![]() |
|
Nov gradbeni zakon - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543) |
Re: Nov gradbeni zakon - Jaco P. - 5.1.2019 KeCko Napisal:Za uporabno dovoljenje zaprosiš, ko je objekt končan (izpolnjuje vse bistvene zahteve). Jah...Da bi to vedu že od začetka, bi bilo lažje. Zdej za nazaj to zbirat bo manjša muka..(kot, da že sama gradnja ni dovolj...). Zato bi pač spustil tista dela, ki jih ne rabim, da še s tem ne kompliciram po nepotrebnem. Je pa res, da smo začeli z gradnjo pred novim zakonom..ampak ja, vseeno bom sedaj UD rabil.. Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 5.1.2019 nekaj ključnih točk, ki jih mora objekt izpolnjevat: - statična stabilnost - energetska učinkovitost - požarna varnost - higienska in zdravstvena zaščita - varnost pred el udarom Za te aspekte moraš pridobiti DZO. Kar se tiče ometov je zame argument, da pripomorejo k zrakotesnosti stavbe in preprečevanju prehoda vlage v konstrukcijo in tamkajšnji kondenzaciji. Kar pa tlakov pa prenos zvoka in toplotna izolativnost proti tlom. Tako da zame so še vedno bistven element objekta. Lahko pa da bo kak referent na UD kaj takšnega tudi spregledal. Re: Nov gradbeni zakon - vmat - 5.1.2019 KeCko Napisal:Matr, slovencu bi lahko prodal avto brez zavor, če bilo kej cenej, ker do prvega ovinka jih itak ne bo rabil. Dal si zelo slab primer. Če boš imel avto brez zavor, je takšen avto neuporaben in nevaren. Če pa pri moji gradnji ni poleg nadzornika, nimam vse te nepotrebne dokumentacije, pa bo moja hiša še vedno 100% varna in isto uporabna, kot hiše ki imajo vse to. Ne vem kaj so obljubljali poenostavitev zakonodaje, če pa je sedaj še več kompliciranja. Gradnja hiše je velik strošek, potem ga pa država še brez veze dodano viša, samo da imajo nekateri delo. Ni pa hiša zaradi vsega tega niti malo bolj varna. Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 5.1.2019 Do prvega ovinka ne boš niti vedel, da bi jih rabil in podobno je z veliko elementi gradnje edina razlika je v tem, da je ovinek pri gradnji oddaljen več let (plesen, vlaga, potres). Ampak jaz nisem dober primer, kar se mene tiče bi z veseljem prodajal avtomobile brez zavor. In pa umaknil čisto vse opozorilne znake ... pa naj narava poskrbi za selekcijo. Pametni bodo že vedeli kdaj je bolj pametno za nasvet vprašati pametnejšega. Re: Nov gradbeni zakon - vmat - 5.1.2019 @KeCko, kdo je rekel, da nebi vprašal pametnejšega? Saj bi vprašal zidarja, ki je v tej panogi in je zgradil že mnogo hiš. Zakaj bi rabil še nadzornika? Kaj ko avto pelješ k mehaniku, mora biti poleg tudi nadzornik, da gleda če ti je vredu namestil nove zavore, menjal olje? Pa če tam mehanik kaj zavrkne, je lahko izredno nevarno. Re: Nov gradbeni zakon - Popson31 - 5.1.2019 KeCko Napisal:Do prvega ovinka ne boš niti vedel, da bi jih rabil in podobno je z veliko elementi gradnje edina razlika je v tem, da je ovinek pri gradnji oddaljen več let (plesen, vlaga, potres).. Cist eno smotano vprasanje, zato je lahko tud odgovor smotan recimo, da nadzornik pozegna vse, kar se je pri gradnji hise naredilo. Torej je vse v skladu z pravili. Cez nekaj let, pa se pojavi vlaga, plesen, itd in se izkaze, da pa le ni vse bilo kot treba. Bo ta nadzornik, cez recimo 10 let odgovarjal, ker je podpisal nekaj, zaradi cesar so se pojavile tezave??Moje mnenje je, da en podpis oz en papir, kjer pise, da je gradnja hise potekala v skladu z pravili, ni neko zagotovilo, da tezav nebo. Gre se bolj kot ne za zaupanje in pa nek obcutek “varnosti”, da bi moralo vse stimat, ker je pac tam tisti podpis, da vse stima. Po drugi strani pa nekdo, ki gradi v lastni reziji hiso za svojo druzino, sigurno nebo izpustil nobenega pomembnega detajla, s katerim bi ze v prvem ovinku ogrozil svojo druzino. Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 5.1.2019 @vmat ... Če se ne motim delaš tehničnega kajne? In tam izvajajo neke vrste nadzor kajne? Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 5.1.2019 @Popson31 .... Glej 100% garancije ni za čisto nič v lajfu. In kolega odvetnik mi je rekel da je najboljša pogodba tista, ki jo podpišeš in je niti enkrat več iz predala ne potegneš. Ampak če pa gre kaj narobe pa ja imaš večjo možnost, da ti ali pa tvoji bližnji dobijo neko zadoščenje, sedaj tudi od nadzornega in odgovornega projektanta. Po mojem mnenju zakon omogoča oz. daje investitorju možnost da se bolje zavaruje kot v preteklosti in prav tako je bolje zavarovan tudi javni interes. Re: Nov gradbeni zakon - vmat - 5.1.2019 KeCko Napisal:@vmat ... Če se ne motim delaš tehničnega kajne? In tam izvajajo neke vrste nadzor kajne? Če se ne motim, ni nujno, da imaš tehničnega in servis istočasno. Lahko danes peljem avto na tehničnega in grem jutri na servis, kjer mi mehanik neustrezno namesti zavore. In so lahko zaradi te napake smrtne žrtve! In kaj ti ta tehnični potem pomaga, če pa mehanik nima nadzornika, ki bi mu gledal pod prste? Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 5.1.2019 Beri kar sem napisal Popsonu. Če iščeš 100% garancijo si v napačnem vesolju. Šank debat se ne grem, bom čas raje porabil za konkretne nasvete. Re: Nov gradbeni zakon - Jaco P. - 6.1.2019 KeCko Napisal:Ampak če pa gre kaj narobe pa ja imaš večjo možnost, da ti ali pa tvoji bližnji dobijo neko zadoščenje, sedaj tudi od nadzornega in odgovornega projektanta. Ok, zdej hiša se lih podret ne sme..ampak, da bi pa prišlo do situacije, ko bo projektant ali nadzorni odgovarjal za ne vem..plesen v nekem kotu..pa mislim, da bi težko dosegel, da bi se kdo počutil odgovornega.. Glede uporabnega dovoljena pa se mi vseeno zdi nesmiselno postfestum oddajati neka dokazala o materialih ipd... Konec koncev se lahko izmisli kaj je dal notri pa je zopet investitor potegnil kratko. Dejansko bi se moral že projekt res narediti v piko z vsemi materiali kot je treba. Na žalost pa nekateri projektanti pač kopirajo 30 let stare načrte v stilu next, next, next... in potem je treba na gradbišču reševati težave. Re: Nov gradbeni zakon - mirator - 6.1.2019 Uf, tole me kar pogreje. :mrgreen: Brez veze sploh kaj komentirat. :mrgreen: Re: Nov gradbeni zakon - anzy - 10.1.2019 mirator Napisal:Jaco P. Napisal:Glede uporabnega dovoljenja..Ne DOZ ampak DZO (Dokazilo o zanesljivosti objekta). DZO so dolžni narediti za svoje delo vsi izvajalci (tega niso ravno veseli, nekateri ga celo ne znajo narediti, zato jim nikar ne plačaj vsega opravljenega dela, dokler ti ne predložijo DZO). Predpisana je mislim, oblika prvih treh strani. Vsebuje pa tabelaričen popis vse, za gradnjo potrebne dokumentacije ter priložene certifikate vgrajenih materialov in opreme ter vsa poročila potrebnih meritev in preizkusov po izvedenih delih. Pozdravljeni! Berem prispevke poznavalcev te tematike in ugotavljam, da samogradnja hiše ali pa kakšnega gospodarskega objekta je načeloma mogoča v praksi pa je drugače :twisted: Po mojem bi pri gradnji še kar šlo, pa četudi bi nadzorni bil vseskozi prisoten in strogo nadzoroval stvari...in mojstri znali brati načrte, vmes še investitor lastoročno kaj poprijel, ter bi vse potekalo kot je treba. Problem je pa potem dokumentacija, gradbeni dnevnik, dokazilo o zanesljivosti. Kdo bo to delal, če je več izvajalcev, vmes še sosedje in sam kaj narediš če znaš...? Najeti vodjo del, ki bo imel vso papirologijo, koordiniral, iskal material, delal plane razporeda del? Potem je že vseeno, če za izvajalca izbereš kar lepo firmo, ki za to vse poskrbi in prišpara živce in delo, investitor pa lepo sedi na kavču in čaka kdaj bo gotovo. Problem je, da to praviloma dvigne ceno gradnje sploh variante na ključ. Re: Nov gradbeni zakon - Experienced - 10.1.2019 Res je, se strinjam. Največji problem tega zakona je ker so se v ta zakon vmešali pravniki itd. v samo stroko. To je isto kot bi Trump pisal navodila kako mora potekati iztrelitev rakete pri nasi. :mrgreen: Torej tista Cmerarjeva vlada ki je tudi sedaj na oblasti, so zakuhali to kar imamo sedaj. To je kot bolezen cmeravčka in sedaj je cmeravo še prebivalstvo ![]() Dobro malo sem pretiraval ampak recimo da se razumemo. Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 10.1.2019 Zakon kot tak ni bistveno drugačen od predhodnega. Ne z vidika dokumentacije kot tudi samega izvajanja. Skoraj vse kar je sedaj je bilo predpisano že z zgo samo, ker ni bilo varovalk se ni izvajalo. Primer pzi-jev. Obvezni že od pamtiveka pa se je kar veliko gradilo brez njih, ker dokler ni bilo inšpekcije ni bilo "nujno". |