PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 28.12.2011

Delilniki samo omogočijo delitev energije, ki jo stavba pokuri, zato ne merijo kJ ali kaj podobnega in se temu primerno tudi imenujejo.
Za dojenčka predlagam infra peč na steni nad previjalno mizo, prižge se jo ob dretju malega kar navaja na potrebo po previjanju in ker so sodobne IR pečke zelo hitre, bo mali čez 2 minuti že legel na segreto mizo, da ne omenim direktnega toplotnega sevanja od zgoraj.
Predlagam kak časovni rele, recimo uro za časovno vklapljanje, ki ima (vsaj nekatere) tudi tipko za vklop porabnika za določen čas.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 15.1.2012

Delilniki toplote, svarilo. Se en zanimiv forum, ki tudi svari pred delilniki toplote.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.misteriji.net/phpbb3/viewtopic.php?f=1&t=1072">http://www.misteriji.net/phpbb3/viewtop ... f=1&t=1072</a><!-- m -->

Kaj imamo res tako nesposobne na ministerstvih ali kako je mozno, da so lahko sploh naredili tak zakon o delilnikih? Pa so naredili sploh srednjo solo teji ljudje, ker z osnovno bi se jim se oprostilo, toda z srednjo solo bi morali ze imeti dovolj znanja, da vejo, da se gre tle za nateg. Vprasanje ali jih je kdo podkupil ali grozil, da sprejmejo ta zakon ali le mislijo, da so Slovenci neumen narod, ker ocitno tudi ljudje z srednjo solo ne razumejo kako teji delilniki toplote delujejo, oziroma ne delujejo.

GLEDE POLOZNIC, VSAKA ZIMA JE DRUGACNA IN VISINA POLOZNICE TI NE POVE NIC, MOGLI BI VIDETI KOLIKO NAFTE SE PORABI, KAKSNA JE CENA NAFTE V DOLOCENEM OBDOBJU, TER KAKSNA JE BILA ZUNANJA TEMPERATURA V CASU OGREVANJA, TER TAKO BI SE PRISLO DO NEKIH BOLJ REALNIH PODATKOV, KOLIKO SE ZARES PRESPARA, KER POLOZNICE SE DAJO TUDI PRIREDITI V KORIST NEKOGA, DA SE UTISA LJUDI, SAJ TISTI, KI SO PRESPARALI BODO MOLCALI.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - ginekolog - 15.1.2012

Moja letošnja izkušnja z delilniki: radiatorje odprem le, ko pridem domov, to je med 18-22 uro. Torej namesto 16 ur ogrevajo le 4 ure. Položnica je zato nižja, 50 namesto 75€ . Temp po prohodu domov je 18-19, naraste pa v 30 min na 20-21.

JE pa seveda ROP, za za 33 m2 plačujem 50€, so pa res okna stara in ni izloativne fasade.

Za novo hišo bom po phpp porabil isto vsoto (400€) na leto za ogrevanje 210m2 Big Grin

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Zaspanc - 15.1.2012

ginekolog Napisal:Za novo hišo bom po phpp porabil isto vsoto (400€) na leto za ogrevanje 210m2 Big Grin
Si v ta znesek vštel amortizacijo, servise, filtre rekuperatorja, čiščenja, dimnikarje?
Ali zgolj ceno kuriva?
Ajde, bodi kljukec pa zračunaj letni strošek na amortizacijsko dobo, recimo 15 let.
Če bi še malce zakompliciral, bi moral dat v kalkulator še amortizacijo stavbnega pohištva, ker boš imel nova okna, če že samo stavbo in njeno bundo zanemarimo.

Zanimiv iziv.

Investicija v TČ bo manj kot 10.000€. Pa recimo da bo še 50€ stroškov povprečno za servise, kar me potem stane 720€ na leto za vzdrževanje in amortizacijo naprave. 400 zraven za ogrevanje, pa smo na 1120€ na leto, kar pomeni 5,3€/m2/leto. V stanovanju pa imam sedaj 12€/m2/leto, kljub temu, da je skupna plinska kurilnica za 8 vhodov oz 160 stanovanj.

Seveda pa se ogrevalni napravi v hiši ne moreš izognit.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Zaspanc - 15.1.2012

Če se ne motim, boš imel rekuperacijo.
Za strošek energenta si v "izračunu" vzel zgolj elektriko za TČ.
Rekuperacija pa ti pobere še kos potice, ker dela 24 ur na dan 365 dni v letu, a žal ne dela samo na energijo kozmičnega sevanja. In če si v 50EUR zajel še njene filtre in še kaj, se mi zdi da pri tvoji končni cifri še vedno manjka kar nekaj postavk... Verjetno bo še kakšno talno kje, katerega črpalk spet najverjetneje nisi upošteval 6mesecev letno.

