PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 13.1.2013

bohinc Napisal:Malo se igram z nastavitvami (nižal krivuljo > I) in opazil kar še nisem : zjutraj namesto običajnega sreža- koščki- delčki ledu med lamelami (nič kritičnega) .
Po tem (laično) sklepam, da ima mogoče kdo prenizko nastavljeno krivuljo- sicer ne rečem, da je karkoli na delovanju tažavno (mogoče malo malenkost proti pričakovanju večja poraba, samo moram še kak dan ...za zaključek; so pa radiatorji skoraj non stop topli ). Po občutku daljša obdobja delovanja TČ, krajše mirovanje; je pa vseeno bil odčitek (pol sem šel v službo.., ne vem do kod je šlo...) brez defrosta v 102 minuti- brez min. mirovanj.

Še kdo kaj sprobal, prenastavil, težave, ipd...dorijan pričvrstil?

....pri nižji vlagi- 92%, kot zadnjič...[url]httpsunichr("58")//picasawebunichr("46")googleunichr("46")com/111347045856721394062/TCTermotehnika#5832657873681182242[/url]
Lp

Krivulje jaz nimam prenizke - je na 58 trenutno pa še ob toplejšem vremenu od ničle našponam odmik krivulje navzgor, ker moja bajta pravi, da je vse pod 37 v radiatorju premalo (neizoliran strop/streha). Najvec defrostov je pri meni od okoli 0 navzdol do kakih -3, -4. Potem tudi kakega preskoči.

Tu glede krivulje bi bila logika, da se zaradi visje temp vode bolje odtali? Možno ampak kot pravim, meni se po opazovanju ne zdi.
Prej bi rekel da je z defrosti povezan cas mirovanja - ce imas nastavljen nizek padec T povratka pred ponovnim vklopom TČ dela krajši čas in se ne zaledi toliko, hkrati pa včasih tudi uspe uiti kakemu pogoju za vklop (T uparjalnika v casu ogrevanja recimo 2C ne pade pod določeno temperaturo, ali pa takrat ogrevanje ravno zakljuci, preden se izteče zamik vklopa odtaljevanja.

Zadnje dni (teden) sem obcasno preveril kako je s pogostostjo talitve pa so ble cifre od 60 do 120 minut kadar sem gledal. Enkrat sem videl tudi 160.
Res imam cas mirovanja nastavljen na 2,9C ampak se ne spomnim da bi beležil ob spremembi nastavitve iz 5C kake bistvene spremembe v pogostosti odtaljevanja. Poskus bi moral ponoviti in spremljati in pisati. Ce bo cas in volja mogoce to zimo.

Migaj Napisal:Mimogrede, sosednja TT je bila med defrostom(res sem ga slišal šele prvič) glasna.(RRRRRRRRRRRRRRRRRR) se je slišalo več kot 100m daleč. Zoprn ta močam kompresorski zvok, še dobro, da so defrosti menda redki in kratki. Je pa ta TT kar 20/22 kW in bilo je takrat zunaj cca -2 stopinji. Sicer je ta ista TČ med samim ogrevanjem precej tišja. Vsak dan hodim mimo nje -je 1 meter od pločnika in me velikokrat kar malo prepiha. Med ogrevanjem se na recimo 10 m sliši bolj pihanje zraka, kompresor pa samo blizu nje - precej nemoteč zvok med ogrevanjem, po moji subjektivni oceni.
Ena druga nekoliko manjša TT še precej bliže meni pa je zaenkrat zame praktično neslišna.

