![]() |
|
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450) |
Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - plezalec - 6.6.2013 Zanima me, če je kdo iz Zasavja in ima mogoče namen kupiti pelete pri podjetju KOSTANJ d.o.o. iz Žalca. Zanimam se zaradi delitev stroškov prevoza. Jaz grem v torek ponje. LP Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 9.6.2013 okvals Napisal:Fantje, je še prehitro za zaključke! No, citiral sem sam sebe (glej datum objave). Za svojo hišo (ogrevanje in sanitarna voda) sem od 12.10.2012 do dne 5.6.2013 (dolga sezona a ne?) porabil natanko 5.480 kilogramov pelet, prej pa 2200 l kurilca na vsaj dva meseca krajšo sezono (brez sanitarne). Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - franci007 - 9.6.2013 Za uporabnike peči na pelete zanimiv test Zveze potrošnikov Slovenije.<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zps.si/images/stories/energija/peleti_2013_tabela_nova1.pdf">http://www.zps.si/images/stories/energi ... _nova1.pdf</a><!-- m --> Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - staudy - 9.6.2013 okvals Napisal:okvals Napisal:Fantje, je še prehitro za zaključke! In koliko kvadratov si ogreval in na koliko stopin?Ker samo poraba nič ne pove. Še najboljši je izračun koliko kwh si porabil na m2. 1T peletov je nekje 4900kwh. Tabela kako je potratna hiša- objekt <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.petrol.si/zapisi/kako-potratna-je-vasa-hisa">http://www.petrol.si/zapisi/kako-potratna-je-vasa-hisa</a><!-- m --> energiski ekvivalent med gorivi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.biomasa.zgs.gov.si/?p=izracunaj_enrge">http://www.biomasa.zgs.gov.si/?p=izracunaj_enrge</a><!-- m --> 1t si porabil za sanitarno vodo. Izven kurilene sezone se bolj splača ogrevanje vode na el. kot pa z peleti,vsaj pri meni so izračuni pokazali tako. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 10.6.2013 okvals Napisal:Od 12.10.2012 do 31.1.1013 2.800 kg pelet, gorilec eragon, peč buderus logana, vremensko vodena regulacija seltron, nobenih težav. Evo odgovor fraci. Pač klasika kaj čem. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - staudy - 10.6.2013 Za 250m2 si porabil 5480kg pelet in še ogrevanje SV,pri taki izolaciji in oknih 22 st. dnevna, nočna 19 st.Skupaj z ogrevanjem SV ti pride 108kwh na m2, Ma dej mi povej ta recept,ali pa živiš na primorskem?Si pozabil še na kakšen kamin ali šporhet? Jaz sem letos pokuril 4000 t pelet pa še 6m bukovih drv(kamin-šporhet) ,skupaj z SV. Tako da sem prišel nekje na 185kwh /m2. 21st. dnevna nočna 19st. V nebivalnih prostorih še nekoliko manj na 15st.Površine 240m2 Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 11.6.2013 Ne ne živim na primorskem ampak 30 km izven Lj, smer Kočevje. Poleg te izolacije ni nič drugega kot leseni montažni tlaki (vmes 10 cm izolacije), ter izolirane cevi centralne v kleti. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 1.10.2013 od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodo januarja 2013 porabil 41 vreč peletov februar 2013 porabil 37 vreč peletov marec 2013 porabil 35 vreč peletov april 2013 porabil 21 vreč peletov maj 2013 porabil 13 vreč peletov sv junij 2013 porabil 13 vreč peletov sv julij 2013 porabil 12 vreč peletov sv avgust 2013 porabil 12 vreč peletov sv september2013 porabil 13 vreč peletov sv skupaj od 4.11.2012 pa 262 vreč peletov, kar znaša 933EUR Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - kadotr - 2.10.2013 Franci007, zelo prav je, da si opozoril na raziskavo ZPS-ja. Žal ljudje tej raziskavi ne verjamejo preveč, a povsem neupravičeno. Izvajalci raziskave zaslužijo vso pohvalo. Nekateri