PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 26.6.2012

Hvala cinik... tale mi je najbolj vsec:
Das immer noch gern erzählte Märchen von den „atmenden“ Wänden sollte also längst end-gültig zu den Akten gelegt sein.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - cinik - 26.6.2012

Zdaj z vidika paroprepustnosti, kar je merilo za "dihanje".

Stiropor, ki šteje kot nedihgajoča plastika, je recimo primerljiv z lesom (nekatere vrste stiroporja pa so bistveno bolj paroprepustne od lesa), za katerega instinktivno vsi pravimo da diha. Ugibam, ne najdem pa podatka, da je drug alternativen naraven material za steno - kamen glede dihanja slabši od lesa. Je pa res, da je kamena volna bolj paroprepustna od vsega navedenga. Druga stvar je ali to potrbuješ, želiš in koliko k dihanju skozi stene sploh vpliva izbor izolacije in drugih gradnikov stene. Na paroprepustnost (difuzijo v. pare) vpliv obstaja, na kvazi dihanje pa ga po moje ni. Enkrat je nekdo na forumu v šali rekel pihni skozi katerokoli steno pa boš videl kako lahko "diha". Smile

So drugi argumenti za les, za kamen, za volno, ki so v kontekstu te teme. Dihanje, ali paroprepustnost pa ni kategorija, ki bi bila minus za stiropor, niti ni v kontekstu teme.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - allagas - 26.6.2012

jaz imam naračunano da je točka kondenzacije v stiroporu (pri 15cm na 5 cm od znotraj navzven).stara hiša in sem seciral tole dihanje-končni efekt:hišo že z notranje strani tako zapreš da težko odvajaš vlago.potem pa stiropor ali volna ali...vseen k saj do tam vlaga sploh ne pride.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 26.6.2012

vincent Napisal:Tako da (karikiram)...neizolirano zbijaš iz 27 stopinj na 23 (4 ure, z obeh strani), izolirano pa iz 25 na 23 stopinj (8 ur z ene strani)...kje boš bolj uspešen v teh parih urah? :wink:
Definitivno je neizolirana boljša, še posebej, če ima namesto betonske plošče ene lesene neizolirane dile na stropu. Tu mešaš še akumulacijo zraven, kar je zavajajoče.

fantje moji, če ni izolacije se hitreje izmenjuje notranja z zunanjo temperaturo in kot se neizolirana hiša (pa si vzamite za lažje razumevanje neizolirane hiše en navaden šotor) bistveno hitreje čez dan v vročini segreje se tudi bistveno hitreje tudi ohladi ob upadu zunanjih temperatur pod tiste nam idealne za bivanje. Ko pa imaš ekstremno izolirano hišo, kjer je recimo komplet izguba hiše ob eni stopinji med notranjo in zunajo temperaturo le 50W, potem je lahko že samo delovanja hladilnika, par žarnic, kakšen TV že prava sauna. Res pa je da krajše vročinske vale v tem primeru dobro amortizira masivna gradnja hiše oz. akumulacija (zato je pri montažnih, ki so v osnovi bolje izolirane pomanjkanje akumulacije slabost).
Ko pa ti enkrat zelo dobro izolirano masivko segreješ na recimo 28 stopinj (primer tvoje - vincentove hiše) pa te ob trajanju vročinskega vala lahko reši le še klima. Nožno zračenje na stežaj bo le v času spustilo temperaturo notranjemu zraku za kakšno stopinjo. Takoj ko boš čez dan zaprl hišo se bo zopet segrela na 28 ali še več stopinj.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 26.6.2012

Čojko Napisal:Ko pa imaš ekstremno izolirano hišo, kjer je recimo komplet izguba hiše ob eni stopinji med notranjo in zunajo temperaturo le 50W, potem je lahko že samo delovanja hladilnika, par žarnic, kakšen TV že prava sauna.