To sem pozabil omenit do zdaj: ko je zunaj T pod nič in okoli je defrost RES glasen, kruli tako, da sem mislil, da je pokvarjena ko sem jo slisal zunaj. To kruljenjebje občasno - ne kruli v enakomernem tonu od zacetka do konca defrosta ampak malce glasneje brni od običajnega vmes pa "pokruljuje" obcasno, kot bi jo dajala prebava. Tolko da cakam kak komentar sosedov in tolko da bom poleti malo gledal opcije kako razbiti ta zvok (moja tč stoji v pokritem objektu, na eni strani brez stene in piha skozi odprtino v steni)

Ne vem od kod ti vtis iz tega threada, da so defrosti redki - vecina nas opazuje da so pri teh temperaturah (-1) kar pogosti - grobo receno vsako uro eden do dva. (Pogostost na 35 do 45 minut pri 0 do -4). Izjema je bohinc ki ima odlične rezultate glede defrosta in pri tem čiste lamele z malo steža. Sam pa sreža pri sebi sploh ne opažam, opažam pa led.
Večino k temu doprinese očitno lokacija, mogoče pa delno tudi nastavitve pri ogrevanju.
Glede dolžine defrosta - pri meni je nastavljeno da odtaljuje do max temp uparljalnika 35 C. Oziroma do 8 C, po dosegi 8C pa teče odštevalnik zamika izklopa odt. ki je nastavljen max. Na 160 sekund. Po opažanju je ta zamik v praksi krajši ko je zunaj bolj pod ničlo in blizu 160 sekund ko je med 0 in 3. Vse v vsem - defrost traja okol 3-4 minute (upam da sem se prav zapomnil, ze en cas nazaj sem to spremljal)

Edit na zgornje: pogostost defrostov na uro delovanja kompresorja.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - DORIJAN - 13.1.2013

Moja manjša 9KW, je skoraj neslišna, tudi med samim odtaljevanjem, kjer je mogoče za odtenek bolj glasna, vendar nemoteča za okolico....

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 13.1.2013

Vklop delovanja defrosta je res nekoliko 'robat'- ki pa se hitro umiri- ne traja cel čas defrosta (zgolj začetek).
madhatter Napisal:Edit na zgornje: pogostost defrostov na uro delovanja kompresorja.
In se pravi da je to lahko od .X..do.Y.. minut med dejanskim ponovnim časom odtaljevanja...! Ker beleženje med defrosti kot sem že pisal - beleži le minute TČ v delovanju - med odtaljevanji (brez časa mirovanja TČ, ki je lahko različen...npr. + dodatnih cca 15 -30 minut, odvisno od potreb...). Se pravi nimaš(te), tako pogostih..., če sem prav razbral ?! S tega bi lahko sklepal, da niti ne odstopamo tko zelo, kot se je mogoče do zdaj bralo...?
Delovanje kompresorja preglasi piš vetra vetrnice - ventilatorja (pazljivost pri opazovanju- vetru :wink: , da kdo ne stakne prehlada na ta način :lol: , saj res močno piha- zato opazovati raje ob strani ali na drugi strani ceste-pločnika :oops:, 20/22 NT je dvokompresorska-delujeta po potrebi...).
Samo nižanje mi ni prineslo ne 'dobička niti izgube'... (sem seveda še spada -različni čas in temperature pri zračenju prostorov, tko da je brez veze razglabljat v to smer- moje mnenje).
Najbolj pomembno je počutje ...pol pa kak E gor al dol...
Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 13.1.2013

Je rekel kolega, ko sva šla mimo dotične 20/22 TT, da je preblizu pločnika, da lahko deco odpihne :oops: Big Grin

