PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - lenovo2010 - 16.10.2023

gre se za to, da bom investiral v SE, zato mi ni čist vseeno, al bo mesečnega stroška 20 eurov ali 50 eurov?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 16.10.2023

Ne razumeš zadev, pa sem se ti potrudil jasno razložit. Preberi še 1x kaj sem napisal. Ločiš omrežnino od cene kWh? VSI bomo v bodoče za omrežnino plačevali več, pa če smo nekateri investirali v SE in drugi niso.

Na 50 verjetno ne boš prišel, če ne boš pozimi kuril kakšnih eloblokov, grelcev, IR radiatorjev in kaj je še tega sranja.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - lenovo2010 - 16.10.2023

res je , ne razumem najbolje, ampak to govorimo za strošek omrežnine za moč

ostalo ostane isto za netmetraše SE, se pravi letni obračun, torej če bom imel dogovorjeno obračunsko moč nekje 8 - 9 kw, naj bi bilo to par evrov več kot sedaj pri recimo 3 x 25 A varovalkah (18,5 EUR)?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 16.10.2023

Tako nekako. Ne bo neke krize, no panic

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 16.10.2023

Na mesečnem nivoju te bo kW emrežnine za moč, po sedaj znanem ceniku in če je moč v vseh blokih enaka, stal 2,2895667 €.  10kW torej 22,89€. Če boš imel npr. 1 in 2 blok za 50% nižji (5-5-10-10-10 kW) bo omrežnina za moč tam 46% nižja oz. 12,47 €. Če pa boš v prvih dveh blokih dosegal minimalno moč 3,5 kW in v ostalih blokih npr. 11 kW (polnil EV) bo omrežnina za moč znašala 9,55 €/mesec ali 76% več, kot se plačuje sedaj.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 16.10.2023

katastrofa za razumevanje....torej, jaz mam 7kw in me bo stalo cca 16eur???
Ma kake veze s ceno omrežnine ta priključna moč odjema, na soglasju piše 14kw?!? Drugače mam 3x 20 in sem sedaj dobil položnico 14 eur(prej slabih 10)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Turbo - 17.10.2023

@sašo65, nič ni težko razumeti, le malce več postav na računu bo.
Kot samooskrba imaš trenutno obračunsko moč 7 kW pomnoženo s 0,73896€, temu je potrebno prišteti še prispevek za OVE+SPTE (7 x 0,73896€) in DDV.
Po 1.3.2024 pa boš imel pet časovnih blokov in s tem 5 obračunskih moči. Na julijski ali avgustovski položnici si dobil obvestilo kolikšna bo dogovorjena obračunska moč za tvoje merilno mesto po novih petih blokih.
Dogovorjeno moč iz 1. časovnega bloka množiš z 3,6104€, moč iz 2. bloka množiš z 0,8817€, moč iz 3. bloka množiš z 0,1912€, moč iz 4. bloka množiš z 0,0132€. to je v višji sezoni (nov, dec, jan in feb). V ostalih mesecih ne bo obračunan 1. časovni blok, bo pa zaračunan 5. blok, kjer pa je cena 0€.
Npr če bi imel vse dogovorjene moči 7 kW, potem bo položnica (z prispevkom OVE+DDV) v višji sezoni 46,42€ (namesto trenutne 14€). Od marca do oktobra (nižja sezona) pa 15,59€ .
Če pa imaš konice npr 5kW v 1.č.bloku, 5,5 kW v drugem, 6 kW v 3.č. bloku in 7 kW v 4 in 5. bloku pa bo položnica 18,14€ oz. 13,74€.
Torej, višja ko bo moč višja bo položnica. Posebej bo potrebno paziti v 1.čas. bloku, ki je med 7h-14h in 16h-20h. TČ bomo vklapljali dopoldan, ko ni ostale porabe in zvečer, ko gremo spat. Če imaš Fujitsu TČ, pa z vključenim tihim načinom lahko TČ držiš pri nizki moč (posebej pri ogrevanju sanitare vode).

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - matevzn - 17.10.2023

Pozdravljeni, taksno sem dobil obracunsko moc.
Imamo TC katera je 5 KW, SE in EV .

Mi lahko kdo kaj to pomeni zame, bi bilo boljse znizati to obracunsko moc na 11 KW, sedaj je 14 in vecKW.
Oz kaksna bi bila ta razlika ?

TC porabi zelo malo , problem je bil v EV kateri se je polnil z 10,5 KW.

Kaksne cene lahko pricakujem vec, kot sedaj ?

"
Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta za leto 2024: časovni blok 1: 14.3 kW, časovni blok 2: 14.3 kW, časovni blok 3: 14.3 kW,
časovni blok 4: 14.3 kW in časovni blok 5: 14.3 kW. Dogovorjeno moč lahko spremenite preko portala Moj elektro https://mojelektro.si/ ali pisno, po
navadni ali elektronski pošti, na naslov info@elektro-maribor.si z začetkom veljavnosti v naslednjem koledarskem mesecu, če zahtevo za spremembo
oddate do vključno osmega dne v mesecu."