Se bom samo na to osredotočil: navedeno namreč pomeni, da je za vzdrževanje "primerne" temperature (kolikor pač že to je za posameznika) dovolj že ustrezno majhna hladilna moč. Odvedeš namreč malo toplega lufta in vlage - in je to to. Naše masivne gradnje pa potegnejo vročino IN hlad. Tu vidim največjo prednost dobro izolirane montažne hiše.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 26.6.2012

čojko..ni čisto tako. Vzeti moraš identičen objekt (in ne šotora, lastne teže pol kile)....in primerjati tega pred in po izolaciji.

V pasji vročini bolje pridejo čez masivni objekti, ker rabijo dlje časa da se ogrejejo (kamnita hiša)...seveda se tudi dlje ohlajajo...in če ti uspe to daljše segrevanje še upočasniti (izolacija + nočno hlajenje), se običjano že prej spustijo zunanje temperature (govorim na nivoju tedna ali dveh) kot da ti hiša uide iz razumnih mej za bivanje - torej prej pride do spremebe vremena, kot tebi hiša povsem zašvica.

Rokona srce... v povprečju bo temepratura (brez dodatnega hlajenja) počasi lezla navzgor - večja kot je masa hiše, dlje bo trajalo da jo pregreješ.

...tu se pa potem da poiskat razliko med klasično gradnjo in montažno - kjer montažno karikira šotor, klasično grajeno pa kamnito hišo.

Potem pa balansiraš...ponoči ti uspe X kWh toplote odvesti, prek dneva ti jo sonce in zunanji zrak Y kWh dovedeta.

Ker poleti imamo ravno ta problem, ki ga pozimi ni...ne moreš gledati samo temp. razliko med zunanjo in notranjo steno ter izolativnost vmes...ker nam poleti sonce 'nagaja' in segreje stene, streho (sploh one s temnimi odtenki) na mnogo višje temeprature, kot jih ima zunanji zrak.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - cinik - 26.6.2012

csamo001 Napisal:
Čojko Napisal:Ko pa imaš ekstremno izolirano hišo, kjer je recimo komplet izguba hiše ob eni stopinji med notranjo in zunajo temperaturo le 50W, potem je lahko že samo delovanja hladilnika, par žarnic, kakšen TV že prava sauna.
Se bom samo na to osredotočil: navedeno namreč pomeni, da je za vzdrževanje "primerne" temperature (kolikor pač že to je za posameznika) dovolj že ustrezno majhna hladilna moč. Odvedeš namreč malo toplega lufta in vlage - in je to to. Naše masivne gradnje pa potegnejo vročino IN hlad. Tu vidim največjo prednost dobro izolirane montažne hiše.
Zakaj bi bila to prednost dobroizolirane montažne. Zame je v prednosti dobroizolirana masivna - z nočnim hlajenjem in maso akumulacije brez klime prebrodiš večino vročinskih udarov v "celinski" Sloveniji, če le ne nastaviš temperaturnega standarda na prenizko temperaturo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Mirando - 26.6.2012

Osebno prednosti dobro izolirane montažne, proti dobro izolirani klasiki, masivi - ne vidim!
V tem času, še posebej ne.
Moja izkušnja pri dobro izolirani masivi, novogradnji je takšna, da je potrebna samo disciplina (odpiranje/zapiranje oken - vrat) in nič več. Z lahkoto se tako prebavi tudi teden dni ekstremne vročine, če so le noči vzdržne, da se kočura konkretno prezrači...in to je to!
pri 14 dneh pasje vročine čez dan in ponoči....je ni kočure ki bi to prebavila, brez da so posredi razne klime, prezračevanja ipd.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 26.6.2012

Se strinjam z vincentom. Etaža modularec+ 8cm stiropor ali pa modularec + 5cm siporeks + 3cm izravnava je orenk razlika v preboju toplote preko dneva. Teža naredi svoje in pri tem se montažne nikakor ne morejo primerjat z klasično grajenimi.

