PodSvojoStreho.net
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 24.2.2016

enrgetik, Nikoli ni prepozno.Brez žično je danes zakon! :mrgreen:

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - TeMpL - 25.2.2016

Migaj Napisal:Na enem bideju -izgleda najodaljenejši točki odjema, bolj na tanko teče in zato traja in traja cca 3 minute, da končo priteče topla voda.
Ja debelejše cevi sem sam zahteval, da se ne bi slišalo potovanje vode -napaka.
Majster mi je predlagal še cirkulacijo, češ da stane manj kot 1 kava dnevno, pa sem zagrabil -spet napaka.

Moral bi do vsakega sanitarnega prostora posebej po najkrajši poti(brez cirkulacije) potegniti tanke cevi in jih dobro izolirati -sedaj to vem, 25 let nazaj pa nisem imel pojma o pojmu in tudi foruma ni bilo :oops:

morda bi ti nekoliko pomagal nepovraten ventil pri pipah (na topli vodi), ker pač je prostor, da se lehko vgradi...

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=tJRMmYYZDZ4">https://www.youtube.com/watch?v=tJRMmYYZDZ4</a><!-- m -->

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - destruktor - 25.2.2016

Pri meni tudi traja do ene minute, da priteče topla voda. Cirkulacije nisem želel niti kot predlog. Še ena pumpa, da mi šumi nekje v utilityju, ker nimamo kleti!
Kuhinja, ki je najbolj oddaljena in edina na vodovodu (ostalo je prečiščena kapnica), pa ima - ne boste verjeli - električni podpultni bojler! Še jih prodajajo.
Topla voda v drugi sekundi, poraba elektrike pa smešna. V kuhinji, če ne pomivate na roke, tople vode itak ne porabiš skoraj nič.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 25.2.2016

Cirkulacija je lahko izredno požrešna stvar, še posebno, če so cevi večjih presekov, neizolirane, pocinkane in delovanje nastavljeno na 24h nonstop.
Bojler se neprestano hladi in posledično vklaplja TČ, preklaplja tripotni ventil gretje/voda - zna biti izredno neprijetno.

Cevi kjer je vgrajena cirkulacija bi bilo potrebno izolirati z debelejšo izolacijo, vendar v 99% noben monter tega ne stori (domača raba).

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 25.2.2016

Pingo77 Napisal:Pozdravljeni,

v cetrtek se je pri men oglasil Telmos, btw koncno eden, ob katermu ti je takoj jasno da se resnicno spozna na svoj posel, brez klasicnega filozofiranja in pametovanja mojstrov, kakrsnih smo drugace vajeni.

Ocistil je filter trdih delcev(za une k se mal bolj razumete, un k je vspodaj pod notranjo enoto). Iz njega je spral za kuhinjsko zlico nekaksne umazanije-delcev, ki so najbolj podobni rji. Nastimal krivuljo, nastimal spet na vremensko vodeno in vgasnil avt cirkulacijo. Cirkulacijo je priklopil na TC in nastimal urnik, da dela od 7-8h in 20-21h("strokovnjaki" k so mi montiral so cirkulacijo priklopili direkt na 220v, zalostno).

Rezultat je bil sledeci:
Pretok se je iz 21L povecal na 32L.
V prostoru imamo 22c velika dnevna soba(strop 4,5m, vse izolirano) in 20c spalni prostori(neizoliran strop)
Poraba ob sicer malo visji zunanji temp v zadnjh dveh dneh cca 4c je 1,45kW/h, se pravi 35kW/dan, kar je super, ampak mislim da moramo malo pocakati na tapravi rezultat, zaradi dviga zunanje temperature.

Telmos je ugotovil da je s TC vse ok in da dela bp.
Glede izgub pravi da so, na neizoliranem delu, ampak glede % prostora majhne in tudi slucajno ne razlog za tako veliko porabo.

Glede na to da sem od nedelje 10dni v tujini ne bom mogu odgovorit z novim podatki. Vsem nervoznezem se vnaprej opravicujem, ostalim posiljam lep pozdrav.

P.S.: Telmos hvala se enkrat in se slisiva ko se vrnem.

Rok

Ukrep z višjim pretokom bo deloval obratno, 2x obratno.
1.) prostori, ki so mrzli bodo jemali še več energije (začasno stanje)
2.) nižji dT - manjša oddajna moč talnega
Porabili boste več (začasno stanje), prostori bodo pa še bolj mrzli ...

Vremensko vodena krivulja - dobrodošla, vendar v vašem primeru bo morala biti strmejša.
Oddajno moč talnega in temp. v prostoru lahko povečamo samo z višjo temp. vtoka vode, višjim dT.

V praksi se pa ne bo veliko spremenilo - izgube hiše so take, kot so.
Prihranili boste, če bodo temp. prostorov nižje, nič drugega ne pomaga v trenutni situaciji.

