![]() |
|
TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. (/showthread.php?tid=77433) |
RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 25.12.2021 Ene pol manj pa res. Ni mi jasno, kako se lahko čisto uradno tako zavaja? Podobno kot pri deklarirani porabi goriva. Očitno to res nikogar ne moti, glavno, da se ventilator vrti in avto pelje. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - jprednik - 25.12.2021 Če številke ne držijo potem je to res "je*a". A ni standarda po katerem se meri in bi potem naj kW bili kW da lahko primerjaš med seboj? RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - zamot1 - 25.12.2021 Brez veze, mene sam zanima koliko kW ti papca pri 30% obremenitvi, to se pozna na položnici za štrom vsak mesec in je merilo za koliko si "tir" greješ, pri meni še ni šla čez 2,9kW ni blo še mraza, je pa tudi limitirana na 16 A in bi pričakoval ene 3,5kW pa izračuni kolik je strošek če ti žge toliko 24 ur na dan cel mesec. Tudi 2,5kW pri -5°C ni zanemarljivo-mi merilnik pokaže tudi max porabo. Je nateg z kW in COP. Danes se celo izklaplja pri +7°C RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - blautherm - 25.12.2021 @Energetik81 Citat:Že 7. sezono grejemo samo s TČ (nimamo nobenega drugega vira, bajta NEH 135m2), porabo imam natančno znano z ločenega števca, v 5. letih sem bil na nuli glede na zemeljski plin, med katerim sem kolebal ob gradnji, kotlovnica je bila prazna takrat. Kaj je v tej računici upoštevana tudi cena naprav (investicija sama), ali samo koliko kaj potroši? RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - B0TER - 25.12.2021 Tule sem pisal o porabi pri -15°C (do cca 1300W pri 32% modulaciji) https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=70154&pid=971289#pid971289 Danes je zunanja temperatura v + do 4,5°C, kompresor dela na 16% v intervalih po 20 minut, nato 30 minut počiva, v hiši je 23°C, odjem iz omrežja pod 1000W Sicer pa me greje 1 propelerska Fujitsu klima TČ, ki naj bi pri -15 zmogla še okol 7kW pri dvižnem vodu 30°C. (po dokumentaciji) RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - zamot1 - 25.12.2021 Hvala za te podatke, se mi bistri , pa tudi ne brcam toliko v temo, saj je logično da močnejša črpalka pri nižji obremenitvi kuri približno enako kot švohnejša pri polni, eni bodo spet u nezavest padli. zato pa težim da je položnica za štrom edini pokazatelj kaj zmorejo TČ različnih pasem. Ker nimam grafike (low cost TČ) bom ob hujšem mrazu spremljal dogodke v kurilnici in na strehi pa da vidim kje sem, glede na investicijo imam kar nekaj € zaloge. Po parih izklopih (ne več kot dva) se je ujela in sedaj konstantno žaga z 700W pri zunanji temp. 5°C, peletno sem pa izkolpil. Kot hibrid mi peč in TČ dobro delujeta, čakam samo še kak hujši mraz. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Energetik81 - 26.12.2021 Citat:@Energetik81Tako je, komplet investicija iz prazne kotlovnice do konca. Celo od iste firme, ki mi je montirala, sta predračun/račun. Pa celo nisem upošteval stroška napeljave plina od glavnega voda do fasade, kar sem vseeno izvedel, da imam kadarkoli možnosti uporabe plina. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 27.12.2021 Citat:Boter: tule sem pisal o porabi pri -15°C (do cca 1300W pri 32% modulaciji)Boter imaš mogoče 10 kw mašino. Zanima me predvsem, kako glasna je zunanja enota v najbolj neugodnih pogojih. Sam imam 11kw HP, ki sem jo prisiljen uporabljat v LN režimu, kar je posledično manjša moč kot pa pri 10 kw-tni, če ta dela na polno. Kot pa sem že omenil v sosednji temi, LN režim pomeni več defrostov, pa tudi zvok kompresorja je lahko precej nadležen. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - B0TER - 27.12.2021 Xavi, imam 10kW TČ z 1 propelerjem. Kadar greje sanitarno vodo ni ravno tiha ob neugodnih pogojih. Sicer pa hrup pri meni ni problematičen, imam jo na severni strani hiše obrnjeno proti gozdu... Nimam pa nobene 11kW v bližini, da bi lahko naredil neko primerjavo. Pri gretju hiše, do nekje -10°C deluje le na 16%, tako da ima umirjeno delovanje, posledično tudi ni glasna, defrosti se pri današnjih temperaturah okol nule pojavljajo na nekje 4-5h, vsaj glede na današnji graf. Če bi jo teral v višje stopnje delovanja, bi bilo najbrž tudi več hrupa in defrostov. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 27.12.2021 Si na talnem ali radiatorjih. Dovolj bi že bilo če bi jo z kakšno estio ali daikinom lahko primerjal. Drugače pa, če bo zadeva aktulna z moje strani (ko stara črpalka crkne), se bom oglasil pri tebi, če bo potrebno. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - B0TER - 27.12.2021 Sem na talnem, ogrevam pa energetsko nezahteven objekt v zahtevnem okolju, tako da več kot 27° dvižnega voda v decembru ni bilo potrebno. TČ je edini vir ogrevanja. Ogled je vsekakor možen, je pa kot sem že rekel pri gretju sanitarne kar glasna, ampak za primerjavo spet ne vem, kako glasne so ostale, ker se zaradi mesta postavitve s hrupom ni bilo treba ukvarjati. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 27.12.2021 Sicer sem upal, da bo tudi Fujitsu tako kot Daikin in Mitsubishi šel v obnovo zunanjih enot, vendar se jim očitno ne mudi. Dejstvo je, da z notranjo enoto se skoraj nima kaj zgodit, tako, da lahko samo zunanjo prilagajaš novim trendom. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 27.12.2021 Desetka je precej tišja od tvoje, ni pa neslišna kot nobena ne. RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sašo65 - 27.12.2021 še kopija FWHP 11 se je pojavila pod imenom Atlantic Termotehnika prodaja...in to baje se za med(ropoče popolnoma enako kot Fujitsu)....ne vem pa, če to kitajc, ali delajk v isti tovarni kot original.. ima pa tudi Simensovo krmiljenje.... RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Marjan1337 - 28.12.2021 @BOTER pa uravnas toplotno po sobnem termostatu ali samo po zunanji temperaturi? |