PodSvojoStreho.net
Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Finančna plat (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Tema: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? (/showthread.php?tid=58917)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - m&s - 24.1.2015

Zato, da je kreditna pogodba neposredno izterljiva ... notarsko zapisana.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 24.1.2015

rok77a Napisal:GLej medo jaz mislim da ti ne razumeš nekaj. Zadnjo alinejo pa ziher ne.

-Banke ki so posojale kredite v CHF niso tvegale valutno nič.

-Ko so posojale denar ljudem v CHF niso imele nobenih dodatnih stroškov kot so posojale v EUR. Vse kar rabiš je enega človeka za računalnikom ki občasno klikne z miško.

-Kljub temu da je bila obrestna mera za CHF bistveno manjša so za ta kredit dobile natanko isto obresti v svoj žep kot če bi posojale v EUR.

In zaradi te zadnje trditve so banke to tržile ker je bil to za njih dober zaslužek. Trditve Arharja o zaupanju in da banke delajo v interesu ljudi je čisto nakladanje

Ne vem, po mojem pa ti ne razumes nekaterih stvari. Nekaj ti jih je ze kefig11 razlozil, jaz pa dodajam se naslednje:
1- poslovne banke niso dobrodelne ustanove, delajo v svojem interesu in za dobicek. Izjema so t.i.islamske banke, ampak v to smer ne bi zahajal z debato.
2- zakaj bi torej banke sedaj vracale denar tistim, ki so se zakreditirali? Bankam je v interesu zasluzek in seveda to, da so krediti poplacani. Rubez jim ni v interesu, zato bodo ponujale zakreditirancem podaljsanje rocnosti kreditov in konverzije v eur.
3- vse ostalo je populisticno nakladanje (Erjavec & co.)
4- Hrvati, Madzari, Poljaki imajo svoje valute zato so lahko fiksirajo tecaj. Dolgorocno je to sicer slabo, saj ne gre samo za razmerje s chf, ampak je posledicno se "odnos" z dolarjem, eurom, jenom....
5- zakaj se potem ne zavzemate, da se tudi euro kreditojemalcem povrnejo "izgube"? Pa vsem tistim, ki so zaradi kreditne nesposobnosti jemali razne revolving ali leasing aranzmaje, itd,itd?
6- to kar "vi" zahtevate je privatizacija dobickov in socializacija izgub. Jaz se s tem ne strinjam, ceprav mi je jasno, da na to nimam nobenega vpliva. Je pa to scenarij, ki pelje v "zdruzeno levicarstvo", torej v smeri Kube, Venezuele, S.Koreje....ne pa v smer demokracije in svobode. In zakaj se mladi izseljujejo na zahod, ne pa v Korejo?

Srz problema sploh ni v tecaju CHF, ampak v prevelikih zeljah, ki so ze v izhodiscu presegale realne zmoznosti. To pa je seveda nemogoce dojeti ali priznati, ceprav globoko v sebi to vsak ve. Konec koncev to potrjuje ravno tista izjava gospe v Epilogu: sedem let ze placujem kazen za svojo odlocitev.

In ce bi imeli samo enega kreditojemalca v chf, se s tem ne bi nihce ukvarjal. Ja, zivljenje ni pravljica in tudi ne igrica, kjer imas gumb "play again".

Se je pa tezko resno pogovarjati (v bistvu se mi niti ne da), ce se navija za Erjavce, Mesce, Mencingarje in podobne skodljive populiste.
Zato res dokoncen over & out, ker se ne bom zgubljal v politiko.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - rok77a - 24.1.2015

Medo pa ti samo nakladaš. Nič konkretnega.

Meni ni jasno zakaj kefig tako brani banke(ker jaz jih niti pod razno ne), čeprav se mi zdi, da ve, kaj se je dogajalo. (morda je delal v banki, pa so mu stvari v osnovi znane) Sem samo kefigu povedal, da jaz nisem nekaj rekel, kar on pravi, da sem.

@medo9

Spet si pri izjavi tete iz epiloga ... kakšne prevelike želje? Vzela je kredit, ki ga normalno preplačaš koliko? Ona ga odplačuje že 7 let in je pri glavnici (preračunano) na začetku.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - Zaspanc - 24.1.2015

Citat:zakaj se potem ne zavzemate, da se tudi euro kreditojemalcem povrnejo "izgube"? Pa vsem tistim, ki so zaradi kreditne nesposobnosti jemali razne revolving ali leasing aranzmaje, itd,itd?
Zakaj se potem ne zavzemate še, da se izplača tudi vsem tistim, ki kredita sploh niso vzeli?

Saj je bilo že povedano, s CHF ste špekulirali, in tokrat pač popušili.
Big deal. (že videno pri "certifikatih", ko velika večina ni bila zrela dojemanja kako stvar s špekuliranjem funkcionira)
Ja, zdaj jokate, ker ste popušili. Če pa do tega zloma ne bi prišlo, bi se pa odprtih ust režali tistim, ki so kredite vzeli v EUR in jih odplačali dražje kot vi, ki ste bili bolj pametni...

