![]() |
|
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526) |
Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 16.5.2012 o-val Napisal:Stavba naj bo obnovljena v smeri skoraj-nič-energijske., rabo energije za ogrevanje zamnjšajte vsaj za faktor 10. Pri blokih se tak faktor po moje sploh ne more doseči, razen z rekuperacijo. Namreč če ni ravno betonski in povsem brez izolacije, predstavlja zračenje več kot 10% toplotnih izgub. Čist tko na oko, vsekakor pa če imajo majhna okna bi 20cm dodatne fasade tako zmanjšalo osvetlitev prostorov, da bi jaz raje izbral manj cm. Razen če bodo okna zamenjali s plastičnimi, s tako širokimi okviri in krili, da ostane le še pol kvadrata stekel In bodo za dodatno osvetlitev pokurili več, kot so z okni privarčevali, sploh če prišteješ še slab zrak, vlago... Skratka te superduper adaptacije so en velik strel v koleno - razen če jih projektira nekdo, ki ima kaj v glavi in ne kak vernik.
Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 17.5.2012 Tone Napisal:Strel v koleno ali pozitivne izkušnje iz Avstrije! Kdo bi vedel! 8)o-val Napisal:Stavba naj bo obnovljena v smeri skoraj-nič-energijske., rabo energije za ogrevanje zamnjšajte vsaj za faktor 10. Morda pa je res treba vprašati nekoga, ki to zna. Čeprav tisti, ki tega ne zna, vloži veliko več dela. Če je pri nas merilo vloženo delo in ne rezultat dela, potem znanja ne bomo iskali. Kaj pa je narobe z mehanskim prezračevanjem in vračanjem toplote? Predsodki? Pa še popravek: v običajni stavbi dosegajo ventilacijske izgube 33%. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 18.5.2012 o-val Napisal:Pa še popravek: v običajni stavbi dosegajo ventilacijske izgube 33%.Spet en podatek, ki drži v par % primerih. Če pa drži je pa težko kaka adaptacija ekonomična, še zlasti če upoštevaš zmanjšanje steklenih površin ob menjavi oken z neustreznimi. Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 19.5.2012 Tone Napisal:Velikost steklenih površin ne vpliva na ventilacijske izgube.o-val Napisal:Pa še popravek: v običajni stavbi dosegajo ventilacijske izgube 33%.Spet en podatek, ki drži v par % primerih. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 19.5.2012 Citat:Velikost steklenih površin ne vpliva na ventilacijske izgube.Absolutno ne, relativno da. Zapisano je bilo 33% izgub - relativno. Večje steklene površine običajno povečajo izgube zunanjega ovoja. Izgube prezračevanja (W/uro) so konstantne - neodvisne od ovoja. Tako, kot se spreminjajo izgube ovoja, se spreminja % izgub ventilacije. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 20.5.2012 Glede oken sem mislil na bedne adaptacije, kjer že tako majhna okna zamenjajo s še manjšimi plastičnimi (da ni treba štemati), ki imajo veliko manjše steklo, s čemer se poslabša kakovost bivanja. Poleg tega se odebeli steno, akr spet zmanjša osvetlitev (tudi pri OK oknih). In vse to za bore prihranke.?? Nisem pa pri tem mislil na nobene izgube, zračenje.., samo manj svetlobe. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 20.5.2012 Merlin1 Napisal:Kaj pa ugodno stanovanje in s sosedi, ki jih ni. Se temu korigira ?kdo je pa meni klimo kupil in elektriko placal, da se z njo ze aprila hladim, medtem ko sosedje se 15.maja navijajo radiatorje(kurjava se kar dela, vidim po toplih ceveh do radiatorja v kopalnici. Aja pozimi so me greli sosedje, najbrz imam veliko takih sosedov kot je tisti zorgnji na termo sliki na prejsnji strani. Jaz pa sem tisti spodnji, imam zaprte radiatorej, saj sem zadovoljen s 24C, da sem popolen gorenc in goljuf, pa sem balkon spremenil v bivalno povrsino in ga solidno izoliral. Blagor tistemu, ki je zadevo zaaral pred kratkim. Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 20.5.2012 Tone Napisal:Glede oken sem mislil na bedne adaptacije, kjer že tako majhna okna zamenjajo s še manjšimi plastičnimi (da ni treba štemati), ki imajo veliko manjše steklo, s čemer se poslabša kakovost bivanja. Poleg tega se odebeli steno, akr spet zmanjša osvetlitev (tudi pri OK oknih). In vse to za bore prihranke.??Manj svetlobe je tudi zato, ker nizkoenergijska stekla prepuščajo manj svetlobe kot navadna. Faktorju prepuščanja baje pravijo g vrednost, poglej. Dvoslojno nizkoenergijsko prepušča približno 10% manj kot termopan, troslojno približno 20% manj svetlobe. Bravo, Tone, bedne adaptacije poslabšajo bivalne pogoje. Ni le nepotrebna, celo škodljiva investicija je, čeprav jo finančno podpira Eko sklad. Vsakdo je sam odgovoren za svojo investicijo, Eko sklad je le v pomoč, v dobrem ali slabem. Podobno je pri vgradnji delilnikov. Stroka pravi svoje, spretni pastirji pa drugo. Konča se tako, da so ovce ostrižene. Re: Svarilo pred delilniki toplote - jetel - 24.10.2012 Preletel sem vse strani, vendar raje še 1x vprašam. V primeru, da je na radiatorju, ki ima nameščen delilnik, ventil zaprt in v prostoru vklopljena klima katera segreva prostor, ali bo delilnik ta toplota "zmotila" in bo štel, kot da prihaja toplota iz radiatorja? Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 24.10.2012 jetel Napisal:Preletel sem vse strani, vendar raje še 1x vprašam.Dve vrsti radiatorskih delilnikov sta: prvi zaznajo temperaturo radiatorja in temperaturo zraka in iz razlike temperatur ocenijo oddajo toplote radiatorja; drugi merijo samo temperaturo radiatorja in iz tega podatka ocenijo oddajo toplote radiatorja. Pri obeh mora biti vnešen podatek radiatorja. Če z radiatorjem ne ogrevaš prostora, je temperatura radiatorja podobna temperaturi prostora. Nekateri delilniki začnejo meriti oddajo toplote takoj, ko se pojavi razlika med temperaturo radiatorja in prostora, nekateri pa merijo pri temperaturni razliki nad 5°C. Oba principa sta dovolj točna, vendar je pri prvem večja verjetnost, da bo v mejnem področju (do 5°C) prištevala toploto klime. Delilniki, ki se zbudijo šele pri večji temperaturni razliki, niso občutljivi na take vplive. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 25.10.2012 Torej bi model z enim samim termometrom lahko zaračunal sonce, ki sije nanj, pri klimi pa le če piha direktno nanj. Re: Svarilo pred delilniki toplote - zuzek - 16.11.2012 od lanskega leta imamo delilnike znamke SENSUSna starih radjatorjih v bloku, hec je res v temu, da imaš enote ampak koliko pa ta enota stane pa ni ravno znano. Še bolj čudno je, da pri 75 m2 stanovanju z očetom imava odprta SAMO 2 radjatorja in to jaz med vikendi, ko sem doma in oče samo zvečer in sva dobila za mesec oktober, ko sva dejansko imela par dni odprte radjatorje in še to ne na max dobila 130 enot in izračun 75€ + 12 € ostalih stroškov! oz. 130 njihovih enot lansko leto smo imeli 3 radjatorje odprte nonstop, greli so da je bilo 17 stopinj samo v stanovanju in smo dobili 250/mesec januar in februar 300€, koliko letno vse skupaj raje ne računam, tako da se mi trenuten znesek za oktober zdi zelo nerealen za par dni po 2 urci dnevno 1 radjator in moj med vikendom sva pričakowala 20-30€ stroškov smatram da tu pride kar hitro do natega, oni sami določijo koliko stane ena enota in ker vsak plačuje dejansko porabo noben ne more dejansko primerjat med seboj porabe + poraba zelo draga bo potrebno razmišljat o kakšni klimi ali drugem načinu ogrevanja Re: Svarilo pred delilniki toplote - o-val - 16.11.2012 zuzek Napisal:od lanskega leta imamo delilnike znamke SENSUSna starih radjatorjih v bloku, hec je res v temu, da imaš enote ampak koliko pa ta enota stane pa ni ravno znano. Še bolj čudno je, da pri 75 m2 stanovanju z očetom imava odprta SAMO 2 radjatorja in to jaz med vikendi, ko sem doma in oče samo zvečer in sva dobila za mesec oktober, ko sva dejansko imela par dni odprte radjatorje in še to ne na max dobila 130 enot in izračun 75€ + 12 € ostalih stroškov! oz. 130 njihovih enotSe strinjam zlasti z besedami bo potrebno razmišljat, dalje pa ne več. Potrebno bo razmišljati o učinkoviti rabi, o toplotni zaščiti stavbe, o majhni izgubi toplote, ne pa o klimi ali drugem načinu ogrevanja. Potrebno je znižati rabo energije najmanj za faktor 10! Pravilnik o obračunu po porabi je slab. Na osnovi slabega pravilnika še slabši dogovor med sosedi, zaradi