK vsaj v tem podpre in ti DejanB tudi, kajne da bi šlo? DejanB, se strinjam s tabo, da je vedno treba gledati cel interval 15 minut in v njem povprečiti moč, kar pomeni pogledati površino, ki jo določa celotna krivulja moči (integral moči po času - za interval 15 minut). Potem seveda pride bistveno manj, kot je vrh špice, če je ta zelo ozka (ozka pomeni precej krajša od 15 minut). Mojih 2.8 kW odvečne moči v špici pa se nanaša na drugo sliko, ki sem jo dal enkrat prej in je bila namenjena za tovarno Panasonic, naj pogledajo, kako je s temi špicami moči. Na tistem grafu (samo ena špica je na njem) težko razbereš koliko je široka ta špica, saj spet igra vlogo celotna površina moči v 15 minutah (če je široka 15 minut, ni kaj in se celotna špica moči upošteva natanko z 2.8 kW). Poleg tega, če pogledaš te moje grafe moči, ki so iz energy metra SE, so nekam čudno zaokroženi (vrednost pa je le ena na 5 minut, torej nekaj olepšujejo podatke, da so na oko lepše videti). Niti ni jasno ali energy meter da od sebe podatek o trenutni vrednosti moči vsakih 5 minut (potem je zadeva itak neuporabna), ali daje povprečno moč za zadnjih 5 minut (sem že pisal to in moram še izmeriti, kako je zares). Dokler to ni jasno, ne morem z gotovostjo trditi koliko prinese izmerjena špica moči (energy meter) v 15 minutnem intervalu. Tista moja slika z oznako 2.8 kW odvečne moči in izračun, koliko to stane, je spodbuda inženirjem, naj uredijo regulacijo tako, da špic ne bo. Vsekakor pa trdim, da odvečna moč 2.8 kW v 15 minutnem intervalu v Sloveniji po novem stane toliko, kot sem napisal (preko 1300 EUR/15 let po sedaj znanem ceniku). Od tega ne odstopim. Ti izboljšano varianto regulacije dobro opisuješ. Očitno pa TČ sedaj (vsaj moja) skuša čimprej doseči neki set point v zvezi s temperaturo dvižnega in povratnega voda plus odvisnost od temperature zunaj. Tako so delale ogrevalne naprave včasih (in kot kaže tudi še sedaj). Kljub vsakokratnemu zaganjanju na preveliko moč se iz zgodovine svoje regulacije ne nauči ničesar. Vedno goni svojo s preveliko začetno močjo. Kaj ni to dovolj za poseg inženirjev v regulacije TČ? Upam, da me JaBK vsaj v tem podpre in ti DejanB tudi, kajne da bi šlo? |