![]() |
|
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634) |
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 4.3.2016 Sam sem pred leti, ko sem to izdelaloval, nisem za tako kompleksen sistem našel primerne regulacije nazadnje sem se odločil za ND2+ z modulacijo za solar, ND3 za polnjenje zalogovnika in polnjenje bojlerja iz zalogovnika, promatik cmp25 za vremensko regulacijo dvižnega voda in še kup relejne tehnike ki preklaplja položaje tipal, položaje motornih pogonov in vklope črpalk. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 4.3.2016 Motorni pogon za povratek polnjenja krmilim enostavno z tipalom. Na sliki označen položaj. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Brezdomec - 5.3.2016 Enkrat sem bral o hidravličnih shemah, mislim da na "ingenium prometej". Govora je bilo o ETA, KWB,... Priporočene sheme proizvajalcev so bile različne; Od T kosov do "hidravlično ločenih". Mislim , da sem pri Hertz-u zasledil tudi "dvojno" polnjenje zalogovnika. Domnevam, da vsaka od teh shem deluje, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Nekatere vsebujejo par fitingov več in so zato dražje... Ne obstaja samo ena pravilna shema. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 5.3.2016 Franmaln. Tole stopenjsko ogrevanje zalogovnika pri meni nima smisla. Meni se pac lepo plasti. In to preko T kosa ki ga ti ne zagovarjas. Dokler ni hisa segreta, ne gre v zalogovnik niti W toplote. Pravzaprav se jo nekaj watov preko povratka zacasno usmeri na dno zalogovnika (pri tebi pa gre ves povratek na zgornjo cetrtino? Kje si to se videl"). Ampak to samo tako dolgo dokler je VL peci nizji od VL radiatorjev. Upoštevati moras tudi pretok, ker pri nizkem pretoku iz peči (velik del vode se vraca nazaj v pec kot varovanje povratka) VL crpa vodo tudi iz zalogovnika kakrsnekoli temperature ze je. Zakaj nimas 3P ventila na povratku iz hise? Le tega imas na zgornji četrtini zalogovnika. Vsa hladna voda iz povratka se ti preko 3/4 toplega zalogovnika prebija na dno zalogovnika.Po mojem mnenju bi bil bistveno bolj uporaben kot pa pri VL iz peči. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 5.3.2016 Se opravičujem ker nimam svoje sheme še spedenano narisane. Povratni vod ki je na zgornji tretini je tam spelan iz razloga, ker je v notranjosti perforirana cev za razslojevanje sam narisane je nimam.?! LP,Franc Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - yan1234 - 5.3.2016 Kakšnih dimenzij pa je perforirana cev? Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 5.3.2016 Zalogovnik nima prirobnice in si nisem ogledal Poslano z mojega D5803 z uporabo Tapatalk Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 5.3.2016 Vidim da vsak po svoje kompliciramo v kurilnicah. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 5.3.2016 Morda pa res kompliciramo ampak največji inovatorji so bili največji lenuhi Poslano z mojega D5803 z uporabo Tapatalk Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - sinko999 - 5.3.2016 VW regulacija ki to preklaplja, njen namen je sledeči ona zmanjša navidezno velikost zalogovnika se pravi povratek od radiatorjev gre tu noter in nameša višjo temperaturo ki gre v peč in tako narediš večji pretok tople vode. Da kar malo cifre namečemo . Voda v peči ma 75, voda v radiatorje ma tudi 75 povratek iz radiatorjev ima pa 55 (če delamo z difrenco 20 stopinj-ponavadi). Sam zalogovnik ima pa 30 stopinj , tako da se v zmanjšanem volumnu voda višje segreje in nima več 30 ampak 40 ... in potem to vodo pošljemo v peč kjer se primeša na temperaturo povratka 60 (VW term ma to kot minimalno ) in za to primešanje porabimo več vode kot če bi jo z nižjo temperaturo in potem imamo večji pretok na voljo. To pomaga če nimamo omejenega pretoka na radiatorjih se pravi da gre voda hitro skozi njih in nima časa oddati toplote. Moderni termostatski ventili imajo ponavadi to možnost. Potem proizvajalci tudi podajo ustrezne tabele za pretoke da jih lahko nastavimo. Za posledico mamo da se nam zalogonik lepo sloji . Dodatni luksuz pa si privoščiš s pametno črpalko ki lahko potem laufa s 4W in so vseeno vsi radiatorji topli (če se finančno to splača je pa druga zgodba). Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - zamot1 - 6.3.2016 Tole z 75°c vodo v radiatorjih je pa malo bosa, a nimaš nič otrok doma ali na obisku? Je lahko še tako maraz pa mi zastareli Teramatik ne dvigne več kot 50° povečin je pa okoli 40°C, se da vse nastavit Plastenje v hranilniku pa pozabite, narava dela po svoje, če pa zalaufa črpalka za bojler SV je prava štala, pa maš lahko še nevem kakšno črpalko in kup regulacijskih ventilov. 8) Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 6.3.2016 Mogoč pri zunanji -40°C Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - sinko999 - 6.3.2016 zamot zakaj le , če imaš povratek od bojlerja na 1/3 zalogovnika in ti ne more delat več štale in pa črpalka na minimalnem pretoku ( upora cevi 0.5m , namesto 4m). Z temperaturami je bil primer! Kolega je mel tak nareto ko še ni blo industrijskega krmilika , za ogrevanje hiše.... Jaz sem mel tak nareto pa so mi delali pretoki štalo v zalogovniku.. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 6.3.2016 Moje mnenje je da OČ na sanitarni vodi je kar dosti negativnih pogojev zato so pogruntali zalogovnik z vgrajenim san bojlerjem ampak tudi ta ima slabe strani ko je prednostno ogrevanje ipd.. Če je OČ nastavljena na recimo 1st je pa povratek res hladnejši a ne več kot 15°C in vse skupaj bolj umirjeno deluje skozi zalogovnik. Če pa je OČ nastavljena na recimo 3stopnjo pa voda intenzivno kroži skozi zalogovnik ampak je pa minimalna temperaturna razlika <5°C tako da ne ena ne druga varianta bistveno ne vpliva na delovanje- pri hid. ločenemu sistemu. Pri skici 8277B pa ne verjamem da bi delovalo boljše kot pri ločenemu hid. sistemu Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - zamot1 - 6.3.2016 Če bi pes hlače nosu itd.... Še nobeden ni prilimal idealne sheme za ogrevanje enodružinske hiše, kjer bi utemeljil način ogrevanja, radiatorsko, talno, kako z SV, kateri način ogrevanja, TČ, polena, nafta, peleti.... Tudi v tujini še ribarijo v kalnem, vse se pa okoli cvenka vrti. Moja viadruska dela ko šus, na drva in pelete :mrgreen: |