nespoštovanja sosedov pa je pogosto oteženo bivanja. Stanovanjski zakon jasno navaja, da morajo vsi etažni lastniki svoja stanovanja uporabljati na način, ki najmanj moti etažne lastnike drugih stanovanj. To pa med drugim pomeni, da ne smejo izključiti svojega ogrevanja ali ogrevati manj kot je projektirano; stanovanje morajo ogrevati, tudi če je prazno, najmanj na 15°C! Projektirano je na minimalno 15°C, običajno 20°C, dovoljeno je pa tudi malo bolj ogrevati. Če vsaka °C pomeni 6%, bo tisti, ki bo ogreval samo na 15°C plačal 70% projektiranih variabilnih stroškov rabe energije, tisti, ki bo ogreval na 25°C pa 130% projektiranih variabilnih stroškov, ob primernem zračenju seveda (pogosto intenzivno kratkotrajno zračenje). V večstanovanjskih stavbah se toplota med stanovanji sprehaja, gre vedno tja, kjer jo je manj. Zato se stanovalci, ki želijo imeti malo topleje od sosedov jezijo, ker morajo ogrevati še sosede (in to tudi plačati). Je pa razlika med starimi stavbami, ki niso imele notranje toplotne izolacije in novimi, tega pravilnik o delitvi ne upošteva. Prehladno stanovanje vpliva na kakovost bivanja sosedov (nizka temperatura, plesen) in na stroške ogrevanja sosedov. Čer pa razmišlja o drugem načinu ogrevanja, razmišljaš narobe. Ogrevalnega sistema iz stanovanja ne moreš odstraniti, saj je del skupne naprave. Edino, kar lahko narediš je, da ga zapreš in ne uporabljaš, vendar moraš soprispevati vse skupne stroške glede na površino stanovanja. Ko bodo pravilnik popravili, pa še 70% variabilnih stroškov. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Popravila na domu - 16.11.2012 Pri težavah in sumu nerealnega obračuna za porabljeno toplotno energijo se lahko obrnete na tistega, ki vam odčitava delilnike toplote in na osnovi odčitanih stanj naredi obračun. Ta je setavljen iz fiksnega in variabilnega dela, katerega razmerje ste sprejeli na zboru etažnih lastnikov, ter korekcijskih faktorjev z ozirom na lego stanovanja v objektu. Na osnovi omenjenih dejavnikov je nato narejen obračun izražen v €. Enota zapisana na delilniku nima vedno enake oz. določene vrednosti, temveč se spreminja z ozirom na stanje dobavljene toplote za celoten objekt. V enem izmed objektov se sedaj trudimo z ponovnim ovrednootenjem in realnejšo določitvijo korekcijskih faktorjev saj se je izkazalo, da je predlagatelj faktorjev (izvajalec namestitve delilnikov in odčitavanja) te predlagal več kot na pamet, se pravi šalabajzersko in popolnoma brez osnove. Žal takrat z EL tega objekta še nisem bil v pogodbenem razmerju, saj bi drugače predlagal in zahteval precej resnejši pristop. Kaj pa si osebno mislim o tehnično-intelektualnih sposobnostih zakonodajaca, ki je predlagal in sprejel zakon o obvezni namestitvi delilnikov v večstanovanjske in poslovne objekte.... kar tako počez pa raje ne bi. Ker bi tudi na takšnem forumu, kjer zbirajo kletvice in žaljivke verjetno zardevali od sramu. Re: Svarilo pred delilniki toplote - zuzek - 16.11.2012 v ponedeljek kličem upravitelje razdelilnikov, ampak po njihovih nekih čudnih računih to klapa, čeprav je to občutno predrago za par dni gretja, lahko pridem do zaključka da je ogrevanje na centralno zelo drago, vsaj pri našem upravitelju :? malo kdo si ga bo lahko to leto privoščil po takih cenah o-val Napisal:Se strinjam zlasti z besedami bo potrebno razmišljat, dalje pa ne več. to so buče, če se držimo tega zakona, lahko ugotoviš da je nerealen/nemogoč v praxi, jaz če dražijo nafto in sleparijo in ne mislim dat na leto 2000€ ker nisem butelj, se lahko grejem z drugimi viri ali sz drugimi + obstoječimi pa še ta je nerealna, gretje praznega stanovanja - zgoraj si napisal da je potrebno šparat in ne trošit, ker butelj bo prazno stanovanje grel na vsaj 15 stopinj, za koga boga? še tako onesnažujemo okolje. Za tisto stopinjo pri sosedu pa ne vem če je tako škrt da ti bo težil oz. se niti ne pozna, jaz grejem svoje stanovanje kolikor jaz hočem ali pa imam mrzlo ko me ni, normalno! sosed pa sebi greje po svoje ta zakon ni mogoč v realnosti, praxi. upam da ne bomo šli v offtopic! |