imajo gorilne naprave nastavljene na določeno vrsto peletov, pa zato verjamejo, da so le tisti dobri, ker jim sistem pač deluje. Drugi raziskavi enostavno ne zaupajo. Zmedo vnašajo tudi nekateri monterji, ki n. pr. trdijo, da najboljši peleti niso dobri, da imajo krompirjev škrob, da zato gorilniki potrebujejo nove nastavitve. Nekateri proizvajalci tudi trdijo, da niso bili pravilno vzeti vzorci za analizo in da njihovi izdelki sicer daleč prekašajo konkurenco. Škrob je sicer enostavno dokazljiv, da pa bi škodil, verjetno ne bo držalo. Kvečjemu so peleti bolj trdni, manj razpadajo, je manj prahu. Dokler pri nas ne bodo obveljali evropski predpisi, se bo navzkriž trgovalo z vsem šrotom, stalno bodo problemi z nastavitvami gorilnikov zaradi menjave peletov, mogoče tudi neupravičeno kritiziranje naprav. Kje je tu naš državni aparat? Čakam pa naslednjo generacijo gorilnikov, ki bo manj občutljiva za slabše pelete, imela naj bi avtomatsko čiščenje žlindre, mogoče še lambda sondo. V tujini so potrebe po takih napravah čedalje manjše tudi zato, ker je vzpostavljen red pri proizvajalcih peletov. Tako, da nekaj bom dočakal: ali boljšo kvaliteto gorilnikov ali boljšo kvaliteto peletov. Poraba peletov pa tako ni odvisna zgolj od (slabe) izolacije stavbe, temveč v veliki meri tudi od kvalitete gorilnih naprav in samega goriva. Ko se vse skupaj sešteje, se primemo za denarnico. Se pa zato izplača voditi točno evidenco porabe in spremljati porabo drugih uporabnikov s podobno stavbo. Marsikdaj se v kratkem času izplača (če je le denar) ven vreči staro peč s prigrajenim gorilnikom in montirati novo napravo. Da o dodatni izolaciji stavbe ne govorim. Kar pa so že davno prežvečene teme. Smiselen podatek pri vseh dosedanjih navedbh bi bil, koliko gramov peletov je porabljenih na 1 m2/dan ogrevalne površine. Predlagate lahko tudi kako drugo enoto, a naj velja za vse. Lp K. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zamot1 - 2.10.2013 m777 Napisal:od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodoRealen podatek. Predelujem peč na pelete, za sanitarno pa imam 200 lit TČ in me poleti pride približno 10€/mesec dva člana, tebe pa pride čez 50€ na mesec. Poleti mi pomaga še doma narejen kolektor in se strošek prepolovi ob sončnem vremenu. LP Tomaž Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 1.11.2013 od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodo januarja 2013 porabil 41 vreč peletov februar 2013 porabil 37 vreč peletov marec 2013 porabil 35 vreč peletov april 2013 porabil 21 vreč peletov maj 2013 porabil 13 vreč peletov sv junij 2013 porabil 13 vreč peletov sv julij 2013 porabil 12 vreč peletov sv avgust 2013 porabil 12 vreč peletov sv september2013 porabil 13 vreč peletov sv oktober 2013 porabil15 vrečpeletov sv in delno ogrevanje zaćetek oktobra skupaj od 4.11.2012 pa 277 vreč peletov, kar znaša 987EUR. za ogrevanje sv sem porabil celo leto računsko 91 vreč kar znaša 324 eurov. za ogrevanje hiše letno brez sv sem porabil 186 vreč kar znaša 663 eura Naslednje poletje bom verjetno kupil 120 literski bojler in ogreval sv na elektriko prihranil bom cca 100 EUR( odpadlo mi bo čiščenje pepela in nalaganje peletov v zalogovnik)Ceno elektrike sem vezal do 2016 Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - cynicaal - 5.11.2013 Bom kar v tole temo napisal moje prve izkušnje s peleti (upam, da je o.k.). Kot prvo, o ogrevanju in centralni nasplošno nimam pojma, tako da se učim sproti (me zanima, kako stvari funkcionirajo, saj potem serviserju - ali na forumu - lažje razložiš težavo, če do kakšne pride) - če napišem kakšno bedarijo je to torej pričakovano. Torej, stara kombinirana peč na olje/drva