![]() |
|
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550) |
Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bohinc - 26.2.2016 Ali drugače : Če imaš ''srečno roko'' pri izbiri ''prodajalca-izvajalca-monterja'', si ne glede na firmo (delovanje) naprave lahko zmagovalec ali razočaranec...! Kar sem pogosto pisal brezuspešno... bil raje množično napadan , kot potrditev tega. Dogaja se tudi ''naj firmam TČ'' ( nestrokovnost-neznanje izvajalca) ne zgolj , ker so ''domače @ ostale TČ ''a priori zanič''!? ![]() A ne.... :?:.... da ne pišem kdo vse... :mrgreen: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 26.2.2016 Migaj Napisal:Pretok ogrevalne vode je bil zaradi zamazanega filtra precej oviran. OČ se je matrala in ni uspela zagotoviti zadostnega pretoka. Zaradi tega se je ogrevalna voda na poti skozi ogrevala bolj ohladila (nizek PV).Merlin1 Napisal:@migaj razmisli še enkrat o znanih dT na tem objektu (bili so navedeni!). Zato vemo kolikšen je bil prej in koliko bo in je sedaj. Moral bi bit enak in bo, zaradi logike TČ, ki sama uravnava dT. In ob istem dT bo poraba večja z večanjem pretoka in isto temp iztoka. V tem delu @pravuse prav! Tole z filtrom je mal bosa. Mam zmontirano Daikin na neočiščen star radiatorski sistem. Spucal filter po vsaki sezoni.Zamazan filter :?: Dejte no!"Z lupo sem gledal če je kej gor :lol: "Magnetni filter? To je pa druga stvar.Kovinski prah droban kot moka samo da je črne barve ![]() P.s Monterju oz. firmi ki bi ob tako zahtevni reklamaciji spregledala neočiščen filter jaz osebno ne bi dal zmontirati krogličnega ventila ne pa Toplotno črpalko.Če je vse to res kar je navajal pingo77 daje potencijalnim kupcem signal da Ima Daikin v Sloveniji zanič oz. nestrokovno podporo monterjem. Izgleda da lahko vsak vodovodar z 2 dnevnim izobraževanjem postane monter naprav. Je Tako? :!: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bohinc - 26.2.2016 Ne glede na firme ... ![]() Čeprav nekateri skozi leta ''težijo'' prikazat drugače ... :roll: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 26.2.2016 Očitno bi res radi prikazali da je montaža toplotne bolj zahtevna od zamenjave kolka. Nastavitve pa tako zahtevna stvar kot odstranitev ciste na možganih. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - stlux - 26.2.2016 Jao, jao kakšne stresate, najbolj da se zaposlite v Cernu/Nasi ali pa kliniki v Hirslanden Cirih, popoldne pa pomagete pri Snagi za pometača da se malo sprostite in razmigate. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - edid - 26.2.2016 @stlux Podpis! Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Merlin1 - 26.2.2016 Migaj Napisal:Pretok ogrevalne vode je bil zaradi zamazanega filtra precej oviran. OČ se je matrala in ni uspela zagotoviti zadostnega pretoka. Zaradi tega se je ogrevalna voda na poti skozi ogrevala bolj ohladila (nizek PV).To preprosto ne temelji na znanih dejstvih! Znana dejstva so: Pingo77 Napisal:Trenutno imamo nastimanih 33c, s tem dosezemo 20c v prostorih. Edino, kar je lahko predvidevamo, da je OČ delovala z več moči. Vemo pa da Daikin in večina drugih reguliranih OČ toplotnih črpalk vzdržuje privzeto dT 5C. Zato je pretok pred in po očiščenju ostal enak. Razlika je edino manjša poraba OČ. O ostalem ne nameravam več razpredat , ker je nesmiselno. