![]() |
|
Izbira klime - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
|
Re: Katera klima - sassapo - 27.3.2013 Praviloma so 2,5 in 3,5 kw klime enake, do zadnjega vijaka, edino kompresor se pri močnejši zavrti malce višje. Pri gretju je med eno ali drugo zelo majhna razlika, pa tudi COP število je pri močnejši nekoliko slabše. Priporočam 2,5kw. Če imaš možnost pa vsekakor talno izvedbo. Re: Katera klima - Migaj - 27.3.2013 Priporočam, da si to, kar je predhodnik napisal, prečitaš počasi še enkrat. Namesto 4 klim je za ogrevanje bolje nabaviti eno TČ zrak voda. Ogrevanje prek radiatorjev je efektnejše in ergonomičnejše. Še posebej zaradi svoje lege, saj so praviloma na mestih, kjer je najbolj hladno. Zato je pri ogrevanju prek radiatorjev notranja temperatura prostorov enakomernejša, hitrost zraka pri ogrevanju pa veliko manjša in nemoteča, kar je veliko prijetnejše, bolj zdravo in nenazadnje veliko tišje. Govorim iz izkušenj (imam namreč oboje TČ zrak voda in micko FD VABH, pa še 2 on/off klimi ). Klime so odlične za hlajenje in eventuelno za backup ogrevanja. Re: Katera klima - For - 28.3.2013 DELPHI Napisal:Tole je zelo dobra klima za zelo ugodno ceno: To, da rabim dve klimi je itak jasno. Z eno ne bom ogrel stanovanja, tako da nimam namena eno zimo testirat gretje z eno klimo. Če bom šel v to, bom kupil dve. To, da mi noben ne more zagotoviti da bo zadeva delovala, tudi sprejmem kot dejstvo. Zato tukaj iščem nasvete (škoda da še kdo od strokovnjakov ne prispeva kakšen nasvet ) in najboljšo rešitev.Prvič v življenju se ukvarjam z klimam in nimam pojma o tem, in seveda bom upošteval vaše nasvete, čeprav ne zagotavljajo da bo vse delovalo 100%. Bo pa sigurno boljše kot da bi jaz sam nekaj čaral :roll: Tudi tole z infra mi ne diši, ker kopalnica ne sme biti mrzla. Na ta prostor gledam enako kot na ostale prostore....mora biti enako ogreta. Ok ...če vzamem talno (če se prav spomnim so dražje?) ...a je mogoče še kakšen predlog kam jo dati? Razen na tisto steno na hodniku? A bi prosim še kdo prispeval svoje strokovno mnenje? [img]httpunichr("58")//s7unichr("46")mojalbumunichr("46")com/4811157_17383924_20629289/svasta/20629289_zunichr("46")jpg[/img] V glavnem, če prav razumem ta notranja enota mora imeti dost prostora pred sabo? Na kakšno drugo steno v hodniku najbrž ni pametno dati? Kaj pa če bi jo dal pod okno v kopalnici? Bi toplota dosegla še sobo zraven in malo hodnika. Glede na to da je kopalnica najhladnejši del stanovanja, mogoče ne bi bilo slabo? Lepo prosim za kakšno mnenje? V teh kriznih časih, bo to zame in mojo družino res pomembna in velika investicija .... rad bi to naredil najbolj optimalno kar se da. :? Pa če lahko prosim za kakšne kontakte prodajalcev in monterjev na Gorenjskem? Lahko tudi na: <!-- e --><a href="mailto:anto.jerkovic@gmail.com">anto.jerkovic@gmail.com</a><!-- e --> Hvala vsem! :wink: Re: Katera klima - Hman - 28.3.2013 For Napisal:če pa dam 4 klime, sem že skoraj pri znesku toplotne črpalke? Kr velika razlika do skoraj... Re: Katera klima - yan1234 - 28.3.2013 Če hočeš približno primerljivo udobje kot z radiatorji predlagam tole: Tri enote po 800€ kos vred z montažo npr. ASYG-07LECA ali MSZ - SF 25 VE. Eno v kopalnico, drugo v dnevno(mogoče eno stopnjo močnejši model), tretjo v spalnico. Montirane nekam, kjer ne piha v glavo, lahko tudi samo pol metra nad tlemi ali manj, v kolikor se ne potrebuje hlajenja. Montažo zunanje enote odsvetujem na steno spalnice, če pa že, pa montaža z malo boljšo antivibracijsko gumo <!-- m --><a class="postlink" href="http://mgk.si/pribor-za-montazo-klima-naprav/antivibracijska-guma.html">http://mgk.si/pribor-za-montazo-klima-n ... -guma.html</a><!