![]() |
|
Nov gradbeni zakon - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543) |
Re: Nov gradbeni zakon - JAGO - 27.1.2019 Pozdravljeni. Imamo naslednjo situacijo. Gradbeno dovoljenje imamo pridobljeno, smo v fazi izkopa. Na terenu se je pokazalo, da bi bilo bolj funkcionalno, ce bi hiso dvignili. Torej da objasnim. Kota +- 0.0 (visina keramike) je postavljena na 245,5m. Zanima me, ce za koto +- 0.0 veljajo tudi dopustna odstopanja po gradbenem zakonu za 30cm. Torej, da jo lahko prestavimo na 245,8m ali moramo za to pridobivati gradbeno dovoljenje ponovno. Preden se name vsuje kup komentarjev,da sta zato pristojna projetant in nadzorni naj vam povem,da vas prosim za drugo mnenje. Hvala. Re: Nov gradbeni zakon - Lust - 27.1.2019 Zraven kote imaš podano odstopanje. Pazi predvsem na nmv slemena Re: Nov gradbeni zakon - som16 - 27.1.2019 Lust, drži se prvega mnenja. Oni ti bodo podpisali papirje. Mi tu samo mešamo....coktaile,...........predloge in ....
Re: Nov gradbeni zakon - Lust - 27.1.2019 Najbrž si mislil JAGO, a ne som? Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 28.1.2019 @Lust, v gradbenih dovoljenih že zelo dolgo ni več odstopanj. Tako gabariti kot točke zakoličbe so fiksne. Z novim zakonom so dovoljena manjša odstopanja, ki se jih potem obdela v PID in zapiše v UD. Nadmorska višina pa ni specifično omenjena. Moje mnenje je, da bi takšno odstopanje bilo dopustno v kolikor ne vpliva na določbe veljavnega odloka ali kakšnih zakonskih določb, kar pa presodi odgovorni projektant, ki se se podpiše pod DGD za GD in PID za UD. Ker so odloki različni od občine do občine, točnega odgovora ni možno podati brez pregleda dokumentacije in odloka. Re: Nov gradbeni zakon - spirou - 28.1.2019 Kecko, a tole ne drži? 66. člen GZ (dopustna manjša odstopanja od gradbenega dovoljenja) – se posamezne zunanje mere stavbe, določene v gradbenem dovoljenju (širina, višina, dolžina, globina, polmer in podobno) ne povečajo za več kot 0,3 m ali se posamezne dimenzije zmanjšajo, Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 28.1.2019 Točno to sem zapisal v drugem odstavku (vedno se loči višina objekta in nadmorska višina, za to pravim, da ni specifično omenjena). V DGD pa se odstopanj ne zapisuje. Odstopanja so dopustna v kolikor niso v nasprotju z odlokom. Kar pomeni, da lahko objekt razširiš recimo za 0,3m v kolikor s tem ne zmanjšuješ predpisanih odmikov. Re: Nov gradbeni zakon - Lust - 28.1.2019 KeCko Napisal:@Lust, v gradbenih dovoljenih že zelo dolgo ni več odstopanj. Tako gabariti kot točke zakoličbe so fiksne. Aha. Ker jaz imam GD iz 2010 pa imam nmv gotovih tal 485,xx m (+- 20 cm). Potem imam podano se nmv slemena. Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 28.1.2019 Načeloma bi že od 2002 ne smelo biti toleranc pa so se še kar dolgo v obdobju ZGO uporabljale. Ali je to pametno ali ne se tu ne bi spuščal ampak smo se z ministrstvom in upravnimi kar leta o tem prerekali. Na koncu je obveljalo da v dokumentaciji za gradbeno toleranc ni. Novi zakon pa dopušča odstopanja pri izvedbi, ki pa morajo biti zavedena v projektu izvedenih del, potrjena s strani odgovornega projektanta in zabeležena v uporabnem dovoljenju. Re: Nov gradbeni zakon - Pechovski - 28.1.2019 Imam vprašanje: Graditi sem začel še po starem zakonu, pred 1.6.2018 v skladu z veljavnim gradbenim dovoljenjem. Gradbišča še ni bilo potrebno prijaviti. Gradim v lastni režiji. V letu 2018 sem zgradil kletno etažo, vključno s prvo ploščo. Letos bom nadaljeval s pritličjem in zaključil s streho. Ali moram letos na UE prijaviti gradbišče v skladu z novim zakonom ali ne? Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 28.1.2019 Ne, gradnja je v teku. Re: Nov gradbeni zakon - diablo666 - 30.1.2019 Naslovna stran načrta [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")pisrsunichr("46")si/Pisunichr("46")web/npb/2018-01-1840-p2unichr("46")pdf[/url] Arhitekturni biro naroči pri strojniku izdelavo načrta strojnih inštalacij... Kdo je projektant (naziv družbe), arh. biro ali strojnikova firma? Kdo je vodja projekta, arhitekt ali strojnik? Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 30.1.2019 Projektant načrta str. instalacij je strojnikova firma. Vodja projekta je arhitekt. Že gradbeniki nimamo za burek, pa bodo strojniki vodje :lol: Svašta, kaj vse se po forumih rešuje.... Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 30.1.2019 Projektant je podjetje odgovornega vodje projekta (ali sp). Pri stavbah ponavadi arhitekta. Torej v tem primeru arhitekta. Strojnik naredi samo načrte torej podatki o načrtu in podatki o izdelovalcu načrta. Re: Nov gradbeni zakon - diablo666 - 30.1.2019 Taav Napisal:Projektant načrta str. instalacij je strojnikova firma. Naslednji odgovor za tvojim je KeCko napisal nekaj čisto drugega in se potem čudiš, da meni ni 100% kaj se kam napiše... Svašta, zdaj znam isto, kot sem vedel pred 1 uro |