![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 10.11.2017 ssecnik Napisal:1.Dobro si to napisal.namreč,FOSILCEV BO MANJKALO. Pa še na nekaj si pozabil. Tukaj se prepucavamo drobni končni uporabniki avtekov. Bistvo problema je "promet" in prometni tokovi. To pa se rešuje nekje veliko prej in na drugih mestih. Pri nas je pojem "javni promet" povezan z smrdečimi vlaki, zjebanimi avtobusi - oboje brez voznih redov - in visokim cenami javnega prevoza v primerjavi z individualo. Ko bo sistem - beri država - ( to pa smo spet mi vsi ) imela strategijo in ne samo vizijo, ko bodo predlogi realni in se bodo tudi izvajali .............. no potem pa se bo dalo konkretno debatirat. Ko bom lahko iz Maribora v Koper, ali iz Jesenic v Novo Mesto prišel z javnim prevozom vsaj v enakem času kot z osebnim in za vsaj primerljivo ceno .............., ja potem dileme ne bo več. V to JAVNO infrastrukturo pa se pri nas ne vlaga in se o njej ne razmišlja že dolgo dolgo ne. Zakaj se je treba iz Kamnika, Grosuplja, Vrhnike, Kranja ............. ( radij 25 do 40km ) v Ljubljano vozit z avtom? Ker javnega transporta NI. Vsaj takega ne, ki bi bil vsaj približno usklajen z potrebami uporabnikov. Pa bodimo EKO in BIO .......... en "tramvaj" ali primestna železnica, s katero se na enkrat pelje 100 potnikov, na prevoženo razdaljo "pokuri" vsaj 50x manj energije, kot 100 EV. Zakaj 100 EV? Ker se vsak Francelj hoče potem s svojim EV pripeljat do sekreta v svoji firmi. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 10.11.2017 Kako boš pa ločil elektriko za gospodinjstvo in za avto? A to veš da avto lahko polniš na navadni schuko vtičnici, kako boš preprečil švercanje? Davki na EV bodo pavšalni, kot je vinjeta, letna dajatev ... nekoč morda na prevoženi kilometer, ampak ljudje takega nadzora nočejo. Glede na situacijo, ki jo opisuješ pa vam bodo morali trafo zamenjati tako ali drugače, nima nobene veze z EV. NE vem od kje se to financira ampak na položnici je postavka ki se ji reče omrežnina in priključna moč, kam pa gre ta denar? V Sloveniji je 800.000 gospodinjstev od vsakega poberejo 7€ priključne moči in verjetno še enkrat toliko za omrežnino, vsak mesec 24 milijonov €, pa industrije sploh nisem štel tu notri. Koliko stane transformatorska postaja? 100k €? Koliko gospodinjstev je na eni postaji? 60? Ne vem no, 60 priključkov, pa naš trafo stoji tam že ene 20+ let, pa vsaka hiša mesečno 7 € za priključno moč, pa ven pade magičnih 100k €. To je od oka, pa vidim da je tu gor polno znalcev za elektriko, pa naj nekdo po tej poti naredi pravilen izračun, ker priznam da sem lahko falil za 50% ali še več. Kaj hočem povedat, treba bo nehat jokat in mogoče priključno moč in omrežnino porabit za tisto čemur je namenjena. Če tega ni dovolj naj se pa vse skupaj podraži za kakih 10%. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 10.11.2017 Citat:Gasper123 :roll: :lol: :lol: A ti to mene sprašuješ? Ja, vem. Sem že rekel da sem imel ZOE na probi. Ampak na tvoj "šuko štekar" gre počasi. In ne se delat nevednega. Že danes imamo dve ceni. Industrijski odjem in odjem za gospodinjstva. Dejstvo je, da elektrika za filanje baterij za EV - ko bo tega več - ne bo po enaki ceni, kot elektrika za gospodinjstva. Če bodo hoteli biti VSI koristniki EV enakopravni in ne diskriminirani, potem BO MORALA biti cena ENOTE enaka za vse in