-- m --> Re: Katera klima - Hman - 28.3.2013 DELPHI Napisal:Talna klima, kot pove že ime, izpihuje topli zrak pri tleh, na 15-20 cm višine. Še tako dobra stenska se ne more primerjati z njo, kar se distribucije toplega zraka tiče. Verjamem da se ne more primerjat, vendar v mojem primeru se to skoraj ne "shodi" 1. razadi denarja ker že to je....... 2. zaradi prostora na tleh, ampak pustmo to............ To, da noben tega ne more zagotoviti 100000% in na papirju je itak dejstvo, to vem, ampak kot že rečeno so tukaj prostori tako razporejeni da se med seboj nič ne bo teplo, ker je dajnsko za vsako klimo popolnoma ločen prostor, kopalnica ne bo problem, ker ne računam na to da jo bo grela klima (če jo bo pa toliko bolje), ker še vedno imamo centralno in radiatorje, ampak problem pri nas je to, da je bajta premrzla če ne kurimo in prevroča če kurimo (obdobje med +5 do + 15 zunaj) in je potrebno neverjetno malo da je oz. bi bilo toplo, to rešitev pa reši klima, to je to. Je kr jeba če ne morš od doma za več kot 2 uri (ker dlje v peči ne gori), ker potem neha goret in je v bajti prehladno. Največji problem pri vsem tem je pa to, da je potrebno kurit tudi ko je zunaj 15 plusa al pa še več in to je tisto malo ki nam manjka...........Zdej ko pa zakuriš pa vse skupaj rabi 2 uri ali še več da se "začne toplo". in ta zajebancija mene čez leto stane več kot za 500 EUR drvi, ja prav ste/si preral, kje so še drvi za "tapravo" zimo in tukaj mi klime v nobenem primeru ne morejo požret za 500 EUR štroma, nikakor ne, pa tudi će bi mi je vseeno, ker te zajebnacije z drvmi v obdobju september-oktober-november in nato marec-april (in še obdobja vmes ko je zunaj nad +7) si jaz ne gem VEČ. Če bi bila z ženo sama je to še nekako recimo pogojno vzdržno, ampak pri 6 mesečnem otroku pa ne več, vsaj zame ne. Tak da naslednjo zimo tega problema ne bo več pa basta! haha Aja, za probo sem v teh zun. temp. ( zjutraj pri -5 in v hiši se je že čutil mraz) probal bajto ogret z kaloriferjem (sem ga dvignil na višino notranje enote klime in ga malce obrnil navzdol-manj kot 45 st. ker več pa ne dela pol...). in sem z dvema kal. po 2kw ogrel komplet bajto v 15 minutah, v pol ure pa smo že mel savno, pa če te tri klime tega ne zmorejo, jih sam odmontiram, zažgem na dvorišču, takoj za tem pa s kladivom še bajto podrem! Kakih 5 let bomo že prebrodili to, nato pa itak nova hiša, TČ na talno itd itd. Re: Katera klima - trance0 - 28.3.2013 Če nabaviš 'premočno' klimo za en prostor, se bo pač v skrajnem primeru večkrat ugašala oz. se bo pogosteje izklapljal krompresor v zunanji enot. V praksi to pomeni več ugašanja predvsem v prehodnih obdobjih, ko so zunaj še razmeroma visoke temperature v primerjavi s pravimi zimskimi. Konkretno lahko to verjetno pomeni tudi višjo porabo zaradi pogostejših zagonov kompresorja, nimam pa praktičnih podatkov kako je dejansko s tem. Tudi sam imam namreč za svoj prostor predimenzionirano klimo, vendar deluje povsem v skladu s pričakovanji, ko so zunaj zimske temperature(beri: okoli nule ali manj). V prehodnih obdobjih se pač pogosteje izklaplja, tu nimaš kaj. ![]() Kar se pa tiče distribucije zraka pri talnih klimah, so le-te glede tega res v prednosti oz. je pri njih manj izrazita termična stratifikacija zraka kot pri stenskih. Kakšna pa je temperatura zraka v različnih višinah pri meni, bom od danes naprej testiral. Do zdaj namreč nisem imel termometra, šele danes grem v nabavo enega, ki naj bi bil dokaj natančen. Bom izmeril temepraturo zraka na različnih višinah, in sicer tik nad tlemi v bližini in nekaj metrov