PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - analuka - 5.3.2013

Mi smo sedaj dobili poračun do konec januarja.
Kaj naj rečem, jaz sem zelo vesela, da so delilniki...Ogrevanje me bo prišlo za trisobno stanovanje ogrevano na 23 st., razen ene sobe na 21st, če štejem še februar in marec cc 350-400 eu skupaj s klimo, kar je točno polovico oz še majn kot po prejšnjem sistemu.

Imam pa pripombo, da žal stroše obratovanja kurilnice še vedno računajo po m2, tako sem na obračunu dobila za 80eu porabljenega energenta,za 180 eu stroškov, kar se mi zdi nesorezmerno na porabo.
Žal naš energetski zakon predvideva še vedno plačilo stroškov obratovanja po m2 in ne po procentu porabe enrgenta, kar se mi ne zdi smiselno, saj kdor porabi več energenta ustavri tudi več stroškov povezanih s tem.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 6.3.2013

Treba je ogrevati stopnišče, hodnike, klet, treba je prispevati za tiste, ki so na podstrehi in več pokurijo vendar to plačate vsi ostali z večjim povprečnim stroškom. * ne pozabi na omrežje, kotlovnico delilno postajo, to so vse pavšali ki jih je najbolj pravično plačati na kvadraturo - po moje.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 6.3.2013

analuka...kakor se vzame.

Kurilnica, če je del bloka, torej vaša last ste vi stanovalci njeni lastniki...in to lastništvo se gelda gelde na kvadraturo stanovanja...sorazmerno si lastnica tudi drugih skupnih prostorov oz. strojev/naprav v vaši lasti.

In je vseeno koliko ti to zadevo uporabljaš. Ali malo ali veliko. Ker se gre za lastništvo.

Tako kot bo oni v pritličju rekel da njega streha ne zanima...pa ga mora, ker je delni lastnik tudi on, oni izpod strehe pa bo rekel da pa njega HI tal ne zanima...pa ga tudi mora, ker je delni lastnik stavbe :wink: .
Enako je s toplotnimi postajami...nekdo je pač lastnik in ta mora plačati (oz. če to trži, zaračunati naprej).

Re: Svarilo pred delilniki toplote - analuka - 6.3.2013

vincent, ne kurilnica je za več blokov skupaj.
No danes smo dobili pregled porabe in je tako 80.000 eu smo porabili energenta in 80.000 eu so znesli stroški kurjača, vode elektrike in kaj vem še česa...za se mi zdi 10 blokov.Bolj mi je to, da bi bilo ok, da so tud stroški po procentu porabe in ne na m2, ker tisti , ki je porabil več energenta, pa ima majnše stanovanje plača majn teh stroškov kot jaz, ki sem povzročila majn stroškov elektrike, vode, pa plačam več samo zato, ker imam večje stanovanje.
To meni ni prav logično, ma kaj čmo, marsikaj ni logično, ma tako pač je...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - analuka - 6.3.2013

Tone, ogrevanje stopnišča plačamo že v teh 20% fiksnih stroškov energenta, to je ok.
Govorim o stroških same kotlovnice, ki se mi zdijo kar veliki.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 6.3.2013

Kako stroški kotlovnice, teh ne bi smelo biti, saj jih plčate z energijo in pavšalom 20% - po moji logiki.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Popravila na domu - 7.3.2013

Redni stroški kotlovnice:
- toplotna postaja vzdrževanje (redni mesečni pregled)
- skupna elektrika - ogrevanje
- skupna elektrika - topla voda
- ogrevanje tople vode
- hladna voda za toplov vodo - hladna voda skupaj

Izredni stroški kotlovnice:
- zamenjava delov in naprav
- doziranje vodofosa

toliko o tem.

V zvezi z delilniki toplote in obračunom pa sem na tem portalu napisal že toliko, da....bi bilo dobro uporabiti iskalnik,... če slučajno koga zanima kako izgledajo pridobljeni podatki in na osnovi česa dobavitelj izdela obračun.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd

Re: Svarilo pred delilniki toplote - analuka - 7.3.2013

Točno tako, s tem, da pomoje redni stroški naj bi šli po % porebe energenat , izredni ok, pa po m2.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Popravila na domu - 7.3.2013

Žal v večstanovanjskih objektih, ki imajo najetega upravnika ali pa se upravljajo sami, pri teh stvareh ni mogoč nikakršna oblika dogovora, saj Pravilnik o upravljanju večsta..... natančno določa in predpisuje katere stroške obratovanja objekta se obračunava in na kakšen način.

