PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Monter - 10.4.2013

vmalhar
Hvala vsaj en ki je odprl oči in prav razmišljal.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - andro63 - 10.4.2013

Monter Napisal:andro63
ni mišleno za zalogovnik pelet ki ma noter 10-15 vreč pelet. Mišljeno je če v kleti v enem prostoru skladiščiš pelete kateri pa nima prezračevanja in je ''neprodušno zaprt''. V tem primeru pride do tega. Površni ste Smile

Imam na začetku kurilne sezone not. 5 ton in drobiž nobenega posebnega prezračevanja razen TČ za sanitarno vodo

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Brezdomec - 11.4.2013

zlatko83 Napisal:Mene so učili, da CO nastaja kot produkt pri nepopolnem izgorevanju. Je glavni produkt nepopolnega izgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. V laboratorijih se pridobiva tudi kot produkt pri različnih kemijskih reakcijah, ali pa kot stranski produkt pri razpadu ogljikovega dioksida pri zelo visokih temperaturan (nad 2000 °C).
Ne vidim razloga, kje bi se pri peletih lahko pojavil CO???
Morda v večjih skladiščih, kjer bi bila kakšna možnost samovžiga, vžiga in posledica nepopolnega izgorevanja (tlenja). Druge možnosti jaz ne vidim. Če pa je v kemiji kaj novega, pa bom raziskal in se priporočal za Nobelovo nagrado :twisted:

- Glivice kvasovke žrejo sadni sladkor, serjejo pa CO2 in preljubi alkohol.
- Nereaktivni dušik iz zraka znajo vezati bakterije,ki živijo na koreninah detelje itd.
- Včasih so ljudje argumentirano trdili, da je zemlja ravna plošča, saj bi sicer padli dol, pa so nova spoznanja potolkla to teorijo.

Na kakšen način nastane CO iz pelet za navadnega smrtnika ni pomembno, dejstvo je, da nastaja. Tudi če se nekaj ton pelet hrani v neprezračevani kleti, bo vse v redu. No ja, pri kakšnem čudnem spletu okoliščin, ko bo rinfuza stresla pošiljko primerno svežih peletov, vrata do shrambe, ki se ponavadi odpirajo parkrat na teden, pa se takrat zaradi daljšega dopusta dlje časa ne bodo,...

Ajde, saj ne rabiš 20 ventilatorjev in obveznih dnevnih meritev zraka, je pa lepo, da poznaš problem in ne narediš neumnosti v stilu, da za neprezračevano skladišče vgradiš super tesna vrata. Lepo je, da se zavedaš, da slabo počutje in glavobol po obisku kleti ni nujno znamenje zastrupitve z alkoholom...

Poanta je preprečitev primerov, ki se (upam, da čim manj) dogajajo s plinskimi pečmi; 10 let smo imeli bojler v kopalnici, pa nobenih problemov. Zamenjali smo staro okno za novo PVC...

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - flexman61 - 11.4.2013

Kako dolgo lahko peleti stojijo v vrečah?

Mam namen kupit v kratkem, za naslednjo sezono, zato me zanima kak je npr. po 2 letih?
A se kaj dogaja z njimi, glede drobljenja, plesni, gnije, itd?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - auditor - 11.4.2013

Sam sem ravno načel paleto Profilesovih kupljeno julija 2010 in zaenkrat nisem po 15 vrečah opazil kakšne spremembe. So trdni in brez prahu, ki bi nakazovalo razpadanje. So pa hranjeni v suhem prostoru.

Ampak to so te peleti. Z vsemi nebi šel tega počet.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - marko71 - 13.4.2013

Od 1.10.2012 do danes pokuril 266 vreč pelet to je 3990 kg. Poleg skuril še 6 metrov drv v kuhinjskem šporgetu. Hiša stara letnik 64, lokacija Cerknica, brez fasade, 3 nadstropja po 90m2, od tega ogrevam 2,5 nadstropja oziroma 13 radiatorjev. Temperatura v hiši različna v bivalnih prostorih 21-22, stopnišče 18. Povsod termostatske glave, razen v kopalnicah. V sobah, kjer se spi so elektronske termostarske glave (temperatura se ponoči spusti na 19 od 21.00 do 0500 ure). Za primerjavo: lani skuril 1300 litrov olja + 5 metrov drv, predlani 1500 litrov olja + 5 metrov drv. Se takoj pozna dolga zima
LP

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fuga - 14.4.2013

Prosim za pomoč. V ponedeljek smo zagnali peč ACV GE-P. Istočasno sem zagnal tudi protokol za talno ogrevanje da bom lahko po koncu tega protokola polagal talne obloge - gre za novogradnjo.
Res je v hiši nenormalno vroče - trenutno mi gre v talno 45 stopinj, pač logično za ta protokol.