stran od klime, potem pol metra nad tlemi, en meter nad tlemi, meter in pol nad tlemi ter dva metra nad tlemi na drugem koncu 15 m2 velike sobe. Loputi klime(=vir toplega zraka) sta 210 cm nad tlemi, meritve bom izvajal ob zaprtih vratih in oknih v dveh režimih: AUTO in QUIET. Zanima me predvsem do kolikšne stratifikacije zraka pride, ko klima dlje časa deluje na minimalni ventilaciji in kakšna je razlika, če ventilator dlje časa deluje v načinu AUTO, kar pri meni v praksi pomeni, da deluje skoraj vedno na 2. najnižji stopnji(LOW). Re: Katera klima - For - 28.3.2013 Hvala za tvoje mnenje trance0. Hman Napisal:Nisem prepričan da sem te razumel? Hočeš reči da so toplotne črpalke zdaj cenejše? Koliko? Najbrž veš bolj kot jaz ...For Napisal:če pa dam 4 klime, sem že skoraj pri znesku toplotne črpalke?Kr velika razlika do skoraj... yan1234 Napisal:Če hočeš približno primerljivo udobje kot z radiatorji predlagam tole:Eeee, takšne nasvete rabim, hvala yan1234 :wink: Glede na to kar si napisal, in glede na razporeditev prostorov pri meni, bi bilo idealno uporabiti multisistem? Dajte mi prosim v dve-treh stavkih povedat zakaj odsvetujete multi sisteme? Ma spalnica potrebuje najmanj toplote. Že prej z radiatorji sem spalnico minimalno ogreval. Če sem recimo v dnevni, kopalnici in hodniku imel termostatske ventile odprte do konca (5), sem v spalnici imel nekje na 2. To je čisto dovolj, ker tam samo spim. Zato mi to ni dobra ideja + še pihanje in hrup. :? ...pa še premalo prostora je tam. Če bi že razmišljal o treh klimah, potem bi raje dal na tisto steno v hodniku med spalnico in otroško... Kaj pa stropne enote? Se mi zdi da sem to tudi zasledil....? Bi mogoče to bila rešitev? Pomagajte prosim! Jaz moram tale problem teoretski rešit. Ko bom vedel kaj točno rabim in kaj je najbolj optimalna rešitev, potem grem v akcijo iskanja klim in monterjev? Hvala vsem! Re: Katera klima - glavca - 28.3.2013 sassapo Napisal:Praviloma so 2,5 in 3,5 kw klime enake, do zadnjega vijaka, edino kompresor se pri močnejši zavrti malce višje. Pri gretju je med eno ali drugo zelo majhna razlika, pa tudi COP število je pri močnejši nekoliko slabše. Priporočam 2,5kw. različno.... pri enih so 9 in 12ke iste (navadno pri tipih kjer ni 7-ce ) , sicer so 7 in 9 ke.... Pri enih je celo isti kompresor pri recimo 9 in 12ki, je pa izmenjevalec pri devetki enoreden, 12ki pa dvoreden... Odvisno od modela do modela.... Prej se splača preverit pri modelih.... l.p. Jože Re: Katera klima - trance0 - 28.3.2013 Pomanjkljivosti multisplit sistemov, tj. več notranjih enot vezanih na eno zunanjo, so kolikor vem vsaj štiri: 1. slabši izkoristek, kot če ima vsaka notranja enoto svojo zunanjo, 2. manj učinkovito reguliranje temperature na vsaki notranji enoti, ker je vedno ena enota 'glavna' in ima prednost pred ostalimi pri regulaciji zunanje enote, 3. v primeru okvare zunanje enote si brez ogrevanja, čeprav v tvojem primeru to ni takšen problem, ker imaš še za rezervo centralno, 4. multisplit je, kolikor vem, dražji od primerljivega sistema single split enot. Zaradi zgornjih razlogov se priporoča vgradnja ločenih sistemov, če prostor za zunanje enote ni problem. Če imaš možnost, inštaliraj talne enote. Eno enoto daj na hodnik , da ti ogreva spalnico in otroško sobo. Re: Katera klima - Hman - 28.3.2013 For Napisal:Nisem prepričan da sem te razumel? Hočeš reči da so toplotne črpalke zdaj cenejše? Koliko? Najbrž veš bolj kot jaz ... Ah nee, mislil sem obratno.... Mislim da si dobil relativno dober nasvet glede nabave klim malce višje. Re: Katera klima - For - 28.3.2013 trance0 Napisal:Če imaš možnost, inštaliraj talne