Ti načini pa so:
- po štrevilu uporabnikov enote
- po stanovanjski enoti
- po bruto površini stanovanja
- po neto površini stanovanja
- in po novem tudi po radiatorju ali kalorimetru za odčitek enega ali drugega

Nepravilen način obračunavanja = možna mandatna kazen v višini do 15 000,00€ za upravnika.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 10.3.2013

analuka Napisal:vincent, ne kurilnica je za več blokov skupaj.
No danes smo dobili pregled porabe in je tako 80.000 eu smo porabili energenta in 80.000 eu so znesli stroški kurjača, vode elektrike in kaj vem še česa...za se mi zdi 10 blokov.Bolj mi je to, da bi bilo ok, da so tud stroški po procentu porabe in ne na m2, ker tisti , ki je porabil več energenta, pa ima majnše stanovanje plača majn teh stroškov kot jaz, ki sem povzročila majn stroškov elektrike, vode, pa plačam več samo zato, ker imam večje stanovanje.
To meni ni prav logično, ma kaj čmo, marsikaj ni logično, ma tako pač je...
Kako pa veš, da so stroški po delilnikih korektno obračunani? Ali so vsi v bloku imeli račune ogrevanja za 50% nižje ali je imel kdo tudi 200% višje? Kaj pa tisti, ki po delilnikih sploh ni imel imel porabe, ali se je grel skozi stene na tuj račun in hladil sosede? Imajo sosedi zaradi tega plesnive stene?
Poglej obračun vseh. Ko bo strošek ogrevanja (glede na m2) v razponu +-20% in prihranek vseh stanovalcev, priključenih na isto kurilnico vsaj 50%, hkrati pa bodo vsi zadovoljni z ogrevanjem, vam bom čestital.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 10.3.2013

analuka Napisal:Tone, ogrevanje stopnišča plačamo že v teh 20% fiksnih stroškov energenta, to je ok
Larifari!
20% ni niti tista toplota, ki se sprehaja skozi stene!
Zato pa imajo Nemci obračun 50% po površini in 50% po delilnikih, pa še faktorje delilnikov imajo pravilno določene in ne po barvi oči, kot pri nas.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - analuka - 10.3.2013

Pri nas zaenkrat nimamo plesnivih sten.Sem merila vlago in razen na začetku sezone ob slabem vremenu, je bila vlaga skoraj vedno pod 40%,zame že skoraj premalo vlažno, zato sem še cunje pod klimo posušila.Blok kot celota je porabil za 50% majn energenta kot lani.
Kako so se drugi greli ne vem, zase vemWink
Smisel delilnikov je bil ravno v tem, da se ne ogreva zraven stanovanja še pol ulice z odprtimi okni in radiatorji.To se je doseglo.

20% je strošek po m2, je smiselen zaradi vertikalnih cevi, ki že same po sebi ogrejejo stanovanja, še malo klime in meni je bilo letos pozimi topleje s klimo, kot lani samo z radiatorji.

Pravično za vse...hm, ne vem.Tisti, ki so se greli na račun drugih, ja za tiste ne bo nikoli pravično in tako sedaj tisti plačujejo več in se jezijo.Meni je super.Prišparala sem vsaj 400 eu na ogrevanju in me ni zeblo, no pravzprav je bilo na momente še pretoplo...

verjetno sem ena izmed redkih tukaj gor, ki se ne jezi na delilnike, pač pa sem zelo zadovoljna z njimiWink

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Jozl - 12.3.2013

In se bo končno mogoče nehalo primitivnost Slovencev, da imajo cele dneve odprta okna na kip in luftajo stanovanja, ker jim je prevroče. V takih stavbah ni vremenske regulacije ogrevanja in so zelo priporaočljivi termostatski ventili s pripadajočo glavo - mehansko ali celo elektronsko.

Mene osebno ne moti preveč pavšal, ker ga mora nekaj biti za tiste, ki ne ogrevajo stanovanja. Moti me bolj to, da imajo delilniki skupno vsoto vedno za skoraj 2-3x nižjo kot celotni kalorimeter na celotnem bloku. In tukaj se izgube potem tudi povečajo s faktorjem na obračunu delitve energije.

Plesen, ki se pojavlja, ni rezultat, ker sosedje ne ogrevajo. To je rezultat starega načina bivanja, ko so bila lesena okna brez tesnil in vedno deloma odprta, stanovanje pač ni bilo nič izolirano.
Sedaj imajo večinoma vsa stanovanja zamenjana okna z novimi PVC okni, ki imajo vsaj 2 tesnili, temp. v stanovanju brez težav doseže željen učinek. Ovoj bloka - stavbe je pa še vedno deizoliran, ker investicijo 3-4k€ na vsako stanovanje je pač preveč in tukaj se pojavlja potem kondenz na hladnih stenah in posledični tudi plesen. Jaz moram vsako jutro pobrisati kondenz na novih 4 leta starih oknih in to samo v spalnicah, kjer se vsako noč pozna izdihovanje zraka. Imamo težavo samo na severni strani bloka, na južni pa ni videti niti sledi od plesni.

