PodSvojoStreho.net
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 21.7.2016

Res bi lahko bila tudi šibkejša, ampak ker ne vemo natančno kakšne izgube ima hiša, če bo uporabljena tudi za sanitarno vodo in malenkost rezerve, če bi bilo potrebno podhlajeno hišo ponovno ogreti, se mi zdi 8kW kar OK.
Od viška, pa pri inverterjih, "ne boli glava"

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - BOBoo - 22.7.2016

Hmm, kaj pa EloBlock od Vaillanta? Bi bila to dobra rešitev - radiatorski sistem?

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - cheba - 22.7.2016

Dobra, samo če si že na elektriki in ne bi rad vlekel vode po bajti - električni radiatorji.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Fantocci - 22.7.2016

Jaz bi potem že raje 2x klima, bo vseeno varčneje na dolgi rok. In tisti el-radijatorji so prav pasje dragi (100€ komad). Kvečjemu daš enega v kopalnico na timer.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - dnovak24 - 22.7.2016

Pa da ti piha topu luft! Bogo!

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 23.7.2016

Grel oziroma dogreval sem se vsaj tri sezone s klimo........
Če imaš lokacijo klime pametno izbrano, nobenega motečega pihanja ni.
Lopute morajo biti obrnjene popolnoma navzdol in če ne boš ravno stal pod klimo, pihanja okrog ušes ne bo.
V spalnici pa želim popoln mir in klimo ponoči zagotovo ne bi poganjal.....

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 25.7.2016

Fantocci Napisal:Jaz bi potem že raje 2x klima, bo vseeno varčneje na dolgi rok. In tisti el-radijatorji so prav pasje dragi (100€ komad). Kvečjemu daš enega v kopalnico na timer.
Električni radiatorji niso nič dražji od klasičnih, kjer pa še manjka vse ostalo, vključno z virom ogrevanja. Če pa se kakršno koli direktno el. ogrevanje dolgoročno izplača, pa je to drugo vprašanje. Vsekakor je enakomerno ogrevanje vseh prostorov bolj bivalno ugodno, kot točkovno z klimami.

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - -GoRkY_ - 23.7.2020

Pozdravljeni vsi strokovni komentatorji,

bom kar v to temo zapisal moja vprašanja glede TČ. Sam se zanimam za Hitachi toplotno črpalko, ki bi zamenjala peč na olje. Trenutno imamo hišo (D razred), 10 cm izolacije(kamena volna) in troslojna okna. Ogrevanje je na radiatorje (razen klet ne). Ogrevalne površine cca 150 m2 (s kletjo 220m2). Ali razmišljam narobe, da če dam v hišo nizkotemperaturno invertersko toplotno črpalko močnejšo - 14kw, bo manj obremenjena in bo lažje vzdrževala cca 22,5 -23 stopinj kot pa da dam visokotemperaturno Hitachi S80 npr 12 kw za radiatorje ? Sanitarno vodo bom tudi grel s to črpalko (notranja enota z bojlerjem). Najbolj me je strah, da ne bi ogrel hiše in ali bo nizkotemperaturna črpalka dovolj za ogrevanje (brez da bi jo gnal na maksimumu). Se opravičujem, če sem "pihnil" mimo, vendar sem nov na forumu in bi prosil za razumevanje. Hvala.

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 24.7.2020

Najprej moraš razumeti pojem toplotne moči TČ. Vedi, da je nazivna papirna moč velikokrat v praksi. precej drugačna.
Sama moč je zelo relativna, saj pri nekaterih proizvajalcih 8 kw na papirju pomeni vpraksi več kot pri drugih 11 ali 12 kw.

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 24.7.2020

(23.7.2020 ob 22:07)-GoRkY_ Napisal: Pozdravljeni vsi strokovni komentatorji,

bom kar v to temo zapisal moja vprašanja glede TČ. Sam se zanimam za Hitachi toplotno črpalko, ki bi zamenjala peč na olje. Trenutno imamo hišo (D razred), 10 cm izolacije(kamena volna) in troslojna okna. Ogrevanje je na radiatorje (razen klet ne). Ogrevalne površine cca 150 m2 (s kletjo 220m2). Ali razmišljam narobe, da če dam v hišo nizkotemperaturno invertersko toplotno črpalko močnejšo - 14kw, bo manj obremenjena in bo lažje vzdrževala cca 22,5 -23 stopinj kot pa da dam visokotemperaturno Hitachi S80 npr 12 kw za radiatorje ? Sanitarno vodo bom tudi grel s to črpalko (notranja enota z bojlerjem). Najbolj me je strah, da ne bi ogrel hiše in ali bo nizkotemperaturna črpalka dovolj za ogrevanje (brez da bi jo gnal na maksimumu). Se opravičujem, če sem "pihnil" mimo, vendar sem nov na forumu in bi prosil za razumevanje. Hvala.
Vse je odvisno od tega kako so dimenzionirani radiatorji. Če so ti dovolj veliki, da lahko ogrevajo z nizko temperaturo vtoka, potem bo šlo tudi z nizko temperaturno TČ.

To bi lahko tudi sam preizkusil v ogrevalni sezoni, tako da nižaš temperaturo v radiatorjih na kakih 45 stopinj Če je to dovolj za radiatorsko ogrevanje, potem je TČ, ki lahko zagotovi to temperaturo vode dovolj. In to bi seveda moral poizkusiti v neugodnih zimskih pogojih. Seveda pa je to mišljeno z ogrevanjem 24/7

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 28.7.2020

Potrebuješ maksimalno 11 kw nizko temperaturno. Če bodo težave, povečaš površino radiatorjev.