Je pa zelo važna lega objekta,če ga imaš v najhujši vročini se pravi po 12h na soncu ali v senci razlika. Pa ne spet govorit,da je važen zrak ki kroži da ne bom šel merit T :lol: .

Kaj je še zelo važno? Pravilno ivedena steha: zračni kanal,deske (razlika 2 ali 3 cm debele). Če imaš še hladno streho(torej zračni sloj nad mansardo,ki malo preprečuje direktno pronicanje v stanovanje.

Še zelo pomebno je tesno zapiranje oken,vrat podnevi in ponoči odpiranje-zračenje le pridelane vročine ven. Pa ne pozabite na notranje žaluzije ali celo zunanje ,ki jih je omenila uporabnica pred mano. Mi imamo VELIKO razliko pred ostalimi ,ki le teh nimajo...

se strinjam....

zunanje žaluzije so za "odboj" zmaga....
seveda - zračni most je zmaga, tudi barva kritine!
kar se debeline desk tiče seveda je razlika, tudi kakšen agepan naredi svoje....večina desk pa je colarc, 2.5cm.....kar je že povsem ok....

Kaj pa betonirane mansarde v celinskem podnebju?

Ce gledamo le s stalisca faznega zamika in pregrevanja v poletni vrocini... je vpliv betoniranih mansard na "svezino" v hisi nepremagljiv, ali je enak nacin dosezen tudi z ustrezno TI mansarde?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 26.6.2012

Citat:... je vpliv betoniranih mansard na "svezino" v hisi nepremagljiv, ali je enak nacin dosezen tudi z ustrezno TI mansarde
Nobena izolacija ti v poletni vročini ne more nadomeščati akumulacije toplote v masi materjala na notranji strani izolacije. Vso noč si lahko hladil to maso. Čez dan pa jo ogrevaš od zunaj skozi izolacijo in od znotraj z dihanjem, kuhanjem, .... Če je masa majhna, jo hitro segreješ, njena temperatura se hitro dviga.
Dobra toplotna izolacija ti omogoča nižjo notranjo temperaturo samo v primeru, če v prostoru čez dan ne bivaš (ne dovajaš toplote).

Nedolgo tega sem v eni od tem z izračunom prikazal, da je za poletno vročino dosti ugodneje imeti betonski strop in 15 cm volne, kot pa gips in 35 cm volne.

Zerjavar, sem upal, da se bos oglasil na moje sprocilo.
Po svoji logiki sem si razlagal, da je akumulacija betona zmagovita kombinacija, vendar so me v eni debati v zivo povozili z razlago, da imajo doloceni (se ne spomnem kateri) TI materiali daljsi fazni zamik in se bolje obnesejo...

Ker sem na tem podrocju strokovno na majavih nogah, sem cakal priloznost za drugo mnenje Smile

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 26.6.2012

cinik Napisal:Zakaj bi bila to prednost dobroizolirane montažne. Zame je v prednosti dobroizolirana masivna - z nočnim hlajenjem in maso akumulacije brez klime prebrodiš večino vročinskih udarov v "celinski" Sloveniji, če le ne nastaviš temperaturnega standarda na prenizko temperaturo.

Zato ker v dobro izolirani montažni bajti s klimo za 300 evrov (ajde, pretiravam, ampak verjamem, da boš ujel bistvo) uravnavaš bivalne pogoje do pikice tako, kot si jih želiš, saj ji zunanje vremenske spremembe pridejo bistveno manj do živega kot masivni hiši.

Vložek (elektrike, izražen v evrih) za hlajenje s klimo v poletnem času pa je pri dobro izolirani hiši zanemarljiv.

Pa ne mislit, da zagovarjam montažno gradnjo, ker sam živim v njej. Prav nasprotno.

razen akumolacije (hladu ali toplote), druge (bsitvene!) razlike ni...torej...