PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - BorisMat - 20.9.2018

Kdo pa je rekel da je problematicen, ce je to edina tezava po dveh letih, se meni zdi prav vredu. Ok, da ne bo kdo narobe razumel, kotel je bil v polnem pogonu dve sezone, plus enotedensko kurjenje cez poletje, za toplo vodo. Mene je navdusil, se posebej ko sem ga malo pogruntal in ga nastavil tako da imam konstantno temperaturo v hisi. Kaj vec o tem kako sem nastavil pec, pa cez kaksen dan.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - grahovc - 20.9.2018

No se priporocam. Mene caka prva sezona z njimSmile

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - XxRobertosxX - 21.9.2018

@PeterPeti sicer ni Centrometal o katerem se zanimaš toda ali si se kaj pozanimal še o naših kotlih od WVTerm Stadler GT ali LT ali TR no jaz imam sicer LT in je zaenkrat delovanje BP, Centrometal poznam od kolegov ampak dejanskih izkušenj z njimi niti nimam, vendar kolikor sem uspel videti delovanje enih in drugih lahko rečem, da je vsak po svoje dober, ampak pri meni zmaga Stadler LT Big Grin ali TR Sicer je teh kotlov malo morje.... Odločitev pa tvoja

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mr.muri - 22.9.2018

Evo pa sem še jaz nabavil tole zadevco. Jo je bilo kar zanimivo spraviti iz prikolice v kurilnico. Bomo videli čez kakšen mesec kako se bo obnesla, ko jo bomo prižgali.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1V/E6/3KfZsbaz/img20180921162244unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2z/ee/1vamUJNo/img20180922123801unichr("46")jpg[/img]

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - XxRobertosxX - 22.9.2018

Čestitke za novo peč, upam da ti bo služila, še bolj lepo pa je videti slike Wink

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - PeterPeti - 23.9.2018

@XxRobertosxX
Sem si pogledal ponudbo od WVTerm in me niso nekako prepričali. Pa še več kritik sem prebral čez njih, in muhave podpore če se kaj zalomi. Na koncu pa je še cena okvirno 50% višja od BioTec-a ...

Glavno je pa tako, da tebi služi zvesto in zanesljivo.

@mr.muri
Mi lahko prosim sporočiš na ZS kdo ti je delal in kakšna je bila cena sistema.
Oziroma bi vse prosil za nasvet glede dobrega monterja, ki dela v MB regiji. Sem že imel par "mojstrov" pri hiši, pa me noben ni pretirano očaral. Pa še skoraj vsi so me prepričevali, da naj raje vzamem toplotno... so zgleda tako dobre marže na njih.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mr.muri - 23.9.2018

Izvajalec sem bil, oziroma sem, kar sam, tako da ti tu ne morem pomagat. Vse kar bom dal drugim delat je zagon kotla, ker brez servisne kode ne moreš nič, pa še garancija drugače ne velja.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - PeterPeti - 23.9.2018

Ni kaj, zelo lepo si si uredil kurilnico.
Kodo se je včasih dalo dobit tudi direkt od Centrometala, vendar je potem še vseeno težava z garancijo...

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - XxRobertosxX - 23.9.2018

@PeterPeti Se boš moral bolje prepričati, ker nekateri tudi ne znajo s temi novimi pečmi sploh delat... Namreč jaz nimam nobenih pripomb, sem pa rabil tudi pomoč, kllical in ni bilo problema nobenega, evo s prve roke Big Grin Imaš pa tudi "žleht" ljudi in dezinformacije, žal... Bi rekel da nisi vključil vseh bistvenih elementov pri zanimanju. Na ceno nisem gledal, ampak na kvaliteto in kako je peč narejena in ali mi ugaja. Imajo tudi nekaj svojih patentov in je Slovenski proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami in še in še torej me je prepričalo že to in ne cena Wink Cena ni vedno merilo za dober ali slab kotel, čeprav je ta dražji. Na eko skladu dobiš 2k nazaj če pa je menjava stare peči pa je lahko tudi do 4k€ nazaj na računu, tok da ne vem kaj ti ceno gledaš Big Grin Karkoli boš izbral boš zadovoljen po mojem.

