![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 20.10.2023 Citat:Takšnih pametnjakovičev, kot sem jaz, ne morejo ukrasti, ker smo predobro skriti med butci tvojega kova, ki žal tvorijo veliko večino prebivalstva državice.Kot se ena črna ovca ne more skriti v tropu belih ovc, tako se tudi ena bela ovca ne more skriti v tropu črnih ovc. Podobno izstopa bedak med pametnimi ali pameten med bedaki. Zato se ne preveč zanašati, da te ne bodo našli in ukradli. Seveda ni treba ušpoštevati mednarodnih zavez, vendar potem tudi ne moreš pričakovati, da bodo drugi upoštevali tebe. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 20.10.2023 Če te idioti ne upoštevajo, se pač znajdeš po svoje in sam! Tvoja trditev o ovcah pa drži, zato sem med spanjem privezan, podnevi pa nosim plašč nevidnosti, da me idioti ne vidijo, samo berejo na internetu.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.10.2023 Idioti in plašč nevidnosti?! Ja, dobro, OK... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 21.10.2023 Pojdimo rajši k temi, prosim. Preveč stvari je še za uredit, ker s 1.11. začnejo z novim zajemom 15 minutnih podatkov z obračunskih števcev, kar bo določalo omrežnino na moč v letu 2025 za tiste, ki ne bodo spreminjali dogovorjene moči. JaBK, ti imaš TČ od Panasonic. Prosim za polno oznako modela. Namreč, na Panasonic Slovenija sem naslovil problem, da črpalka, ki jo imam, občasno generira, sicer krajše, a visoke špice moči. Dokazujem jim, da bo to v Sloveniji obremenilo gospodinjstva z nepotrebnim zneskom preko 1300 EUR v življenjski dobi takih črpalk (15 let). Gre za neoptimalno krmiljenje kompresorja. Pojasnili so mi, da najnovejša serija že ima izboljšavo na to temo. A glej ga, TČ sem kupil letos. Problem sem natančno dokumentiral (navedel tip TČ seveda) in ga bodo poslali v tovarno - ta problem ni samo moj. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - laguna1 - 21.10.2023 @caps, a je to sigurno, da bodo za leto 2025 opravili izračun omrežnine na podlagi podatkov od 1.11.2023 do 1.11.2024? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.10.2023 Citat:Objavil Caps - 1 ura nazaj Caps, v prehodnih obdobjih so najbrž skoraj vse toplotne črpalke premočne, in ko delujejo po vremenski krivulji, bolj ali manj "taktirajo". Izjema so (dražje) naprave z naprednejšim krmilnikom, kjer je taktiranja manj ali sploh nič.
Se da pa tudi na preprostejših krmilnikih taktiranje zmanjšati ali v celoti odpraviti.
Če te to tako moti, lahko v prehodnih obdobjih to rešiš z uporabo klasičnega sobnega termostata in nastavitvijo fiksne temperature dvižnega voda.
Druga možnost je uporaba sobnega korektorja in zadosten dvig vremenske krivulje, da ob zagonu kompresorja preprečiš prekoračitev zgornje meje histereze dvižnega voda in posledično pogosto izklapljanje kompresorja.
Tretja možnost je, da nastaviš urnike, da toplotna črpalka deluje le takrat, ko je najhladneje, kar je običajno ponoči.
