![]() |
|
Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Bomo spet ogrevali na kurilno olje (/showthread.php?tid=59645) |
Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Poldee - 26.12.2015 Ok,ti in Sivka sta pac ze dokoncno optimizirana, pri vaju je vsw brez veze, ker se nikoli ne izplaca. Ce bi bli kolektorji tako bv, jih ne bi bilo na toliko strehah. Pa ne tezim zato, ker jih imam ampak zato, ker menim, da se vedno vec dajo kot ostale tehbologije glede na vlozek in rok delovanja. To je na osebni ravni, na drzavni pa jedrska. Moje mnenje seveda. Zdaj vas pa zapuscam, ker ma mali rojstni dan (tretji), kasneje gremo pa fantje Šturmu v zidanco prevert kaj ma v sodih :-) franmaln Napisal:Sonca tud nimamo 24ur. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Migaj - 26.12.2015 Najprej, da se razumemo, jaz sem za vse načine zmanjšanja onesnaževanja, za zmanjšanje porabe energije, še posebej za ogrevanje, in sem tudi za TČ, STČ, kolektorje, vetrnice, rabo geotermalne energije, uplinjevalne kotle z zalogovnikom, itd, itd... -nisem (bil) pa za TEŠ6, čeprav me ni nihče vprašal. Ne glede na vse bi rad Poldeta vprašal, če je kdaj računal, koliko cca več bi plačal elektrike letno(ne vem če pozimi ogrevaš SV preko ogrevalne TČ?), če ne bi imel sončnih kolektorjev? Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - telmos - 26.12.2015 Z dvema med 3200 in 3500 kwh letno. Letos se lahko zgodi, da bo še kak več. V glavnem ne vem za njih. Izven kurilne sezone vedno popolnoma izključim TČ in je vedno vode preko glave. Pa nobenega vzdrževanja zadnjih 10 let. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - alanford - 26.12.2015 Migaj Napisal:Najprej, da se razumemo, jaz sem za vse načine zmanjšanja onesnaževanja, za zmanjšanje porabe energije, še posebej za ogrevanje, in sem tudi za TČ, STČ, kolektorje, vetrnice, rabo geotermalne energije, uplinjevalne kotle z zalogovnikom, itd, itd... -nisem (bil) pa za TEŠ6, čeprav me ni nihče vprašal.Ocenjujem, da s kolektorji (versus TČ) prihrani od 100 do 200€ letno. P.S.edit Ima večjo porabo vode zaradi salona. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Migaj - 26.12.2015 Migaj Napisal:..koliko več bi plačal elektrike letno, če ne bi imel sončnih kolektorjev?deljeno s tri zaradi COP-a TČ -verjamem pa, da je občutek dober Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Lentus - 26.12.2015 To je že bolj realna ocena. Upam pa, da je poraba obtočnih črpalk že všteta. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - franmaln - 26.12.2015 A morda TČ ne uporabljajo OČ? Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Migaj - 27.12.2015 Pri TČ porabo OČ vštevamo, kaj pa pri kolektorjih, kjer je sončna energija kao zastonj? Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - franmaln - 27.12.2015 Energija OČ pri ogrevanju z sončnimi kolektorji je zanemarljiva tako kot pri pušačih kjer moraš zdraven cigaret vsake tok kupit še kak vžigalnik. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bohinc - 27.12.2015 Ob cigaretu paše tudi kavica ipd..., vse to pa lahko preseže vrednost cigaret :lol: Sicer pa tud pumpe napram nekdaj niso več bav bav To bi kolega Migaj lahko vedel..., tudi izdelovalec je lahko domač [url]httpunichr("58")//imp-pumpsunichr("46")com/[/url]Sicer mu ne zamerim :wink: on dela od nekdaj izračune kot mu najbolj trenutno odgovajajo :mrgreen: Na olje ...ne še..oz. verjetno več. Če že in na dogajanje v svetu, bi se prej odločal za kurivo, ki se izdela oz. raste v bližini Ali posije, kot danes
Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - franmaln - 27.12.2015 Pri nas je sonček že zalaufau OČ je že 30 v kolektorju. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - Migaj - 27.12.2015 čudno je, da se vedno reče, kako v primeru kolektorjev ogrevamo na energijo sonca, v primeru ogrevanja na TČ pa ne Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bohinc - 27.12.2015 Koristim TČ... za hišo še ne uživa žarkov sonca ( jo bo čez kaki dve uri, v polni moči pa pop.) Zdaj grem še sam zaužit ta sončne žarke :wink: , jutri je lahko že spet megla... :roll: Olje... n'ka :lol: Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - franmaln - 27.12.2015 Kolektorsko je sicer bolj direktno, se pa strinjam da je TČ super zadeva. Sončni delajo samo ob obsončenju nažalost, TČ pa 24/7 Je pa res da ima vsak menjalnik precej izgub, če se strinjaš Migaj. Če okvirno rečemo da ima ena TČ COP3 je dobljeno od vloženega znano, pri sončnem pa če vzamemo eno dokaj potratno OČ da porabi recimo 40W in regulacija še 10W je to 0,050kWh dobitka pa vsaj 0,5kWh potemtakem je COP pri sončnih kolektorjih precej boljši. Napisano precej odokativno in ampak kaj dosti se nisem zmotil, vzeto v račun da sem vzel podatek dobitka sonca gledano na m2 obsončenja poleti v špici sezone lova na sonce, če pa imamo 8m2 površine je pa ta cop še znatno večji. Glede na današnje temperature in izgube se pač ne bomo kaj dosti naučili kajne? Da se razumemo moje mnenje je da so sončni kolektorji za ogrevanje SV in ne za ogrevanje, izjemoma za prehodna obdobja kaj teden potem pa je konec. Pozimi pa je zadeva za predgretje vode, redkost pri res lepem vremenu da segreje celoten bojler ni pa redkost. Re: Bomo spet ogrevali na kurilno olje - bohinc - 27.12.2015 Evo iz čistega firbca nisem bil daleč-okol bajte :oops: :mrgreen: , predno odidem... Sončna stran pred hišo (merjeno v senci) -2 stC Južna sončna stran (-''-) 0stC Za hišo kjer stoji TČ (-''-) -3.2 stC (popoldne pa zadaj ''žge'' bolj, kot dopoldne pred hišo...) In na Jug postavljen (v vseh primerih isti) termometer na soncu kaže +12stC :wink: Tko da tud debati , ki je bila pred leti o TČ , da je vseeno, če je v trajni senci za objektom ne verjamem. Če ne drugega, že sonce samo pomaga za manj defrostov, kaj pa na UV reče kaka plastika, pa je že druga zgodba ... In da, pri nas pade zgolj za ogrevanje sanit. vode (čeprav s TČ) povprečno cca 2200kWh (9 os)! Kar niti ni zanemarljivo? Migaj, žal ne morem več delit s tri ; oni zgolj z OČ ter letno obilo sonca bi lohk clo s 30 :mrgreen: !
|