![]() |
|
MČN ROTO ECO 6 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: MČN ROTO ECO 6 (/showthread.php?tid=21643) |
Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 3.9.2014 Berghaus. Ali se odgovor Rota nanaša na tvoje dvome o pravilnem prezračevanju prekatov v tvoji MČN? Pri meni je pri pol leta stari ČN zadeva sledeča. Prvi prekat, torej tam kjer je vtok v ČN ni nikakršnega prezračevanja. Drugi prekat je prezračevanje izdatno v obliki majhnih mehurčkov (jakuzzi). Tretji prekat torej IZTOČNI prekat je preračevanje v obliki velikega mehurja na 2-3 sekunde. Ali to ni OK? Pred časom sem v isti temi povpraševal po tem, glede na to, da sem v navodilih zasledil drugače. Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 3.9.2014 Pa še tole. Moja čn ima le dva ventila. Z enim reguliram prezračevanje srednjega prekata in posledično tudi reguliram prepihovanje zadnjega izotočnega prekata. Z drugim ventilom pa reguliram pretok povratnega voda iz zadnjega v prvi prekat. Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 3.9.2014 Ma Minnie, jaz sem bil načeloma do zdaj čisto ok z njimi. V navezi sva bila z neko gospo Andrejo, ki je bila res ažurna, povezala me je s serviserji, ko smo nekaj rabili, enkrat tudi organizirala obisk serviserja, ker so bile neke vige vage z ventili, res uno, ažurno, brez kakršnegakoli filinga, da jim greš na jetra ali kaj podobnega. Dvakrat sem jo mailal s prošnjo za neko dokumentacijo, deset minut, pa sem imel v predalu. To je bilo 3-4 leta nazaj. Tole zdaj mi pa ni nič všeč. Nobenega pojasnila, serviser vem da mojega poročila ni niti dobil, samo odgovor neke ženske, da ne vedo za kaj se gre, potem pa v mailu lahko med vrsticami bereš samo še kačiiing, kačiiiing........ Še email korespondenca, če se slučajno pripeti, kot je navada na temu forumu, da izvajalci takoj vklopijo vse topove in tanke, ko njihova dejavnost ni ravno z rožicami postlana. Ob tem naprošam, da mi pokomentirate moj prvi mail, če je dovolj jasno napisan, razumela ga je popolnoma tudi moja ženička, ki je drugače čisti laik v tem primeru. Zato me je presenetil njihov odgovor o nevednosti problema: Ga. Andreja, pozdravljeni! Že kar nekaj časa nazaj sva bila v navezi vaše čistilne naprave, tako s ponudbo, kot kasnejšo dobavo. Vmes je preteklo 4 leta (te kar malce stisne, kako hitro beži čas...) in verjetno ne boste verjeli, a po teh štirih letih smo na naši čistilni odkrili čisto slučajno eno tehnično napako. Popolnoma jasno mi je, da enota ni več v garancijskem roku, bi se pa vseeno rad pozanimal o zadevici. Zakaj gre? Namreč, naša čistilna naprava je še tista, s štirimi ventili in ko je takrat vaš montažer nastavljal te ventile, me je opozoril, da se prvega niti ne pipam, da so pomembni ostali trije, dva za aeracijski prekat in eden za povratni pretok blata iz S prekata v SS. Ta prvi ventil sem celo označil, da ga ja ne bi kdo po pomoti premaknil. Sem pa videl, da ga je montažer popolnoma zaprl. Danes pa sem naletel na presenetljivo zadevico. V pogovoru z ostalimi uporabniki ECO 6 sem izvedel, da občasno prezračijo SS prekat, torej tistega, v katerega pritekajo odplake. Oziroma imajo tam nastavljen komaj kak mehurček, toliko, da je prezračeno. Sam sem povedal, da se pri meni v tistem prekatu ne dogaja nič, ni nobenega zračenja. Po nasvetih njihovih montažerjev so mi svetovali, da le naj vsaj malce odprem tisti označen ventil, da mora tudi ta prekat dobiti nekaj kisika. Sledilo je presenečenje. Dejansko sem označen ventil, torej tistega, za katerega mi je moj montažer svetoval, da naj ga pustim pri miru, počasi odprl. Presenečenje je v tem, da zrak ni začel izhajati iz SS prekata, pač pa v S prekatu, torej zadnjem, iztočnem! Kako je to