PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 22.10.2023

Fantocci2, hvala za tole. Nisem več prepričan, da niso kakšni grelci vmes, še posebej, ker si napisal, da Panasonic od JaBK tudi prižiga grelce - ob vsakem defrostu. Sicer je ona malo prej pisala, da nima špic!?
Se bom poglobil to sezono v TČ, da vidim, ali res kaj počne z grelci. Morda mi v vmesnem času tudi odgovorijo iz Panasonic Slovenija. V vsakem primeru hočem imeti kontrolo nad porabniki, ne pa da nekaj bluzijo.

Še opozorilo: če kdo preganja legionelo iz sanitarne vode s pregrevanjem, naj čimprej pogleda v TČ, da so tajmerji prav nastavljen. TČ mora zadevo začeti in dokončati v časovnem intervalu od 22h do 6h, da vam ne nabijejo visokih "dogovorjenih moči". Podatke bodo začeli zbirati s 1.11. In potem prilepite še napis v tuš in drugam, da se kdo ne opeče tisti dan. Žal so zadevo zastavili tako, da so dovolj 3 špice moči v 4. mesecih in gre denar, četudi to ne predstavlja nobene resne obremenitve omrežja, seveda, dokler ni sočasnosti (vsi tajmerji enako nastavljeni) Smile

... ni dovolj, da je v intervalu od 22h do 6h, mora biti tudi dela prost dan (sobota ali nedelja). Sorry, tabela je res obsežna, grrr.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 22.10.2023

Ne vidim razloga, da bi pregreval sanitarno vodo zaradi strahu pred legionelo. Jaz imam to ves čas izključeno, kar predlagam tudi ostalim. Če boste pa kdaj več let odsotni, potem pa pred prvo uporabo le pregrejte bojler. Big Grin

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - riflex1 - 22.10.2023

Caps, Panasonic praktično za vsak defrost uporablja grelec. Smo ga tudi mi lni skušali izklopit pa ni šlo. Je uporabljala grelec tudi v ugodnih temperaturah za defrost. Baje taka elektronika…

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 22.10.2023

@Caps
Da bom bolj jasna, ni nekih nepojasnjenih spic, ki bi jih kompresor delal. Sem mislila, da je o tem govora. Mi pa prakticno vse do -15 defrosta z grelcem (kar seveda naredi špico, ker je grelec 3kw, sam kompresor pa dela na 300W, npr), ker je temperatura povratnega voda prenizka in se tako TČ ščiti. Dvižni vod je namrec pri nas nizek. Tega ne dela TČ na radiatorjih, npr ali potratnih hisah, ki zahtevajo višji dvižni vod. Ce imas spice sedaj, to najbrz ni razlog, ker se defrosti še zaceli niso...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 23.10.2023

JaBK, če je tako, potem je špica pri meni na temo defrost, posnetek pa je iz 2.3.2023, sever Ljubljane. Imam radiatorje. Vsekakor bom zadevo s Panasonic gnal naprej, dokler ne bodo od sebe dali kaj boljšega - upgrade softwera. Pri ogrevanje se nič ne mudi in ni treba set pointa nič na hitro dosegati. TČ si lahko pri defrostu pomaga z vodo iz radiatorjev - jih hladi brez problema do 25 C če rabi energijo za defrost - pa to gotovo pri Panasonicu vedo in naj zrihtajo, da bo slovenska omrežnina na moč dobro pokrita v gospodinjstvih.

riflex1, kot kaže, imaš prav, hvala. Elektroniko pa mora Panasonic zrihtati, sicer mu v SLO slabo kaže pri tej naši omrežnini na moč. Sem napisal v poročilu o problemu, da take špice v Sloveniji stanejo preko 1,3 milijona eur na 1000 TČ v življenjski dobi 15 let.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 23.10.2023

Kako ves, da je špica? Ce lovis v realnem casu, idi na TČ pogledat in vsaj pri meni (starejsi UI) kaze, ce dela defrost in ce je grelec vklopljen (oboje). Dvomim, da pri novejsih ne.
Meni jih oac prižge, ker je dvizni vod 25 ali se manj kroži po sistemu in pptem je povratni pod zahtevanih 23.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 23.10.2023

JaBK, pa se ne da tistih zahtevanih 23 premaknit na 18?
Ker če se ne motim, je pri nekaterih toliko. Pri talnem itak ni problema, je dovolj "zaloge".
Pri radiatorjih pa res tudi sam ne bi šel pod 18 (imam "ferymicko" na radiatorjih).

Ne... Samoohranitveni protokol pride pred željami uporabnika, ceprav je placal.

JaBK, "Kako ves, da je špica? Ce lovis v realnem casu..."

Tisto sliko prej in kjer je le ena špica, je iz 2. marca in takrat nisem ničesar gledal, le v log od SE sem šel iskat primer, da ga serviram Panasonicu, kaj počnejo njihove naprave.

