![]() |
|
Izbira klime - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
|
Re: Katera klima - trance0 - 4.4.2013 Malo sem provociral, itak. Me je zanimal odziv. ;-) Re: Katera klima - aarzzo - 11.4.2013 Za ogrevanje 40 m"2 velikega vikenda, srednje izoliran (v dveh etažah - pritličje + mansarda povezana prostora preko stopnic v mansardo, tako da se bo vroč zrak dvigal iz pritličja v mansardo) kolebam med tema dvema klimama Mitsubishi MSZ - FD35VA/MUZ - FD35VA in Daikin ururu sarara RXR50EV1B9. Katero svetujete, glede na to da se bo uporabljala predvsem pozimi za ogrevanje kot edini vir ogrevanja. Re: Katera klima - sassapo - 11.4.2013 katerokoli TALNO renomiranega proizvajalca :wink: Re: Katera klima - Hman - 12.4.2013 Podpis! Re: Katera klima - Hman - 12.4.2013 Jaz sem naredil takole... Nisem vzel talnih, ker sem malce "preuredil" vse skupaj. Nabavil sem 3 klime (1x FD25VA+grelni kabel, 1x FD25VAHB in 1x FH25VEHZ) s katerimi ogrevam celo stanovanje (pritličje+mansarda), ampak...... 2 klimi za spodnje prostore so notranje enote montirane na višini cca 80 cm (izpih na manj kot 50 cm od tal), v mansardi pa je montirana višje ker bo služila tudi hlajenju (pa kljub temu bi bila montirana nekoliko nižje, če bi situacija to dopuščala, ampak zgoraj to ni bilo izvedljivo) za razliko od spodnjih dveh kjer to ne bo potrebno. Rekel bom samo nekaj.......sam sebe sedaj tolčem po tej neumni betici!!!! Zakaj??? Ker tega nisem naredil že prej!!!! Nikjer nikomur ne piha, klime so tako tihe (tako zunaj kot znotraj) da je že "kičasto" in prvič po 5 letih letih je 24 ur na J*BENI dan toplo v bajti in konstantna temperatura povsod tako kot je nastavljeno. Ker so v mansardi samo spalni prostori je klima nastavljena na 20 st. in je super. Spodaj pa je ena na 21 in ena na 22 st. pa je zame osebno še za kako sopinjo preveč, je pa res da je vse bolj "pri tleh", skratka SUPEEEER! Sem bil tudi sam malenkost "rezerviran" a bo le to tako kot mora bit, ampak je že skor mal preveč fajn bemtiš, vredno vsakega centa, pa čeprav ni ravno poceni... Re: Katera klima - trance0 - 12.4.2013 Ja, če visokostenske montiraš pol metra ali nižje nad tlemi, potem je rezultat gretja verjetno podoben kot pri talnih. Jaz sem pri sebi ugotovil kje je bil glavni problem v zadnjem času, ki ga pozimi ni bilo. Če je klima edini vir ogrevanja, mora laufat celotno ogrevalno sezono na približno takšni temperaturi, kot jo želiš imeti v prostoru. Če jo vmes ugašaš ali zmanjšuješ temperaturo zaradi šparanja na primer, ko te ni doma, se potem stene in predmeti v prostoru preveč ohladijo in je potrebno precej časa, da se spet vse ogreje na želeno temperaturo. Če pa temperatura sten in predmetov v prostoru preveč odstopa od temperature zraka, pa od tam potem seva hlad in imam občutek, da je prostor slabše ogret, kot če ves čas ogrevam na konstantno temperaturo in so posledično stene in predmeti ves čas podobne temperature kot zrak. Je pa še nekaj, topel zrak se izredno hitro dviga, zato je pri zelo majhni cirkulaciji zraka(ventilacija klime na minimumu) z vidika vertikalne termične stratifikacije zraka po mojem skoraj vseeno, če je klima montirana dva metra nad tlemi ali pa pol metra. Če piha pri tleh, bo občutiti manj motečega prepiha in v okolici klime bo med njenim