![]() |
|
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634) |
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 7.3.2016 franmaln Napisal:Zakaj zaradi elektronike ali polnilne grupeElektornike. Pri 88 kotlovske vode ti ugasne ventilator in se slikaj. Lambda. Kako ima profi to reseno ne vem. Polnilne grupe (in ogrevalnih krogov...) lambda (in profi) itak ne zna regulirati. Zato svetujejo oventrop. Razen ce so sedaj kak updejt naredili. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aoven - 8.3.2016 Citat:Pri 88 kotlovske vode ti ugasne ventilator in se slikajNimam klasike, niti Attacka, ampak Vigasa z lambdo. V nastavitvah sem lahko nastavil max. T kotlovske vode na 90°C (več pa res ne pusti). V praksi mi ventilator prvič ugasne pri 90.5°C, potem pa se še v naslednjih dveh urah večkrat prižge nazaj, da pogori žerjavica in s tem vzdržuje maksimum. Pri tem lahko prileze kotlovska voda tudi do 93°C, če je le dovolj žerjavice. HT imam tako posledično redno na 89-90°C po celi višini, kar mi je polna kapa. Moja hidravlična shema je sila preprosta... Od peči gre T kos, ki kotlovsko vodo pošilja na eno stran proti Seltron mešalnemu ventilu za talni krog in proti črpalki za bojler SV, na drugo stran pa proti vrhu HT. Prednost pri ogrevanju imajo torej porabniki (talno in SV). Povratek v peč se tudi razdeli s T kosom (ki je v bistvu ESBE ventil s 60°C patrono), ki razcepi povratek proti peči in proti dnu HT. Nobenega oventropa, laddomata, ali česa podobnega nimam v sistemu... Kotlovsko vodo mi goni črpalka, ki je vklopljena toliko časa kot peč oz. lahko še toliko dlje, da T kotlovske vode ne pade pod 90°C. Potem sta pa v krogu le še črpalka za SV in 3 črpalke iz setov talnega, ki iz forlaufa vzamejo, kar rabijo vsaka za svojo vejo. Simpl ko pasulj, bi rekli. In dela tudi. Zavedam se, da klasika brez regulacije zahteva drugačne pristope in ima večje izgube, ampak na koncu bi se moralo s pametno vezavo doseči praktično enak efekt ne glede na tip kotla. Poudarek je seveda na pametni vezavi. Ma tudi če je kakšen del kroga postavljen kontra termodinamiki, se navadno lahko pomaga s strateško postavljeno dodatno črpalko. Bojim se le, da se takih anomalij s shem ne more vedno razbrati. Shema lahko izgleda povsem ustrezno zrisana, potem pa v praksi "majstr" nekaj malo po svoje poveže (lahko tudi doda kakšno povezavo preveč ali premalo). In potem voda ne gre tako kot bi morala, toplota (in drva!) pa skozi izgube ven iz hiše. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 8.3.2016 TDP. Kwb cf2 ne preseže 160°C Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 8.3.2016 Evo gremo nazaj na temo. Pridobil sem vsaj skromne podatke od skromnega človeka: - priklopljen zalogovnik cca 1200-1500l in ACC20 za dvig povratka - celoten sistemje že prej vodil stari Seltron vremensko vodena regulacija - prej je v peči Viadrus gorelo celo po 8h - ostala žerjavica v pepelu - sedaj je peč veliko bolj čista, ni več tekočega katrana - tudi dimnik je se deloma očistil - padajo saje same dol kjer so čistilna vratca - sedaj je pepela nekoliko manj oz. je bolj droben - mehak - pri porabi ne opaža nobene razlike, ker nima nobene razlike v režimu ogrevanja, saj je letos imel za kurit bolj slabše kvalitete drv (ni imel lepe cepljene bukovine) Sam pravi, da je zadovoljen s sistemom, še bolj bo pa zadovoljen, ko bo prišlo do prehodnega obdobja. Takrat pa pride zalogovnik do svojega pravega izraza ko bo rabil kurit na 2-3 dni. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 9.3.2016 jozl: sam sem pokuril vse kar sem kupil lani, in že skoraj polovico dokupljenega (od metra osemdeset). če se ne bo vreme kmalu precej ogrelo, jih bom dokupoval še drugič ... ostale navedbe lahko potrdim tudi pri sebi: pepel finejši, kotel malo bolj čist, pogori pa bistveno prej. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - cratos - 11.3.2016 @Aleks za koliko seti je povečala šoba na prem novi šobi?Ker to zna tudi vplivati na čas gorenja v kotlu,večja ko je odprtina na šobi večji so Kw in posledično hitreje pogori. lp.cratos Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 11.3.2016 požrlo je samo gornji rob, spodaj je šoba še taka kot je bila. itak naročim letos novo, pa bomo videli. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 11.3.2016 Kwb cf2 novi sotware, ki ima še sadej zraven naknadnega teka kotlovske črpalke (nastavitev od 0 do 20min.) še T. diferenco od 4 do 10°C ki v primeru velike količine žerjavice, vklopi kotlovsko črpalko in stem polnjenje zalogovnika, da ne pride do pregretja kotla in pa izgub toplote preko dimniške tuljave! Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - misko07 - 15.4.2016 Evotigana... ob temle prehodnem obdobju kurim vsak drugi dan... Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 15.4.2016 jaz še vedno kurim vsak dan. 10 kil briketov (suhih drv nimam več) + cca pol do kilo lesa od palet za prvo žerjavico. kotel štarta s 30°C in gori slabe 3 ure, kar je ravno prav pri nazivni moči 18kW (z malo slabšim izkoristkom kot ga imate z "marka" kotli). zjutraj je vse že hladno, hranilnik na 35°C, bajta tko-tko, ampak se da zdržat. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - misko07 - 28.6.2016 Da malo obudim temo. Kurim 1x na teden za sv, dva osebka tusiranje vsak dan, vcasih po dvakrat, ne sparava z vodo. Pricakovanja izpolnjena. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 28.6.2016 aleks Napisal:jaz še vedno kurim vsak dan. 10 kil briketov (suhih drv nimam več) + cca pol do kilo lesa od palet za prvo žerjavico. kotel štarta s 30°C in gori slabe 3 ure, kar je ravno prav pri nazivni moči 18kW (z malo slabšim izkoristkom kot ga imate z "marka" kotli). zjutraj je vse že hladno, hranilnik na 35°C, bajta tko-tko, ampak se da zdržat.A lahko ti s kašnim ventilom zapreš zalogovnik, pa v novi sezoni kuriš brez zalogovnika. če boš porabil manj drv in boš imel višje udobje, pač zalogvnik prodaš, pa za eno sezono kupiš suhih drv. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - misko07 - 14.11.2016 Jutri bo eno leto, odkar sem dogradil zalogovnik.. Zadovoljen, zjutraj toplo v bajti, ob treh se zmernih 20°C, potem pa kurjenje. Se bolj zadovoljen bi pa bil, ce bi imel par cm vec izolacije na stari teranovi.. Pride na vrsto tudi to, cim se nakapa nekaj €.. V trenutnih razmerah pokurim vsako popoldne slabo karjolo drv.. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 16.11.2016 Jaz ne vem koliko sem lahko porabil brez in sedaj z zalogovnikom, ker je novogradnja kpl z zalogovnikom v štartu. Hiško ogrevam 24/7 s talnim časovno s radiatorskim. Ker so otroci in žena navajeni bloka, mora biti v hiški prijetnih 22°C. Zato moram sedaj kuriti na 1,5 dneva oz. vsakih 36ur. Zakurim danes po službi in čez dva dneva zjutraj, potem zopet naslednji dan popoldan. Pokurim cca 100l drv v peči, ki ima nalagalni prostor 120l. Peč je navadna LTŽ Viadrus in 2000l zalogovnik, ki lepo sprejme toploto iz peči. Do lani sem 3 sezone samo ogreval hiško za potrebe gradnje in čez vikende nekoliko dvignil temp. za otroke in ženo, da smo bili malo skupaj na večjem prostoru. Zadnji dve leti sem pokuril cca 6m3 drv. Za letos imam pripravljenih 8-9m3 drv. 3m3 je že v kurilnici in po sedanji porabi sem porabil manj kot 1m3. Seveda sedaj tudi več drv porabljam, kes sončni kolektorji ne delajo svoje funkcije - so oblaki pred soncem in faušija ne greje vode. Bom videl kako bo pokazalo stanje do konca sezone, ki se je šele komaj začela. Več kot je sonca, manj je potrebno kuriti v peči. Lani taki čas nisem kuril 3 tedne nič, je vse naredilo sonce, lega hiške je pa na zelo osončenem hribu. |