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 18.1.2013

bohinc Napisal:Vklop delovanja defrosta je res nekoliko 'robat'- ki pa se hitro umiri- ne traja cel čas defrosta (zgolj začetek).
madhatter Napisal:Edit na zgornje: pogostost defrostov na uro delovanja kompresorja.
In se pravi da je to lahko od .X..do.Y.. minut med dejanskim ponovnim časom odtaljevanja...! Ker beleženje med defrosti kot sem že pisal - beleži le minute TČ v delovanju - med odtaljevanji (brez časa mirovanja TČ, ki je lahko različen...npr. + dodatnih cca 15 -30 minut, odvisno od potreb...). Se pravi nimaš(te), tako pogostih..., če sem prav razbral ?! S tega bi lahko sklepal, da niti ne odstopamo tko zelo, kot se je mogoče do zdaj bralo...?
Delovanje kompresorja preglasi piš vetra vetrnice - ventilatorja (pazljivost pri opazovanju- vetru :wink: , da kdo ne stakne prehlada na ta način :lol: , saj res močno piha- zato opazovati raje ob strani ali na drugi strani ceste-pločnika :oops:, 20/22 NT je dvokompresorska-delujeta po potrebi...).
Samo nižanje mi ni prineslo ne 'dobička niti izgube'... (sem seveda še spada -različni čas in temperature pri zračenju prostorov, tko da je brez veze razglabljat v to smer- moje mnenje).
Najbolj pomembno je počutje ...pol pa kak E gor al dol...
Lp

Odtaljevanje odstopa za tisti čas, ki ga razbiramo iz interfejsa: ti imaš številke v rangu od min. 80 minut dalje (če sem prav spremljal tvoja poročanja), jaz in še nekateri tu pa beležimo čase od 40 (kar je v krmilniku določen efektivni minimum) in do okoli 90 - to je recimo bilo januarja in kak zadnji del decembra tako. Lamele pa so bile ledene, sicer na videz prehodne, ampak po moji izkušnji ko se je v eni mrzlejših decembrskih meglenih noči zaledenila očitno potrebne defrosta na 40 min delovanja.
Seveda v jesenskih mesecih je bil ta interval md defrosti mnogo večji, defrosti se nad določeno temperaturo itak izvajajo na "mehko".

in ja imaš prav - pogostost na uro je v resnici vsaj pri meni največ enkrat, oziroma dnevno, na 24 ur, bi od oka rekel da cca. 18 -19 krat, ko so razmere take kot trenutno.

delovanje kompresorja je res tiho. oktobra se tč sploh v bistvu ni slišalo. Glasno je pa odtaljevanje, kruli kot prase v svinjaku, ko mu neseš jest. Zvok se pri meni še mal amplificira ker je na visokem podstavku z jeklenimi nogami in osb ploščo, in stoji blizu kota v objektu. planiram objekt v katerem stoji "zapreti" s pokončnimi lamelami z razmakom za pretok zraka in postavljene pod kotom, kar bo razbilo zvok. pa še ker trmasti monter ni poslušal kako pomembno se mi zdi povsod podlagati tehnično gumo, jo bom z njegovo pomočjo zatlačil na vsa mesta kjer bo mogoče. spomladi.
pravis da je robat začetek - ja, Ok, tisto je res slišna razlika, potem se umiri in ni vredno posebne omembe, ko pa v kurilnici, kamor se steka kondenz, zaslišim žuborenje v ceveh, oziroma tik pred tem, pa zgoraj pokruljuje kot opisano, in to ne enakomerno in stalno, od recimo 4 minut defrosta je tako slišati nepolno minuto. to kruljenje slišim skozi plato, normalnega delovanja tč pa niti ne.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 18.1.2013

DORIJAN Napisal:Moja manjša 9KW, je skoraj neslišna, tudi med samim odtaljevanjem, kjer je mogoče za odtenek bolj glasna, vendar nemoteča za okolico....

možno. poskysi jo pa poslušat recimo pri -1 skozi cel cikel odtaljevanja. Mogoče sem ustvaril napačen vtis - ne kruli ves čas tako, pri meni začne enkrat okoli 0C uparjalnika in do cca +6, 7, C uparjalnika. Torej takrat ko glavnina ledu odtopi. po tem se v glavnem lamele le še sušijo in polzijo še kaplje, mašina pa ne kruli več.
časovno je glasni del delovanja okoli slabe minute vse skupaj.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 19.1.2013