konstantnim delovanjem pri tleh morda v povprečju kakšna stopinja več, kot če bi bila montirana meter in pol višje, že meter ali dva stran pa po mojem (ob ventilatorju na minimumu) ne bo več (skoraj) nobene razlike. Če imaš ventilacijo med gretjem na minimumu, je občutek v prostoru, kjer je klima, bistveno ugodnejši, kot če klima piha močneje, v vsakem primeru pa je pod stropom temperatura zraka precej višja kot tik nad tlemi. Temu se po mojem pri toplozračnem ogrevanju na majhni cirkulaciji zraka ne da izogniti razen deloma, če montiraš na sredi sobe stropni ventilator, ki pod stropom nakopičen zrak potiska nazaj k tlom, kar pa spet pomeni večjo cirkulacijo zraka v prostoru(beri: slabše udobje). :lol: Zadnjih nekaj dni imam na daljincu nastavljeno 23 stopinj, ventilacijo razen po zračenju ves čas na minimumu, avtomatika na klimi pa očitno kompenzira oz. upošteva termično stratifikacijo v prostoru, ker je 75 cm nad tlemi po 8 urah delovanja na minimumu dobrih 23 do 24 stopinj, pod stropom okoli klime še kakšni 2 stopinji več, pri tleh pa kakšni dobri 2 do tri stopinje manj, se pravi okoli 21 stopinj. Je pa nujno imeti prostor najprej dobro ogret preden preklopiš ventilacijo na minimum, sicer imaš že od prej težek hladen zrak pri tleh in pri mali cirkulaciji zraka se topel zrak iz klime ne bo prebil do tal in ga zadovoljivo ogrel(tu se verjetno nekoliko bolje obnesejo talne oz. pri tleh montirane, čeprav vprašanje kako je v tem primeru pri ogrevanju večjih kvadratur, ker kot sem omenil, se topel zrak res zelo hitro dviguje), če pa pri močnejši cirkulaciji najprej vse dobro ogreješ, potem klima tudi na minimalni ventilaciji nima težav vzdrževati solidno temperaturo pri tleh tudi, če ni montirana blizu tal. To so moje izkušnje po eni celotni sezoni ogrevanja zgolj s klimo. Nauk zgodbe je torej, da se ne splača klime sploh ugašat ali bistveno zmanjševati temperature med kurilno sezono zaradi šparanja, ker se sicer stene, predmeti in še posebej tla preveč shladijo in potem je potrebno kar precej časa, da spet vse nazaj ogreješ na udobno temperaturo. Re: Katera klima - mdule - 12.4.2013 Hman Napisal:Jaz sem naredil takole... No tole bi pa tudi mene zanimalo, ali obstaja kakšen pomislek, zakaj stenske klime ne bi bilo pametno montirati nizko. Seveda mi je jasno, da je za hlajenje ta položaj precej manj ugoden, vendar konec koncev v naših krajih klime veliko več delujejo za ogrevanje kot za hlajenje. Dušan Re: Katera klima - Homer - 12.4.2013 Ni nobenega pomisleka, le dve zadevi, ki je treba upoštevati. - izhodna loputa zraka bo morala biti nastavljena popolnoma vodoravno, sicer bo zabijalo zrak v tla - me se spozabiti in poleti hladiti s tako klimo, ki najbrž ne bo imela speljanega odtoka kondenza - za hlajenje je praktično neuporabna, saj bi hladila le noge Re: Katera klima - trance0 - 12.4.2013 No, odtok kondenza mora imeti klima v vsakem primeru speljan tudi, če se uporablja samo za gretje, a ni tako? :?: Mislim, če ne zaradi drugega, se lahko še vseeno po potrebi kdaj uporabi za (minimalno) razvlaževanje. Je pa res, da je pri tleh montirana visokostenska(high wall) klima bolj kot ne skoraj POVSEM neuporabna za hlajenje in razvlaževanje. Pri tleh bo namreč v tem primeru ledenica, višje pa bo še naprej vroče. Morda bi bila