@mr.muri Jaz sem seveda tudi dal delati zagon, sem pa delal vse preko Eko sklada in ker je to bilo v računu sem dal delat "nič posebnega", kasneje ko sem rabil, sem pač klical pomoč in dobim tele fante iz servisa, seveda mi je možak potem tole kodo dal in zagotovil "da potem naj raje ne kličem če bo kaj narobe, seveda sem mu zagotovil da rabim samo za to da mi tiste tipke ne piskajo tam Big Grin", da vem kaj delam in še danes deluje pa tudi kodo imam za njihove peči, tako da jaz nisem imel nobenih težav z njimi.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - nick101 - 23.9.2018

mr.muri Napisal:Izvajalec sem bil, oziroma sem, kar sam, tako da ti tu ne morem pomagat. Vse kar bom dal drugim delat je zagon kotla, ker brez servisne kode ne moreš nič, pa še garancija drugače ne velja.
Po kateri shemi si vezal, imaš ladomat, esbe, seltron 4 potne motorne ventile ?

Kako je potekalo spravilo iz prikolice ?
Imaš še kakšna vrata oz kako si spravil ht noter ?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 21.10.2018

Živijo forumaši.

Tekom poletja smo dokončali kurilnico. Vgradili smo kotel Centrometal Biotec-L 34kW + 2x1000l zalogovnika + CM2K-B. Grejemo 2 ogrevalna kroga + 120L bojler.
Ogrevalni sistem je montiralo podjetje Ogrevanje Grbec, so delali zelo v redu in jih lahko res samo priporočam. Končni račun je bil 100€ nižji kot na predračunu. Subvencija odobrena.

Danes sem prvič zakuril (prej samo poleti poskus z mojstrom). Vse se mi zdi Ok, temperatura izgorevalne komore je med 350 in 400 stopinj celzija, v oči mi bode samo po mojem laičnem mnenju nizka temeratura dimnih plinov, ki se giblje okrog 100 +-10 stopinj celzija.
Kurim dve leti stara gabrova drva (vlažnost okrog 15%), dim iz dimnika je belkasta meglica, ki takoj izgine.
Opazil sem, da se je v peči že po prvem kurjenju začela nabirati tanka plast katrana (ne v izgorevalni komori), predvsem na stropu peči in malo ob straneh. Je to normalno?

Razmišljam še o vgraditvi WiFi boxa, ki stane okrog 100€. Ima kdo izkušnje s tem?

Prilagam še nekaj fotografij kurilnice

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 21.10.2018

Sicer ne vem kje imaš v tvojem kotlu tipalo, ki ti meri temperaturo izg. komore. Če je to res temperatura izg. komore je še pa še prenizka. Šele ko boš videl temperaturo izg. komore nad 650° boš na spodnji meji dobrega izgorevanja. Dobro izgorevanje se pa dogaja pri temperaturah nad 700°. Zato kar korajžno s temperaturo naprej.
Po temperaturah , ki si jih pri prvem kurjenju dosegal bi rekel, da si ostal nekje v fazi razpada celuloze v lesu in pretvorbe lignina v oglje - žar. To se prične nekje pri 275° in poteka nekje do 435°. Takrat iz lesa prične izhajati aceton , alkohol in katran, lignin pa se pretvarja v oglje. Aceton in alkohol izgorita, katran pa je še v obliki katranskih par, nima pa zadostne temperature, da bi se vplinil, pričel goreti in se izloča v obliki gostega belega dima. In ta katran vsebuje nekje do 20% energije. Šele, ko bo ta dim dosegel zg. omenjeno temperaturo bo ob dodatku kisika (sek. zrak) in dobrega mešanja začel goreti.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 21.10.2018

Kaj mi pa svetuješ, da naredim? Kako lahko pridem do višjih temperatur dimnih plinov in primernih temperatur v izgorevalni komori?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pulstar - 21.10.2018

Nabiranje katrana v nakladalni komori je popolnoma normalno. Itak se po nekaj časa zadeva odlušči sama od sebeSmile Sicer pa, v zgornji komori se drva uplinjajo in dimijo, tako da kaj dosti drugače ne more biti. Sem pred kratkim pogledal v nakladalno komoro KWB CF28 - popolnoma ista količina katrana kot v mojem Stadler GT20.

Glede temperature dimnih plinov pa preveri nastavljeno temperaturo vtoka (povratnega voda), želeno temp. dvižnega voda ter nastavitev želene temperature dimnih plinov. Na podlagi vrednosti preostalega kisika in TDP bo kotel sam reguliral obrate ventilatorja in odprtost loput in poskušal doseči nastalvljeno vrednost.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 22.10.2018

Pri nekaj kurjenjih bo kotel dovolj "zapacan" da bo dobil vecjo TDP.
Zakaj oa imas v komori tako nizko mi pa ni jasno. Je pa res , da ne vem kako.visoko imam jaz.