PodSvojoStreho.net
TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. (/showthread.php?tid=77433)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - jprednik - 20.1.2022

@DELPHI
seveda lahko,....

Torej odločitev je bila za NIBE F2120-16
Zakaj? Puff,...verjetno en seštevek argumentov,... seveda niti ne trdim da sem naredil najboljšo odločitev, ker je bilo zrven tudi kar nekaj iracionalnosti,...

Kakorkoli,...
Postavil sem si mejo, ker drugače lahko greš navzgor po mili volji in to je bilo 12 000€, toliko me tudi pride zadeva z montažo vred, potem bo subvencija zadevo do neke mere pocenila. V tej ceni zalogovnik in brez ogrevanja sanitarne vode, ker imam to urejeno drugače,...
Zakaj NIBE,... imam specifiko na lokaciji, da ne morem postavit TČ na mesto kjer bi kondenz prosto tekel na tla (ponikalnica) ampak moram zadevo odvodnjavat v žleb. NIBE ima to res rešeno kot je treba,... vse preveč ogrejvalnih pladnov sem videl ki niso zbrali vsega kondenza, je tekel čez itd,... tako da je tudi iz tega del odpadel kar nekaj opcij TČ, ki so mi bile prej na nišanu. Naj rečem da mi je v štartu bila čisto zanimiva Mitsubishi Zubadan cena nekje v rangu 8500€ z montažo. Po prebiranju forumov, pogovori z ponudniki sem se odločil da morda najcenejših ponudb dejansko ne gledam,.. kljub temu da bi mi verjetno Orca, FWS, Micka itd tudi verjetno bp grele hišo. Verjetno. Ugibam. Saj ugibam še tudi za NIBE ker še ni zmontiran Smile

Eden izmed razlogov je bila seveda tudi 5 letna garancija + še dodatnih 5 let na kompresor ob doplačilu 200€ (torej skupaj 10 let). To dvoje je bilo kar je prevagalo pri meni odločitev napram Kronoterm Adaptu, ki je s trajanjem garancije zelo skop, katerega predračun z montažo sem tudi imel za 12 100€.
Zakaj F2120-16 - naredil sem izračun s pomočjo uporabnika BojanaF (full hvala!!!),... kjer se je pokazalo, da objekt potrebuje cca 8kW napravo za nadomestitev izgub hiše. Če temu dodam še potencialno 2kW za toplo vodo (morda v prihodnjih letih) je zahteva objekta po 10kW napravi, NIBE ima napravo 8 in 12 torej odločitev za 12kW napravo - NIBE F2120-16.
Resno sem razmišljal še o Viesmann Vitocal 200s, ki bi me prišla cca 2000€ ceneje. Zakaj Nibe napram Viesmann - e ne vem,.. pač nasvet osebe ki sem ga spoštoval da je NIBE boljša naprava. Glede na objavljene karakteristike temu naj bi bilo dejansko tako,...
Zakaj morda par tisočakov več kot ugodnejše vzhodnje azijske naprave,.. pač TČ ni pralni stroj, ki ga lahko zamenjam pojutrišnjem, in ne bo resnih problemov če ne bo delal,... zato sem ubogal nasvet in se odločil za napravo, ki bi naj bila kvalitetnejša od "klima segmenta", delovala zanesliveje in dalj časa. Pač ta del sem verjel in zaupal - če sem se uštel - vredu.

Naprava naj bi bila tudi tiha,... čeprav v eni izmed tem sem slišal da se lastnik pritužuje da je glasna in me resno skrbi, ker bo moja usmerjena proti sosedovi spalnici. Tihost naprave je tudi bila ena izmed argumentov in tu nisem siguren ali nebi bilo bolje it s Kronotermovim Adaptom, cena ista,...

Končna razlika v ceni torej nekih dobrih 3 tisočakov napram recimo Micki.  Za micko pa sem res zasledil ogromno pritoževanja, tako da sem si rekel ok, premaknimo se stran.

Morda še to,.. oglaševani COP je tudi zelo dober gledano po krivulji, z COP3 bi naj pri -10 še vedno ogrevala z 11kW in 40 stopinjami (kar upam da bo dovolj za naš objekt). Z boljšim izkoristkom bi se z leti tudi naj kaj nabralo,.. a bo to odtehtalo 3000€ me niti ne zanima - verjetno na sami porabi 3000€ ne bo prihranka, oziroma ga ne pričakujem,... upam da bo na življenjski dobi in udobnosti delovanja...

Upam da bo moja delala toliko kolikor jo rabimo.