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - bozgom - 28.7.2020

(28.7.2020 ob 17:26)xavi Napisal: Potrebuješ maksimalno 11 kw nizko temperaturno. Če bodo težave, povečaš površino radiatorjev.

Tipičen bulšit nasvet. Prihrani 100 €, če ne bo OK pa investiraj 1000€, da saniraš prihranek 100€.

Najprej je treba definirati, kaj je nizkotemperaturna in visokotemperaturna TČ. Da bi danes vgrajeval TČ z dvema kompresorjema, ko že z enim dosegaš 65°C in več je itak neumnost še večja od bulšit nasveta. 
Torej- ali na radiatorje vgraditi  eno kompresorsko TČ, katera ti pri +7°C da od sebe 55°C in pri -15°C le še 45°C (kar je za talno ogrevanje povsem OK) ali dati eno kompresorsko TČ, kateri ti vodo segreje vse do 65°C tudi pri -15°C zunaj je sedaj vprašanje?
In odgovor je jasen- ne nizkotemperaturna in ne visokotemperaturna TČ  ampak- prva navedena zgoraj za talno in druga navedena zgoraj za radiatorje.

Sam imam drugo TČ, relativno dobro energetsko sanirano hišo na radiatorjih pa mi 12 kW TČ daje v sistem 41°C pr 0°C zunaj in tam 52°C pri -15°C zunaj. Dofatni grelci pa čakajo, če bo kdaj TČ crknila tudi pori -20°C, katera je najnižja pričakovana temperatura na moji lokaciji.

Je pa seveda vsak gospodar svojega tošla. Sam nisem dovolj bogat, da bi varčeval na malenkostih.

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - sašo65 - 28.7.2020

moj k. maš sanirano hišo, sl pa hočes 25c v prostorih, če rabiš 41 pri 0c lahko maš tud premale radiatorje...
Pri meni 0c zahteva 37c vtoka, -15 pa 41,5 za konstantnih 22c v prostorih: 17cm fasade (5 tpž prvotno + 12 cm eps, okna troslojna ug o,6 streha 25 cm urse poševnine, nad škarjami cca 40cm...)
fwhp 11 je tč dela osmo sezono, letos pod 300 eur, drugače med 300 in 350eur, el cele bajte 800- 850 eur zadnjih 8 let....

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 29.7.2020

(28.7.2020 ob 19:40)bozgom Napisal:
(28.7.2020 ob 17:26)xavi Napisal: Potrebuješ maksimalno 11 kw nizko temperaturno. Če bodo težave, povečaš površino radiatorjev.

Tipičen bulšit nasvet. Prihrani 100 €, če ne bo OK pa investiraj 1000€, da saniraš prihranek 100€.

Najprej je treba definirati, kaj je nizkotemperaturna in visokotemperaturna TČ. Da bi danes vgrajeval TČ z dvema kompresorjema, ko že z enim dosegaš 65°C in več je itak neumnost še večja od bulšit nasveta. 
Torej- ali na radiatorje vgraditi  eno kompresorsko TČ, katera ti pri +7°C da od sebe 55°C in pri -15°C le še 45°C (kar je za talno ogrevanje povsem OK) ali dati eno kompresorsko TČ, kateri ti vodo segreje vse do 65°C tudi pri -15°C zunaj je sedaj vprašanje?
In odgovor je jasen- ne nizkotemperaturna in ne visokotemperaturna TČ  ampak- prva navedena zgoraj za talno in druga navedena zgoraj za radiatorje.

Sam imam drugo TČ, relativno dobro energetsko sanirano hišo na radiatorjih pa mi 12 kW TČ daje v sistem 41°C pr 0°C zunaj in tam 52°C pri -15°C zunaj. Dofatni grelci pa čakajo, če bo kdaj TČ crknila tudi pori -20°C, katera je najnižja pričakovana temperatura na moji lokaciji.

Je pa seveda vsak gospodar svojega tošla. Sam nisem dovolj bogat, da bi varčeval na malenkostih.
[quote pid='959699' dateline='1595958046']
Kakšne radiatorje ima sedaj, lahko ti jaz samo ugibava. Vsekakor je boljše prilagodit površino ogrevalnih površin, kot pa nabavljat visokotemperaturno ali celo dvo kompresorsko napravo in celo življenjsko dobo kurit z slabim izkoristkom. Pa tudi bistveno ceneje je. 
[/quote]

RE: Izbira moči TČ zrak/voda - csamo001 - 29.7.2020

(28.7.2020 ob 22:36)sašo65 Napisal: moj k. maš sanirano hišo, sl pa hočes 25c v prostorih, če rabiš 41 pri 0c lahko maš tud premale radiatorje...
Pri meni 0c zahteva 37c vtoka, -15 pa 41,5 za konstantnih 22c v prostorih: 17cm fasade (5 tpž prvotno + 12 cm eps, okna troslojna ug o,6 streha 25 cm urse poševnine, nad škarjami cca 40cm...)
fwhp 11 je tč dela osmo sezono, letos pod 300 eur, drugače med 300 in 350eur, el cele bajte 800- 850 eur zadnjih 8 let....

Eh, bolj ko bozgotu praviš, da on totalno odstopa od vseh meril in podobnih objektov, bolj on...

V najhujši zimi mu TČ dela 1 uro in počiva 2 uri. Kaj naj še dodam?

Tudi jaz mam krivuljo podobno nastavljeno kot ti, v bistvu še nekaj nižje.

41 stopinj pri 0 zunaj? Saj pa te ne živim v šotoru.