PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 15.12.2013

V peči sploh ne ostane tako malo energije, kar se lepo vidi ob začetnem segrevanju. Moja WV Central 28 se greje celo večnost, ko dimni plini padejo pod neke stopinje (ko neha goreti) se mi črpalka ugasne in odpre električni ventil iz pozimi vedno hladnega dela zalogovnika in peč se termosifonsko hladi. Včasih sem na peči hitro zaperal loputo, imel sem celo namen, da bi jo zapiral omenjeni ventil. Izkazalo se je, da ostane kup žerjavice, ki če jo pustimo do konca izgoreti, daje presenetljivo veliko toplote in pri novem kurjenju samo moti + ostane veliko več pepela. Loputo sedaj zapiram ali pa tudi ne, šele veliko ur po končanju gorenja, ko je peč že oglajena. Skratka sila enostavna rešitev, le večji zalogovnik rabiš in nad pečjo mpora biti. Če mi peč vsakič povprečno gori po cca 6h, se mi po moje zaradi tega sistema izkoristek dvigne za kakih 5%.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 15.12.2013

Čisto enostavno ni, ker to akumulirano toploto v vodi in nekaj sto kg železa je nesmiselno hladiti skozi dimnik.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 16.12.2013

Tačas, da vsa žerjavica izgori se peč ohladi v spodnji del zalogovnika na cca 30°C, tako da se nima več kaj dosti ohlajati

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 16.12.2013

Ko neha goreti je pri meni hranilnik poln; zgoraj 90°C, spodaj 70°C peč pa prav tako na 90°C, kaj pa sedaj? Če ostane povezano med pečjo in hranilnikom bo prišlo do izravnave temp. med njima in gre veselo toplota tudi skozi dimnik če ga ne zaprem, snamem verižico iz samsona itd. Zaradi bypassa mimo hranilnika imam rešitev ki pa zahteva veliko ročnega poseganja. Ob koncu ogrevanja (po časovnem programu okoli 22 ure) mešalni ventil ročno odprem na polovico (črpalka ne dela) z bypass ventilom hranilnik izločim iz sistema in po termodinamičnem zakonu gre toplota iz peči direktno v sistem ogrevanja. Črpalka za ponenje zalogovnika je ugasnjena ventil pa odprt. V probložno dveh urah je peč ohlajena na sobno temperaturo. Zaenkrat mi to dela tako če je pa še kakšna druga verzija pa ne vem, zato sprašujem po vaših izkušnjah?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - sbor - 16.12.2013

Ogevamo se s starim buderusom 6 členov, hranilnik 1500l, bojler 200 l. Sam imam komplet krmiljenje preko seltrona wdc20 po shemi 414b - krmiljenje povratka, vode in enega ogrevalnega kroga radiatorjev.
Zadeva deluje s tipali na vstopu v kotel, tipalom na izstopu iz kotla in tipalom na hranilniku zgoraj (to je kar se tiče krmiljenja povratka). Povratek imam nastavljen trenutno na 69°C (ne najboljša bukova drva), tako da mi peč polni hranilnik z 83-88°C. Proti koncu kurjenja povratek naraste tudi čez 80°C, izstop pa tudi preko 90°C. Potem pa vskoči krmiljenje, ko je temperatura povratka višja kot temperatura izstopa. Najprej se ugasne črpalka, potem se začne zapirati tripotni ventil. Ko temperatura izstopa spet zraste čez temperaturo povratka se spet zažene črpalka in odpre ventil. Če sem prav štel se ta postopek ponovi 4x. Potem običajno že zmanjka žive žerjavice.
Za moje pojme najboljši izkoristek žerjavice. Če zapreš samsona in dimnik tudi žerjavica ne bo dala nič od sebe, ker rabi kisik za gorenje.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 16.12.2013

Na primarni loputi imam nastavljeno minimalnio režo tako da ni nikoli čisto zaprta, je pa to običajna praksa, na režo mislim, zgori do konca, se pa najde še kakšen košček oglja ki zgori pri naslednji rundi. Drugače pa meni dela podobno z starejšo seltronovo avtomatiko, sem pa malo zabremzal zgornje meje iz 95 na 90 °C
Peč ti pa ostane kar precej vroča in se hladi skozi dimnik, je tako?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - marlenka - 16.12.2013

