![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 Hvala za izčrpen odgovor... Se mi je zdelo, da bo nekaj takega.. Rad bi zakuril in potem parkrat dolozil drva, da se zalogovnik segreje. Sedaj tudi pozimi okol -5 zvecer nabasem par polen v pec, da se kuhajo, pa je zjutraj v hisi se zmer okoli 20°C, ajde 19,5... Zato mi ni logicno, da mi 800 litrski zalogovnik nebi zdrzal recmo 12+ ur... Kaksen zunanji bojler pa pride v postev? Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 8.10.2015 Citat:Mi pa nobena varijanta ni pretirano vsec... Baje pa, da mi bo zal, ce bi vgradil 800 l zalogovnik, ker se ne splaca...Za izračun potrebne peči in zalogovnika je potrebno kar nekaj podatkov, od toplotnih izgub hiše, do skupne mase zunanjih zidov. Za neko približno oceno povej vsaj: - količina drv, ki se pokuri v eni zimi? - bruto tloris (a x b) hiše, višina zidov do kapa, materjal in debelina zidov? Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 količina, 12 - 15 metrov 11x8 metrov, trije stuki, visina klet 210 cm, srednji stuk 240 cm, mansarda urejena, visina 220 cm 30 cm izolacije+ posevnine 14 cm izolacije. material bogve kaksn cegel, grajeno 1980, fasada 5cm siporeks, teranova Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 8.10.2015 misko07 Napisal:Hvala za izčrpen odgovor... Se mi je zdelo, da bo nekaj takega.. Rad bi zakuril in potem parkrat dolozil drva, da se zalogovnik segreje. Sedaj tudi pozimi okol -5 zvecer nabasem par polen v pec, da se kuhajo, pa je zjutraj v hisi se zmer okoli 20°C, ajde 19,5... Zato mi ni logicno, da mi 800 litrski zalogovnik nebi zdrzal recmo 12+ ur... Kaksen zunanji bojler pa pride v postev? [url=httpunichr("58")//instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=9205]Jaz imam takega.[/url] Drugače pa pride v poštev vsak kombiniran bojler. Ob takem režimu kurjenja kot ga imaš sedaj boš tudi zjutraj in del dopoldneva imel toplo v hiši brez, da se ti bodo drva kuhala v peči. Pri meni v peči ni hotelo več prav goreti, ker je bila zapacana od katrana, ki ga sploh ni bilo možno več očistiti. ko sem dogradil zalogovnik se je gorenje z vsakim novim kurjenjem izboljševalo in tik pred menjavo peči je v njej gorelo tako kot takrat ko se je v njej začelo kuriti na drva. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 8.10.2015 misko07 Napisal:količina, 12 - 15 metrovUpoštevam dovoljen padec temperature do 2 stopinji. Peč uplinjevalna, gorenje na polno moč vsaj 4 ure z enim nalaganjem. - Kurjenje le popoldan tudi v hudo mrzlih dneh (gori do 9 ur). Peč 40 kW, zalogovnik 85 / 50 C 4300 l. - V mrzlih dneh kurjenje zjutraj eno nalaganje, ostalo popoldne. Peč 30 kW, zalogovnik 1900 l. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 i dont get it.. Kaj velja za moj primer? Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 8.10.2015 Oboje velja za tvoje želje. 1 primer :Greš v kurilnico in zakuriš v peči ter jo naložiš do konca in pustiš da pogori. nato se vrneš naslednji dan ob isti uri in spet zakuriš ter naložiš. 2 primer Eno nalago peči skuriš dopoldan, drugo nalago v peči pa popoldan. To je v teoriji. V praksi pa vgradi tako velik zalogovnik kot ga spraviš v kurilnico, ter v peči kuri tako dolgo da ga napolniš. Ko je pa prazen pa greš in spet zakuriš. Re: Pec na drva in zalogovnik - Jozl - 8.10.2015 misko07: Dosedanji preči kar lepo dogradi zalogovnik cca 2000l. To bi moralo zadostovati za normalno delovanje. Saj kleti itak ne ogrevaš, ali pa na nižjo temp. 4300l zalogovnik ti bo hudi zimi itak za 2 dneva. Ceneje je imeti sedanjo peč in v njej po šihtu do večera kuriti. Kot iti v investicijo večje peči in večjega zalogovnika. Pri nas na kmetiji imamo staro 140 let hišo iz 0,5m kamnitimi zidi in stropom iz 10cm hrastovimi fosni, kjer se ogreva 200m2 v eni etaži. Zraven je novejša gradnja z 6cm izolacije na fasadi in 16cm na plati. Pokurimo pa nekje 12-15m3 drv iz domačega gozda in imao 2800 zalogovnik. Seveda imamo tudi sonče kolektorje HeatPipe v velikosti 13m2 oz 160 cevi. Za tvoj primer dodaj zunanji bojler in cca 2000l zalogovnik in boš imel mir. Ko se boš navadil kurjenja boš vedel, koliko in kako pogosto nalagat v peč, za hudi zimo in prehodna obdobja. Za boljše koriščenje energije iz zalogovnika pa boš moral še investirati v regulacijo ogrevanja, kjer boš imel lepo konstantno temp v hiši in boljši izkoristek toplote in zalogovnika - spodaj bo nižja temp. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 Sebek Napisal:Oboje velja za tvoje želje. Dobim predracun za 800 l zalogovnik (omejen sem z visino 207 cm), zunanji bojler, laddomat, vezavo in delo. Prva varianta mi je vsec, to bi rad dosegel, vendar to je teorija... Je kdo dal naredit zalogovnik po narocilu, cena in litri, spirale? Re: Pec na drva in zalogovnik - dule80 - 8.10.2015 Lp. Sam sem dal delat zalogovnik po naročilu in sicer zaradi širine vrat. Širina vrat 71 dal delat dva zalogovnika s fi-jem 70 volumen 770L. Sta pa brez špiral. Cena 1080 eur z izolacijo. Žal mi je samo da jih nisem prej dal Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 Cena velja za en zalogovnik? Re: Pec na drva in zalogovnik - dule80 - 9.10.2015 Ne za dva in z izolacijo. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 9.10.2015 Tole je blo pa super poceni... Znanec? Lahko kaj zrihtas? Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 9.10.2015 Saj je alex tudi za podobno ceno kupil zalogovnik. Res da je bil brez izolacije, vendar je bil se ceneje. Re: Pec na drva in zalogovnik - jani65 - 9.10.2015 Mislim ,da je to ugodna cena. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/zalogovniki/zalogovnik-800-l-nov-z-izolacijo-1300589747.html?aclct=1442923498">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... 1442923498</a><!-- m --> |