PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 25.1.2018

Kako? Po 5letih bova na istem, razen če boš ti razliko tačas obrestoval po neki dobri obrestni meri.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 25.1.2018

Energetik81 Napisal:Dolgoročno boš v plusu le, če prihranjen vložek v investicijo za TČ tačas vložiš v kaj donosnega... Sicer pa izkušnje uporabnikov TČ kažejo, da bi lahko večina TČ zdržala vsaj 10 let... In takrat boš z Eloblockom že par k€ v minusu.
Kaj misliš, da bo revolucionarnega glede ogrevanja prišlo ven v 5 letih? TČ bodo IMHO stale zelo podobno, počasi se bo morda izboljševal COP, to je pa tudi vse.

Edino kar bi bilo lahko boljšega je privatni jedrski reaktor v velikosti laptopa vkopan pod bajto, kjer boš ob gradnji vstavil notri uranovo tabletko, ki jo bodo zamenjali šele tvoji potomci... :lol:

Ne bodi tak ziher glede izboljšave COP. Marsikdo iz foha pravi, da je pri trenutni tehniki to bolj kot ne to.

Me je pa pred kratkim pot zanesla poslovno k eni slovenski firmi, ki se igra s kavitacijskimi eksplozijami (kaj več mi niso povedali) in naj bi bil COP tudi na prototipih precej večji kot je danes SCOP toplotnih črpalk.

Kaj želim reči? Da posmehovanje enih, ki jim je bila TČ še pred par leti svetovno čudo, ni ravno na mestu (pa s tem ne mislim tebe). Edina stalnica danes je sprememba.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 25.1.2018

Popson: dokazal nisi nic, papir vse prenese. Kvecjemu to, da se vedno ne ves tocno kaj bi rad. Po eni strani se oklepas ideje o elobloku, po drugi ze TC mesas v enacbo. Rad bi pametoval pa ti ne rata, ker iz tvojih postov veje taka neodlocenost, da se jo z aviona vidi. Odloci se, kupi, vgradi, javljaj. To je tisto kar steje, ne pa 20 strani enega te istega flozanja. Informacij imas dovolj, izracun tudi pravis, da stima...

P.S. - Imas samo se 5 let zivljenja al kaj? Bodimo resni in se pogovarjajmo o realnih zadevah. Ce kupujes samo za 5 let, si zmagal. Ala ti vera. 6-to bos pa spusil na celi crti (nova investicija, montaza, pa se kaj najbrz).

Csamo: ja, mozno, da v 5-ih letih pride nekaj cisto novega, boljsega. Ne zanikam, si pa mislim, da bo drazje kot TC in nepreverjeno. Ko voli, nek izvoli...

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - kadotr - 25.1.2018

V preciznem izračunu za elektrokotel manjka še predelava kurilnice čez pet let.

Sedaj smo že prešli iz realnega sveta v področje vere. Popson je vernik v elektrokotel.

Neznanke v enačbi? So, tudi nematematične... Če bo tako trmast, se bo čez pet let lahko sam grel na elektrokotel.

Kaj bi rekel Miki Muster?

Do takrat pa moram na konec hodnika, bliža se kavitacijska eksplozija.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018

Enostavno ker bos ti za TC placal 6k jaz za eloblock 1k, v petih letih bos ti porabil (ce racunama da moja hisa potrebuje 7000kwh) ob ceni kwh/0.10€ in upostevanim COP 3 kar je 0.035,1225€ elektrike jaz pa ob ceni 0.10€, 3500€ elektrike, torej ti z zacetno invensticijo v TC in skupno porabo elektrike 7225€, jaz 4500€.

Da boma na istem se manjka 2725€ ali par let..

Pa sem racunal 7000kwh na leto kar v ogrevalni sezoni nanese na mesec (6 mesecev kurilne sezone) 1166kwh, kar pa glede na izkusnje drugih uporabnikov in glede na izolacijo in potrebe hise po toploti ne verjamem da bom porabil..plus tega hisa stoji na samem soncu, locirana je na jug, okna so vsa na J, V, JV in Z razen ene ki je na S..

Se enkrat govorim za obdobje 5-7 let kar je vec je TC na koncu v prednosti..

[quote="kadotr"]V preciznem izračunu za elektrokotel manjka še predelava kurilnice čez pet let.

Sedaj smo že prešli iz realnega sveta v področje vere. Popson je vernik v elektrokotel.

Neznanke v enačbi? So, tudi nematematične... Če bo tako trmast, se bo čez pet let lahko sam grel na elektrokotel.

Kaj bi rekel Miki Muster?

V 6k za TC je vracunana tudi montaza in zagon TC ce pa je vec je pa povracilna doba se daljsa..eloblock za TC lahko menjam kadarkoli, ker bo talno gretje, kurilnica v kleti kjer je v prihodnje tudi TC lahko..

