PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 17.10.2023

@Turbo ... Kdor v Moj elektro ne vidi vrednosti za bloke ...

Tisti procenti priključne moči, ki jih navajaš, verjetno niso pravi.

V uredbi za tiste, ki nimajo 15 minutnih meritev, piše takole:
- za enofazni priključek uporabnika sistema kot 58 % priključne moči iz soglasja za priključitev;
-  za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo do vključno 17 kW kot 42 % priključne moči iz soglasja za priključitev;

Se pa strinjam, da je priključna moč pri varovalkah 3×20A zares 14kW, in ne 7kW, kot napačno navaja tona gas.

Sicer pa hvala, da si zapisal % in sem šel gledat uredbo, da ne tavam po študiji.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 18.10.2023

Torej jaz po defoltu fašem na 3x20A varovalkah 42% od 14kW to je 5.88kW in to v vseh blokih enako, pozimi in poleti?

Cena omrežnine bo v tem primeru 2.3€ * 5.88kW = 13.52€ + DDV = 16.6€

Sem falil?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 18.10.2023

Fantocci2, nisi falil. Pri tvojih podatkih dobim prav toliko. Pa da vidimo, ko bo zares. Če ustrezen obračunski števec sicer imaš, ti še vedno lahko usposobijo prenos podatkov in jih odčitajo čez to zimo. Pri meni prav to pričakujem.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ivč - 18.10.2023

Če prav razumem:
sedaj imam 3x20A, obračunska moč 7KW in plačam 14,08 Euro z DDV, SE-8,4 KWp, časovni bloki so predvideni od 5,7-6,8KW.

Koliko bom plačal v bodoče-cca 14 Euro, skoraj isto kot prej ?

Ni mi najbolj jasno.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 18.10.2023

@ivč, vzemi tisti moj  XLS iz posta eno stran nazaj (št. 348), vtakni svoje moči po blokih noter in k rezultatu, ki je spodaj, dodaj še DDV.

... seveda to predvidoma velja, če te SE pokrije - cene so še v zraku!

ivč, za ostale dajatve poglej na vzorca, ki sta na:
https://www.uro.si/web/guest/ra%C4%8Dun/obra%C4%8Dun-omre%C5%BEnine-po-novi-metodologiji?p_l_back_url=https%3A%2F%2Fwww.uro.si%2F
Očitno bo zimska omrežnina na moč drugačna od letne.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Tone - 19.10.2023

Se sploh kaj dela na informiranju neukih ljudi, s takimi zapisi jih kvečjemu zavajajo in to portal Varčujem z energijo 

Citat:Ali bodo gospodinjstva na slabšem ter kaj bo s praktičnega vidika relevantno za spremljanje v gospodinjstvih, smo povprašali Reneja Bizjaka iz Agencije za energijo: »Nikakor gospodinjstva ne bodo na slabšem. Za gospodinjske in male poslovne odjemalce (moč enaka ali manjša od 43 kW) se ne bo spremenilo veliko, saj bo elektrooperater dogovorjeno moč, ki bo podlaga za obračun v posameznem časovnem bloku, določil kot povprečje treh konic odjema električne energije v posameznem časovnem bloku v obdobju zadnje višje sezone. Za to skupino je določeno tudi prehodno obdobje – dve leti po začetku uporabe novega obračunskega akta se tem odjemalcem ne bo obračunala presežna moč, bodo pa na računih obveščeni o prekoračitvah (nad dogovorjeno močjo) oziroma stroških, ki bi jim lahko nastali, če bi se te določbe uporabljale.«

In še doda: »Gospodinjstva bodo imela dovolj časa, da spoznajo možnosti prilagajanja dogovorjene moči in s tem neposredni vpliv na višino stroška za omrežnino. Ne bo se treba obremenjevati, kdaj vključiti posamezne gospodinjske aparate. Po poteku dveletnega prehodnega obdobja, v katerem bodo ustrezno informirani in v katerem bodo svoj profil porabe lahko spremljali prek spletnega portala mojelektro.si, pa se jim bo presežna moč začela zaračunavati.« 
Čas za prilagajanje je že minil, saj se bo z marcem začelo zaračunavati tisto, kar smo "porabili" to poletje. Tisto, kar bomo obremenili omrežje to zimo pa naslednjo zimo. Se motim?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 19.10.2023

Jaz sem si naredil izvoz iz mojelektro.si v excel in tam poiskal največjo 15 minutno konično porabo v letošnjem letu, ki je na 13.5. 2023 znašala 5,416kW
Se spomnim, da je bila to ena sobota in praznovanje RD, ko se je precej kuhalo na indukciji in v pečici, ki so največji porabnik hiše.
Največja zimska vrednost je bila 29.1. z 4,84kW. Res da je bila ta zima mila, ampak naša TČ ima max. električno moč ranga ene plošče na indukciji.

