![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 1.7.2012 Citat:Torej v 12ih ura pribitka za 0.7 stopinje.Verjamem. Tudi račun pokaže nekaj takega. K tako nizkemu dvigu pripomore: - hladno podstrešje, ki zadrži vročino od osončenja kritine pod kritino, pri tleh pa je zrak take temperature kot zunaj v senci. - 3 cm lesne vlaknenke na notranji strani izolacije, ki prispeva s svojo akumulacijo toplote. Ob hlajenju čez noč pridobi temperaturo priblično zraka zjutraj, potem pa ima zunanja vročina težavo prodrti skozi izolacijo in segreti to maso. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 1.7.2012 Poletje še traja. Pri nas je bilo danes 37, pred polnočjo je še vedno zunaj skoraj 30,... Mi v hiši živimo, peremo, se tuširamo, kuhamo, celo pečica je včeraj laufala, pa kruhopek vsak drugi do tretji dan, TV,... klima praktično stalno laufa, nastavljena na 26 stopinj (na vrhu stopnišča) in spodaj je čudovitih malo pod 27 stopinj in okoli 50% rv. Če ne bi bilo klime bi sigurno imeli že preko 30 stopinj. Mi je pa zanimivo, da imajo tlaki še vedno zgolj okoli 22 stopinj. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 2.7.2012 vincent Napisal:Evo še par podatkov za našo kočuro, ker sem imel ravno priliko spremljati. Preklinjam letošnji januar, ko sem si poškodoval koleno in je pomlad šla mimo, jaz pa okreval po operaciji. Podstrešje namreč še vedno čaka na izolacijo, in ko vidim tvoje skromne pribitke ratam še bolj zaripel, kot sem od te vročine tako že. Pol pa masiva lepo zadrži toploto čez noč in se lahko slikaš... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 2.7.2012 Pri nas so očitno domači vzeli resno vse skupaj. Odpiranja oken in vrat je samo po potrebi. Mansarda je adijo pamet, ne da se dihati gor. Brez izolacije pak ne gre. Prvo nadstropje ima 25 stopinj in 46% vlage. Je še ravno na meji prijetnega, če ležiš v gatah dalj časa hoče malce počilirat. Klet. 20 stopinj, 45% vlaga. Ne da se ležat. Če gledam tv sem pokrit s kovtrom. Ko pa te zunaj prežge in se ti vlije po čelu, ko stopiš not je kot bi boga za jajca prijel. Pretoki so na minimumu, poraba prezračevanja in klimatiziranja včeraj dosegla 17 kWh/24 ur. Prešel v hišni bypass, enostavno preveč kondenza, v 24 urah preko 30 litrov. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 2.7.2012 Citat:poraba prezračevanja in klimatiziranja včeraj dosegla 17 kWh/24 ur.Zanimivo je primerjati celotno porabo elektrike in porabo za klimo. Načeloma se namreč vsa porabljena elektrika v stanovanju pretvori v toploto. Vedeti bi moral povprečen dnevni COP klime, šele takrat bi videl, katero (in koliko) toploto moraš izčrpavati iz stanovanja: - Zunanjo ki pride skozi stene, ... - Proizvedeno z bivanjem, dihanjem, ... - proizvedeno z elektriko = kuhanje, TV, ... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 2.7.2012 Kar vse po vrsti. Zunanji pribitek je popoldan preko oken enormen, plus pribitek preko neizolirane strehe. Tu je verjetno največ dovedene toplote. Kuhamo normalno, tudi vsa elektro pizdarija gori non stop. So kar vse tri postavke prisotne, je pa zunanji priliv definitivno tanartavečji. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - majko - 2.7.2012 sassapo Napisal:V celinski sloveniji je okoli 250 ogrevalnih dni, ko je oz. bi bilo potrebno ogrevanje za vzdrževanje ciljne (22°C) notranje temp. Pri nas doma se še ni zgodilo, da bi potrebovali hlajenje več kot 14 dni v letu, pa še takrat je problem bolj kot temp. povišana zračna vlažnost s katero vsaka klima ali konvektor odlično obračuna. V biti je hlajenje oz. sušenje zraka ničelni strošek napram ogrevanju. tale topic sem začel brati z velikim zanimanjem. potem sem se nekje okrog 20. strani izgubil .na srečo sem preletel še tole zgoraj. mislim, da vse pove. sicer je lanski september dodal kakšen dan hlajenja zraven, ampak kljub vsemu skupaj ne več