tako montirana klima pogojno uporabna ob predpostavki, da na strop zmontiraš še en stropni ventilator in nastaviš smer vrtenja tako, da vleče hladen zrak od tal k stropu, samo sem skeptičen glede učinkovitosti takšnega hlajenja. Po mojem se potem že bolj splača obratno, tj. montaža klime tako, kot je zanjo predvideno in eventuelna namestitev dvosmernega stropnega ventilatorja, ki ga po potrebi uporabljaš pozimi in poleti. Re: Katera klima - Hman - 12.4.2013 s prvo alinejo se ne strinjam, ker jaz lopatic nimam nastavljenih vodoravno pa stvar špila da ne morš verjet če ne vidiš, je pa res da niso usmerjene vodoravno navzdol v tla.... kar se pa druge alineje tiče, pa v mojem primeru hlajenja ne potrubujem pri teh dveh, kateri sta nižje (tudi če je zunaj 40+...) Jaz sem vse skupaj nastavil takole: FH25 - ročno sem nastavil kot lopatic za vsako polovico posebej, prav tako smer izpiha, avtomatika za vzdrževanje temp. na 22 st. ter ventilator na avtomatiko, i-see senzor izklopljen. spodnja FD25 enako kot FH25 le da na 21 st. zgornja FD25 Popolna avtomatika za vzdrževanje na 20 st. in vklopljen i-see senzor. Zadeva funkcionira brez kakršnegakoli občutka da kjerkoli karkoli piha, kaj šele prepih. Je pa res, da jih v celem dnevu ne izklopim, ker je moje laično prepričanje da je to nesmisel (še nekaj časa ne). Ko grem mimo zunanjih enot velikokrat sploh ne obratujejo, če pa že, pa tako počasi da kr ne morm verjet! Zakaj so nekateri nezadovoljni mi je pa sedaj še manj jasno..... Re: Katera klima - Hman - 12.4.2013 trance0 Napisal:Je pa res, da je pri tleh montirana visokostenska(high wall) klima bolj kot ne skoraj POVSEM neuporabna za hlajenje in razvlaževanje. Pri tleh bo namreč v tem primeru ledenica, višje pa bo še naprej vroče. Ja itak....! trance0 Napisal:No, odtok kondenza mora imeti klima v vsakem primeru speljan tudi, če se uporablja samo za gretje, a ni tako? :?: Mislim, če ne zaradi drugega, se lahko še vseeno po potrebi kdaj uporabi za (minimalno) razvlaževanje. Jaz imam tako narejeno, tako da verjetno mora bit! trance0 Napisal:Po mojem se potem že bolj splača obratno, tj. montaža klime tako, kot je zanjo predvideno in eventuelna namestitev dvosmernega stropnega ventilatorja, ki ga po potrebi uporabljaš pozimi in poleti. Pa ja, pa da ti 2x piha tja na betico! Re: Katera klima - trance0 - 12.4.2013 Stropni ventilator pomaga v nekaterih primerih, posebej tam, kjer so visoki stropi in so lahko težave zaradi tega. Re: Katera klima - Hman - 12.4.2013 Možno...ampak js nebi tega delal nikoli Re: Katera klima - trance0 - 12.4.2013 Saj tudi meni ne diši imeti še enega brenčečega mešalca zraka nad glavo, samo omenim, da v nekaterih primerih vseeno pride prav. Re: Katera klima - hamurabi - 13.4.2013 Najprej vsem en lep pozdrav. Vidim, da ste tu sami profiji iz področja klima naprav. Poletje se bliža in zopet bo v našem stanovanju prav prijetno toplo. Tudi sam se odločam o nakupu in malce raziskujem. Načeloma sem se že odločil o nabavi dveh klim in sicer 3.5 kV in 2.5 kV. Sem se že skoraj odločil za Mitsubishijeva modela MSZ-SF35VE (klima bo pretežno za hlajenje) in manjšega SF25VE. Sedaj pa me zanima ali se splača stegniti za modelom F (FD oz. FH) in v čem je razlika med modeloma Mitsubishi FD35 in FH35? Hvala za odgovor. |