Tako da mislim, da bom zaenkrat kar pustil tisto default vrednost 42% od 14kW to je 5.88kW za vse bloke.
Bom pa na meji, tak da bo treba pazit na špice. Tako kot vsi ostali...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 19.10.2023

Le kako gospodinjstva ne bodo na slabšem, če sedaj plačujem za moč 5,42€ po novem pa bom 15,82€ kar je skoraj 300% podražitev. Ker pa bodo očitno računi drugačni v višji kot pa v nižji sezoni bom v nižji sezoni mesečno plačeval po 7,51€, kar je skoraj 40% več in v višji sezoni 32,43€ kar je skoraj 600% več. Očitno so ti v energetiki tako našopani z visokimi plačami in raznimi bonitetami da na nekaj za 300% dražje sploh ne trznejo ko kupijo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 19.10.2023

"... poiskal največjo 15 minutno konično porabo v letošnjem letu, ki je na 13.5. 2023 znašala 5,416kW   Se spomnim, da je bila to ena sobota in praznovanje RD, ko se je precej kuhalo na indukciji in v pečici, ki so največji porabnik hiše. ..."

Prav iz tega se vidi, kako globoko so zabredli s tistim povprečjem treh špic moči, ki bodo sedaj določale velik del omrežnine. Posegli so prav v osnovno življenje ljudi. Takšne špice se v omrežju izravnajo - takoimenovani "faktor sočasnosti". Te stvari dejansko ne bremenijo omrežja, saj vsi ne vključijo hkrati tiste indukcije in pečice. To nima zveze z obremenitvijo omrežja.

Bo treba v akcijo, da se to spremeni - saj je v načrtu že nadaljevanje teh sprememb - Metodologija 2 v EIMV študiji, dinamično tarifiranje. Razumem, da so hoteli pobrati denar od samooskrb, a šli so predaleč. Pa še tiste z majhno porabo so divje kaznovali - imaš pečico in elektro bojler in glej ga šmenta, takoj je špica 6 kW, porabe pa nimjo nobene resne - kje bremenijo omrežje! Na ta problem visoke obremenitve gospodinjstev z nizko porabo so opozorili že v študiji EIMV, a Agencija za energijo tega očitno ni upoštevala.

... Rojstni dan ima vsak le enkrat v letu - oni pa 3 špice in plačuj celo leto ...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kadotr - 19.10.2023

Mar ni politika tista, ki naredi red pri prenapetežih?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - matevzn - 20.10.2023

Tocno tako, to se naredil samo zaradi SE, ker tukaj niso imeli vec prihodkov in so jih morali dobiti nikje drugje. Ker pac imas mogoce kdaj 6 do 7 KW porabe (reciva 10 x na leto) , seveda to govorim za uporabnike brez TC, bos zal da ne bos penalov placeval placeval te KW celo leto. Ali pa ce se bos igral si bos spreminjal mesecno, jao kam smo prisli... Pa kako to deluje ne zastopi 60 % ljudi , kaj sele starejsi, kdo se bo ubadal se s tem...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 20.10.2023

Investitorji v SE so jih sfinancirali z lastnim denarjem.
650MW instalirane moči (pa čeprav aktivnih le podnevi) je veliko denarja, ki ga država ni rabila dat iz budžeta.
Sedaj bi bil čas, da še v ministrstvu oz. elektru kaj naredijo za stabilnost elektrosistema (na primer kakšno črpalno HE ali dve) ne pa da samo gledajo na to, kje bodo narod po žepu opalili, da si bodo še naprej lahko delili visoke plače, nadstandardne božičnice, 13 plače in kaj jaz vem še kaj.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 20.10.2023

Zgradijo naj novo jedrsko, razširijo velenjski premogovnik, nehajo naj plačevati CO2 kupone, priklapljati sončnice na EES in subvencionirati električne avte!

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 20.10.2023

Citat:Zgradijo naj novo jedrsko, razširijo velenjski premogovnik, nehajo naj plačevati CO2 kupone, priklapljati sončnice na EES in subvencionirati električne avte!
Le kje ti živiš, da te ne ukradejo ko si tko pameten?

Če danes zapičimo prvi kramp JEK2 ne bo obratovala pred 2035 letom. Že sedaj TEŠ dela z manjšo močjo ali celo miruje, ker v Velenju ni več premoga, uvoziti pa ga ne moramo toliko. Ti bi pa širil premogovnik? Mednarodne zaveze moraš spoštovati, drugače sledijo sankcije. Če nehamo plačevati CO2 kupone nas bodo pač odklopili od skupnega EES. Če poleg dodamo še prenehanje delovanja sončnic bomo elektriko dobili verjetno iz tvoje pameti. Angry Angry Angry

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 20.10.2023

Škodljivih mednarodnih zavez se ne spoštuje! Big Grin Rudnik bi jasno razširil, če smo že zgradili vrhunsko termoelektrarno zraven! Jedrsko elektrarno se da zgraditi bistveno hitreje, samo ne s takšno vlado, ki v prvi vrsti podpira škodljive nevladnike. Angel

Takšnih pametnjakovičev, kot sem jaz, ne morejo ukrasti, ker smo predobro skriti med butci tvojega kova, ki žal tvorijo veliko večino prebivalstva državice. Big Grin