Cirkulacijska črpalka - vsaka ima timer, verjetno tudi vaša???

Zamašen filter - je bil opravljen letni pregled, morebitno čiščenje sistema, lahko se zgodi, da bo čez en mesec, pol leta zopet zamazan - vprašanje je, koliko je sistem kontaminiran???

Vedno znova in znova se vračamo na pomanjkljivo izvedbo strojnih inštalacij, gradbenih del.

Za 90 m2 se položi cca. 900 m cevi, toliko bi jo rabili v dnevnem prostoru /45 m2 x 2) pri vas jo je komaj nekaj več položene za celo hišo.
Daikin deluje, kot je za pričakovati.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - mdule - 25.2.2016

Tole mnenje se mi zdi deloma problematično:
- pri večjem pretoku bo mogoče enako oddajo toplote doseči z nižjo temperaturo predtoka, torej bo COP višji;
- morda bi na 45 m2 resnično bilo fizično možno položiti 900 m cevi - čeprav zelo težko -, vendar pa bi bilo povečanje moči talnega ogrevanja zaradi zgostitve cevi z 10 na 5 cm zelo omejeno - po mojem nesmiselno.

Dušan

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - JaBK - 25.2.2016

očitno še nekomu... 900m na 45m2 - a to moraš že v dveh vrstah polagat?

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Hanzi - 25.2.2016

Lahko da je cirkulacija potratna. Dajmo to definirati koliko je to mesečno.
Pa za spomin avtorjeva tabela porabe elektrike za vso gospodinjstvo.
Citat:Poraba za celo hiso od lanskega jan do danes je pa taka.

jan 200€
feb 214€
mar172€
apr 183€
maj 119€
jun 77€
jul 46€
avg 40€
sep 43€
okt 49€
nov 121€
dec 156€
jan 263€

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - mišek2014 - 25.2.2016

Jaz sem tudi tak dal naredit za cirkulacijo, na tipko vklop v kuhinji. Ko rabiš vklopiš, da obrne vodo potem pa se izklopi. Varijante na tajmer mi niso uporabne. Takrat ko bo kak krožnik za splahnit, takrat kot zakleto ne bo tople vode, pol ure pozneje bo pa krožilo, ko noben ne rabi. Težko je, točno takrat pa takrat bom rabil vodo. Zato imam raje, ko bomo rabili, vklopiš. Kuhinja in kopalnica sta pa blizu, tako da ni problem v kuhinji vklopit preden stopiš pod tuš. Samo za roke umit pa ne rabim tople vode.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - JaBK - 25.2.2016

900m na 45m2, da se bo grelo ekvivalent 90m2. Se pravi, položiti je treba 20m/m2.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - telmos - 25.2.2016

Ni vredno komentarja.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - edid - 25.2.2016

prasuvse Napisal:Ukrep z višjim pretokom bo deloval obratno, 2x obratno.
1.) prostori, ki so mrzli bodo jemali še več energije (začasno stanje)
2.) nižji dT - manjša oddajna moč talnega
Porabili boste več (začasno stanje), prostori bodo pa še bolj mrzli ...
Tale je pa divja. Nižji dT, ki ga dosežeš s povečanjem pretoka, pomeni manjšo oddajno moč talnega??? Bravo, zakaj potem sploh vgrajujejo obtočne črpalke :lol:

:lol: :lol: :lol: pretok je samo začasno višji, Daikin TČ ga gasneje sama zniža :lol: :lol: :lol:

dejstvo je, da bajta ne bo pokurila nič manj... izgube so take kakršne so

če bodo želeli imeti toplo bo potrebno naviti temp. v talnem ogrevanju :!:

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - edid - 25.2.2016

No, če sem prav razumel Pingo77ta, ima sedaj večji pretok, porabi manj in ima bolj toplo. To je po moje vse kar možakar pričakuje.

zdravapamet Napisal:Prasevuse, zelo dobra in korektna ocena celotnega stanja.
Tako kot praviš 90m2/cca 900 m cevi. To je danes v praksi redkost. Cena ?????
Me veseli, da komentiraš direktno, brez olepšav.

za lažje razumevanje npr. Uponor sistemska plošča na vsakih 10 cm/1mt cevi = 10 mt cevi/m2

jasno je, da na 45 m2 ne spraviš 900 m rora, zato pa imajo težavo

Tudi vse razne novogradnje, varčne-nizkoenergijske montažne hiše na ključ... vse prepogostokrat (nateg), ker je na ključ, redka stranka vpraša po dolžini cevi talnega ogrevanja...take hiše rabijo vtok vode +35°C že okoli 0°C zunanje. Izjema so lahko primeri, kjer stranka sama izvaja strojne inštalacije s svojim monterjem.