![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 25.11.2015 miško07, kurjenje le naštudiraj, ker je po danih podatkih za včeraj sicer nekaj narobe. Pri včeraj še vedno zunanjih pozitivnih temperaturah, nisi imel nekega presežka z zalogovnikom. Preveri temperature dimnih plinov 200-230 ° C (za tvojo peč uspeh)iz peči pa naj bo kotlovska voda konstantno na vsaj 80 še bolje 85° C in ogrej na isto temperaturo tudi zalogovnik po celi višini. Kaj bo šele, ko bodo temperature -10 in več pod ničlo par dni, boš moral vzet dopust ali pa zaposlit pe.....a. 8) Kako je mišljeno tvoje intenzivno kurjenje :?: dva polena premera 20 cm vsake dve uri ni intenzivno kurjenje ampak nalaganje in tudi ni mišljeno kot enkratno kurjenje. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 25.11.2015 TDP je sigurno problem, sem preprican, da so 250+ stopinj, pa tud pec je le skor 20 let stara in je izkoristek bolj bogi. Dogrevanje zalogovnika in odjem iz zalogovnika v radiatorje pa je taksno, da lopute na peci samson sploh ne zapre - nastavljen na 80°C. Trenutn mi je blo glavno, da zakurim samo enkrat na dan, ok, pol dolagam 4 ure mimogrede, ko kaj delam, sigurn pa obstaja se kaksna rezerva.. Bom nastudiral.. PS: Prej sm zakuril ob 15ih, ko sem prisel iz sluzbe, pa ob 21ih spet, pa zjutraj ob 6ih spet. Ni mi blo vsec kuhanje drv v kotlu in smrad okol hise... Tega sem zdaj resen. Re: Pec na drva in zalogovnik - Jozl - 25.11.2015 Včeraj sem prvič malo oz. krepko preveč zakuril v peči. Zalogovnik 2000l je imel 30, 32, 35, 50 in sem naložil skoraj polno peč bukovine, bora, smreke, hrasta.... Pokuril sem še kar nekaj kartona in je bilo v zalogovniku 35-70-80-82. Doložim še nekaj drv, da bo lepše pogorel odpadni papir in karton. Glej ga zlomka, zalogovnik je kmalu spodaj prilezel na 70 in je dvig povratka odprlo do konca. Peč je 40kW Viadrus in je delala razlike min 20°C od vtoka do iztoka iz peči. Na koncu je že peč dajala ven 102°C, ker je odprt sistem in je tudi oddušnik lepo puščal zrak-ali pare. Tako sem potem deloma zmanjšal dovod primarnega zraka, ki ga imam sedaj omejenega z vijakom na nimimum. No kočno se je peč umirila na 78°C dotoka in iztok na 88-92°C. Ker je bila ura pozno zvečer sem se vračal v stanovanje iz hiške in bom jutri zjutraj preveril v kakšnem stanju je še kurilnica - ne pričakujem težav. Le zanimivo mi bo, na koliko sem zalogovnik pregrel in pobil še zadnje baterije, ki so se lahko razvile v vodi. Poleti sem že imel od sonca na vrhu 92°C. Ker pa grem na službeno pot, žena je pa mestno dete in se ne upa kuriti v peči, bom videl ali bo jutri potrebo kaj zakuriti, da bo zadostovalo za 2-3 dni. Predzadnje kurjenje je bilo samo za 1 dan, ker se vklopil še talno v kletnih prostorih, kjer so bili estrihi ohlajeni na 30m2. To se je kar poznalo in je od včeraj sistem hiške bil tudi v celoti lepo ogret. Lahko pa samo povem, da je zalogovnik zakon, ker je peč sedaj ob kurjavi drv peč tudi oburjena na vraticah in loputi na belo barvo. Ko pa doložim nekaj drv, pa je ratala kar kmalu nazaj črna. Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 26.11.2015 ja jozl, to je pa 40 kW ... v tem vremenu (zjutraj -5, čez dan -2°C) jaz sedaj zvečer doložim še pol komore, pa še zjutraj cca pol kotla zakurim vsaka 2 dni. 1000l hranilnika lepo vmes vleče, za cel dan pa ni. no, če zjutraj zakurim, v popoldanski turi ni potrebe po dolaganju. a ni vsak dan volje pred šihtom še kurit ... danes sem se potrudil, je snežilo, pa ful mrzlo je bilo. je pa bistveno bolj prijetno, če je zakurjeno 2 krat na dan ker je stalno v hranilniku topla voda. če zjutraj ne zakurim, se pa sprazni "v poden". hranilnik je res zakon, pa še čim večji. 1000 litrov, kolikor imam sam, je res čisto spodnja meja (pa še sreča, da nimamo velike kvadrature za ogrevati). če bi imel 2000 litrov, dvomim da bi zjutraj kdaj kuril. Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 26.11.2015 Do tega, da se ne splača dolagat dva tri polena sem pa tudi sam prišel. Razen če imaš v kotlu še vsaj ene 15cm žerjavice. Je bolje, da zakuriš z malo več kot polovico naklade in nato doložiš drugo polovico. Tista dva tri polena na koncu kurjenja ne dvignejo dovolj temperature v kurišču, da bi ves plin zgorel. Takrat stene spodnje komore postanejo ne ravno črne, so pa precej temno sive barve. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 26.11.2015 Kolk imate kaj pritiska v zalogovniku, oz. sistemu. V zalogovniku sem imel vceraj zvecer 75°C, pritiska pa 1,9 bara.. Se mi zdi, da mal velik. Men pa se zdi, da je za moje potrebe 1250 l glih nekje prav, ce bi imel se par 100 litrov vecjega, bi ga s to pecjo tezko segrel... Posamezna polena nima smisla dodajat, ker takrat T miruje, gnat je treba pec do konca... Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 26.11.2015 misko07 Napisal:Kolk imate kaj pritiska v zalogovniku, oz. sistemu. V zalogovniku sem imel vceraj zvecer 75°C, pritiska pa 1,9 bara.. Se mi zdi, da mal velik..Pritisk vode po segrevanju je odvisen od: - pritisk plina v raztezni posodi - velikost raztezne - skupna količina vode sistema - pritisk vode ob hladnem sistemu Za kako korekcijo teh količin je dobro vedeti tudi nastavitev (pritisk) varnostnega tlačnega ventila in skupno višino sistema (število etaž). Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 26.11.2015 Pritisk plina v raztezni 150 l - original skupna kolicina vode - 1250+150+radiatorji+kotel - 1500l +recimo.. pritisk ob hladnem 20°C 1,4 bara na zalogovniku. st etaz 2, visina 6 m.. Re: Pec na drva in zalogovnik - Surbek - 26.11.2015 Kotel CF2 18kw 2400l zalogovnik, pri teh (T. zjutraj -2°C cez dan okoli 0°C)Zadošča 1x nalaganje za 24ur. Dnevna T. Od 6:00 pa do 22:00h nastavljena 22°C +/- 0.5°C vklopne, izklopne histereze, nočni režim nastavlje na 20°C se še ni vkloplo ogrevanje! T. dvižnega voda 44°C ogrevanje radijatorsko☺ Zvecer po 22h ko pridem iz sluzbe v zalogovnikih, gledano samo T.na vrhu vsakega 36/43/51°C Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 26.11.2015 Žerjavar Napisal:Kolk imate kaj pritiska v zalogovniku, oz. sistemu.Držal sem se tokrat (po predelavi na kotel+hranilnik) tvojega nasveta po nižjem tlaku ker ni za premagovati posebne višine. Prihranil sem tudi nekaj pri razteznih posodah, če bi tlak