PodSvojoStreho.net
Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Bomo spet ogrevali na kurilno olje (/showthread.php?tid=59645)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - rs84 - 27.12.2015

Pri nas tudi že sonček greje vodo, taki dnevi kot so sedaj sonce kar nekaj vode pogreje, greje pa nekje 5 ur v tem letnem času, če je seveda sonce.

Glede tega ali se splača bom takole povedal. Ko sem tu gor malo omenil (pred 5leti), da se zanimam sem takoj dobil na zs 2 ponudbi, brez da bi kdo sploh videl zakaj se gre, vedelo se je samo velikost bojlerja.
In če bi se na podlagi tistih ponudb odločal za kolektorje se nebi nikoli odločil to pa zato, ker so bile cene prenavite (5,t€ komplet 300l bojler, kolektorji,...)
Ker imam znanca, ki to dela me je na koncu prišla investicija z že odštetimi subvencijami 2,8t€.
Kolektorjev bi bilo lahko še več, vendar je problem investicija, ker so cene prenavite, vendar kater se znajde si lahko za dokaj ugoden denar zadevo naredi.
Jaz osebno nisem šel na cent preračunavat ali se mi bo res povrnila investicija, se mi je pa že v teh letih ko mi zadeva dobro služi in ker sem že od nekdaj hotel to imet.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bohinc - 27.12.2015

Preračunavanje daje pa različne podatke...
Če dam investicijo v kolektorje npr. 3tisočake, pa v najboljšem primeru npr. glede na vremenske pogoje bi simulirano prihranil z njimi letno cca 1500kwh (v dokaj dobrih razmerah, ki so letos bile)...
Ni ravno tko hitro.... :roll:, kot je lahko pri duši.... :wink:

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - franmaln - 27.12.2015

Seveda se ne splača.
A je zmeraj en ampak.
Če maš na razpolago 3k€ in jih recimo vložiš v nakup novega ali novejšega avtomobila, si v 5 letih to zdrobu.
Če te 3 jurje vložiš v sončne kolektorje imaš vsaj 180 dni v letu (seveda odvisno od lokacije) skoraj zastonj toplo vodo naslednjih 20 let.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - rs84 - 27.12.2015

Nekateremu je pri duši toplo ko si po parih letih kupi nov avto, da ga vidijo sosedje, ker sam nisem tak človek se rajši s starejšim avtom vozim (vendar ga redno vzdržujem), pa vložim denar v hišo, ker kolikor me je prišel vložek v kolektorje zelo hitro izgubiš na avtu pa se sploh ne zavedaš. STČ bi me takrat prišla dobrega tisočaka manj (sem zagovornik tudi TČ), pa se je pri nas v hiši tehtnica obrnila v prid kolektorjev, vsak se odloči kar mu leži. V mojem primeru, bi me črpalka "motila" v prehodnih obdobjih, ker bi odvzemala toploto hiši, ni mi pa da delam luknje na fasadi in vozim zrak ven, pa tudi to potem malo podraži zadevo. Govorim za moj primer!

TČ za ogrevanje sanitarne vode je uporabna samo v primiru da imaš potrebo po ohlajevanju nekega prostora.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - picas55 - 27.12.2015

rs84,
saj nobeden ne dvomi v tvoj zapis in vse bi bilo v redu, če ne bi napisal zadnjega stavka.

Jaz osebno nisem šel na cent preračunavat ali se mi bo res povrnila investicija, se mi je pa že v teh letih, ko mi zadeva dobro služi in ker sem že od nekdaj hotel to imet.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Sivka - 27.12.2015

franmaln Napisal:TČ za ogrevanje sanitarne vode je uporabna samo v primiru da imaš potrebo po ohlajevanju nekega prostora.
S tem pa se sploh ne strinjam! TČ so narejene tako, da so namenjene za ogrevanje prostorov kot sanitarne vode. Vsaj za mojo TČ lahko to trdim.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Zaspanc - 27.12.2015

Ne frfraj pri branju, je lepo napisal TČ za ogrevanje sanitarne vode.
Menda ne misliš, da je edini tip TČ tak ki ga imaš ti...

