PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - rabu - 10.12.2013

Citat:...ja pa pobu,na dušo pihni,naj doda še nekaj cekinov za dodatno špiralo v zalogovniku tč-sv,na katero bo,ko bo,kuplal"solarij :wink:

Če se enkrat odločiš za STČ, je pa investicija v sončne kolektorje zgrešena. Če bi rad sanitarno vodo grel na sonce, je to potrebno razmišljati že v začetku investicije, ker potem TČ ne potrebuješ. Dodatna špirala pa je dobrodošla za priklop na peč, če boste kurili drva.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - frane - 10.12.2013

Ja thx za namig
Čez zimo bom mal prebral o SV TČ,ker je na forumu veliko napisanega o tem.
Na spomlad bomo pa vidl kok bo kaj cekinčkov.To je pa že tema o TČ.
l.p.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - sašo65 - 10.12.2013

glede na tako porabo peletov, ti namenska TČ za SV v grobem ne bo porabila 15% tega (med 7 in 12€) dobiš pa zadevo že za cca 1200€ Ob dobri postavitvi, lahko greješ vodo vseh 12 mesecev, ob mesečnem prihranku 50€(pa bo več) imaš v dveh letih pokrito investicijo....

Na kolektorje niti ne pomisli....bedarija

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - đozo - 10.12.2013

...kaj ni izvedljivo,da potem,ko ni sončka,pač kompresor prevzame zalogovnik

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - frane - 10.12.2013

Ja sašo65 ravno to mi je ta mlad razlagal.Brez sonca.
l.p.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - auditor - 11.12.2013

Probajmo se držat teme

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - veso007 - 12.12.2013

Pozdravljeni
Malo berem po forumu in sem zasledil to temo.
Z mojo obnavljava starejše stanovanje in razmišljava s čim bi ogrevala stanovanje. Stanovanje je veliko 56m2. Zunanje stene so debele 65cm polna opeka.
Razmišljava o kaminu na pelete, vendar me malo skrbi kakšna bi bila poraba pelet. A mogoče ima kdo kaj podobnega? Da bi delil izkušnje Wink
Razmišljali smo tudi gretje na drva ali klima. Nevem nekak se bolj nagibam omenjenemu kaminu - zdaj nevem a bi bila zadeva vredi?
Lepo prosim za kakšen nasvet Wink ali komentar Wink
Lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - muci123 - 12.12.2013

L.p
moja poraba letos prvič kurim z novo CM 25kw,
začel kurit 29.9 do danes porabil 75vreč ogrevam cca150m2,fasada 5cm stiropor,okna pvc,podstreho 15cm stiroporja plus tlak, na začetku sem se malo lovil tako ,da sedaj zjutraj peč zalaufa ob 4.20h in ugasne ob 11h nato se zopet vžge ob 14.20h in dela do 21h ,ko ugasne v tem času pumpa vseskozi laufa.
Peč imam naštimano na 69st.c
Zaenkrat sem zadovoljen glede na porabo KO.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 12.12.2013

Muci,
Imaš tu zraven sanitarno vodo?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - vili71 - 13.12.2013

Pozdravljeni,
vprašal bi, ali je res veliko prahu pri ogrevanju s peleti?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Popravila na domu - 13.12.2013

Mogoče si malo nerodno vprašal?
Pri polnjenju zalogovnika peči ni nobenega prahu.
Pri ogrevanju s peleti ni nobenega prahu.
Pri praznjenju posode za pepel (kaminska peč na pelete, posoda prostornine cca 1,5l) na okoli 7-10 dni s sesalcem pa tudi ni nobenega prahu.

Prah je mogoče le v primeru, da si ZELO neroden in nekaj od zgoraj omenjenega razsuješ po prostoru.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 13.12.2013

@Popravila na domu
se strinjam s tabo, da ne smeš biti neroden... k prašenju pa lahko pripomorejo tudi nekakovostni peleti, ki vsebujejo v sami embalaži prah + "podrobljene" pelete.

Drugače v naši kurilnici kljub ogrevanju na pelete brez vsakih težav sušimo perilo, problem je bolj v tem, da je kotel tako izoliran, da je med 15 in 17 stopinjami.

Poraba (Valher PK-30 l. 2012, delujočih 14 radiatorjev - ca. 200m2, delno dogrevanje s kaminom na trda goriva, hiša iz 1980, fasada 8cm eps, 3slojna lesena okna iz 2010)

od 18.9. do 13.12.2013 = 87 dni ... 83 vreč oz. 1245kg (t.j. ca. 14,3kg na dan oz. 429kg na mesec)
relno zdaj, ko je prišla zima, pokurimo ca. 1,6 vreče na dan

Lansko sezono smo od 20.12.2012 do 15.6.2013 porabili 4,3 tone oz. 292 vreč (pred menjavo kotla smo pokurili še ca. 800l k.o.) - ob tem smo greli tudi sanitarno vodo - 120l bojler.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 13.12.2013

CdeS
Kakšen imaš režim ogrevanja,regolacija?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 13.12.2013

Zunanje tipalo krmili mešalni ventil (krivulja 1,4 - malce goljufam s korektorjem),
na vseh radiatorjih so termostatski ventili Danfoss.

Črpalka dela praktično nonstop (Grundfos alpha2), v 1 stanovanju imamo okrog 20st, nadstropje višje ca. 22 - zaradi otrok).

Dolgoročno bomo ponoči začeli malce varčevati z zniževanjem nočne temperature.

Smo pa letos dodali nekaj izolacije, po novem letu mislim še menjati izolacijo na podstrešju (zdaj je med špirovci stara steklena volna iz 80-tih).

V preteklosti smo kurili 3.000+ k.o., ko še ni bilo kamina in novih oken, je bila poraba tudi 4.200l (TAM Stadler 1977 + raketni gorilec Man RE 1.4).

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - muci123 - 14.12.2013

Oprostite,
sem pozabil napisati ogrevam na 23st.c ,ker imamo otroke pa še mamo bolj zebe,drugače pa SV že drugo leto ogrevamo z TČ.(vseh 12mesecev)
Mislim da je poraba zaenkrat kar zmerna čeprav sem se bolj nagibal k temu ,da bo poraba cca 2vreče na dan.Zaenkrat moram pohvaliti CM in njeno brezhibno delovanje.
Lansko leto pa sem kuril le Toplozračni etažni kamin še nisem imel centralne na pelete , ogreval z njim 90m2 res super stvar in porabil vse skupaj cca 92vreč.
Letos ga prižgem ob vikendih zaradi prijetnega vzdušja in seveda toplote ,ki ga oddaja .
Lepo se imejte.....