P.S. morda montaža pri meni ni glih najcenejša - 13 m med zunanjo enoto in ogrevalnim krogom, in zalogovnik ker sem na radiatorskem ogrevanju.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - DELPHI - 20.1.2022

Lepo povzeto razmišljanje, hvala, da si si vzel čas.
Težko se ne strinjam z zapisanim. Kljub temu, da sem si bližje z japonskimi generiki, z veseljem spremljam tudi dražje TČ, 
Na srečo je zadnje čase tukaj zamrlo prepucavanje kdo ima boljšo napravo in lahko bolj neobremenjeno in sproščeno komuniciramo

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - scuba123 - 20.1.2022

*oglaševani COP je tudi zelo dober gledano po krivulji, z COP3 bi naj pri -10 še vedno ogrevala*
to je verjetno malo hec, ...ali je možno tako visoko temperaturo dosegati z takim cop-om

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 20.1.2022

Če bo kdo smatral tole za reklamo, mu bog pomagaj.
Takšnega izkoristka še namreč nisem videl na nobeni TČ zrak voda do sedaj. Nibe 2120/12 je dosegel Decemberski COP za las pod 4.
Hiša spodaj talno zgoraj radiatorji, 140m2, izolacija 12cm fasada, streha np. okna 2 slojna plastična, prezračevanja ni. ciljna temp. 22,5°C, sanitarna voda 3 osebe.
Lokacija Prekmurje, kjer vsako leto, zmrzal zaradi zimske vlage poškoduje precej naprav klima segmenta.
Tam kjer je bil Decemberski COP klima toplotnih črpalk v najboljšem primeru 2,5 bolj obremenjenih naprav pa tudi pod 2, je Nibe dosegel rekord med vsemi zrak voda.
Naslednji mesec montiramo Templari, kateri naj bi imel še boljši izkoristek in je po trditvah proizvajalca TČ z najvišjim SCOP številom na svetu. Jasno bomo vgradi tako namenski kalorimeter kot elektro števec.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 21.1.2022

Citat:Delpfi

Lepo povzeto razmišljanje, hvala, da si si vzel čas.
Težko se ne strinjam z zapisanim. Kljub temu, da sem si bližje z japonskimi generiki, z veseljem spremljam tudi dražje TČ, 
Na srečo je zadnje čase tukaj zamrlo prepucavanje kdo ima boljšo napravo in lahko bolj neobremenjeno in sproščeno komuniciramo
Kakšne možnosti smo pa mi imeli pred 10 in več leti. Pojav toplotnih črpalk zrak voda je bil pri nas dokaj nov, izkušenj uporabnikov praktično nobenih, izbira nikakva. Danes se je za podobno potezo kot jo je izvedel Prednik dosti lažje odločit.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - majafic - 21.1.2022

Dobrodošel bodoči uporabnik Nibe. Mislim da ti ne bo žal, meni dela ko šus, mraz jo ne moti kaj dosti

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - JaBK - 21.1.2022

@xavi
Eh, jaz bi pa rekla, da več izbire, težje je...

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - yan1234 - 21.1.2022

Ali je to češki hotjet z italijansko nalepko in navidezno masivnim podnožjem?

https://www.youtube.com/watch?v=e2pcqpHSTZ4

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - jony1982 - 21.1.2022

Zdravo.

Tud jaz izbiram TČ. Imel sem svetovalca, ki sicer vgrajujejo vse TČ. Pravi sicer, da največ zmontirajo Mitsibushi Ecodan in Zubadan. Je mnenja, da je to glede na ceno največ kar se da dobit. Kronoterm ne montirajo, saj ni veliko kupcev, ki bi bili pripravljeni plačati 3000-4000 eurov več za Kronoterm. Tudi sam mogoče razmišljam v tej smeri, razen to da je zunanja enota Adapta lepša, drugje ne vidim razloga za tolk višjo ceno. Ali se motim? Seveda razne Micke in podobne zgledajo kot klime, ampak saj je Adapt verjetno ista, sam drugač zapakirana...

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - DELPHI - 21.1.2022

Xavi in JaBK, z obema se strinjam. Še vedno se je težko odločiti, čeprav je izbire več kot je je bilo.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - marsus - 21.1.2022

Objavil yan1234 - 2 ur nazaj
Ali je to češki hotjet z italijansko nalepko in navidezno masivnim podnožjem?

https://www.youtube.com/watch?v=e2pcqpHSTZ4

Sem našel cenik na eni italijanski strani, zunanja enota S (najmanjši model) se začne pri 12000 Eur, najdražji pa tam proti 20k, krmilna enota 959 EUR..., delovanje do -32, tk da mislim da ni glih hotjet. Kakšne so cene za SLO pa ve verjetno sassapo.