Evo, sedaj prilagam še svež posnetek (priloga) iz 19.10.2023. Zgoraj je log iz TČ za vseh 24, kjer je zunanja temperatura in še poraba elektrike TČ v vsaki uri. Spodaj pa je izmerjena moč na 5 minut (celo gospodinjstvo, TČ je itak glavnina porabe), kot jo beleži SE za prvih 5 ur dneva. Vidi se, da TČ taktira, a ob vsakem zagonu začenja s previsoko močjo - kam se ji mudi?

To pač generira špice (pozimi bodo verjetno hujše), ki bodo povzročile nepotrebne stroške v omrežnini na moč za leto 2025, če ne bom spreminjal "dogovorjenih moči".

Ne strinjam se s samoohranitvenim nagonom TČ. Panasonic je dolžan v poprodajnem obdobju reševati probleme kupcev - to je moje stališče.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 23.10.2023

@sašo65, 5,9kW v vseh intervalih je minimum v primeru, da imaš varovalke 3x32A.

@Caps
V redu, samo ne mesaj mene zraven. Razen, ce jim.bos v svojem dopisu napisal, da sem zadovoljna in da dela tocno tako, kot sem pričakovala, ko sem se dobro informirana odlocila zanjo. Tako za firmo, kot moč...

P.s.
Bi bil tako dober, da bi svoj izracun pokazal, kot si ga najbrž Panasonicu...

@JaBK

Ne bom pisal o drugih. Ko sem želel imeti tvoj tip TČ, sem imel v mislih primerjavo podatkov, ki bi jih dobil na netu. No, če imaš pri roki, prosim pošlji. Vidim, da si zadovoljna s TČ.

Tudi jaz sem zadovoljen z odzivom Panasonic Slovenija, res se trudijo, da bi pomagali rešiti problem (s pomočjo tovarne). Tudi prodajalec in monter TČ se je odzval na moj dopis in detajlno pojasnil, kar sem vprašal - kako ustaviti TČ, je bilo vprašanje. Torej pohvala obema in računam, da tudi te špice enkrat rešimo v skupno zadovoljstvo. Z opisom problema je tudi Panasonic obveščen o razmerah tarifiranja moči, ki bodo prav v kratkem v veljavi tu v Sloveniji. Lahko se prilagodijo in izboljšajo svoj plasma na trgu. Prav lepo je videti, ko TČ zna slovensko, pa tudi špice bodo enkrat preteklost. Tako jaz gledam na zadeve. Sem jim pripravljen nuditi še druge podatke, če bodo vprašali zanje.

Glede izračuna pa takole: napisal sem ceno za špico moči, da izvira od Agencije za energijo, da še ni dokončna in da znaša 33 EUR/kW/leto. To je cena iz XLS tabele (glej moj post na strani 24, št. 348), h kateri sem dodal še 22% DDV in dobil 33 EUR - zaokroženo navzdol. Na sliki pa je označeno 2.8 kW moči, ki je po moji sodbi nepotrebna. 

Torej polni izračun je: 33 EUR/kW/leto x 2.8 kW x 15 let = 1386 EUR. Napisal pa sem "vsaj 1300 EUR v 15 letih" nepotrebnih stroškov za gospodinjstvo. Dodal pa sem, koliko je to, če gledamo znesek za 1000 TČ.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jurjavcic - 24.10.2023

Zdravo,

da se še jast malo vključim v to temo - imam 12Kw Panasonic T-CAP H generacijo. 

V priponki je moj graf na 19.10. ponoči....bila je v quiet mode 1. Je pa očitno malo manj taktirala kot tvoja in zato manj špic.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 24.10.2023

@jurjavcic
Ja, manj je taktiranja pri tebi. TČjki pa sta enaki. Lahko daš še izpis iz TČ z zunanjo temperaturo vred za isti časovni interval (Aquarea Smart Cloud)? Na koliko minut so odčitki moči pri tebi - težko razberem z grafa?

Očitno je, da se TČ prehitro zažene na previsoko moč, potem pa znižuje in se za tem ustavi, ker ne zmore tako majhne moči ogrevanja. Ker se pri ogrevanju nikamor ne mudi, bi za nove slovenske razmere plačevanja moči bilo veliko ugodneje, da bi TČ postopno dosegala potrebno moč - brez prenihaja in še cikli bi bili daljši. Ne vidim tehničnih ovir, da bi tega v Panasonicu ne naredili. Zato jih spodbujam, da za serijo H to naredijo kot upgrade. Novejši seriji (K, L) imata neke izboljšave na to temo.

Hvala, bom šel laže naprej, ker prispevaš.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jurjavcic - 24.10.2023

Caps - mogoče najboljše odpreti novo temo, da ne smetiva obstoječe.