povsod. Torej na javnih omrežnih polnilnicah, v blokovskih naseljih, v garažnih hišah in sveda na domaći vtičnici. Sicer smo pri točenju kurilca v dizle. Zakaj je kurilec cenejši od nafte za dizla? Ker na kurilca ni takih in enakih trošarin. In ja - lej - boli me patka, kdo je za kaj pristojen in kdo kaj MORA, ali BI MORAL. Mi čist dol visi. Če in ko bom dal 40 jurjev za EV, se hočem samo VOZIT in ga uporabljat. Glede elektrike pa ............... če sem zadnjič prav slišal enega od govorcev v neki TV oddaji, ima baje z dobaviteljem elektrike pogodbeno klavzulo, da mu DOBAVLJAJO samo ZELENO energijo, za kar pa seveda plača več. Je tole za moje pojme - ker se na štrom res ne spoznam - zgodba za naslov "suho striženje ovc", ampak ............ evo vse se da če se hoče. Mogoče, pa si lahko izberem tudi dobavo elektrike ki je bila proizvedena na Islandiji? Ne vem - menda se da. :mrgreen: Re: Moja vizija električne mobilnosti - Tone - 10.11.2017 A nisem v uvodnem prispevku napisal, da je števec v avtu, polnilnice pa samo preverijo, da je priključen registriran avto in mu kontaktor vklopi 3 faze. Nato pa dispečer fura polnilec v avtu...... Ravno to je fora, v uni vukojebini s premajhnim trafojem se bodo avti polnili, ko privatnik s 4 mašinami spi, ko bo pa nažgal vse 4 naenkrat ob nasploh veliki porabi po vasi, bodo pa s svojo energijo vskočili sosedovi avti. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 10.11.2017 Pišeš kako bi moglo biti, ne napišeš pa kako bi to izvedel. Ti bom povedal kako: ne boš mogel, a te bo carinik na cesti ustavil in pogledal "barvo" tvojih elektronov v bateriji kot to stori pri kurilcu :lol: Zoe je svoja specifika, ker ima polnilec zaradi svoje moči (22 kW) in izvedbe ogromno parazitskih izgub in je pri polnjenju z 2 kW v praksi na meji uporabnega. Če se prav spomnim je pri polnjenju z nizko močjo samo 70% učinkovit. Edit, Tone, za certificiran števec v avtu, ki bi ti obračunaval porabo še nisem slišal, ne rečem da ni možno, ampak uvedba take stvari traja vsaj 20 let, ker tako zadevo ne moreš preprosto dogradit na star avto, ker ni prostora. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Tone - 10.11.2017 Pametna vtičnica na kateri boš lohk filal mimo števca bo preverila verodostojnost avta. Če boš pa filal akuje prek navadne vtičnice, boš pa kuril gospodinjski štrom. Trošarino, bolje rečeno cestnino, boš pa plačal prek cestnine za vse kilometre kjerkoli neglede na kaj se voziš. In kar naenkrat ne boš rabil ločenih dizel in ELKO pump. Čas je že, da digitalizacijo in povezanost uporabimo za kaj pametnega. Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 10.11.2017 Za to pa res ni treba odkrivati tople vode. Do npr. 200-500kWh/mesec je socialna cena, od tam pa eskalira po nekih štengah. Že leta praksa npr. v ZDA. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 10.11.2017 Če je trn v peti električnemu omrežju moč, naj se potem mastno zaračunava priključna moč, torej če znaš vse porabnike prilagoditi konstantni porabi 4 kW, lahko v dnevu pokuriš 96 kWh, pa to ne bo sesulo omrežja. Če pa ob 8 h zvečer obremeniš priključek s 15 kW, pa narediš veliko breme omrežju. A ni tako? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 10.11.2017 izotop Napisal:. Če optimistično rečemo, da je polnjenje EV štirikrat daljše kot tankanje bencina, boste lahko enostavno izračunali potrebno število polnilnih mest in seveda ustrezno priključno moč. Ja vem. Če se gremo pa realnost, polnilna mesta s 60 kW in pol ure namesto 5 minut je to namesto trenutnih 12 takoj potrebnih 72 polnilnih mest (isto število vozil in daljši čas polnjenja) kar pomeni minimalno priključno moč 4,3 MW - za naše malo mesto in za minimalno število vozil, ki se polnejo hkrati. Če pa bi hoteli imeti sedanjih 40 hkratnih polnilnih mest in petkrat daljši polnilni čas, rabimo za isto pretočnost na polnjenju 200 polnilnih mest krat 60 kW je to 12 MW ali pol savske hidroelektrarne. Če pa se bo čas polnjenja podaljševal, bodo pa vrste. Pa je računica samo za naše malo mesto, kje je šele kakšno večje mesto ali črpalka ob avtocesti, kjer ne bodo zadoščala niti polnilna mesta s 120 kW... Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 Se prepucavamo o Jedrskih centralah. Zakaj? Če pa je osnovni problem lokalna TP. oboje je oz bo problem, če recimo že zdej uvažamo elektriko ob izpadih ipd, (hitre) polnilnice pa bodo postavljene po celi eu, vsaj plan je tak. lokalno pač infrastruktura za prenos, širše pa generatorji energije. nekaj zelenih alternativ sem povedal, če bi recimo tistih 500 miljard, ki smo jig vrgli v luft pri grčiji, namenili razvoju le-tega, bi lahko imeli sigirno kakšen konkreten dodaten vir do zdej že vzpostavljen (in s tem tudi možnost bolj poceni elektrike, nenazadnje in s tem tudi neko strateško gospodarsko prednost). če je recimo kdo pri rudarjenju kriptovalut (ki so tudi recimo konkretno energijsko požrešne) ve, da je na islandiji že nekaj let ogromna fabrika (ki je tudi una večjih ponudnikov bitcoinev ipd) za to, trikrat ugibajte zakaj. da pa zna elektro samo položnice pobirat, pa tudi vemo. Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 Dejstvo je, da elektrika za filanje baterij za EV - ko bo tega več - ne bo po enaki ceni, kot elektrika za gospodinjstva. tole bo verjetno držalo, vprašanje je samo ali bo to obračunano na položnici ze elektriko, ali kako drugače preko recimo kakšnega dodatnega davka, kot bodo recimo sigurno uvedli vse bolj progresivne eko davke na bencinarje in dizle). za davke so pač vrhunski strokovnjaki in najlažje lahko čez noč uvedeš zakon zas to, elektrarne in trafote malo težje, pa čeprav bi morali že zdavnaj delat na tem, če se že mislimo it to kvazi ničemisijsko evropo, kjer je spet kvazi največji problem ta nesrečni avto v garaži (in kjer, kot rečeno lažje pobereš davek navadnemu smrtniku). Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 10.11.2017 Za vse je rešitev. Zakon bo treba spisati tako, da se reši elektro in njih plače oz. nagrade vodilnim, ki jih je kot blata, ne pa da se ustreže ljudem. Saj zato imamo poslance, mar ne? Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 da, samo žal je ta situacija s poslanci in globalnimi plejerji pri energetiki ista povsod. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 10.11.2017 :lol: :lol: Tole bodo NAŠI ............ PRIKLJUČNI HIBRIDI - PRIHODNOSTI ............. :lol: :lol: :lol: :lol: Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 no, dejstvo je, da manj kot je tehnologije, manj je problema, to trdim že cel čas (pa ne zdej zagovarjam, da se moramo z osli prevažat naokrog, ampak resnico si je pa treba enkrat priznat). če hočemo rešit planet, bi treba nazaj v jame. |