višal, bi morale biti nekaj večje (in dražje). Re: Peč Waltis Viva Extreme 32kw - tiana08 - 20.6.2016 Pozdravljeni, rad bi imel par informacij glede peči viva 32kw,kako kaj ste zadovoljni znijm,kakšne so obrabe na šamotih v izgorevalni komori.Kako vidim že dolgo nihče ni pisal na forumu.A ni več lastnikov teh pečeh ali novih lastnikov. Je pametno kupiti to peč ali ne ,prosim za nekšne nasvete. Hvala,Lp Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 4.11.2017 Da malo obudim temo.. Kako bi izkoristil se segreto pec, da bi sla toplota v radiatorje (zdaj se pec na pocasi ohlaja in toplota gre v nic)? Kaj ce bypas pustim vseskozi odprt, po kurjenju bi sla toplota iz peci v radiatorje, dokler se nebi pec ohladila, potem bi pa pumpa iz zalogovnika poslala toploto. Kaj bi se dogajalo s sistemom med kurjenjem in po po casu, ko bi bla pec ohlajena? P.S. O tem smo ze enkrat pisali, samo ne najdem teme... Re: Pec na drva in zalogovnik - franmaln - 4.11.2017 Enostavno. V eno sobo si postavi še en radijator, ki bo vezan direktno na peč. Ko bo črpalka za polnjenje zalogovnika ugasnjena cca 15 min (uporabi časovni rele) se ti prižge črpalka za radiator in potegne vse iz peči. Pol sam rabiš še en časovni da se bo ugasnila ali pa en diferenčni reg..
Re: Pec na drva in zalogovnik - Svedr - 4.11.2017 Saj ne gre toplota v nič, drug dan spet zaukuriš in porabiš manj drv da segreješ peč ![]() Poslano z mojega SM-P600 z uporabo Tapatalk Re: Pec na drva in zalogovnik - Jozl - 5.11.2017 Seveda pomaga drugi dan, če imaš novodobno uplinjevalno peč in mali zalogovnik. Če imaš velik zalogovnik, potem sedaj kuriš na 3-4 dni v tem prehodnem obdobju. Klasična peč, ki nima ventilatorja za prisilni vlek in Samsona za regulacijo vleka, se peči kar hitro ohladijo. Bolj ko je hladna voda v peči, večji je preprih skozi peč. Jaz lahko hladim peč s mehanskim posegom. Ko v peči ugasne, zaprem povratek vode na spodnjem delu zalogovnika. Tako se mi vsi povratki iz ogrevalnih krogov samodejno vračajo skozi peč, ki ima reševalni bypass za pregrete ob izpadu elektrike. Peč je vezana na drugi vtok v zalogovniku. Tako mi ponavadi laufa lahko 2-3 ure, da se peč ohladi iz 70°C ali več na cca 40°C. Takrat pa ponovno odprem ventil na zalogovniku in sistem vrača hladno vodo v spodnji del zalogovnika. Če sliučajno bi pozabil odpreti ventil, bi počasi ohlajal zalogovnik in nebi imel slojevitega razslojevanja tople vode, kot je sedaj. Sam imam velik zalogovnik 2000l in je za 24h tudi pri -15°C. Drugače se bi lahko tudi taka zadeva reševala s kako pametno elektroniko, preklopnimi ventili...... Če je zalogovnik mali in uplinjevalna peč, ki se zelo počasi ohlaja, potem nima smisla ohlajati peči na tak način. Več efekta se doseže, da se nasledjo jutro ali popoldne cca 8-12h po kurjenju naločži polna peč drv in se drva zaradi tople peči ogrejejo ter posledično še dodatno posušijo. Tako jaz delam večinoma, da naslednji dan naložim drva v 40°C toplo peč, ker se pač toliko ohladi. Uplinjevalna peč je lahko naslednji dan še na 60-70°C, kar še bolje pogreje in posuši drva. In potem pri prižigu še hitreje zagorijo in manj kadijo. |