In po drugi strani, če bi v obstoječem malem stanovanjcu zamenjal okna, bi se tudi moralo poznat.

Jasno, da razlike so, a ne prav brez razloga.
Zato pač eni živimo v bajtah, drugim pa je prav lepo v bloku. Hiša ima prednosti, je pa tudi svojevrsten strošek in obveznost...

Offtopic: bo rekuperator, amapk ne za prihranek energije temveč svež zrak in ni upoštevan v phpp.

ontopic: podpiram uvedbo delilnikov/kalorimterov. Če si malo doma in zapiraš radiatorje, si v plusu, če pa si veliko doma(z odprtimi radiatorji) pa si v minusu, vsekakor pa je bolj pošteno kot pavšalno na m2.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 19.1.2012

ginekolog Napisal:Moja letošnja izkušnja z delilniki: radiatorje odprem le, ko pridem domov, to je med 18-22 uro. Torej namesto 16 ur ogrevajo le 4 ure. Položnica je zato nižja, 50 namesto 75€ . Temp po prohodu domov je 18-19, naraste pa v 30 min na 20-21.

JE pa seveda ROP, za za 33 m2 plačujem 50€, so pa res okna stara in ni izloativne fasade.

Za novo hišo bom po phpp porabil isto vsoto (400€) na leto za ogrevanje 210m2 Big Grin
V starih večstanovanjskih stavbah bi morala imeti prednost energijska sanacija, ne pa delilniki.
Kako je mogoče, da ima stanovanje v bloku (kjer je samo ena zunanja stena ali največ dve) energijsko število 150 ali 200, pasivna hiša (ki ima 5 zunanjih sten, da o tleh ne govorimo) pa energijsko število pod 15? Enostavno, stare hiše so energijsko potratne.
Z obvezno vgradnjo delilnikov v stare stavbe, ki tehnično niso primerne za uporabo delilnikov, je uspel zakonodajalec spreti stanovalce med seboj, posledica tega pa bo težje soglasje za nujno celovito obnovo stavb.
Skrajno negativno za neustrezen način uvedbe delilnikov.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - telmos - 19.1.2012

oval Napisal:
ginekolog Napisal:Moja letošnja izkušnja z delilniki: radiatorje odprem le, ko pridem domov, to je med 18-22 uro. Torej namesto 16 ur ogrevajo le 4 ure. Položnica je zato nižja, 50 namesto 75€ . Temp po prohodu domov je 18-19, naraste pa v 30 min na 20-21.

V starih večstanovanjskih stavbah bi morala imeti prednost energijska sanacija, ne pa delilniki.
Kako je mogoče, da ima stanovanje v bloku (kjer je samo ena zunanja stena ali največ dve) energijsko število 150 ali 200, pasivna hiša (ki ima 5 zunanjih sten, da o tleh ne govorimo) pa energijsko število pod 15? Enostavno, stare hiše so energijsko potratne.
Z obvezno vgradnjo delilnikov v stare stavbe, ki tehnično niso primerne za uporabo delilnikov, je uspel zakonodajalec spreti stanovalce med seboj, posledica tega pa bo težje soglasje za nujno celovito obnovo stavb.
Skrajno negativno za neustrezen način uvedbe delilnikov.
Ja nas so dve leti nazaj "olupili" za izolacijo bloka, potem so nam primaknili še delilnike seveda proti plačilu iz našega sklada, ker nam bo bolje :twisted: . Sedaj imamo v stanovanju namesto 6 odprta samo 2 radijatorja in plačujemo iste zneske ogrevanja kot pred tem. Se pa je stanjšal rezervni sklad, zato ga poleg porabe energija še kar filamo z našimi eurčki. Kdo je pridobil?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 19.1.2012