mogoče? Tam, kolikor vem, mešanja ne sme biti? Voda se je seveda takoj skalila in ventil sem seveda takoj zaprl. Kaj storiti? Načeloma s čistilno problemov nimamo, me pa skrbi, če nimamo zaradi manjka prezračevanja v SS prekatu zaradi tega poslabšano kakovost iztekajoče vode? Kak vpliv naj bi imelo tistih nekaj mehurčkov na 3-5 sekund v SS? Gre za kakšno pomanjkljivost te serije čistilne, ali zgolj za napako? Detaljno sem si še enkrat prebral tehnično mapo, kjer najdem zapis: - v prekatu SS je potopljena cev, ki dela posamezni in večji zračni mehurček......... Nastavitev: s prvim ventilom, ki ga odpremo do cca 1/3, ali več. Vse lepo in prav, če se v naši čistilni to ne bi dogajalo v S prekatu! Za odgovor se že v naprej zahvaljujem! Lepo pozdravljeni Berghaus Stanko Njihov odgovor po dveh tednih: Spoštovani, Glede na spodaj zapisano vam brez ogleda težko komentiram zakaj so mehurčki porazdeljeni drugače kot pa so drugje. Potrebno bi bilo preveriti tudi delovanje difuzorjev kateri so pritrjeni na dnu čistilne naprave. Predlagam vam da mi pošljete vaš naslov, kje se čistilna prava nahaja in pride serviser pogledat. Glede na to, da čistilna prava ni več v garanciji se vsi preglede plačajo. Cena preglede je sestavljena iz kilometrine in časa ki ga porabi naš serviser. In nato moj, na katerega še čakam odgovor: Pozdravljeni Z difuzorji je vse v redu, načeloma čistilna navidezno deluje čisto ok, zdaj tako ali tako nimamo kaj narediti, ker bi bilo treba kompletno čistilno sprazniti, sčistiti in potem premakniti narobe postavljeno cev. V času čakanja na vaš odgovor smo se povezali še z nekaj lastniki prav teh, prvih modelov ECO 6 in večina ima vod napačno speljan v zadnji tretji prekat. Pri naslednji generaciji (dvoventilna), te napake ni več. Bi pa ob razlagah glede plačila rad samo pripomnil, da gre v tem primeru za skrito napako, oziroma zadevo, ki bi znala biti stvar pogajanj. S spoštovanjem Berghaus Stanko Ne vem no, malce grenkega priokusa ima vse skupaj...... Bosanoga, žal po tvojem pisanju ugotavljam, da imate tudi nekateri dvoventilaši narobe speljan en odvod. Tega takrat nisem vedel, očitno je ta napaka bolj razširjena, kot sem mislil. Vse skupaj me pojezi zato, ker mi je sedaj jasno, zakaj se ne bi smel pipati tistega prvega ventila. Se pravi je Roto vedel za to napako in takrat bi se to še dalo popraviti, ne pa da dobim odgovor, da pojma nimajo, za kaj se gre...... Iskreno upam, da čimprej prejmem njihov odgovor in da se ugotovi, da gre le za kak nesporazum. . Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 3.9.2014 Ali poznaš lastnika dvoventilne variante, ki ima prerzačevanje drugače kot moja? Torej prezračevan prvi prekat? LP Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 3.9.2014 Sosed mi je rekel, da pri njemu dvoventilna prezračuje prvi prekat, v zadnjem pa je popolnoma mirna voda. Zdaj že v to dvomim...... Na kupu smo štirje lastniki z ECO 6, pa niti pri enemu ne morem dejansko sam preveriti. Ta, ki trdi, je prevoznik in fura po celi mesec, tadrugi čaka na kompresor ko puščava na dež, tretji je ustavil gradnjo, tam se nič ne dogaja. Ne vem kdo je zadnjič pisal na forumu, da mu prezračuje v prvem prekatu, zaradi tega sem tudi postal pozoren, ker pri sebi dobro vem, da v prvem prekatu ni nič. Ker mi ni dalo miru, sem šel kontrolirat in valjda takoj v tehnični mapi našel opis, ki se ne ujema z dejanskim stanjem. In vse kar hočem je Rotojevo pojasnilo. Itak da ne bom šel zdaj tega razkopavat..... . Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 3.9.2014 Meni je malo čudno, da bi 4 leta delali enako serijsko napako.... Ti so jo kupil pred 4 leti, jaz pa pred pol leta..... To mi je skoraj neverjetno. Nikoli pa ne veš...
Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 3.9.2014 Saj ti pravim, da v tej zadevi nekaj smrdi, pa to ni smrad iz čistilne naprave. Roto ne ve nič, oziroma jim ni jasno, tehnična mapa se ne ujema z dejanskim stanjem, tu smo uporabniki iste čistilne, le da pri nekaterih prezračuje prvi prekat, pri nekaterih zadnjega....... blown=mind Potem veš, zakaj me tako zanima njihov odgovor :-) Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 3.9.2014 Pravkar sem govoril s gospodom, ki mi je prodal to čn. Mu povedal za kaj gre in v kaj dvomim. Klical je serviserja in me poklical nazaj, ter mi dejal, da je tako delovanje pravilno. Torej prvi prekat miren, drugi (srednji) majhni drobni mehurčki), treji prekat povratek vode in pa občasno en večji mehur na 3-4 sekunde. Res ne vem več. ti kar se drezaj, da dobiš odgovor od njih.
Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 3.9.2014 To je kontra navodilom v tehnični mapi. In definitivno nepravilno. Prvič mi je montažer takrat rekel, da ne pipam zaprtega ventila, je že vedel zakaj. In če spustim par mehurčkov, se mi voda v zadnjem prekatu čisto skali in ven iz čistilne začne teči umazana voda. Ni šans da pride skozi testiranje...... Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 3.9.2014 Prekt v katerega pritekajo fekalije pri meni ni prezračevan ampak se notri samo prečrpava material iz zadnjega izhodnega prekata. Drugi prekat (srednji) je jakuzi. Zadnji istočni prekat samo par mehurčkov na par sekund. S prvim ventilom, kateri se nahaja na drugi poziciji nastavkov za cevi nastavljam pretok iz iztočnega v vtočni prekat in razprševanje v jakuzijo. Torej močnejše prečrpavanje pomeni manj delovanja jakuzija in obratno. Z drugim ventilom nastavljam mehurčke v iztočnem prekatu in se nahaja na tretji poziciji razdelilca cevi. Prva in zadnja cev so direktno priključene brez ventilov. Re: MČN ROTO ECO 6 - vcc - 3.9.2014 Jaz sem po enem letu ugotovil, da s sledenjem navodil ECO 6 ne bo nikoli delala pravilno. Imam samo dva ventila in tistega, ki prezračuje zadnji prekat (kjer je iztok), imam sedaj že nekaj mesecev popolnoma zaprtega in od takrat naprej zadeva deluje OK. Samo na ta način dobim na iztoku čisto vodo, prej sem imel vedno tam kup blata. Tudi v splošnem je celotna MČN precej bolj čista kot prej, skoraj nič skorje po robovih in med cevmi. Saj stvar je v bistvu logična - če se prezračuje zadnji prekat, mehurčki mešajo usedline, ki jih odnaša navzgor v zadnji prekat. Vseeno sem verjel, da je v navodilih vendar zadeva napisana pravilno... Torej moje nastavitve: Prvi ventil malo odprt (da dobim burno mešanje v srednjem prekatu in še zadostni povratni tok v prvi prekat. Drugi ventil popolnoma zaprt (torej neuporaben). Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 3.9.2014 čukimuki Napisal:Zadnji istočni prekat samo par mehurčkov na par sekund. Kako globoko vidiš v ta prekat, kako čista je voda? Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 3.9.2014 Evo pogledal. Ja nič globoko ne vidim ker je tekočina rjava in motna. Je pa bistra v tistem kvadratku pred iztokom, vendar ne tako da bi videl neko globino. Sem enkrat natočil v kozarec vodo na iztoku in ni čisto bistra, je nekako malo motna in brez močnega vonja. Imam pa jaz drugi problem. Odtok imam speljan v potok kjer se steka tudi voda iz ceste in kadar zalaufa kompresor se čuti nek neprijeten vonj, vendar če odprem čistilno tega vonja v čistilni ni. Sem sedaj bral navodila, našel zanimivost; stran 7, zadnji odstavek: Blato, ki ostaja se dvakrat letno izčrpava. ?????? Sem tudi jaz zaprl drugi ventil pa da vidim kaj bo če par dni. Meni je tudi bolj logično da je stanje v iztočnem prekatu čim bolj mirno namreč ti občasni mehurji res dvigujejo in mešajo blato ves čas in ni pogoja, da je voda bistra. Re: MČN ROTO ECO 6 - Samojed - 3.9.2014 Huh, pa smo spet nekje. Ne poznam omenjene čistilne, mogoče pa samo ideja, če opišem kako deluje moja (danes je bil ogled in so rekli da je bp, torej dobim potrdilo )Prvi prekat je usedalni, brez biločega. Drugi ima tiste nosilce bakterij, spodaj pa areator ali kako se mu že reč (zadeva ki pač šopa zrak noter in meša vse skupaj za povrhu). V zadnjem prekatu imam samo potopljeno cev, ki pa s pomočjo kompresorja prečrpava usedline iz dna v prvi prekat. Nič ne meša, nič ne dela tgage, samo iz dna prečrpa nazaj kar pač tam je, če sploh kaj je. Po opisu menim, da so pri rotu res nekaj zaj, saj zadnjega prekata nimaš kaj mešat. Mogoče bi bilo edino da manjka cev, ki s pomočjo zraka zadevo prečrpa v prvi prekat. Če pogledaš tehnično risbo ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.roto.si/upload/izdelki/nacrt_2d/ECO_6_2010_OK.pdf">http://www.roto.si/upload/izdelki/nacrt ... 010_OK.pdf</a><!-- m --> ) v zadnjem prekatu ni nič, razen če se ne motim neka luknja, kjer naj bi usedline same šle nazaj v drugi prekat. Skratka - nobene cevi, nič. Sicer je pa tukaj video ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.roto.si/si/roto-products/roto-voda/odpadne-vode/cistilne-naprave/19">http://www.roto.si/si/roto-products/rot ... naprave/19</a><!-- m --> ) in če ne ustreza dejanskemu stanju, sledi klic proizvajalcu. Če ne je jo 5%, je tu varstvo potrošnikov - poščlješ priporočeno pošto proizvajalcu in če v roku ni odgovora, podaš lepo prijavo na inšpekcijo. Načeloma so kar ažurni, tako da probat ni greh, če ne gre po lepi poti. Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 3.9.2014 Saj pri ECO6 tudi prečrpava iz izhodnega v vhodni prekat, samo, da pa se meša tekočina v zadnjem prekatu (sicer z minimalnimi mehurčki) je pa res nelogično saj naj bi le ta služil za zadnje ločevanje trdih delcev od tekočine in jih nato prečrpal v vhodni prekat. Evo do sedaj tega nisem niti pomislil in tudi serviser jo je nastavil tako, da se pojavijo v iztočnem prekatu mehirčki vsakih nekaj sekund, ampak je res težko to nastavit in ujet pravi interval ker premikaš ročico regulatorja za mišji ..... |