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 17.10.2023

Ker imaš v vseh blokih enako moč in bodo cene takšne, kot so bile prikazane na kalkulatorju agencije potem te bo omrežnina za moč stala: 2,29€ * 14,3 kW=32,75 €. Poleg dodaj še 0,73896 €*14,3=10,57 € prospevka za OVE+SPTE (če se ne bo kaj spremenilo). Na obe postavki še 23% DDV pa bo mesečni račun tam 53,25 €

In kako lahko zmanjsam ta strosek ? Torej vsseno ce tudi sedaj naprej ne bi izkoristil to obracunsko moc bom placal enako ?
Torej se mi splaca da znizam to moc, in ne polnim vec EV z 11 KW ampak nekje 5 KW ?
Malce mi je cudno zakaj ima v vseh blokih tako visoko moc ?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 17.10.2023

... Malce mi je cudno zakaj ima v vseh blokih tako visoko moc ? ...

Tu gre za avtomatizem, ki so ga izbrali. Namreč, če so ti namerili v bloku 1 moč 14.3 kW, potem so tudi ostali bloki najmanj toliko - ne morejo biti manj četudi so dejansko bili manj. Pomagalo bi, če pogledaš v Moj elektro, kdaj si dosegel takšno moč v bloku 1 in se prilagodiš. Če se izogneš veliki moči v bloku 1 in 2, se rešiš visoke omrežnine na moč.

Za ostala vprašanja bodo gotovo komentirali še drugi.

Fantje, hvala za razlago.
Torej ce spremenim obracunsko moc na 9 KW, potem pridem nekje na 33 EUR mesecno, seveda v tem primeru bom moral polniti avto z max 5 KW.

Ker imam SE, lahko torej poleti polnim avto direkt iz soncne, to omogoca POLNILNICA, torej direkt iz SE dobim 3 KW ostalo pa vlece iz omrezja 3 KW ?

Pomeni to da poraba obracunske moci 3 KW ali 6 KW ? Skupek obeh ?

Hvala

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Turbo - 17.10.2023

@matevzn Pri takšni moči boš v višji sezoni plačal 94,84€ v nižji sezoni pa 31,84€.

Če pa boš znižal na 11 kW bi plačeval 72,94€ oz. 24,49€, toda pozor! Pri vsaki četrturni (15 min) periodi, ko boš presegel dogovorjeno moč 11 kW boš plačal penale. V izračunu penalizacije se gleda koren kvadrata razlike med doseženo in dogovorjeno moč. Če bi enkrat za 15 min v 1.časovnem bloku dosegel 14,3 kW pri 11 kW naročene moči bi dodatno plačal skoraj 12 EUR. Če pa bi presegel 10-krat v mesecu pa bi doplačal 37 EUR. Če bi avto polnil 5 ur vsake tri dni bi v celotnem mesecu bilo  5ur*10dni*4 periode/uro=200 četrturnih period preobremenitve, bi doplačal 168,5 EUR! Seveda so izračuni narejeni, da bi avto polnil v času najdražje tarife. Dejansko boš polnil ponoči (po 22. uri), kjer pa bi bilo doplačilo za 200 četrturnih period samo 8,9 EUR.

Pozdravljeni, najlepsa hvala za razlago.
Torej ce povzamem, polniti EV moram nekje med 5 in 6 KW , toplotna mi nikoli ne porabi toliko KW, mogoce mi je res smiselno da zmanjsam moc na 11 KW.

In kaj bi lahko v tem primeru sploh pomagala baterija v kombinacije SE.
V tem primeru se pa vec ne splaca vec investirati v SE, bog ne daj se baterijo zraven.

Lepo so nas zajebali, sam imam ze SE 6 leto meni ni to tak problem, ostali pa kateri so imeli racunico (13 EUR) mesecno za omreznino, pa so sedaj lepo naj..

Hvala vsem se 1x za pomoc pri razlagi.

lp,Matevz

Lp,Matevz

"@matevzn Pri takšni moči boš v višji sezoni plačal 94,84€ v nižji sezoni pa 31,84€."

Kako si prisel do tega izracuna , visja sezona in nizja ? 14,3 KW..

LP

"@matevzn Pri takšni moči boš v višji sezoni plačal 94,84€ v nižji sezoni pa 31,84€."

LP

LP

LP

LP

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 17.10.2023

Citat:@matevzn Pri takšni moči boš v višji sezoni plačal 94,84€ v nižji sezoni pa 31,84€.
Ta izračun na srečo ni pravilen. Omrežnina za moč se bo plačevala vse leto enako, ne pa pozimi tako in poleti drugače. Izračuna pa se tako, da se znesek posameznega bloka pomnoži s št. mesecev trajanja in z doseženo močjo v bloku. nato se vseh 5 blokov sešteje in deli z 12, da se dobi mesečni znesek.

@matevzn
Sedaj imaš čas do  marca 2024, da polniš avto kot si si zamislil (izogibaj se blokov 1 in 2 kolikor se le da!) in rezultate primerjaš na Moj elektro. Pol pač izbereš  najvišje vrednosti v blokih 1 2 in 3 (4 in 5 bo enal bloku 3) in vložis spremembo moči do konca marca, da ti bo veljala že za april, ko se bo začelo plačevanje po novem.