jony1982

Ne plačaš samo videza, sem slučajno včeraj opazoval pri delovanju dimplex-a on/off pri sestriču in Daikin-a pri njegovem sosedu. Dimplex prede kot muci, grejeta obe, sosed je pa moral svojo prestaviti, ker drugi sosed ni mogel v miru gledati TV zvečer. Žalostno ali čudežno je pa to, da smo Slovenci pripravljeni za Daikina plačati kot za Dimplexa (ne unga prepakiranga) oz. za isti objekt 1k EUR več.

lp.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - jprednik - 21.1.2022

SAm sem pred izbiro imel kar nekaj težav za kaj se odločit, velik del tudi na račun velike izbire in seveda malo znanja / izkušenj, ker sem pač TČ kupoval prvič. Če nebi bilo tega foruma in ssapota bi verjetno pristal na FWS ali micki. Zlo verjetno FWS saj je bila občutno cenejša. Glede na to kako bi naj bila pa glasna po navedbah uporabnikov foruma, bi pa sosed nehal govorit z mano Big Grin

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Sonce65 - 21.1.2022

Je dobro , če ne nasrkaš kod je..
JAN BAN
Mogoce bo komu pomagalo pri izbiri toplotne crpalke.Daikin altherma bog nedaj kupit.Kupljena pred 3 meseci.1 mesec normalno kasneje je nehala ogreva sanitarno vodo.Temperatura vode pade tudi na 12stopinj.Temp. san. vode je nastimana na 55stopinj,ogrevanje pa tudi tam nekje.Ko temp. san. vode pade za cca. 7 stopinj bi mogla preklopit in jo zaceti ogrevati kar se ne zgodi.Hodijo razni serviserji od podjetja Airbela a jim se ni uspelo odpravit napako.3 belgijci od daikina so bli prejsnji teden 3 ure v kurilnici.Monter je zdaj vgradil omejevalec pretoka vode.Trdi da je to krivo da TČ ne dela tako kot bi mogla.Spet mrzla voda,tudi to ni.Vsak dan zvecer moram vklopit zmogljivo delovanje in pocakat 2h da se lahko stusiram.Glede servisa v Podjetju Airbela pravijo da mi garancija velja samo 2 leti,da ce najdem serviserja ki bo to prevzel nase mi lahko podaljsa na 7 let s tem da pride opravit servis cez cca. 1 leto.Pravi da so oni samo uvoznik,daikin podjetja ni v Slo.Na zastavljeno vpresanje kako lahko prodajate nekaj za kar tut servisa nimate itd. je bil njegov odgovor da lahko da zakon to dovoljuje.Pocutim se ogoljufanega. Stvar kosta 13000eur.Dobro se pozanimajte kaj kupujete. Jst grem pa pod 1 mrzel tuš

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 21.1.2022

Res mi ni jasno, zakaj Daikin zadeve ne poštima, oz. zamenja naprave?
Nisi osamljen primer.
Firma s takšnim renomejem si zagotovo ne bi smela privoščit takšnih kiksov.
Ko ti pa eden od "strokovnjakov" pribije, da je zaradi nedelovanja kriv prevelik pretok, pa tako ne moreš več ugotoviti kdo je bolj nor.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - laik - 21.1.2022

Da ne odpiram nove teme... prebrala kar nekaj na temo toplotnih črpalk ... a kot pravijo,"kdor jezika špara, kruha strada", naj še tukaj povprašam za svet.

S toplotno smo se spogledovali ob gradnji pred 12 leti... na koncu (tudi zaradi pomanjkanja cekinčkov) izbrali toplovodni kamin Kratki. Naj omenim samo, da smo z izborom več kot zadovoljni in nam je v vseh teh letih odkar smo v hiši služil BP.
Ker pa so se v vsem tem obdobju časi spremenili, se tudi mi tokrat spogledujemo z idejo o namestitvi sončne elektrarne in po mojem mnenju je treba na ta sistem vezati tudi ogrevanje. Se pravi elektrika.

Hiša ima 4 nadstropja (9mx11m, Ytong),
lega J,
ogrevanje je talno, odprto samo v dveh nadstropjih. Klet ne grejemo, ker je vkopana in služi kot delavnica, prav tako ne podstrehe, ki služi kot peta spalnica(nas je 6, se pravi 2+4).
Temperatura v prostorih je med 21 in 23 stC,
poraba drv med 10 in 13 kubičnimi metri, odvisno od dolžine ogrevalne sezone.

Po moji laični presoji (sem laik, dobesedno Big Grin) bi morala zadostovati TČ 8kW... se motim?
Bi pa seveda najboljše za najmanj denarja Smile

Prosim za komentar glede moči in seveda sugestije glede znamke.

Hvala stukrat!