![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 25.1.2018 Popson: lahko mi verjames, da nas TC greje poceni, ucinkovito in popolnoma brez dodatnega dela (tok,tok). Se vedno pisem vse podatke, tako da je transparentno. Plin sem imel prej in je sedaj cena ogrevanja skoraj pol manjsa s tem, da je toplo ves cas. Ok, zdaj je plin cebejsi kot pred leti, vendar se vedno ne pride blizu. Drva so cenejsa, vendar na hisi nimam dimnika (niti ga vec nocem). Vojne med crpalkarji pa so pac napucavanja, katera ce verjames ali me se najbolj koristijo takim kot si ti oz. onim, ki kupujejo. Najbrz ne rabim razlagat zakaj. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Homer Napisal:@Popson31 Ja daj nehaj se med sabo se prepirate kdo ma boljso TC bog ne daj da vleti nekdo z drugo idejo kot jaz v tem primeru, 23 strani samo zabijanja, da ne recem zaljenja, spodbijanja, ceprav sem vam racunsko dokazal da se za krajse obdobje TC nikakor ne izplaca, pa ceprav v tem primeru 7 let ce smo natancni nikakor ni krajse obdobje, nekateri imajo s TC probleme ze po par letih delovanja in drugi trepetajo da njim slucajno TC ne crkne..in zakaj bi dal 6-7k za nekaj da me bo strah ce slucajno crkne in da se bom z nekom prepiral jaz mam daikina ti pa toshibo katera je boljsa..za eloblock nikjer jne pise da bi bile kdaj kake tezave, vsaj zasledil nisem Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Polde hvala bogu sem vesel za tebe, ampak kot sassapo pravi vsaka hisa je razred zase ne pase vsaka TC v vsako hiso..In ce nekdo pride z idejo da bi namesto TC ogreval z cim drugim je idealist, isce potrditev, nevem kaj se vse..pa ni tak, na forumu pac razmisljas na glas s tem ko napises svoje mnenje..in nisem iskal potrditve ampak neko primerjavo od nekoga ki eloblock dejansko uporablja..se je javilo par takih ki so tud porabo navedli in so bili oznaceni da zavajajo, mogoce ne v tej temi ampak v podobni. Verjamem da je med vami crpalkarji tud kdo ki mu je zal da je TC sploh kupil pa tega nikoli nebo priznal, verjamem da je tud par takih ki zavajajo ko pisejo mesecno porabo. Ne govorim zate Poldee, sem veckrat videl tvoje objave ki jih tud podkrepis z slikovnim materialom..Kot si sam napisal prepucavanja pa najbolj skodijo takim ki dejansko rabijo nasvet ali pomoc pa ga s takimi bedarijami samo odvrnete od nakupa.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - gape - 25.1.2018 Ok, stisnimo tle not še mal mlačne vode. Moja sanitarna porabi na mesec cca 150kwh. 300l, sedem oseb. Prostor ima non stop okrog 22-24 stopinj. Nobenih urnikov. Ceno za Tč boš že našel, za svoje navade pa tud veš. COP, ne vem. Grejemo na 45 stopinj. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - BojanF - 25.1.2018 Popson31 Napisal:Po izracunih ima hisa 14.5W/m2 izgub kar jo po tabeli uvrsca v pasivni razred, pa tud ce bilo 18-20W/m2 je razlika samo na papirju v praksi ne verjamem da se to kaj pozna na porabi energenta..To je bilo sicer napisano 6 strani nazaj, a vendarle je bilo to danes zjutraj, tako da mislim da vseeno lahko še odgovorim: Kakšni izračuni so to? Ursa, phpp? Ni vseeno. In pa, meja za pasivno je 10W/m2, tako da tvoja to ni. In pa, razlika je samo na papirju? Ne verjameš, da se to kaj pozna na porabi energenta? Resno? Potem je tudi med 20 in 25 razlika samo na papirju? Pa 25 in 30? Kje je ta magična meja, kjer se začne porabljati več energenta? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Buba12 - 25.1.2018 V nadaljevanju posredujem še nekaj mojih izkušenj in informacij na to temo. Opis objekta: Stanovanje velikosti 60m2, zgoraj in spodaj sta še enaki stanovanji, 2/3 stanovanja ima zunanje stene, 1/3 so notranje stene, ki mejijo na sosednje stanovanje in na neogrevan hodnik (pol, pol). Izolacija: Debelina zunanje izolacije je 15cm, okenske špalete so izolirane z 2cm stirodurjem, isto velja tudi za steno neogrevanega hodnika, ki je izoliran iz zunanje strani – hodnika. Tudi balkon je iz vseh strani izoliran z različno debelino izolacije, kolikor se je pač izšlo. Na splošno bi se lahko reklo, da je stanovanje izolirano zelo dobro, sploh pa če se še upošteva, da so vsa sosednja stanovanja stalno ogrevana na neko primerno bivalno temperaturo. Okna so plastična, toplotna prehodnost 1.1 W/m2K, brez zunanjih rolet. Tukaj so izgube največje. Ogrevanje: Po celotnem stanovanju je vodno talno ogrevanje, 5 vej, skupaj je položenih 383m cevi, Pex-a cevi 16x2 Blansol. Cevi so pritrjene s sponkami – tacker sistem. Estrih je samorazlivni, debeline od 4-6cm. Povsod po tleh je lepljena vinilna talna obloga debeline 2.5 mm, razen v kopalnici, kjer so keramične ploščice. Vir ogrevanja je Vaillant Eloblock 9KW z vremensko vodeno regulacijo. Ogreva se 24/7, stalna temperatura po celotnem stanovanju je vsaj 22 stopinj. Zaradi lege stanovanja, jug in zahod, in nizke poti sonca, le to lepo posije skozi okna in temperaturo malo poviša. Uporablja se krivulja E0, P4. V tem trenutku