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - janipapillon - 24.1.2015

rok77a Napisal:Erjavc je edini(žal politik), da naj se ljudem vrne denar. Svaka mu čast, pa celo prav imaSmile
Banka služi s prekladanjem novcev... Kredit sem vzel v € ker nisem špekulant (jemanje in kritje kredita v drugi valuti, kot je dohodek je točno to), bančnih obveznic z 8 % donosom nisem kupoval, ker nisem špekulant,..., in zdaj naj se jst strinjam, da mi banka in država sežeta v denarnico in vračata denar tistim, ki so riskirali?
Kar pa se KE tiče: vsak njegov priborjen 1€ več za pokojnine bodo naši vnuki plačali 2, mogoče 3...€ Cry

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - kefig11 - 24.1.2015

rok77a Napisal:Medo pa ti samo nakladaš. Nič konkretnega.

Meni ni jasno zakaj kefig tako brani banke(ker jaz jih niti pod razno ne), čeprav se mi zdi, da ve, kaj se je dogajalo. (morda je delal v banki, pa so mu stvari v osnovi znane) Sem samo kefigu povedal, da jaz nisem nekaj rekel, kar on pravi, da sem.

ne glede na to, da še vedno delam na banki, izražam zgolj svoje lastno mnenje, predvsem pa želim iz prve roke ter na enostaven način razložiti, kako deluje banka, sploh ko vidim, da si kdo zadeve napačno predstavlja.
tudi sam imam del dolga v CHF in sem danes tudi jezen, da sem sprejel to odločitev, vendar sem v to tveganje šel povsem zavestno in po lastni volji. po naravi sem velik optimist in v tem primeru mi je to škodilo, marsikje drugje mi pa še vedno prav prideSmile vsem, ki so v isti situaciji kot jaz, želim, da se pravilno odločijo in s svojo banko najdejo najboljšo rešitev, ki bo ustrezala njihovi kreditni sposobnosti in profilu tveganosti.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - betonmajster - 24.1.2015

Migaj Napisal:posvet v banki je že moder, ni pa to v resnici posvet -če bi bil, sedaj problemov CHF kreditojemalci ne bi imeli
močno dvomim (ok če ne verjameš pa na posvet k nevem kom....)

1.če govorimo o starejših generacijah, jim je znano, kaj je valutno razmerje (DEM - jugo dinar....pa te zgodbe....)
2.če so pa mlajša so jim pa certifikati lahko za primerjavo

Recimo 2006 ni bilo junaka na banki in na planetu, ki bi vedel kakšen bo tečaj 2015.

Gre za v osnovi samo zato, kot je nakazal Mramor, ali so banke delovale pošteno in strokovno pri trženju tega produkta. Če niso, bodo plačale ceno. In ja, žal vemo iz katerega žepa.

m&s, več kot 70% CHF kreditov prebivalstvu je v tujih bankah, če te to kaj potolaži. te nimajo s tvojim žepom nič.

m&s' Napisal:Gre za v osnovi samo zato, kot je nakazal Mramor, ali so banke delovale pošteno in strokovno pri trženju tega produkta. Če niso, bodo plačale ceno. In ja, žal vemo iz katerega žepa.

Mramor (je dobil zadolžitev ) in je moral pač nekaj reči, pravnoformalno so pa banke, sem skoraj prepričan, na varni strani_žal.

kefig11 Napisal:.... po naravi sem velik optimist in v tem primeru mi je to škodilo, marsikje drugje mi pa še vedno prav prideSmile .....
tukaj je vsa fora (dobro, po zdravi pameti) in dokler ne bo miselnost večine prebivalstva prešla na to stran reke, nas bodo pač vozili kakor nas vozijo.....slej ko prej jim bo pa zmanjkalo potnikov :mrgreen: :mrgreen:

off topic
za primer: ženi je bilo pred leti 1999 nerodno in mi je po izhodu iz trgovine (se ne spomnim) neka bela tehnika, pa ni važno, težila kaj si pa mislim, da jim težim s popusti, saj so ja trgovina. Sedaj je pa glavna v tem in me krega če sem zahteval premalo.
Vse skupi je ena velika tržnica.

a na tvoji strani reke so pesimisti? hvala, ampak osebno raje ostajam v družbi optimistovSmile
mislim, da je v teh časih treba bit optimist in ne gledat na vse preveč črno. le optimizem nas bo spravil iz krize, tako je že od nekdaj.

kefig11 Napisal:a na tvoji strani reke so pesimisti? hvala, ampak osebno raje ostajam v družbi optimistovSmile
mislim, da je v teh časih treba bit optimist in ne gledat na vse preveč črno. le optimizem nas bo spravil iz krize, tako je že od nekdaj.
ne vem, kje si razbral, da sem pesimist_napaka
sva na istem pomolu :wink:

ok, me veseli. sem se za hipec ustrašil, da si mislil, da na banki ni nobenega optimista. vsepovsod smo, kajne?Smile