![]() |
|
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793) |
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 2.5.2016 točno tako <!-- m --><a class="postlink" href="https://en.wikipedia.org/wiki/Potential_temperature">https://en.wikipedia.org/wiki/Potential_temperature</a><!-- m --> Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Merlin1 - 2.5.2016 xavi Napisal:Malo berem to že opuščeno temo, kjer pa je napisanega marsikaj zanimivega.Padec temperature nastane zaradi prenosa temperature. Padec temperature je odvisen od pretoka in dimenzioniranosti pred izmenjevalca. Priporočljiv je razstavljiv pred izmenjevalec še posebej tam kjer je voda problematična ali so v njej mehanske nečistoče. Cenejši so ne razstavljivi. Primerni so za neproblematično vodo. Dodatno črpalko potrebujemo zato, da nam skozi sekundar pred izmenjevalca (varnostnega izmenjevalca) in primar TČ suče prenosni medij. (navadno glikol). Gre za navadno obtočno črpalko, ki se običajno potrebuje za ogrevalne kroge CK. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 3.5.2016 To, da se priporoča raztavljiv TI mi je jasno. Vprašanje je bilo, kako čistiti TI v namenski črpalki voda-voda, kjer predizmenjevalec ni nujno potreben. Tisto z dodatno obtočno črpalko pa ne razumem najboljše. Predstavljam si, da potopna pumpa črpa vodo prvo v peščeni filter, od tu gre v predizmenjevalec, iz njega pa v toplotno črpalko in na drugi strani ohlajena ven. Bi bil zelo vesel kakšne sheme, kjer je montiran predizmenjevalec in pomožnosti še sistem za lastno oskrbo z pitno vodo. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 3.5.2016 xavi... na tvoji lokaciji potrebuješ samo kvaliteten filter trdih delcev. "sranje" povzroča samo raztopljeno železo v vodi, ki ga ti ne bi smel imeti. Namenske voda voda imajo imajo izklopno nizkotlačno plinsko stikalo nastavljeno na 4bar, kar pomeni da voda nikakor ne more zaiti v plinski krog v primeru prebitja izmenjevalca! Če se to zgodi, se pač menja izmenjevalnik. Enostavno in ekonomsko najučinkoviteje :wink: Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Merlin1 - 8.5.2016 V primeru, da se to zgodi to ravno ni rešitev. Hladivo je hidroskopično in navadno spušča hitreje kot bi pričakoval. Za popolno očiščenje vode peska in včasih mulja bi potreboval serijo filtrov za kar navadno ni prostora. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 6.6.2016 Prosim za mnenja koliko močno TČ rabim in sicer: Sedanji porabnik je plin, poraba le tega okoli 1200 € na leto. -120 kv. ogrevalne površine, radiatorsko. -15 cm stiropora (fasada). -3 slojna pvc okna 0.7. -Neogrevana mansarda katera bo letos izolirana s tervolom po tleh. Hvala in lp, Damir Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 6.6.2016 Ce bo on/off po moje 8 ali celo 6. Inverter pa 10, mogoce 8, nikakor pa kaksne HP, HT zadeve, ker so premocne. Imas dobro izolacijo. Samo na koliko pa grejete, da imate 1200€/leto za plin? Toliko nekje smo mi imeli, pa se je ogrevala vecja povrsina pri slabsi izolaciji - je pa res, da pri nas je bil glavni termostat v drugi hisi in so bili urniki gretja taki kot so tam rekli Pa se plin je bil takrat drazji kot danes - preden je GEN uletel se s plinom...Aja, upam, da imas velike radiatorje. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - dnovak24 - 6.6.2016 Izbiram med FUJITSU 8 ali 10, s tem da za 10kw jih je samo peščica Ma okoli 23 je (dva nadstropja), ter eno kuhališče na plin, ma plin je ful drag (GENI). Ko je še adria imela navite cene, jaz pa še ne fasade in oken sem imel enkrat decembra 600 € položnice samo za plin Odkar je gen pa je največja položnica bila do max 340 €. Logično je, da vsak reče raje daj 10kw pa boš mel mir in posledično ne boš mene klical, da je hladno. Izračun je pokazal, da bi rabil 6.5 kw TČ, glede na porabo sedanjega plina. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - paulito - 6.6.2016 Meni je instaleter svetoval naj raje vzamem manjso,da bo manjsa poraba kot pri vecji saj se pri vklopu porabi najvec...sestava sten je 9cm bruna,15cm dp-5 in knauf....streha 25cm o,035...2sl.okna...talno gretje zgoraj in spodaj. Predlagal mi je pa 6kw in da ne potrebujem 9kw.Gre za inverter Dimplex. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 6.6.2016 Ta pa pojma nima! Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 6.6.2016 Se strinjam! Inverter se vedno dimenzionira 20 - 30% više! Poraba bo manjša, naprava bo manj obremenjena, ne bo problemov z zmrzaljo in življenska doba bo daljša. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 7.6.2016 paulito Napisal:Meni je instaleter svetoval naj raje vzamem manjso,da bo manjsa poraba kot pri vecji saj se pri vklopu porabi najvec...sestava sten je 9cm bruna,15cm dp-5 in knauf....streha 25cm o,035...2sl.okna...talno gretje zgoraj in spodaj. Predlagal mi je pa 6kw in da ne potrebujem 9kw.Gre za inverter Dimplex. Kake so pa potrebe? Potem pa šele matematika. Investicija - razlika v porabi (x7?) = pozitivna ali negativna cifra. Četudi je poraba večja pri mali in se sem pa tja vklopijo grelci, zna biti, da je s finančnega vidika se vseeno boljša opcija. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 7.6.2016 Ne razmišljat s trenutno praznim žepom, ker bo potem vedno prazen! Ni prav. Skozi vsa leta debat in polemik s svojimi izkušnjami bi se tega že lahko naučili. "Pozitivne cifre" z vgradnjo male enote enostavno ni. Pisat o izgubah s starti in podobnimi oslarijami pri inverterjih ne držijo. Drži pa, da je veliko bolje pri temperaturah okrog 0°C delat s 40% in dvakrat večjim izmenjevalcem, kot pa z "ravno pravšnjim," 100% obremenitvijo in ponavljajočimi se defrosti. In tega je skozi zimo največ. Ponavljajoče se menjave med gretjem in hlajenjem ob tem napravijo največ škode. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - paulito - 7.6.2016 Manjšo mi je svetoval ,ker je bil na objektu in je videl da ima hiša majhen volumen. Poševnina v mansardi je kr velika ... Velikost hiše pa je 140 bruto ali 120 neto. Drugače sem pa dobil ponudbo tudi od vas Telmos in ste mi tudi vi ponudili črpalko 6kw. moči. Govorit o praznem žepu je pa malo tako... Razlika v ceni med 6 in 9 kw je samo 240€. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 7.6.2016 Hec je pri tem, da ti navidezni KW pri klima TČ ne povedo dosti. Je zgolj papirni podatek, ki večkrat v praksi nima logičnega pomena. Naprava, ki je od npr. 5 do 8kw v enakem ohišju z enakimi komponentami in je v primeru 8kw samo bolj navita, je sigurno precej slabša izbira kot njena šibkejša sestra. Nekaterim kljub vsemu še vedno ni jasno, da TČ ni pralni stroj, kateri v vsaki hiši in vsaki lokaciji opravlja svoje delo enako. Pri TČ temu ni tako, je še kako pomembno kaj in kje izbrati za optimalen izkoristek. Različnih TČ je na trgu vsaj 1000, od teh 1000 je optimalna izbira za določeno hišo, lokacijo in njen ogrevalni sistem morda 10, pa še te so iz različnih kakovostnih in cenovnih razredov. Če se omejimo na samo eden kakovostni razred in bolj specifične zahteve se kaj lahko zgodi, da nam ostane samo ena najboljša izbira, oz. je že potrebno sprejemat kompromise ali napravo izdelat. Seveda so to specifične in redke situacije in se na tem forumu še niso pojavile. |