to pomeni, da pri zunanji temperaturi +6, je temperatura vode 24 stopinj, električna peč preklaplja med 0 in 1kw. Primerjava porab glede na različne pogoje. Edini energent v stanovanju je elektrika. Za električno peč ni svojega števca, vendar se glede na porabo v času neogrevanja, da kar dobro oceniti porabo za ogrevanje: 1. Ko še ni bilo nobene izolacije, vsa sosednja stanovanja so bila ogrevana – strošek ogrevanja 895€ 2. Izolacija narejena, vendar je bilo zgornje stanovanje celotno kurilno sezono nenaseljeno, še huje, bilo je popolnoma prazno, brez talnih oblog in izolacije – strošek ogrevanja 515€ 3. Vse izolirano in vsa stanovanja ogrevana – strošek ogrevanja 300€ Moje ugotovitve: Peč bi bila lahko 6KW, ker tudi v najhujšem mrazu samo občasno preklopi na 2KW, večina časa pa je poraba 1kw. V mojem primeru je bila ta varianta optimalna, kljub temu, da je bila prej v stanovanju plinska peč, priključek na plin pa je še vedno možno uporabiti, če bi se dolgoročno zadeve spremenile. Samo fiksni stroški plinskega priključka bi bili takšni, da imam brez tega en najdražji mesec elektrike zastonj. Hkrati je cena plinske peči dokaj visoka, pa tudi stroški letnega pregleda in vzdrževanja peči niso zanemarljivi. Toplotna črpalka pa v bloku ni najbolj pametna odločitev, ker je zadeva vsem na očeh in prej ali slej začne koga motiti hrup, pa tudi investicija pri tako majhnem stanovanju se ne bi povrnila prav kmalu. To je nekaj praktičnih izkušenj, katere upam, da bodo komu prišle prav in da bo odločitev za izbiro sistema glede na njegove razmere najbolj optimalna. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Buba12 Napisal:V nadaljevanju posredujem še nekaj mojih izkušenj in informacij na to temo. Buba hvalaaa za se en dokaz dvomljivcem
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 BojanF izracun je naredil strokovno izobrazem prijatelj iz tega podrocja, ukvarja se z izdelavo energetskih izkaznic naredil pa je po phpp in ja ze na zacetku sem napisal da so to izracuni in da mi je vseeno za ekosklad ker nisem in nebom vlozil nobene prosnje za subvencijo..Razlog: dosti delamo v lastni reziji in me pride ceneje kot ce bi vse placal in dobil nazaj subvencijo..Kolko berem je meja za pasivno hiso manjkajoce topotne potrebe ne smejo presegat 15kwh/m2 bivalne povrsine na leto. Vir: wikipedia.org Nevem pa kaj mi zelis povedat? Razlika ki sem jo navedel med 14 in 18 je majhna podal pa sem jo ker ste nekateri vztrajno ponavljali da hisa ni pasivna..ok tud ce ima 18kwh/m2 izgub je pa NEH. In kak pol? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Ce pravis da je meja za pasivno hiso 10W/m2 je to v moje primeru 2.4kw izgub, v mojem izracunu 3.48kw izgub za 240m2 ogrevanih na 22 stopinj bivalni prostori in klet 17 stopinj pri zunanji -13.. Povej @BojanF je ta kw izgub res tako velik da je potrebno iz muhe delat slona?? Ponavljam se enkrat delam za sebe, za svojo druzino ta podatek sem izpostavil sele na 4 strani te teme, ko smo govorili o ponujeni moci TC ki pa je bila 11kw..Ce se ti to zdi ok potem te razumem.. V primeru da klet izvzamem iz ogrevalne povrsine, strop kleti proti bivalnemu pritlicju se dodatno izoliram in ogrevam samo 160m2 bo izgub se samo 2.32kw..
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 25.1.2018 515€ za 60m2 talnega v bloku je ugodno? S tem, da gre za flet, ki meji na drugega. Ne vem, nas pride 30€ drazje na sezono, s tem, da grejemo hiso 180m2 (8-10cm stiropor, PVC okna) in SV, plus vse to na drazjem (podjetniskem) odjemu. Edino kar je tu boljse je to, da je montaza elobloka lazja in nimas zunanje enote. Ampak ja, za 5 (zakaj samo toliko?) let se ti TC ne splaca (ceprav ce jo takrat prodas si ze blizu, ceprav je to butasto pocetje, se strinjam). Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Polde sedaj ko je izolirano ima se samo 300€ na sezono..nisi dovolj dobro prebral
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 25.1.2018 notri v izračun daj dejansko stanje, ne phpp standardov, če jih še nisi. ti bo veliko bolj prav prišlo. p.s. 60m2 stanovanje. ki je "izolirano" bolje kot bo tvoja hiša in porabi za 300€ kwhjev, potem pa še sanitarna voda zraven v tej debati ni voda na tvoj mlin. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 25.1.2018 Res je. Ok, sprejemljivo. Samo se vedno me hudo zanima, kako bo to delalo v 3x vecji hisi. Saj bos napisal ne? ;-) Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 JaBK boljse izolirano kot moja hisa mislis? 25cm fasad, klet pod plosco 5cm nad 15cm, pod estrihom pritlicje in mansarda 8cm, streha posevnina 30-35, ravnina 35-40, okna U 0.7, vrata 1.1. Izracun je naredila izobrazena oseba iz tega podrocja
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Poldee Napisal:Res je. Ok, sprejemljivo. Samo se vedno me hudo zanima, kako bo to delalo v 3x vecji hisi. Saj bos napisal ne? ;-) Itak da bol.. so pa ostali podali primere na podobni kvadraturi
|