enote. Eno enoto daj na hodnik , da ti ogreva spalnico in otroško sobo.Kje točno si mislil? Na steno med spalnico in otroško? Ne vem če je to dobra ideja ....v tem primeru bi mogu dati stensko, že zaradi vrat spalnice ki se odpirajo navzven :? Re: Katera klima - trance0 - 28.3.2013 Daj jo recimo na zunanjo steno na koncu hodnika med spalnico in otroško sobo. Vrata od spalnice zamenjaj z drsnimi. Po potrebi, čeprav mislim, da ne bo zares potrebno, z ventilatorjem usmeriš zrak v obe sobi. Mimogrede, imaš izredno zoprn tloris za ogrevanje s klimami: hodnika, precej malih prostorov, ki si komaj 'zaslužijo' svojo notranjo enoto. Za udobno ogrevanje bi verjetno rabil vsaj 4 notranje enote: po eno za vsak hodnik, eno za precej veliko kopalnico in WC, eno pa bi jaz dal še pod okno v dnevni sobi. Alternativa je, verjetno boljša, da namesto v kopalnico, montiraš eno klimo v vetrolov/garderobo. Steno med kuhinjo in dnevno sobo bi jaz podrl, če ni nosilna. Re: Katera klima - For - 28.3.2013 Seveda je nosilna. Dnevna in spalnica sta del hiše, ostalo je prizidek. Zato tudi tudi tisti čudni zid in odrezana otroška v hodniku. Drugače sem sam zrisal to (laik drugače) in dal arhitekti da preveri vse. Seveda je spregledala ta nosilni steber v hodniku ...zato je tako kot je :? Ta senzor za enakomerno temperaturo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TgGZLjFKkBw#t=159s">http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kBw#t=159s</a><!-- m --> ...je to možno recimo usmeriti v eno točko in ga ustaviti, da se ne premika? In enako narediti z pihanjem zraka? S tem bi mogoče dosegel da ta zrak doseže sobo in kopalnico, brez da bi se klima ugašala zaradi tege ker bo senzor zaznal da so stene tople Recimo da bi tkole naredil? [img]httpunichr("58")//s7unichr("46")mojalbumunichr("46")com/4811157_17383924_20633182/svasta/20633182_zunichr("46")jpg[/img] In ...ali talne imajo tudi ta senzor? Tkole ko brskam in gledam, so talne zelo redke ....povsod vidiš samo te stenske? Mislim da je ta pozicija še najbolja ...ne vem no .... Tisto med otroško in spalnico bi prišlo v poštev edino, če bi se odločil za tri klime, kar dvomim (ni denarja )Pa talne mi tudi nekako ne odgovarjajo ...zasedajo prostor ki ga itak ni preveč. Povsod kamor bi pasale talne, imam radiatorje. Edino v kopalnici pod oknom sem ga odstranil ker bil malo rjast spodaj in zato ker nimam namena nazaj na kurilno olje. Če bo kdaj denar za toplotno črpalko, bom že izkoristil trenutno instalacijo in radiatorje. Tale Mitsubishijev senzor se mi zdi zelo uporaben za gretje tudi z stenskimi enotami. Če bo tisti v dnevni nad vrati dosegel (kot je Delphi že rekel) še hodnik med otroško in spalnico in delno tudi te dve sobi, pa če bo tale v hodniku direktno pihala v drugo sobo in kopalnico bo to v redu (po moje najboljša opcija gleda na tale blesav tloris) Tudi ta klima v hodniku bo nekaj pripomogla ogrevanju otroške in spalnice ....saj jaz tako mislim? Ne vidim boljše opcije z dvemi klimami, žal... Za tri klime ali več pa sigurno ne bom imel, že te dve bodo zame naučna fantastika ...če mi rata sploh. :? :roll:
Re: Katera klima - trance0 - 28.3.2013 Te razumem, če ni denarja, bo potreben kompromis. Prednost pri tebi je, da si lahko po potrebi pomagaš s centralno.Drugače pa boš tudi z dvema klimama dosegel precejšnje prihranke. Koliko ti bo pri ogrevanju kopalnice koristil i-see senzor, ne vem, ker s temi senzorji nimam izkušenj, morda precej, morda nič, po mojem nič, ker kot ni ustrezen(IR senzor) . Bolje bo, če v kopalnico montiraš stenski žični termostat z vgrajenim temperaturnim senzorjem in tedenskim časovnikom.
|