kot 20 dni. več kot 10-krat manj od ogrevanja :roll: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 2.7.2012 Citat:je pa zunanji priliv definitivno tanartavečjiMorda, .... Pozimi imaš pri 30 stopinjah razlike potrebe kakih 10 kW. Sedaj za 10 stopinj razlike je to okrog 3 in še dodamo za sonce skozi šipe (zakaj nimaš rolet, polken, ..?) pa bo kakih 5 kW in to samo 10 ur dnevno Skupaj 50 kW. Elektrike porabiš dnevno 50 kW. Življenje 4 oseb po 80 W = 8 kW. Ugibam! Če hočeš teh 110 kW toplote izčrpati s klimo (COP = 4 ?), boš porabil dnevno 35 kW, elektrike v ta namen. Ta elektrika tudi postane toplota, ki jo klima črpa. Verjameš??? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - majko - 2.7.2012 cinik Napisal:Zdaj z vidika paroprepustnosti, kar je merilo za "dihanje". in na temo tega famoznega dihanja in paropropustnosti - kaj pa celuloza? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 2.7.2012 Žerjavar Napisal:Citat:je pa zunanji priliv definitivno tanartavečjiMorda, .... Ne :lol: Polkne še pridejo. Sistem pa ima svoj števec, tako da lahko precej natačno vidim, koliko elektrike porabi. O COPu se mi niti ne sanja, niti me ne zanima So pa takšni ekstremi, da moram sploh laufati klimo precej redki. So zaprta okna in samo prezračevanje čisto dovolj. Ko pa zleze na 35, mi pa sede ko hudič. Sploh odvod vlage. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 3.7.2012 Tu definitivno nekaj ni OK, pasivne hiše ne rabijo ogrevanja že od zunanjih povprečnih recimo 5°C, varčne od 10°C, hlajenje pa rabijo - vsaj po hvaljenju stanovalcev, od povprečnih 20 ali celo 25 dalje. Postavlja se vprašanje, kdo žre toploto v vmesnem obdobju? Prezračevanje z rekuperatorjem tega ne zmore, le nočno prezračevanje mimo rekuperatorja lahko nekaj naredi, samo spet ne toliko?? Nekdo tu laže ali pa jaz pojma nimam o fiziki. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 3.7.2012 Citat:pasivne hiše ne rabijo ogrevanja že od zunanjih povprečnih recimo 5°C, varčne od 10°C, hlajenje pa rabijo - vsaj po hvaljenju stanovalcev, od povprečnih 20 ali celo 25 dalje.Številke so od hiše do hiše različne, princip pa velja. Podobno, kot nekateri lahko dosegajo še znosne poletne temperature brez klime, lahko vzdržujejo znosne zimske (prehodne) razmere brez gretja. Vse je v režimu organizacije življenja ob upoštevanju zunanje temperature. Z življenjem v hiši vedno dovajaš vanjo toploto. Da bi temperatura ostala stalna, jo je treba odvajati. V hladnem času skozi zunanji ovoj in nekaj s prezračevanjem v dnevnem času, V toplejšem času pa s prezračevanjem v nočnem času. V določenem razponu zunanjih temperatur je možno vzdrževati konstantno notranjo temperaturo brez dodanega ogrevanja ali ohlajevanja (peč, klima). Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 3.7.2012 Tone Napisal:Postavlja se vprašanje, kdo žre toploto v vmesnem obdobju? Takole čez palec bi rekel, da odprto okno. Dokler je zunanja temperatura nižja od notranje, lahko hladiš hišo s pomočjo zračenja...kasneje pač to več ne gre (in moraš preprečevati toploti da bi vdirala v objekt). Torej..če ti je v hiši 'prevroče' ko je zunaj 15°C....kako boš odvedel toploto? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 3.7.2012 Bravo Tone! Ko so nočne okoli 15 stopinj in že okoli 22 ure padejo na 20 stopinj bi ta matematika najbrž šla skozi. Ko pa se nočne ne spustijo pod 20, pri nas velikokrat niti pod 25, ekstremno nekaj dni v letu celo ne pod 27 stopinj pa nimaš več kaj filozofirat kako je tvoja super izolirana hiša fina tudi za poleti. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 3.7.2012 Če grem na dopust na morje ne grem v apartma brez klime. Na morju ali pa v večjih mestih brez klime pač ne gre. Danes zjutraj 20 stopinj vlaga prek 70 % in potem boste hladil hiše s prezračevanjem mimo rekuperatorja in razvlaževanja. Malo morgen. |