PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 12.12.2013

Citat:povratni od bojlerja pa ne more bit nižji od temperature segrevanja vode (kar je lahko nekje celo 60°)
Ali to možnost zanikaš?
Citat:narediš direktni ogrevalni krog, v povratek takoj za bojlerjem pa vstaviš temperaturno regulirani pretočni ventil. Dovoljuje pretok le, če je povratna voda dovolj hladna = bojler še ni dovolj ogret. S tem si po izbiri nastaviš temperaturo povratka. Majhna slabost: v spodnjem delu bojlerja bo vedno nekaj sanitarne vode tako nizke temperature.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 12.12.2013

Tvegaš pa, da se voda nikoli ne bo ogrela do željene temperature.

Citat:Tvegaš pa, da se voda nikoli ne bo ogrela do željene temperature.
V zgornjem delu bojlerja se bo vedno ustrezno ogrela. Ta ventil ni v stilu odprt / zaprt, ampak se postopoma zapira, kot se dviga temperatura povratne vode - se zmanjšuje hitrost pretoka ter se ogrevalna voda bolj ohlaja. Pri zelo majhnem pretoku se je v stanju dovolj ohladiti le na spodnji četrtini (osmini) bojlerja, ko se višje nič ne ohlaja, ker je sanitarna voda že tako topla kot ogrevalna.

Jaz te razumem, imam pa še vedno pomisleke. Doma imamo 400l bojler. Zgornjih slabih pol ga ogreva peč, sonce pa celega. Če ne želim mešanja moram nastaviti povratek na cca 30-35°C, bojler je nastavljen na 55°. Sonce v teh dneh spodnji del zalogovnika ogreje na cca 40°. V tem primeru bo ventil vedno zaprt, saj bo povratek toplejši od nastavitve, voda pa nikoli ne bo dosegla željene temperature.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 12.12.2013

Teoretična rešitev tega; iz vseh povratkov prilagodit temp. vode na nivo spodnje temp. v hranilniku?? Kako to v praksi narediti je pa vprašanje, so bojo našle kakšne rašitve, evo ksot za glodanje :roll:

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Sebek - 12.12.2013

aleks Napisal:sebek, tudi to je ena rešitev. v fazi polnjenja res lažje toleriraš to. ampak tvoj 120 litrski bojler se meni zdi premajhen za tako telovadbo. mi imamo samo malo manjšega (100 litrov) pa vseeno rabi vsaj 2 ogrevalna cikla na dan. ga sicer ne grejem prav visoko, čeprav imamo razmeroma mehko vodo. a pri meni + 3 ženskah v hiši je poraba tople vode kar enakomerno razdeljena čez dan.

Moj bojler (gorenje tiki) je original izoliran in ko je segret na temperaturo "e" (termostat bojlerja je nastavljen na "e" in vklaplja in izklaplja črpalko) ni zunaj na otip nič topel zato dvomim, da izgubi v enem dnevu več kakor eno stopinjo.

Me pa zanima na tem mestu, če kdo ve kakšne so temperature pri določeni nastavitvi termostata?

Citat:Teoretična rešitev tega; iz vseh povratkov prilagodit temp. vode na nivo spodnje temp. v hranilniku??
Nič se te ne prime, ali pa nisi prečital:
Citat:Naj ponovim: Ne moreš prilagajati temperature povratka spodnji temperaturi zalogovnika. Spodnja temperatura zalogovnika je rezultat temperature povratka in zmešanosti v zalogovniku.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 12.12.2013

Sebek Napisal:
aleks Napisal:sebek, tudi to je ena rešitev. v fazi polnjenja res lažje toleriraš to. ampak tvoj 120 litrski bojler se meni zdi premajhen za tako telovadbo. mi imamo samo malo manjšega (100 litrov) pa vseeno rabi vsaj 2 ogrevalna cikla na dan. ga sicer ne grejem prav visoko, čeprav imamo razmeroma mehko vodo. a pri meni + 3 ženskah v hiši je poraba tople vode kar enakomerno razdeljena čez dan.

Moj bojler (gorenje tiki) je original izoliran in ko je segret na temperaturo "e" (termostat bojlerja je nastavljen na "e" in vklaplja in izklaplja črpalko) ni zunaj na otip nič topel zato dvomim, da izgubi v enem dnevu več kakor eno stopinjo.

Me pa zanima na tem mestu, če kdo ve kakšne so temperature pri določeni nastavitvi termostata?

Zmeri temperaturo, predvidevam da bo E med 50 in 60.
Si optimist glede izgub. Ko boš šel na nekajdnevni dopust ugasni bojler in ko boš prišel iz njega boš imel še vedno toplo vodo-če verjameš.
Meni bojler 300 ob 5 cm standardne izolacije izgubi cca 10 na noč. Lahko dobiš graf kako lepo temperatura pada. Pa se tudi ne čuti toplote na njem.

Meni zalogovnik (1800l 10-15cm izolacije) izgubi več ali manj vse v 4 dneh. Tudi če je čisto poln. Če je cel ogret na 80-85 stopinj izgublja krepek kW energije

Naj ponovim: Ne moreš prilagajati temperature povratka spodnji temperaturi zalogovnika. Spodnja temperatura zalogovnika je rezultat temperature povratka in zmešanosti v zalogovniku.
Ne razumem čisto kaj pomeni zmešanost v zalogovniku? Sad

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - malimojster - 12.12.2013

Oja tudi pri moji bodo šli na kotel + zalogovnik.

Trenutno je stanje katastrofalno. Zjutraj se nakuri in ko voda v kotlu doseže 40 stopinj se vklopi obtočna črpalka. Seveda imajo kaj kmalu radiatorji 70 stopinj, ko se prične loputa za zrak zapirati. Posledica so slab izkoristek peči, veliko nihanje temperature kar rešujejo z zračenjem... Hvala bogu imajo vsaj svoj gozd.

Spomladi v akcijo. Nakup Ladomata in Firštovega UNI temp ventil. Zalogovnik SLS cca. 2000l in termostatske ventile.

Če imaš dobro vremensko regulacijo termostatskih ventilov niti ne rabiš imam že 3 leta vremensko in ni problema. Morda le v dnevni, kjer se zvečer zadržuje veliko ljudi.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 12.12.2013

In vremenska regulacija je dražja od termostatskih ventilov, je pa res da nekje omogoča malo več, pa grafe ogrevanja lahko gledaš na drugem koncu planeta itd.... Ne omogoča pa različnih temperatur v prostoru, kar omogočajo termostatski (ali pa jaz še precej premalo vem).

Če gledaš hiš kot celoto se hoče temperatura v njeni notranjosti izenačiti, izgube so pa skozi fasado, okna, dimnik itd. Ko ekrat segreješ hišo z kurjenjem nadoknadiš samo še izgube. Teorija, v praksi se pa to da več ali manj doseči, pri meni to dela.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 12.12.2013

Kaj pa sonce skozi južna okna, pa kaka plazma, štedilnik, pečica, več ljudi.. Jaz bi izbral termostatske ventile z oddaljenim termometrom, samo ne vem če jih dobiš, vsi ga imajo v glavi, kjer pa temperatura ne odgovarja temperaturi prostora.