![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - bk9105 - 9.3.2019 @bozgom: a si ti že videl drevo? Sestavljeno je iz debla in vej, debelejših in tanjših, kar nekaj jih je tako tankih, da jih redkokdo vozi iz gozda. A to je premalo biomase za ustrezno gnojenje? Vse listje, ki jeseni odpade na tla, je premalo za gnojenje? Torej po tvojem, bi bilo potrebno v gozdu pustiti kaj? A kar vse kar je nad spodnjimi 4 metri debla? Med razpadanjem biomase lahko nastaja metan. Kdaj ja in kdaj ne? Koliko je v naših gozdovih primerov, ko so izpolnjene razmere za nastajanje metana? Saj bi te vprašal, keri faks maš ti za sabo, ampak se bojim, da jih je več, toliko, da bi cel forum zablokiral, ko bi jih naštel in oddal zapis. Re: Pec na drva in zalogovnik - bozgom - 9.3.2019 Glej @bk9105 če želiš, da ti pomagam pri bralni pismenosti mi povej česa v spodnjem zapisu nisi razumel: Citat:Glej, nisem rekel, da se biomase ne sme sežigati, oglasil sem se le na FDV trditve, da gnjijoči les gozdu škodi.:roll: :roll: :roll: Re: Pec na drva in zalogovnik - bk9105 - 9.3.2019 Kdo je napisal to? bozgom Napisal:Gozdu škodi odnašanje biomase iz njega, saj z razpadanjem le te v tla prihajajo hranilne snovi, katere so potrebne za rast biomase.Pa to? bozgom Napisal:Drugače pa- biomasa med razpadanjem lahko oddaja tudi metan. Metan pa je za atmosfero še bolj škodljiv kot CO2. Torej- če biomaso skuriš v peči ali pognoji gozdna tla ni neke velike razlike z vidika nastajanja tople grede.Ko najdeš pomoč zase, pridi še k meni. Re: Pec na drva in zalogovnik - bozgom - 9.3.2019 Ah daj no @bk9105 kaj se delaš norca iz sebe in rineš z glavo skozi zid. Citiraš neke stare poste kasnejše (kateri so bili objavljeni pred tvojo objavo), pa "modro" spregledaš. Z delanjem norca iz sebe nadaljuješ še potem, ko te na te zapise opomnim Če se prepiraš z norcem, opazovalec težko opazi, kdo je kdo. Škoda časa :roll: :roll: Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 9.3.2019 Se opravičujem, ker sem malo zasmetil temo, vsak izmed vas "sogovorcov" ima po svoje prav :roll: . Hanzi, fejst dec si, samo roko na srce, kakšno in koliko je onesnaževanja kakšnega energenta do mene je "kolateralna " škoda ...nič v primerjavo z izpusti motork in nafte starih traktorjev....v naših gozdovih..... za čiščenje nekomercialne lesne mase. Sama zadeva je šla tako daleč, da kar je bilo včasih še ekonomsko upravičeno, danes ni več....les za celulozo oz nekoč jamski les pa nikakor ne pokrije stroškov do transporta ...npr. Lastnik gozda pobere smetano, tebi pa prepusti čiščenje in svinjanje..... :wink: :roll: Ostala dva sogovorca, pa strasti v lepši obliki raje pokurita na svojih ženah.... 8) Je pa res, da vsak kotel s pametnim pečik...m in z zalogovnikom, precej pripomore k čistejšemu okolju.....Samo kaj, ko nekateri, p..ci v želji,da bi pokurili čim manj, kurijo vse od otroških plenic, babjih pint, in vseh revij in reklam misleč, da uplinjevalni kotel vse požge, iz dimnika se pa vali samo H in 2O.....iz katerega nastane dež. :mrgreen: Iz tega stališča pa so lastniki TČ in ostali lastniki gorilcev lesne mase resda okolju bolj prijazni... 