telmos Napisal:Ja nas so dve leti nazaj "olupili" za izolacijo bloka, potem so nam primaknili še delilnike seveda proti plačilu iz našega sklada, ker nam bo bolje :twisted: . Sedaj imamo v stanovanju namesto 6 odprta samo 2 radijatorja in plačujemo iste zneske ogrevanja kot pred tem. Se pa je stanjšal rezervni sklad, zato ga poleg porabe energija še kar filamo z našimi eurčki. Kdo je pridobil?
Če ste blok izolirali (15 cm +) in uredili še druge energijsko učinkovite ukrepe, potem se je poraba krepko znižala. Sam ugotavljaš, da imaš namesto 6 odprta le 2 radiatorja. To povej še malo bolj na glas. Ne jamrat, da je drago. Še dražje bo, pa mi ne verjameš. Čez pet let, ko bo kurilno olje po 5 €, bo sosednji blok, ki ni dal izolacije, plačeval 10 x toliko kot pred dvema letoma, vi pa "samo" 5 x toliko :roll: .
Da pa plačuješ enake zneske za ogrevanje kot prej, imaš srečo. Energija se očitno tako hitro draži, kot ti zmanjšuješ rabo energije. Zato je bil vaš ukrep v toplotno izolacijo preskromen.
Pri energijski sanaciji bloka morajo biti investitorji ambiciozni. Najmanj, kar morajo zahtevati, je pasivni standard, še bolje pa nič-energijski standard. Zadeva ni bistveno dražja od minimalnih ali premajhnih ukrepov, koristi pa so ogromne. Kjer so investicijo neustrezno zastavili, je na daljšo dobo premalo učinkovita.
Hiša pač ni taka, da bi lahko vsako leto dodal še po eno jopico. Ko izoliraš, moraš narediti toliko, kolikor boš potreboval čez 20, 30 let.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vcc - 19.1.2012

Življenje v bloku ni enostavno, ker je toliko različnih ljudi z različnimi željami.

Glede porabe energije za ogrevanje me nič ne čudi, da so enormni zneski, ki so že skoraj primerljivi ogrevanju celotne hiše. Midva z ženo sva imela dolga leta odprt samo en mali radiator v kopalnici, vse drugo zaprto, v spalnici pa vedno odprto okno (odkar je dojenček, imava odprt še radiator v kuhinji). Vseeno je bilo 2-sobno stanovanje vedno dovolj toplo (okoli 20 stopinj). Spalnica se je kljub "skipanemu" oknu (24 ur na dan) dovolj ohladila šele pri zunanji temperaturi -10 stopinj - šele takrat je bilo prijetno spati na okoli 16 stopinjah. To mi pove, da imajo sosednja stanovanja precej višjo temperaturo, saj se naše stanovanje očitno zlahka segreva samo s toplimi stenami. Jasno je, da v tem primeru pavšalno obračunavanje ogrevanja nikakor ni primerno, če imamo tako različne želje glede temperature v stanovanju.

Delilnikov sicer nimamo, ker to pri nas ni možno (menda smo eden od treh blokov v SLO, kjer to dejansko ni izvedljivo), se pa močno veselim, da bom v hiši sam svoj gospodar pri ogrevanju. Sicer bo res malenkost dražje (kljub precej večji kvadraturi), me pa vsaj ne bo pogreval pogled na mesečni račun, kjer je polno nepotrebnih stroškov, ki izvirajo iz daljinskega ogrevanja (fiksni stroški za meritve, priključno moč, skupno porabo ipd., kar nanese precejšen delež same porabljene energije, ki je že tako zelo visoka).

Enake težave so tudi pri ostalih stroških življenja v bloku (smeti, čiščenje, vzdrževanje...), a o tem v kakšni drugi temi...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Popravila na domu - 19.1.2012

@ telmos : Ja nas so dve leti nazaj "olupili" za izolacijo bloka, potem so nam primaknili še delilnike seveda proti plačilu iz našega sklada, ker nam bo bolje :twisted: . Sedaj imamo v stanovanju namesto 6 odprta samo 2 radijatorja in plačujemo....Se pa je stanjšal rezervni sklad, zato ga poleg porabe energija še kar filamo z našimi eurčki. Kdo je pridobil?[/quote]

Hmm, oval ti je kar argumentirano odgovoril. Sam pa bi dodal še tole:
Nihče vas ni "olupil" za izolacijo bloka. To ste sklenili na Zboru etažnih lastnikov, kjer ste sprejeli tudi investicijski načrt in načrt vzdrževanja. Še DOBRO, da ste ga.

Za namestitev delilnikov je v veljavi zakon, ki ureja to področje. Na kakšen način ste lahko uredili plačilo iz RS bo zame uganka. Sicer ne nerešljiva, ampak... Ta sredstva so strogo namenska in je način njihove porabe in zbiranja določen z zakonom.