je odslužila svoje in poraba je bila letno že preko 4.000l olja. Tako smo se po prebiranju revij, člankov, forumov,nasvetov in glede na finančne zmožnosti odločili, da preklopimo na pelete (z možnostjo kuriti na drva, če slučajno kdo "poerba" kak gozd ). Prejšnji mesec so nam zmontirali nov kotel (Valher STK30) ter gorilnik (Valher GP-30) z zalogovnikom(150 kg). Nastavitev gorilnika se nisem dotikal, saj (kot sem uspel prebrati) moraš najprej sprobati pelete in malo spremljati ves proces, da vidiš, če je kakršnakoli sprememba sploh potrebna. Ker je še relativno toplo, smo "zares" zakurili šele pred dvema dnevoma (pred tem zgolj tri-štiri krat za par ur). Sprva so bili v zalogovniku peleti, ki sem jih kupil v Obiju (5 vreč, tako na silo, saj sem moral imeti nekaj na zalogi, da so lahko majstri sprobali peč). Peleti se že ob samem odprtju vreče in vsipavanju v zalogovnik niso najbolj izkazali, saj je bilo ogromno prahu (res ogromno, na kar me je opozoril tudi monter). Žlindre pri izgorevanju nisem opazil, se mi je pa zdelo kar precej pepela. Sedaj so na vrsti peleti, ki sem jih kupil v Živeksu na Ptuju. Bili bi naj 100% jelka, a v enem dnevu (danes) se je na gorilni šalčki naredila kepa žlindre, pod šalčko pa sem opazil kar nekaj prahu (mislim, da gre za pesek). Tudi sicer je bilo v vrečah precej prahu. Drugače so bolj rdečkaste barve, tako da po prahu na robu gorilnika sodeč takoj vem, da so sedaj "na vrsti" ti peleti. Tudi pepela je ogromno in pepel ni lep, ampak so kot nekakšni na pol skurjeni ogeljčki notri (ni samo prah, daleč od tega, podobno je bilo tudi pri Obijevih - ne vem, če je to o.k.?). Naslednji (teh imam malo večjo količino) pa so Savini premium. Sedaj sem jih par vrgel v vodo in so takoj potonili, čez približno dve minuti pa so nabrekli in lepo razpadli - sem malo pomešal z žličko. Upam, da je to dober znak, kako pa se bodo obnesli v praksi, pa javim. Po prvem mesecu bom tudi napisal, koliko peletov smo porabili (in vse ostale podatke, površina ogrevanja, izolacija, nastavitev termostata in vode v kotlu...). Lp, Aleš
Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 1.12.2013 od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodo januarja 2013 porabil 41 vreč peletov februar 2013 porabil 37 vreč peletov marec 2013 porabil 35 vreč peletov april 2013 porabil 21 vreč peletov maj 2013 porabil 13 vreč peletov sv junij 2013 porabil 13 vreč peletov sv julij 2013 porabil 12 vreč peletov sv avgust 2013 porabil 12 vreč peletov sv september2013 porabil 13 vreč peletov sv oktober 2013 porabil15 vrečpeletov sv in delno ogrevanje zaćetek oktobra skupaj od 4.11.2012 pa 277 vreč peletov, kar znaša 987EUR. november 2013 porabil 26 vreč peletov kar znese 93 Eurov za ogrevanje in SV Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 1.12.2013 Od 27.9.2013 do 01.12.2013 porabil 65 vreč ,teparatura stanovanja 21/19 ,kotel EKO - CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw ,kotel je vedno na ON,vre. vodena regolacija Firšt MR-TR plus,180m2 pritličje in masarda,peleti Genol,navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 1.12.2013 September 2013........16 vreč Oktober 2013............14 vreč November 2013.........52 vreč Kotel Pellson X3, TČ za SV nastavljen na ON, vremensko vodena regulacija Seltron WDC20, en ogrevalni krog, prtličje 90m2, klasična fasada, lesena dvojna okna stara 45 let (fotr pravi, da še niso črviva), mansarda 100m2, poševnine izolirane 15cm, podstreha 35cm, okna plastika. Skupaj 13 radijatorjev. Režim ogrevanja 22/19 od 06.00 do 21,00. Avstrijski peleti, trenutno Schweighofer pllets. Za primerjavo z lansko sezono v istem času do sedaj porabil 8 vreč manj. |