Kaj me boli je poraba. Od ponedeljka sem skuril že pol tone pelet. Danes sem natresel zadnje vreče in bojim se da ne bom zdržal do zjutraj ko odprejo trgovine.
A je to normalno?
Samo od včeraj do danes je šel cel zalogovnik - res je temperatura huda a vseeno.

hiša še nima fasade, ima pa zaprto streho, cca 185m 2 se ogreva, zraven je še zalogovnik 1500 litrov.
Hvala

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - peleti12 - 14.4.2013

Vlage nimaš samo v tlakih ampak tudi v zidu odvisna je tudi od zračne vlage zunaj. Mojster, ki ti bo polagal talne obloge mora imeti vlagomer in oceniti kdaj se lahko polagajo talne obloge. Bolj ko boš hitel slabše bo. Ne pretiravaj z kurjenjem raje zrači prostore takrat ko je zunanja zračna vlaga nizka in boš naredil več kot z kurjenjem!

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fuga - 14.4.2013

Ogrevalni protokol je treba vsekakor narediti. to je vnaprej programirana menjava višjih in nižjih temperatur. Upam, da si o tem že slišal. Seveda nimam po lastni želji 45 stopinj v ceveh. Ta protokol traja 26 dni in je vnaprej programiran v krmilni avtomatiki......

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - peleti12 - 14.4.2013

@fuga
Kaj se zgodi če vgradiš omenjeni kotel v staro presušeno hišo ali moraš tudi takrat zagnati protokol za to in to!
Klasično zidana hiša se osuši z prezračevanjem in to traja vsaj dve leti.
Današnji sistem hitre gradnje je tak, da spomladi koplje bager jeseni že visijo zavese v prostorih. Z kurjenjem ne spravimo vlage z prostora ampak z zračenjem.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 14.4.2013

Se podpišem pod tole.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 14.4.2013

Če ima projizvajalec takšen sistem zagona ali utekanja kotla potem bi še ti naj dali zraven pelete ,ker koliko vidim boš ti pokuril v enem mesecu toliko koliko bi moral v treh mesecih.Samo prezračevanje te reši.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - MatjažM - 15.4.2013

Fuga, mislim, da je poraba kar ustrezna, vsaj kolikor lahko povem iz lastnih izkušenj. Ko se bodo stene pregrele na približno sobno temperaturo, bo poraba močno padla. Pri nas je bilo enako. Nova kurilnca, peč je laufala par dni in ni dosegla končne delovne temperature, peletov pa je porabila nenormalno. Ko se je hiša ogrela (s tem mislim tudi na stene in tlake, ne samo zrak) je poraba močno padla. Sam sem bil takrat tudi zelo zaskrbljen, mislil sem, da je peč prešvoh, čeprav je prej premočna.... Pa še to - poraba pelet je med drugim odvisna tudi od njihove kakovosti...

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fuga - 15.4.2013

Tukaj ne sprašujem ali naj delam t.i. protokol za tlake ali ne ampak če se vam zdi poraba ok. samo to. Mi jih je pa ponoči zmanjkalo in se je peč ustavila, smola. Bom pa lahko vsaj turbulatorje očistil in pepel posesal.

Vem, da so peleti lahko različne kakovosti, zato se priporočam za namig. Uporabljam ekopelete iz neke firme iz žalca, naj bi bili slovenski in brez lubja. Jeseni ko bomo pričeli kurit pa še ne vem kaj bom kupil.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - dule80 - 15.4.2013

Ali ogrevaš tud zalogovnik in na koliko imaš naštimano temperaturo na peči?