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 21.10.2023 sedaj tudi jaz vidim na "moj elektro" da je na datum vnosa 26.5.23 15 minutni interval v vseh blokih določena vrednost 5,9 kw.....Torej je tudi TČ (11kw Fujitsu) že 12 let)) upoštevana... Torej znalci(@oreh ipd) po moji matematiki me potemtakem pride omrežnina cca 16,5 eur čez celo leto?!? Bo držalo? EV nimam in ne bom imel, od večjih porabnikov ob TC, je tu le pečica pralni stroj pere 1x tedensko na 90 ostali na 40c........potemtakem, vsaj mislim, da ne bo za dramatizirat.... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.10.2023 Za 5,9 kW bi po ceniku agencije bilo povprečno 13,51 €/mesec oz. 27,71 v visoki sezoni in 6,41 v nizki. Pol pa še DDV zraven. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 21.10.2023 laguna 1 ... a je to sigurno, da bodo za leto 2025 opravili izračun omrežnine na podlagi podatkov od 1.11.2023 do 1.11.2024? ... Jaz razumem predpis tako, da bodo vse za leto 2025 izmerili v visoki sezoni (1.11.2023 - 29.2.2024), potem so te dolžni obvestiti o tem v računih za junij, julij, avgust 2024. Veljalo pa bo za naslednje koledarsko leto. Sicer pa poglej v (člen 12): http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=AKT_1266 trance 0, hvala za te možnosti, vseh nisem poznal. Le mislim, da je tudi odgovornost proizvajalca/prodajalca v poprodajni podpori, da nudi rešitve za probleme, ki se pojavijo. Še posebej za naprave, ki delujejo desetletje in več. Ne moreš nekaj prodati, potem pa nič - kaj je z upgrade teh naprav? Saj vem, da TČ taktirajo pri malih obremenitvah, a tu ne gre za to. Pokazal sem, da TČ Panasonic neoptimalno regulira moč kompresorja in sicer tako, da po nepotrebnem ustvari špico moči, ki je daleč nad potrebno močjo. Poglej priloženo sliko, prosim in si ustvari svoje mnenje. Ni moja naloga, da odpravljam takšne pomanjkljivosti, ki se sicer pokažejo šele v luči nove slovenske omrežnine na moč. Tu ni nobene drame, saj je cena 1 kW take moči 33 eur/leto (zadnji znani cenik). A vseeno, na sliki prikazana špica moči, znese preko 1300 eur v 15 letih. In zakaj naj bi to plačeval - naj se Panasonic malo potrudi za slovenski trg. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.10.2023 No, to je pa res malo čudno. Izgleda, da imaš tudi precej močno toplotno črpalko, če pri teh temperaturah "kuri" blizu 2 kW ob konstantnem delovanju. Predvidevam, da so te občasne špice namenjene "zaščiti" kompresorja, da pri visokih zunanjih temperaturah ne deluje predolgo na minimalni moči. V resnici nimam pojma, tako da naj to pojasni kdo, ki se dejansko kaj spozna na toplotne pumpe. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 21.10.2023 @Caps Meni moja tega ne dela. Nobenih špic. Je pa modelno leto 2012, če se ne motim... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 21.10.2023 @caps, da ti za trenutek ne vklopi kakšnih grelcev? Če lahko, jih probaj izklopiti. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 21.10.2023 Glede na to, da mu je Panasonic Slovenija že potrdil, da gre za znano "napako" pri krmiljenju kompresorja, ki naj bi bila v novih modelih odpravljena, se najbrž ne vključujejo grelci, kaj misliš? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 21.10.2023 trance0, posnetek je z začetka marca, ko je bilo še kar krepko treba kuriti. Za Panasonic sem poiskal ilustrativen primer. JaBK, hvala za to info, če ti pride pod roko polna oznaka, prosim, mi utegne še koristiti v nadaljnji komunikaciji s Panasonicom. Fantocci2, ne bodo grelci, sem kdaj opazoval delovanje in videl, da gre frekvenca kompresorja na visoke obrate, ki jih potem zniža. Zdi se bolj, da prehitro reagira na temperature vode dotok- iztok. Za visoko špico je potem krajši del s povišano močjo, ko je TČ ogrevala vodo v bojlerju - vsaj tako jaz interpretiram dogajanje. Torej, če kdo pozna take zadeve, prosim naj napiše kaj. Špice moči v bloku 1 in 2, tudi če so redke in zato ne vplivajo na obremenitev omrežja, denarnico vendarle praznijo. Napačen "cenovni signal". RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 22.10.2023 4.8kW je izjemno visoka odjemna moč za sam kompresor. Na grelce sem pomislil zato, ker si jih JABKin Panasonic prižiga ob vsakem defrostu, da po njem čim hitreje pride nazaj na setpoint. Morda tudi tvoja TČ počne kaj podobnega, lahko tudi ob ogrevanju SV. Prodajalci pa ponavadi TČ, ki jih prodajajo poznajo slabše od uporabnikov, ki se poglobijo v njih. Caps, kontaktiraj forumaša Pentax, on je že eden od teh. Žal se zadnje čase ne oglaša več dosti, pa poskusi preko zs in vprašaj za mnenje. Ta tvoj problem bi si sicer zaslužil namensko temo, tu jo morda kdo spregleda. Ps. Pardon, sem pomešal - Pentax ima Hitachija.. |