Pozdravljeni, bom dodal kar pod to temo,
imam dva mešalna kroga in enega direktnega priključena vse priključene
na kotlovski razdelilec MIK 60/125-3.
V hiši smo dve družini, ki v različnih časovnih intervalih ogrevamo
pritličje ali mansardo.
Zvečer je deloval samo en mešalni krog in sicer je bila na dvižnem vodu temperatura 39 na povratku 36°C. Toplota črpana iz zalogovnika, kjer je spodaj 40 zgoraj nekaj preko 70°C. Nekako mi ni bilo jasno zakaj je temperatura v zalogovniku spodaj ves čas 40°C, če pa je povratni vod že kar nekaj časa blizu 35°C. Pri meritvi temperature povratnega voda v zalogovnik (merjeno med zalogovnikom in MIK razdelilcem) pa je le ta dobrih 40°C.
Glede na konstrukcijo razdelilca, vidim da je možen prehod toplote iz dvižnega na povratni vod, vendar vseeno malo veliko in zelo neugodno za koriščenje toplote iz zalogovnika,

lp

Marko P.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 17.12.2013

Menda naj bi nekateri mešalni ventili spuščali nazaj v kotel ali zalogovnik višjo temperaturo, kot prihaja iz ogrevanja, kar je bila v starih časih prednost.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 17.12.2013

Lahko pride do razlike zaradi samih merilnikov temperature ki jih uporabljaš, še posebej če je eden "elektronski" drugi pa navaden mehanski(10%razred)

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - marlenka - 17.12.2013

Meril sem z istim elektronskim merilcem, najprej povratno vejo v kotlovski
razdelilec, nato še povratno vejo med razdelilcem in zalogovnikom.
Koliko pušča mešalni ventil nazaj bom preveril, glede na to da je tripotni brez
dodatnega bypasa je nemogoče, da bi spuščal več, kot je v povratni veji.
Je pa pri kotlovskem razdelilcu cev z vročo dovodno vodo obdana
s cevjo s hladnejšo povratno vodo. Pri majhnih pretokih in velikih temp. razlikah
gotovo vroča greje povratno. Ves čas sem mislil, da je med cevema še kakšna izolacija, pa vidim da je samo na zunanji strani. Delno razdelilec deluje kot izmenjevalec.

Evo sem našel že temo na ta račun:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=311804">viewtopic.php?p=311804</a><!-- l -->

na žalost prepozno, lahko bi pisalo kotlovski razdelilec in izmenjevalec toplote - rekuperator.
Ali morda obstaja dimenzijsko podobna izvedba, ki preprečuje izmenjavo toplote?

lp

Marko P.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 17.12.2013

Ti razdelilci so mi bili vedno smešni oziroma so mi šli na jetra, vzameš 3 t kose in je to to - očitno nekateri pač morajo zaslužiti.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 17.12.2013

Citat: kotlovski razdelilec in izmenjevalec toplote - rekuperator.
Tak razdelilec - izmenjevalec toplote je pozitiven pri talnem gretju vendar le za povratek v kotel. Povratek v zalogovnik mora biti brez tovrstnega izmenjevalca.

Povratek v kotel želimo, da je višje temperature, da se zmanjša možnost kondenza znotraj peči. Povratek pri talnem gretju pa je 25 do max 35 C, kar pa je za peč skromno. Pri radiatorskem gretju je povratek običajno več kot 40 C, kar bi lahko za peč zadoščalo, izmenjevalec ni potreben.

Pri zalogovniku pa je zaželjeno, da je povratek čim nižje temperature, bo kapaciteta zalogovnika večja, kot bi bila pri višji temperaturi povratka.

Kot sem rekel, če bi... ne bi montiral. Ko sem pogledal prerez sem mislil da je vmes izolacija. Temperaturo povratka mi trenutno, ko je zalogovnik ogret na vrhu na 85, dvižni vod je na 44, povratek na 42, povratek v zalogovnik šiba na 47, točno 5 °C več. Še ni prehudo vendar 5 preveč, za letos imam dovolj lotanja.
Ko sem gledal primere na netu, je ogromno izvedb uplinjevalni kotlov z zalogovnikom in hidravličnimi razdelilci ali kretnicami. Ali je kretnica boljša rešitev? Kolikor sem gledal simulacije prav tako dviguje temperaturo povratka.
V frolingovi hidravlični shemi je predvidena kretnica,

Lp

Marko P.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - malimojster - 18.12.2013

Kaj strokovnjaki še niso poštudirali pametnejše rešitve kot ogrevanje bojlerja z direktnim krogom in s tem mešanje zalogovnika in tem. povratka 50°C?

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1V/Iu/4BgslR1m/1/brez-naslovaunichr("46")png[/img]