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 26.2.2016 V praksi imajo uporabniki, kolikor prebiram forum, na talnem dT večinoma nižji od 5 stopinj. dT je izhodiščno nastavljiv, TČ pa ga lahko dodatno prilagaja pri lovljenju optimalnega delovanja. Še posebej v primeru premalo cevi v talnem(ta primer) je smiselno pri inverterjih dT znižati. DV ostane načeloma enak, dvigne pa se PV ter s tem T povprečje grelnega telesa. Ker ogrevalna voda hitreje potuje skozi ogrevala se nima časa toliko ohladiti. Posledično se površina efektivnih grelnih teles poveča, ker T na koncu zank ne odstopa več toliko, kot prej -dve muhi na en mah. PS Sam imam po 2 velika radiatorja na eno zanko in vem, kaj pomeni dT 10 in kaj dT 7 (drugi radiator je v prvem primeru mlačen, v drugem pa topel) -pri moji visokotemperaturni TČ je dT izhodiščno 10°C -vendar je ta vrednost samo okvirna. V hudem mrazu logika TČ zažene OČ na polno, v prehodnem pa večinoma dela bolj na malih obratih. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Merlin1 - 26.2.2016 Kar z filtrom nima veze. Pomeni le da objekt potrebuje večjo iztopno temp. za dosego željene prostorske temp. Prevedeno: Preredko položeno talno ali energetsko potratnejši objekt ali celo skupek naštetega :wink: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 26.2.2016 Objekt je potreboval v povprečju bolj toplo ogrevalno telo -kar se da doseči z večjim pretokom (očiščen filter ter morda tudi sprememba parametra nastavitve dT) in non/stop ogrevanjem. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Merlin1 - 26.2.2016 Glej tudi, tudi če bi dosegel 5C nižjo temp. dvižnega voda bi to na tem objektu pomenilo cca 10% manjšo porabo. (vemo koliko pri TČ poveča porabo 1C DV). Ne vem pa zakaj nočeš razumeti, da ta TČ regulira OČ na dt in ne na pretok. Pretok je posledica! dT. Regulacija glede na parametre zahteva nek DV povratek je odvisen od nastavljenega parametra dT in OČ deluje z takšno močjo da ta dT drži. Torej, če zadušiš pretok, DV ostane enak in ker naraste dT OČ poveča hitrost, da doseže dT. Seveda, če ga lahko (in v tem primeru ga je). Upam, da je bilo dovolj nazorno, ker se mi res več ne da. O nočnem znižanju pa je debata neumestna, ker ne vemo kako je bilo. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sašo65 - 26.2.2016 Mi pa vseeno ni jasno to: Migaj Napisal:Sam imam po 2 velika radiatorja na eno zanko in vem, kaj pomeni dT 10 in kaj dT 7 (drugi radiator je v prvem primeru mlačen, v drugem pa topel)Pri meni dt (razlika med DV in PV) pri gretju bajte vedno med 1.7 in 2.2 pa imam tudi na eni zanki 3 velike radiatorje (2 v srednji etaži, eden v mansardi) ta dva v srednji etaži imata spodnji ventil priprt pa so vsi po celi površini enako topli - OČ imam na 7 FWHP ima konstanten pretok oz. se OČ ne prilagaja_v mojem primeru je to prednost... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 26.2.2016 Točno to Merlin. Avtor se je izogibal dajati podatke o nastavitvah. Razumeti je bilo da ogreva na konstantno temperaturo.Iz slik obratovalnih ur delovanja je razbrati da ogrevanje ni potekalo konstantno. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 26.2.2016 sašo65 Napisal:Pri meni dT (razlika med DV in PV) pri gretju bajte vedno med 1.7 in 2.2 pa imam tudi na eni zanki 3 velike radiatorje (2 v srednji etaži, eden v mansardi) ta dva v srednji etaži imata spodnji ventil priprt pa so vsi po celi površini enako topli - OČ imam na 7 FWHP ima konstanten pretok oz. se OČ ne prilagaja_v mojem primeru je to prednost...Pri dT 2°C in pretoku npr 40 l/min, TČ ogreva z močjo 5,6 kW , pri dT 7°C in pretoku 20 l/min pa z 9,8 kW. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bk9105 - 27.2.2016 @Migaj: 5,6 in 9,8 kWh |