Motijo me samo faktorji ogrevanja, ker tisti, ki imajo invidualne hiše pa nimajo tega faktorja glede lokacije hiše, da bi dobili cenejši energent.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 13.3.2013

Jozl Napisal:Plesen, ki se pojavlja, ni rezultat, ker sosedje ne ogrevajo. To je rezultat starega načina bivanja, ko so bila lesena okna brez tesnil in vedno deloma odprta, stanovanje pač ni bilo nič izolirano.
Sedaj imajo večinoma vsa stanovanja zamenjana okna z novimi PVC okni, ki imajo vsaj 2 tesnili, temp. v stanovanju brez težav doseže željen učinek. Ovoj bloka - stavbe je pa še vedno deizoliran, ker investicijo 3-4k€ na vsako stanovanje je pač preveč in tukaj se pojavlja potem kondenz na hladnih stenah in posledični tudi plesen. Jaz moram vsako jutro pobrisati kondenz na novih 4 leta starih oknih in to samo v spalnicah, kjer se vsako noč pozna izdihovanje zraka. Imamo težavo samo na severni strani bloka, na južni pa ni videti niti sledi od plesni.
Plesen JE rezultat nepravilne rabe stanovanja: neustrezno ogrevanje, slabo prezračevanje. Nova tesna okna in delilniki vse skupaj še poslabšajo.
Primer 1: ti imaš nova tesna okna in 24°C v prostoru in 70% relativno vlago zraka. Sosed pa se je odločil, da stanovanja ne bo ogreval, ker je vikendaš, ima vse radiatorske ventile zaprte in plačuje samo pavšal. Tako, kot ste se dogovorili, 20%. V njegovem stanovanju se ohladi na približno 10°C, ohladi se tudi stena med tvojim in njegovim stanovanjem, recimo na polovico med njegovo in tvojo temperaturo, torej na 17°C. Točka rosišča v tvojem stanovanju je 18,3°C, stena na tvoji strani je vlažna in plesniva. Poleg tega pa še plačuješ toploto, ki uhaja iz tvojega stanovanja k sosedu.
Primer 2: težava na severni strani bloka je podobna, stena prehladna, zrak v stanovanju pretopel in prevlažen. Odpri radiator, nastavi termostatski ventil na 3, ogrevaj prostor na 20°C, zrači pa intenzivno pogosto tako, da bo vlaga padla pod 50%.
Za primer 1 je kriv sosed, za primer 2 pa ti.
Investicija v izolacijo fasade ni 3 do 4 k€, razen če imaš ogromno stanovanje. Fasada stane med 40 in 50 €/m2, sedaj pa računaj. Kaj pa prihranki, v koliko letih dobiš nazaj 2.000 €, kolikor res stane izolacija povprečnega stanovanja? Koliko pa je vredna boljša kakovost bivanja? Koliko pa ste zapravili za neustrezno vgradnjo delilnikov?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Jozl - 13.3.2013

Pri 24°C v stanovanju jaz ne morem normalno živeti, ker je prevroče. Težava s plesnijo je samo na severni steni, ker vsi sosedi ogrevajo. Del stanovanja proti stopnišču ni ogrevan in se ne pojavlja ta težava. V stanovanju je bilo še 2 zimi nazaj premalo vlage, ker me je vsako jutro peklo v grlu zaradi izsušenosti. Takrat še ni bilo delilnikov in čez dan se je temp. regulirala z odpiranjem oken STARA NAVADA MESTNIH LJUDI. Kjub zaprtem radiatorju v sobi smo imeli celo zimo skoraj 23°C in tisti čas še samo enega otroka. Zadeva se je v času montaže delilnikov spremila v to mero, da imamo sedaj pač težavo z kondenzom, ki se tudi pojavlja na oknih. Lahko samo povdarim, da sosed pod nami ima rad toplo in imamo tudi delno talno ogrevanje gratis. Ker se je povečalo število prebivalcev zaradi malih otrok je lahko tudi deloma to krivo za več izdihanega zraka, ki pač ima več vlage v sebi.

2 leti nazaj smo še navlaževali, letos pa smo že morali sušiti in ko smo vklopili sušilec čez dan, sem tudi ponoči čutil suh zrak na grlu. Očistili smo plesen s sodo bikarbono in je bilo za cca mesec dni brez širitve plesni.

Komaj čakam (fizično delam), da se preselim iz stanovaja v svojo leseno hiško in bom tam videl kako bo z vlago, kjer ni nobenih motenj od sosedov.

Zakaj sem rekel, da je cena 3-4k€ na stanovanje, ker so dobili ponudbo za celoten blok s 30 stanovanji in je bila cena nekje 100.000-120.000€.

Lahko samo še to povem, da delilnike je vgadil lastnik, ker je stanovanje v najemu. Osebno sem sam lani poleti domontiral nove termostatske ventile inn glave, ter si povrnil že 1/2 investicije. Prej sem po pavšalu plačeval 25€ energije za ogrevanje, sedaj pa je bilo od 2 do max 12€ na mesec. Še vedno pa moramo plačati cca 30€ mesečno toplote za toplo vodo, ker je toplota skoraj zastonj iz TEŠa.

Meni osebno je bilo za iti iz kmetije v stanovanje kot samomor glede bivalnega ugodja. Edino zjutraj je WC topel, kar pač doma ni bilo, ker je bilo potrebno zjutraj zakurit v peči za centralno.