Iz pridobljenih izkušenj in na osnovi primerjave izpiskov porabe, za enake kvadrature stanovanj, pridobljenih od izvajalca odčitkov merilnikov lahko takole, čez palec trdim, da sedaj tisti z veliko porabo plačujejo več, tisti z manjšo pa manj :lol:

Minimalna višina vplačil v rezervni sklad je določena z zakonom.
Z ozirom na razlago @oval, pa ti je verjetno tudi jasno, kdo je pridobil. Pridobili ste VSI etažni lastniki objekta.

vcc Napisal:Delilnikov sicer nimamo, ker to pri nas ni možno (menda smo eden od treh blokov v SLO, kjer to dejansko ni izvedljivo),

Enake težave so tudi pri ostalih stroških življenja v bloku (smeti, čiščenje, vzdrževanje...), a o tem v kakšni drugi temi...

Prav lepo bi te prosil, da mi opišeš problem, zaradi katerega namestitev delilnikov (ali kalorimetrov) v vašem objektu ni mogoča. Stvar me namreč resnično zanima.
VELIK catch je namreč v tem, da bi vam moral dobavitelj storitve ogrevanja (ali upravnik) po zadnji dopolnitvi Zakona o..... :evil: zaračunavati porabo s faktorjem 1,6!
Lahko mi na kratko opišeš tudi kakšne težave nastopajo zaradi : "smeti, čiščenje......"
Nekaj od tega sem uspel z dobavitelji precej uspešno rešiti.
Najraje bi videl, da mi pošlješ kratek opis na e-mail, ki ga najdeš na spodnji povezavi....(da ne obremenjujeva ostalih na tem forumu)....če se ti seveda ljubi.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.upravljanje-magdom.si">http://www.upravljanje-magdom.si</a><!-- m -->

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vcc - 19.1.2012

Popravila na domu Napisal:Prav lepo bi te prosil, da mi opišeš problem, zaradi katerega namestitev delilnikov (ali kalorimetrov) v vašem objektu ni mogoča. Stvar me namreč resnično zanima.
Problem je ruski enocevni sistem, kjer vroča voda, ki teče navzgor, ogreva eno vertikalo stanovanj, delno ohlajena pa teče nazaj navzdol po drugi vertikali stanovanj. V tem primeru je uravnoteženje sistema zelo težavno, ob pripiranju radiatorjev (oz. termostatskih glav) pa se uravnoteženje takoj podre.
Popravila na domu Napisal:VELIK catch je namreč v tem, da bi vam moral dobavitelj storitve ogrevanja (ali upravnik) po zadnji dopolnitvi Zakona o..... :evil: zaračunavati porabo s faktorjem 1,6!
Po posredovanju upravnika in opravljenih precej elaboratov o tem sistemu je menda pravilnik spremenjen in omogoča tovrstne redke izjeme. Če te zadeva res tako zanima, lahko podrobneje povprašaš našega upravnika Ruski car.
Popravila na domu Napisal:Lahko mi na kratko opišeš tudi kakšne težave nastopajo zaradi : "smeti, čiščenje......"
Enake težave kot z ogrevanjem, torej veliko stroškov za mali učinek (gledano iz mojega stališča):
- Plačujem čiščenje, ki je precej drago, v svoji hiši bi to opravil skoraj spotoma.
- Plačujem vzdrževanje dvigala, a ga ne uporabljam.
- Odvoz smeti se obračuna po osebah, tudi za dojenčka, ki uporablja pralne plenice (omembe vredne količine smeti od njega ni, je samo večja poraba vode, ki se obračuna po števcu), ampak ok, to bo enako tudi pri hiši, le da ne bo pod okriljem MOL in bodo cene zmernejše
- za toplo vodo so tri (včasih štiri) postavke, od tega samo ena dejanska poraba po števcu, vse ostalo so fiksni stroški, ki včasih skoraj dosegajo ceno same porabljene tople vode
- dovolj naštevanja, saj vidim, da si upravnik in so ti te zadeve znane

@vcc
Za takšen enocevni sistem sem nekoč že nekaj slišal. Lahko da se motim, ampak megleno se mi dozdeva, da je bila zadeva uporabljena pretežno za parno gretje.
Bom pa upošteval tvoj nasvet in poklical operativnega upravnika Ruski car. Iz izkušenj vem, da so odzivni in se z njimi da "delati".
V zvezi z ostalimi stroški (ne morem pa si privoščiti komentarja o upravičenosti njihove višine) je pa žal res tako da so redkokdaj razporejeni "pošteno". Obračunavati pa jih moramo na način, kot nam ga določa zakon. In tu si kakšnih "ohlapnosti" ne moremo privoščiti.

Toliko zaenkrat in se ti zahvaljujem za odgovor in pojasnila.

Gorazd