Poldee je ze zdaj nekaj novega ravno par dni nazaj sem se pogovarjal s dobaviteljem za Slovenija. Je pa to solarna toplotna crpalka, se pravi notranja enota TC z bojlerjem in regulacijo, namesto zunanje enote pa so kolektorji, ki crpajo energijo iz dezja, vetra, sonca, delujejo tudi ponoci..ja pa zadeva nova pri nas, mogoce dve tri montirane, cena pa za ogrevanje sanitarne vode cca 2000€, za ogrevanje hise in sanitrane vode pa cca 7-8k plus montaza, za nazivno moc 8.5KW.

Lahko das mail pa ti posljem, lahko pa v google vpises energie solarna toplotna crpalka pa si poglej..zanimiva zadeva ampak se nepreverjena pri nas, drugje pa spila super baje..

In? Ti vidis izracun na 5 let, jaz pa 10. In dejansko pricakujem, da bo TC zdrzala toliko, kar bo vec je cisti bonus. Glede na informacije s terena ter tukaj foruma, jih je po 6-ih letih dosti vec delujocih, kot crknjenih. Slednjih je zanemarljivo malo, so pa. Sem ze rekel, na 5-letno obdobje si zmagal, potem pa ze pusis, karkoli bos noter dal. Sam da se spara Smile Moje mnenje, seveda cisto mozno, da se motim.

Tega kar omenjas, ne poznam. Trenutno imam ogrevanje reseno, tako da dokler se to ne unici ne mislim menjat - ker potem bom pusil tudi jaz Smile

Sem poslal csamo-tu link od solarne TC on bo znal kaj vec povedat..sem pa z eloblockok zaradi nizje zacetne invensticije na varni strani ce zelim cez leto dve ali pet menjat pec nekdo ko pa je dal za TC 6-7k malo tezje razen ce mu ni zal €

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Homer - 25.1.2018

@Popson31
Še vedno ne vem kaj bi rad.....
Svojo odločitev si sprejel še preden si odprl temo.
Sedaj bi rad, da ti vsi enotno potrdimo, da je tvoja odločitev pravilna.

Mislim, da jo ne potrebuješ, pa tudi jo ne boš dobil, ker nas večina razmišlja drugače.....
Zato naredi kot si si zamislil, ker 21 strani pisarjenja ni nič spremenilo, pa najbrž še naslednjih 21 ne bo........

Poldee Napisal:In? Ti vidis izracun na 5 let, jaz pa 10. In dejansko pricakujem, da bo TC zdrzala toliko, kar bo vec je cisti bonus. Glede na informacije s terena ter tukaj foruma, jih je po 6-ih letih dosti vec delujocih, kot crknjenih. Slednjih je zanemarljivo malo, so pa. Sem ze rekel, na 5-letno obdobje si zmagal, potem pa ze pusis, karkoli bos noter dal. Sam da se spara Smile Moje mnenje, seveda cisto mozno, da se motim.

Tega kar omenjas, ne poznam. Trenutno imam ogrevanje reseno, tako da dokler se to ne unici ne mislim menjat - ker potem bom pusil tudi jaz Smile

Se strinjam s tabo, na dobo daljso od 5 ali 6 let je TC v prednosti definitivno, na krajso dobo pac ne..Racunica je prerosta v petih letih nebom izgubil popolnoma nic..

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - kadotr - 25.1.2018

Guglam "solarna toplotna črpalka". Misliš članek iz strokovne priloge Deloindom?

Sprememba cene elektrike računico postavi na glavo.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - cheba - 25.1.2018

Glej, razumem, da pri gradnji hitro zmanjka denarja. Če je tak tvoj primer se ne rabiš mučit s kreativno matematiko, Tvoja izbira je potem dejstvo.

Drugače se pa verjetno da tudi sestavit nek sistem s TČ, ki bo po stroških porabe , skupaj z obrokom kredita in subvencijo ekvivalenten EL ogrevanju. Imaš tudi naprave z garancijo 5 let. Torej vse kar je več je +.

kadotr Napisal:Guglam "solarna toplotna črpalka". Misliš članek iz strokovne priloge Deloindom?

Sprememba cene elektrike računico postavi na glavo.

Ne ne mislim tega clanka, ta je star par let. Zadeva je popolnoma nova.. Bom dal link

Citat:Se strinjam s tabo, na dobo daljso od 5 ali 6 let je TC v prednosti definitivno, na krajso dobo pac ne..Racunica je prerosta v petih letih nebom izgubil popolnoma nic..

Izgubis cas, zivce pri nakupu, montazi naslednje ogrevalne zadeve. Ne vem no, to je ze vse skuzp brez veze. Sam bi ti rekel, da sedaj dobro premisli in izpusti teh 5 let, ker to ni nic, obrne se kot kex. Ogrevanje pa je ena od stvari, katere res ne stimas vsakih 5 let (vsaj sam ne poznam dosti takih). Tako sam gledam na to. Zdaj pa neham, sem ze rekel, da bom tiho pa me se vedno zasrbijo prsti Smile

Aja, pa tu napisi o kateri popolnoma novi zadevi se gre. Zakaj ZS, saj to je forum.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energie.si">http://www.energie.si</a><!-- m -->