Se bom popravil mislil sem na sanitarne TČ namontirane na bojler( kompaktna izvedba)

:mrgreen:
Sem se pravkar nasmejal, ko sem med parametri seltronovega wdc20 našel S4.11:
minimalna temperatura prostora s toplotno črpalko za sanitarno vodo.
Očitno so res tako v modi, da se "splača" celo z lesom/plinom/kurilcem/elektriko ogrevat prostor s STČ, da le-ta lahko deluje po tovarniških specifikacijah :lol:

Res, šparat je treba, pa naj stane kar hoče...
:roll:

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Migaj - 27.12.2015

Pa ne računat vsega pridelka s kolektorji -kot, da bi tista 80°C vroča voda poleti kaj koristila,
pač pa samo toliko, kolikor bi kompletna elektrika prišla na leto več, če bi imel samo ogrevalno TČ, s katero bi ogreval tudi sanitarno vodo, kolektorev pa ne.
Je vprašanje, pri kolikšnem procentu uporabnikov bi bila razlika več kot npr 100€.

Momogrede, pri meni danes od 9:30 (pa predvidoma do cca 15:30) ogrevalna TČ ne bo delala, zaradi danes izjemno močnega sonca, ki ogreva bajtrino ter tudi notranjost preko sončnih oken.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Homer - 27.12.2015

Zaspanc Napisal::mrgreen:
Sem se pravkar nasmejal, ko sem med parametri seltronovega wdc20 našel S4.11:
minimalna temperatura prostora s toplotno črpalko za sanitarno vodo.
Očitno so res tako v modi, da se "splača" celo z lesom/plinom/kurilcem/elektriko ogrevat prostor s STČ, da le-ta lahko deluje po tovarniških specifikacijah :lol:

Res, šparat je treba, pa naj stane kar hoče...
:roll:
Narobe razumeš ta parameter.
S tem parametrom določiš od katere temperature dalje ne bo ogrevanje sanitarne vode s sistemom ogrevanja. Torej če nastaviš npr 20 stopinj bo od te temperature navzgor ogrevala STČ. Več kot 20 stopinj pa najbrž ne bo pozimi. Če pa je, nič hudega saj v kurilnici ne potrebuješ tako visoko temperaturo in jo lahko ohladiš na 20 stopinj. Logično in uporabno.

Erm... Ja, če je tako, potem imaš prav, je uporabno.
Tudi default nastavitev 16 je potemtakem smiselna.
Hvala za pojasnilo.

@Migaj
Saj ne koristi voda do 80stC, pri meni je nastavljeno samo do 70stC.
Ga pa koristi, ko na 70 prekrmili v zalogovnik in njega segreje, ko pa tri dane dežuje mam pa še vedno dovolj energije za ogrevanje sanitarne vode.
Se pa zamisli kaj si napisal:
Momogrede, pri meni danes od 9:30 (pa predvidoma do cca 15:30) ogrevalna TČ ne bo delala, zaradi danes izjemno močnega sonca, ki ogreva bajtrino ter tudi notranjost preko sončnih oken.
Res da imaš 5h dobitkov, imaš pa tudi 21h odbitkov na oknih.

Glede privarčevanih € pa ne moramo debatirat vse je odvisno od potreb in vedenja uporabnikov.

Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - xavi - 27.12.2015

Sicer smo v nepravi temi, pa vseeno. V kolikor greš v nabava ogrevalne TČ, se ti invensticija v kolektorje ne izplača. Vračillna doba je enostavno predolga.
STČ je zelo dobrodošla zadeva, tudi če ti ne ohlaja kakšne shrambe v kleti, še posebej pozimi, ko lahko zelo razbremeni ogrevalno TČ. Zopet je tu treba povdarit, v kolikor si STČ že imel prej montirano.
PS
Ogrevalne TČ bi morale biti narejene tako, da bi lahko njihovo avtomatiko, vključno z OČ črpalko uporabil pri ogrevanju sanitarne vode z kolektorji. Potem bi ti bila edina dodatna invensticija 2,3 kolektorji z nosilci, in povezava do bojlerja, kar bi bilo še nekak sprejemljivo.