Madhatter:
[/quote]delovanje kompresorja je res tiho. oktobra se tč sploh v bistvu ni slišalo. Glasno je pa odtaljevanje, kruli kot prase v svinjaku, ko mu neseš jest. Zvok se pri meni še mal amplificira ker je na visokem podstavku z jeklenimi nogami in osb ploščo, in stoji blizu kota v objektu. planiram objekt v katerem stoji "zapreti" s pokončnimi lamelami z razmakom za pretok zraka in postavljene pod kotom, kar bo razbilo zvok. pa še ker trmasti monter ni poslušal kako pomembno se mi zdi povsod podlagati tehnično gumo, jo bom z njegovo pomočjo zatlačil na vsa mesta kjer bo mogoče. spomladi.
pravis da je robat začetek - ja, Ok, tisto je res slišna razlika, potem se umiri in ni vredno posebne omembe, ko pa v kurilnici, kamor se steka kondenz, zaslišim žuborenje v ceveh, oziroma tik pred tem, pa zgoraj pokruljuje kot opisano, in to ne enakomerno in stalno, od recimo 4 minut defrosta je tako slišati nepolno minuto. to kruljenje slišim skozi plato, normalnega delovanja tč pa niti ne.[/quote]

bohinc:
To 'prase' pri meni 'kruli' tik po zaustavitvi ogrevanja (se pravi prehod iz ogrev. v odtaljevanje) in traja samo tisti prehod cca15- 20 sek. (ob priliki ko bom prisoten bom štopal), potem pa se sliši bolj kot neko 'predenje', dokler se ne opravi še izpih in začetek ponovnega ogrevanja (ja in mene niti to 'prase' ne zmoti, očitno se ti res dobro potencira višina+ nepodloženost TČ, ter po možnosti se vse skupaj še 'betonsko-drži' brez delitacije-prekinitve z objektom, kar še dodatno stopnjuje-potencira prenose zvokov... (mislim, da sem že nekje omenil ...) .

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - DORIJAN - 19.1.2013

Kako dolgo rabi vaša mašina , da segreje samo sanitarno vodo, npr. pri temperaturi okrog -3*C, jaz opažam, da pri meni, ki imam nastavljeno na 45*C z mirovanjem 4*C približno slabo urco včasih celo dlje, če je vmes odtaljevanje?

Kako je kaj pri Vas?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - matej_s - 20.1.2013

Zdravo,

Ko smo ravno pri TČ - mi lahko kdo napiše kako so vam delali tlačni preizkus talnega gretja oz. celotnega sistema ogrevanja s TČ. ... Menda se to lahko dela s tehnološko vodo (če prav razumem je to destilirana voda ali kaj drugega???) ali 2 možnost z navadno vodo. V čem je pravzaprav razlika? Kako so to delali pri Vas?

Ali je to še ena nateg... saj imam na predračunu napisana (tlačni preizkuz s tehnološko vodo) 250 EUR !!!

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - telmos - 20.1.2013

Zares krepka cifra.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Bumm - 20.1.2013

Tlacni test in polnitev z tehnicno vodo zahteva kar nekaj dela, tako da je cifra cisto na mestu. Tehnicna voda pa je voda, kateri se prej zbije trdoto, ce je potrebno in doda dodatek za zascito sistema in bioclean proti algam.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 20.1.2013

in zakaj potem preizkus ?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 21.1.2013

Madhatter, danes sem 'prasca ujel' cca 8 sekund, nato preide v 'predenje' , ki je mogoče malenkost glasnejše kot 'piš' vetrnice.
Dorijnan, zate nimam odgovora, ker še vedno uporabljam STČ..., je pa odvisno od porabe in št. le teh, ter če je to v kratkem zaporedju velik odvzem....,če ne občutiš na ogrevanju, ni problema -drugače pa stvar kake nastavitve po mojem...
Čudno pa da ni kdo poznavalcev...odgovoril...v uporabniške izkušnje TT...
lp