![]() |
|
Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Bomo spet ogrevali na kurilno olje (/showthread.php?tid=59645) |
Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - sašo65 - 28.12.2015 alanford Napisal:Cisterno pa sem že prodal.moja pa na svojem mestu in še vedno 1000 litrv "župe" v njej - Lani tak čas sem prižgal Ferotermko seveda samo za SV in je delala do konca februarja, najverjetneje bo letos isto, sploh če "zima" malo stisne, pa kot je rekel Xavi, da razbremenimo TČ in nekako (po takem sistemu) v desetih letih preostanek kurilca sprašim; scenarij za naprej: takrat bo že TČ fuč, cisterna prazna, aaaampak kuric po 0.3€ in ponovno napolnim do vrha :lol: :lol: :lol: (3x lol) :mrgreen: Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - dedek - 28.12.2015 bvs Napisal:Zelo mi je smešno pisanje, da na olje pa nikoli več, tudi če bo pratično zastonj. Nekateri sedijo cele dneve pred TČ in preračunavajo kilowate, sedaj pa bi se kar naenkrat odpovedali zastonj denarju v kolikor bi bilo olje zelo poceni. Ali je že kdo od vas kupil električni avto ali pa hibrid?imel sem 3 sisteme ogrevanja-med sabo povezane peč na olje peč na drva in tč peč na olje in cisterno sem odstranil-obdrzal tč in peč na drva za rezervo Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - gt001 - 28.12.2015 xavi Napisal:Vsekakor nekdo, ki že ima TČ, ne bo prešel nazaj na KO. Bi pa se ob trenutnem trendu padanja cen nafte verjetno upočasnil prehod na druge načine ogrevanja. ja, to je to. recimo, da se na stari hisi naredi energetska sanacija (toplotni ovoj, stavbno pohistvo), potem se upraviceno postavi vprasanje smiselnosti zamenjave obstojecega ogrevalnega vira (ELKO npr.) in s tem povezane investicije v visini pak€, katera bi se potem povrnila v 15+ letih. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - mišek2014 - 28.12.2015 Ko tole človek bere, dobi občutek, da so eni prav zaljubljeni v te toplotne :-P Jst vam pa povem, čez drvo ga ni:-) Vsak ma svoje veselje. Konec konec tudi jaz rabim elektriko, vendar dosti manj, trenutno ko peč laufa in dve črpalke, ena za zalogovnik in ena za radiatorje je odvzem 0,107kW/h. Ko ventilator dela na 58% Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Poldee - 28.12.2015 Absolutno. Samo vsaj meni to pomeni kamin. Ce pa gre za pec na drva, vezano na radiatorje pa mi je prav vseeno, v tem primeru imam raje TC, ker ni nobenega dela z njo. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Digifotko - 28.12.2015 zdravapamet Napisal:Sam podpiram vse vetrne elektrarne. Videl sem jih že veliko in nikjer niso moteče. Ventilatorji so zelo moteči za energetsko omrežje in naše denarnice. Električno energijo je treba porabiti v trenutku proizvodnje ker je delanje zalog težko in drago. Elektrarne zato prilagajajo proizvodnjo trenutni porabi, ventilatorji pa proizvajajo elektriko ko piha veter, ne glede na porabo. Drugi del te zgodbe pa je, da je proizvodnja elektrike iz ventilatorjev komercialno nerentabilna, zato pa imamo na položnicah krajo denarja v obliki subvencij za OVE (paneli so v isti zgodbi). Z ventilatorji se strinjam samo pod pogojem, da delujejo brez subvencij in brez prisilnega odkupa. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Energetik81 - 28.12.2015 mišek2014 Napisal:Ko tole človek bere, dobi občutek, da so eni prav zaljubljeni v te toplotne :-PLej če nimaš svojega gozda oz. nekega zelo poceni lokanega dobavitelja, je cena kWh iz drv (na uplinjaka+zalogovnik) tam-tam v primerjavi s ceno toplote TČ. S tem da s TČ nimaš dela popolnoma NIČ. Zdj če si vsak dan doma in te ne moti nalaganje vsak dan ter delo z drvmi, potem OK. V drugem primeru pa ne vem, zakaj bi si delal delo z drvmi. Za ta namen raje nabaviš poceni kamin in se igraš z drvmi le in ko ti to zapaše. Digifotko Napisal:Točno to, ventilatorji in sončne celice povzročajo v sistemu samo zgago. Za večino ali vse inštalirane OVE rabiš še rezervo v klasičnih virih, da imaš sploh vzvode za regulacijo EE sistema. Brez tega bi šla frekvenca sistema izven vseh meja in sistem bi razpadel takoj. Tukaj ne gre za ptiče ampak za stabilno delovanje EES.zdravapamet Napisal:Sam podpiram vse vetrne elektrarne. Videl sem jih že veliko in nikjer niso moteče. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bvs - 28.12.2015 Energetik81 Napisal:Olje bi se moralo poceniti na polovico sedanje vrednosti, da bi bilo šele enakovredno TČ pri SCOP=3. Takrat si na istem. Da bi pa šparal, bi moralo biti pa še cenejše, torej pod cca. 35c/L. Dvomim, da se bo to kdaj zgodilo, oz. če se že bo, bo tudi cena elektrike verjetno toliko nižja. Pri sosedih je olje že skoraj toliko, pri nas pa so trošarine na olje v nebesih . Če in ko dvignejo še umetno ceno kwh elektrike, kot so to naredili za olje, bo postalo vse skupaj vprašljivo. In takrat bodo spet vsi brenerje montirali. Pač z cikli nas nategujejo. Cena elektrike ne more biti nižja, ker rezerve ni. Že sedaj se ne splača graditi novih objektov. Ti, ki so amortizirani še nekako shajajo, novi ??? Vsi konvencionalni viri delajo na minimalnem dobičku ali pa v zgubi, razen Dravskih elektrarn, OVE pa brez subvencije lahko zaprejo jutri. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bvs - 28.12.2015 gt001 Napisal:ja, to je to. recimo, da se na stari hisi naredi energetska sanacija (toplotni ovoj, stavbno pohistvo), potem se upraviceno postavi vprasanje smiselnosti zamenjave obstojecega ogrevalnega vira (ELKO npr.) in s tem povezane investicije v visini pak€, katera bi se potem povrnila v 15+ letih. Kapo dol. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Faros - 28.12.2015 Hja, jaz bom imel v novogradnji peč na olje... Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Homer - 28.12.2015 @Energetik81 Ta količina pridobljene EE iz vetrnic in fotovoltaike je "kaplja v morje" in tudi če jo povečamo za 10x še vedno ne bo rušila elektroenergetskega sistema. Ne gre za to, da popolnoma nadomestimo klasične vire EE, ampak nekaj prišparamo takrat kadar je ta energija na razpolago. In če bo TEŠ delala takrat s 5% manj moči, bomo pač prišparali 5% premoga in kar je še bolj pomembno ravno toliko emisij CO. Ne pozabimo tudi, da smo del EU EE sistema, ki je sposoben "prebaviti" kar nekaj presežkov, še bolj pa bo, ko bo omrežje dobilo tudi "nekaj pameti". Da bi pa frekvenca omrežja nihala, pa so že zdavnaj minili časi. EU omrežje to enostavno več ne dopušča. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - kadotr - 28.12.2015 Homer, točno tako, kot pišeš. Energetik, enako "zgago", kot "ventilatorji" povzročajo uporabniki z vklopom in izklopom velikih porabnikov. Omrežje to izravna. Z elektrarnami se izravnava poraba bolj počasi, meni bližnja konična vodna elektrarna, ki jo vklapljajo enkrat na dan, rabi za popolno vključitev v omrežje 20 minut in nič hitreje. Ostale tri v moji bližini pa "laufajo v omrežje" neprekinjeno. Iz čistega firbca si občasno ogledam vse štiri, debata z lastniki oz. upravljalci mi je marsikaj razjasnila... tako, da pri sedanji dinamiki in "pospeševanju" gradnje vetrnih in sončnih naprav še desetletja pri nas ne bo "problemov"... Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Energetik81 - 28.12.2015 Homer Napisal:@Energetik81Ne bit tako prepričan, poglej si koliko imajo Nemci inštaliranih propelerjev in panelov. Da povzročajo s tem težave v delu EU sistema, ti pa povem jaz. Lahko ti tudi povem, kako močno pri nas zaniha sistemska frekvenca, ko izpade kakšen agregat v npr. Franciji. bvs Napisal:Če in ko dvignejo še umetno ceno kwh elektrike, kot so to naredili za olje, bo postalo vse skupaj vprašljivo. In takrat bodo spet vsi brenerje montirali. Pač z cikli nas nategujejo.Cena elektrike je že dvignjena z omrežninami in raznimi prispevki, enako kot olje s trošarino. Sama cena energije je precej manjša. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Homer - 28.12.2015 Mi smo neprimerljivi z Nemčijo, ker oni imajo alternativnih virov neprimerljivo več, za nameček pa so skoncentrirani na severu. Nimajo pa dovolj omrežnih kapacitet, da bi to energijo pripeljali do Bavarske. Zato s termi viški obremnijo Poljsko EE omrežje, ki ga ne more "prebaviti". Takega primera mi nimamo in ga tudi nikoli ne bomo imeli, ker nimamo toliko viškov in ker nimamo problemov z razdaljami. Seveda lahko celotno EU omrežje zaradi velikih in hitrih sprememb zaniha tudi frekvenčno. Ne moreš pa primerjati izpad ene francoske nuklearke, kar je "slon" v omrežju za našimi "mlinčki" in "panelčki", ki v EU merilu predstavljajo le "vinske mušice". In ker gre za razpršene vire, tudi ne more vse odpovedati naenkrat, da bi povzročilo neko veliko nihanje, kot ga npr povzroči izpad NEK. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Merlin1 - 28.12.2015 Z zeleno energijo so vsaj v Nemčiji težave. Prvi, ko je sonca preveč morajo izklapljat, ali še slabše pustit v pripravljenosti termo eletrarne. Upam, da je komu jasno kako dolgo, rabi termo elektrarna ali jederska do polne moči. Dodatne težave jim povzročajo razsmerniki, ki proizvajajo nadležne harmonike. Težava je cena zelene elektrike, mislim, da je trenutno razmerje 1-20kwh za dobavo špice. O tem je bil članek v Življenju in tehniki. Sedaj nekaj preizkušajo z "hranilniki" (Tesla) tako bi lahko zagotovili samo oskrbo. Za trenutno rešitev so še najboljše akumulacijskre elektrarne. Problem je, da za izgradnjo klasične elektrarne v povprečku rabimo vsaj 15 let. Najdlje traja pridobitev raznih soglasij in druga dokumentacija. Za enkrat zelena energija ni prav zelena. Nekaj malega na to temo:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")sol-navitasunichr("46")si/zakaj-lahko-kmalu-pricakujemo-precejsnjo-rast-cen-elektricne-energije-v-sloveniji/[/url] |