8) . Tudi plinaši in dizelaši....da ponovno, koga ne užalim... :wink: Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 9.3.2019 Tole se pa strinjam, da o poziganju vrtnih in ostalih ostankov ne pisem. Ampak ti ostanki niti v kaplja v morje niso pri delezu co2. Spomnite se na poziganje dzungle in tropskih pragozdov za potrebe kmetijstva. Koliko ha jo.dnevno pogori? Jaz osebno pa pozgem zelo malo trzno zanimivih drv. Ker jih v domaci hosti ni, pa ker je drugega lesa dovolj. Letos drugo.leto pa se kaksno leto se kot "zacimba" odsluzenemu gradbenemu lesu odlicno obnesejo smrekove veje Mater smo zabluzili. Re: Pec na drva in zalogovnik - cratos - 10.3.2019 @Hanzi ste ja ,,zabluzili~ Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 10.3.2019 Zdravo cratos. Lepo te je po dolgem času spet videt tu gor. @javr Vsaka firma, ki dela zalogovnike, ti bo izdelala tudi zalogovnik po naročilu. Poglej po prospektih boš skoraj povsod našel ta pripis. Meni so zalogovnike po naročilu izdelali v firmi Solarbayer. Re: Pec na drva in zalogovnik - cratos - 10.3.2019 Pozdravljen Gomi.. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/zalogovniki/zalogovnik-akumulator-toplote-po-merah-tudi-ovalni-1340188088.html">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... 88088.html</a><!-- m --> Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 10.3.2019 cratos Napisal:@Hanzi ste ja ,,zabluzili~Wlcome back, daj se kaj vec napis....evo slikca mojih vejic. Tole lahko tudi otroci zlagajo (ce ti jih uspe prepricat) Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 10.3.2019 Maš prav Hanzi, ob pravi vzgoji svojih naslednikov se komot zanemari, kak kontrabioprdec v ozračje...Res je tudi, da se z obojestransko podporo, kot si jo ti nakazal, da marsikaj narediti, zato si lahko, upravičeno s tega stališča
Re: Pec na drva in zalogovnik - javr - 17.3.2019 ogledujem si rabljeno/izločeno tlačno posodo višine 205 cm in obsega 255 cm; nima tipske tablice, v matematiki pa ravno ne blestim, pa me zanima če sem prav izračunal prostornino: 1 m3 oziroma 1000 l ali bolj natančno 1060777 cm3 ? Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 18.3.2019 Prav. Približno, dejansko najbrž nekaj 10 litrov manj ker podnice niso ravne, pa nekaj litrov je odvisno tudi od debeline stene. Re: Pec na drva in zalogovnik - burgy - 9.4.2019 Jaz sem še vedno pri zalogovnikih ... Ma kaj je potem pri zalogovnikih brez izmenjevalca glavna razlika v izolaciji? A je EKO SKIN izolacija od zalogovnikov Austria Email dosti boljša od drugih, ki imajo mehko peno? Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 10.4.2019 Hanzi Napisal:Dokler bojo mokre metrce po 60-70 eurov meter na tvoje dvorišče (tebe pa še čaka razrez in sušenje) se bo vraga. Sam se od biomase poslavljam. Lani mi je sapo zmontiral pri tamalih dveh TČ, drug mesec upam pa še pri nama z ženo. Zdaj so TČ dovolj ugodne, da več nima smisla se zafrkavat z drvmi. Pri tamalih dveh sem kotel vrgel ven in pridobil klubsko sobo, doma ga mogoče ne bom (imam še od žleda za počistiti). Ampak da bi si za celo zimo drv pripravljal (ali komu plačal zanje), ne hvala. Zadnjih 7 let sem samo v razliki stroška peletov pri tamalih dveh porabil več kot me je njuna TČ sploh stala. Pričakujem približno enako razmerje na kmetiji, kjer živiva z ženo.picas55 Napisal:Pri nas imamo dva od <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lagoja.si/">http://www.lagoja.si/</a><!-- m --> katera sta šla skozi vrata širine SM 71 cm. oba skupaj okoli cca 1500 l . Osebno bi raje imel enega zaradi prostorske stiske in v drugem prostoru z enako kapaciteto....Se pa dandanes splača ogrevat z drvmi glede na ekonomijo samo, če si lastnik gozda :roll: . Nakup drv pa je dražji v našem koncu tudi, ko s kompenzacijskimi poračuni, daš vse na tehtnico....Saj se bo to spremenilo. Pa bo mogoče malo manj drv po gozdu gnilo. |