![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 9.11.2017 arbajter Napisal:BozgoČe bi imel razčiščene osnovne pojme delovanja električnega omrežja potem ne bi tako neumno repliciral. V električnem omrežju je vsak vodnik varovan tako (vsaj tisto, kar so delali štromarji), da lahko nanj obesiš karkoli, pa ga ne boš poškodoval.Citat:Torej niti milijarda 350 kW polnilnic ne bi imela na omrežje tak vpliv, da bi ga lahko ogrozila.Matematika te pa pošteno =be. Če ne znaš iz glave vzemi kalkulator. Po tvoje torej 350 tisoč TW. Svetovna poraba energije nekih sedem let nazaja ni dosegala niti polovice tega. Ne da ga ne more ogroziti, sežge ga. Spet nekaj bluziš. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 9.11.2017 steklenicka Napisal:Pa saj ti ni potrebno tako komplicirati. Polnjenje EV omrežje ne vidi nič drugače kot delovanje pralnega stroja, toplotne črpalke, 350 kW elektromotorja v industriji... Tako pralno stroj kot elektro motor kot... se lahko zaženeta v poljuben delu dneva (začnemo polniti avto) in se ustavita v poljubnem delu dneva (prenehamo s polnjenjem) pa se elektrarne in omrežje temu že danes učinkovito prilagaja in stabino deluje leta in desetletja. Sedaj pa poglej koliko pralnih strojev ali elektromotorjev (še močnejših od 350 kW) je že v Sloveniji pa omrežje deluje. Zakaj bi s polnjenjem EV potem morali postopati drugače? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 9.11.2017 arbajter Napisal:Pazi to:Citat:Le kakšen um lahko iz tega sklepa kaj jaz vozim? Da pa mogoče nimam avta ni opcija?o avtih ve vse, sploh o EV. Potem pa taka leva opcija. Čisto razočaranje. Človek skoraj ne more verjeti, bozgo nima avta. Ali pa ga ima, pa je to boleče priznati. Tako je to :-) Re: Moja vizija električne mobilnosti - edid - 9.11.2017 Fery Napisal:Pizda ste glupi!!!Drži kot pribito. Dosti delam za SODO in to je hud problem. Omrežje enostavno ne zmore tako velikih moči. Še hujši problem je recimo Italija. Tam štroma sploh niso navajeni, ker so večinoma na plinu. Gospodinjski priključek 3 kW je tam najbolj normalen. Fery, ampak EV freake je brez zveze prepričevat ker itak vse vedo. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 10.11.2017 V našem malem mestu so štiri bencinske črpalke, skupno imajo cca 40 polnilnih mest. Res je, zelo redko so vsa mesta v uporabi, res pa je tudi, da redkokdaj vidim manj kot tri vozila pri polnjenju. Če optimistično rečemo, da je polnjenje EV štirikrat daljše kot tankanje bencina, boste lahko enostavno izračunali potrebno število polnilnih mest in seveda ustrezno priključno moč. Če se bo polnilo več vozil kot dovoljuje priključna moč, se bo čas polnjenja povečal, kar pomeni, da bodo nastale vrste. In manj ko bo na voljo polnilne moči na eno polnilno mesto, daljše bodo vrste. Kot leta 1973 v časih najhujše naftne krize. Potem pa naj en pametnjakovič predvidi, koliko časa bo treba polniti vozilo da bo naredil 100 kilometrov. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Tone - 10.11.2017 Jst čakam, da bo enkrat par dni pod -20, da bodo TČ izklopile kompresorje in bodo pancerke ven letele in bo ob 6h zjutraj EE sistem razpadel. Da TČ niso povezane na dispečerski center, nas bo še bolela glava. Bajto lahko na štrom prek talnega pogreješ ob 2h ponoči, namesto ob 6h. Nima pa moj sistem s tem nič celo več, ob 6h bi lahko vskočili avti. Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 10.11.2017 bozgo Citat:Če bi imel razčiščene osnovne pojme delovanja električnega omrežja potem ne bi tako neumno repliciral. V električnem omrežju je vsak vodnik varovan tako (vsaj tisto, kar so delali štromarji), da lahko nanj obesiš karkoli, pa ga ne boš poškodoval.Ja, štima. Ne štima, pa ker brez da bi obnavljal in širil omrežje na obstoječe NE MOREŠ priključiti več, kot je "varovan vodnik" (daljnovod, glavni vodi), kajne. In to je kar se tu trobi. Na omrežju kakršno je se z večjim številom EV lahko le slikate. In če nekdo ne more dobiti povečanja odjemne moči iz usranih 3x20A na 3x25A (gre za zgolj 5A) tega ne more dobiti zaradi premajhnih zmogljivosti elektra na tistem področju in ne zato, ker ima sosedov pes bolhe. Pa vem za lepo število takih primerov. Ali pa prehod iz enofaznega na trifazni priklop, tudi takih je precej. sem mesec nazaj polagal 120m zemeljskega kabla 4x70mm2 za zgolj (več ni šlo) enofazni priklop (1x25A) bivalnega objekta na Bizeljskem. Pa sem si rekel, ajd, v redu je bilo, še dobro, da ni bil 4x240mm2. Se pravi, da bodo tudi EVjaši tam od=bali. Drugače pa sploh ne vidim problema okrog polnilnic, vsaj na cestah ne. Samo risbico je treba upoštevat, pa bo vse... Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 In če nekdo ne more dobiti povečanja odjemne moči iz usranih 3x20A na 3x25A (gre za zgolj 5A) tega ne more dobiti zaradi premajhnih zmogljivosti elektra na tistem področju in ne zato, ker ima sosedov pes bolhe. podpis, ravno gledam eno soglasje elektra, kjer so investitorju določili celih neverjetnih 6kW odjema na družinsko hišo, kjer bo vse počepnilo, če bo eno vsrano tč ob kakšnem mrazu malo bolj konkretno zalaufal.. me prav zanima, kako bodo potem takšne polnilnice postavljali po takšnih omrežjih in okrajih brez posledic in brez konkretnega remonta infrastrukture (trikrat ugibajte, kdo bo to colal). Re: Moja vizija električne mobilnosti - izotop - 10.11.2017 . Če optimistično rečemo, da je polnjenje EV štirikrat daljše kot tankanje bencina, boste lahko enostavno izračunali potrebno število polnilnih mest in seveda ustrezno priključno moč. ti pa so optimist. tankaš recimo kakšno minuto, pa se ti zdi kot cela večnost, tudi pri teh neverjetnih 350kw bo vsaj 10-20 minut za malo bolj konkretno baterijo, s katero boš naredil več kot recimo 200-300 kilometrov. polnenje ob trenutnih polnilnicah, vsaj to, kar recimo postavlja elektro, šteješ prej v urah, kot minutah.. Re: Moja vizija električne mobilnosti - ssecnik - 10.11.2017 Ko zasveti rumena lučka,ki pravi,da je tank prazen, še vedno lahko naredim več kilometrov kot EV s polno baterijo !! :lol: In dokler kupujete jagode iz Španije,katere je pripeljal tovornjak in pokuril 700 l nafte,bodite ekologi lepo tiho. :evil: Kot da ne morete počakat še tiste tri tedne. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 10.11.2017 Evo še mene v gostilno. Berem, berem ... včas hit, tokrat počas Ali je [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")dnevnikunichr("46")si/1042790765]to[/url] res, je dezinformacija? Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 10.11.2017 10 x toliko, kot Čile, Kitajska, Argentina skupaj? Ajme, tud če gre za stokratno pretiravanje je to ogromno. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 10.11.2017 ssecnik Napisal:Ko zasveti rumena lučka,ki pravi,da je tank prazen, še vedno lahko naredim več kilometrov kot EV s polno baterijo !! :lol:Ne kupujem jagod iz Španije, nisem ekolog in vem da bo fosilcev enkrat (obdobje par generacij) manjkalo in mislim da lažeš ali pa pojma nimaš. Imaš morda kako idejo? Alternativa pogona mobilnosti? Bodi ustvarjalen, s predlogi na plano? Ali ni kritika brez vsaj potencialno dobrega predloga daleč pod nivojem "blejanja ovc"? Re: Moja vizija električne mobilnosti - ssecnik - 10.11.2017 1.Dobro si to napisal.namreč,FOSILCEV BO MANJKALO. 2.Ne vem,zakaj nimam pojma oziroma lažem ? 3.Predlog je bil podan,jejmo lokalno pridelano hrano,stroški prevoza in posledično onesnževanja odpadejo. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 10.11.2017 izotop Napisal:In če nekdo ne more dobiti povečanja odjemne moči iz usranih 3x20A na 3x25A (gre za zgolj 5A) tega ne more dobiti zaradi premajhnih zmogljivosti elektra na tistem področju in ne zato, ker ima sosedov pes bolhe. Se prepucavamo o Jedrskih centralah. Zakaj? Če pa je osnovni problem lokalna TP. Sej vemo, ne, kako gre pri nas? Majhna skupina individualnih hiš - 800m zračne linije oddaljena od centra Vrhnike. Vsi smo priklopljeni na en transformatorček, ki je na enem kovinskem stebričku. Pa je eden od hiškarjev začel delati. Nabavil je par mašin za brizganje plastike. Pojma nimam kaj dela. Me niti ne zanima. Ampak ............. vsakič ko "DELA" nam vsem ostalim konkretno ŽMRKAJO luči. Kaj so povedali gospodje iz elektra? Ja, da je trafo PREŠVOH! Pa da je dobil soglasje za XY enot odjema, ata pa je namesto 2 mašin - priklopil 4. In zdej - recimo, da nas ostralih 40 hiškarjev nabavimo EV in ker delamo 40k+ km na leto damo še tistega jurja € za domačo hitro polnilnico. A ha. Super. Ne bo šlo ne de! Bo treba res TRAFO zamenjat. Ni blema. Kdo ga bo? Kdaj? kdo bo to plačal? Čisto tako - mimogrede - predvidevam, da elektrika za polnjenje EV ne bo tretirana po isti ceni, kot elektrika za gospodinjstvo. Pomeni dodatna merilna mesta na domačem odjemnem mestu. Kajti močno dvomim, da se bo država odrekla trošarinam in ostalim dajatvam za energent ki poganja AVTO. Spet - kdo bo vse to plačal? In ko vse tole seštejem - suma / sumarum .............. pobje - nafte je še dost! :mrgreen: |