![]() |
|
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314) |
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 19.12.2012 ja, res je kar omenjaš, na TT praktično nikoli ni ivja, na DHT pa je zelo hitro. Vseeno naj te tista slika ne skrbi preveč, ker je od lani novembra, običajno le ni tako hudo. Poraba z DHT te dni je kljub defrostom 38, pa pri tebi? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 19.12.2012 ...bemti sm' firbčn, pol pa spet zamujam...(dolgo v noč delaš) po mrzlih dneh... 14.12. 56kWh povp.zun.t. 0.1 / 92% vlaga,dež ; poraba mi je neznanka- preveč... 15.12. :oops: :lol: bilo je kljub dežju (edini podatek) veselo :wink: 16.12. 85kWh +1.1 / 99% oblačno .......poraba je za dva dni 17.12. 47kWh +0.4 / 99% oblačno-megla 18.12. 47kWh -1.1 / 99% megla- ne vem kaj je zgorej- sicer pop. je ratal precej svetlo skoz meglo... pa poraba je zadnji dan popisana uro švoh uro prej, ostalo ne znam razložit. Če tebe ne skrbijo tvoji defrosti...u'redu, mene še m'n... Je bil pa rec pr' men zjutrej odčitek 68 min.brez odtaljevanja pri -2.4stC in 100% vlagi. In ne šteje minut- ko TČ ne obratuje!(joj kuk je že ura, migaj :twisted: -lohk sem kej zaj...ker hitim....enkret poprav'm če sm' kej kiksnu). Mrzli dnevi so oddani v porabi mislm... Lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - leyland - 21.12.2012 no pa smo jo tud mi zagnali, po pregovarjanjih je končno začela delat tako kot mora(problem preveč zraka v sistemu). bomo vidli kako bo s porabo, saj smo do sedaj ogrevali na el. peč, tk da mislim da smo lahk naredli največ kar je možno. potrebno se bo še malo poigrat z nastavitvami pol bomo pa vidli Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - leyland - 22.12.2012 javlja mi napako Nt sčistil sem filter, ter dolil vodo, vendar imamo slab pritisk in je možen problem, da je premalo tlaka v sistemu. nekje sem zasledil oz. kolkr sem si zapolnil, da lahko na raztezni dvigen tlak???? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 22.12.2012 če si mel problem z zrakom, pa verjetno probaš še kej odzračit..., ti je verjetno padel tlak... Dolij vodo, pa pazi da navš še zrak zraven..., če ne se ga navš nkol rešu. Lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 23.12.2012 Vidim da sem mal slabo bral... :oops:, sej verjetno če si to storil- zagnal ponovno, ti je normalno 'speljala', al se motim? opp. Lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - leyland - 23.12.2012 vse smo odzračli, sedaj sem pa na raztezni dvignil tlak in bo zgkeda vse ok. ker ogrevanje sanitarne vode dela brez problema, sam z ogrevanjem smo imeli pa kr nekaj težav. ko je prišel naredit zagon montažer od TT je stvar stestiral in v dobre pol ure pobegnil, nato pa smo z izvajalcem del rabli dobre 3 urce, da smo odzračili sistem in je stvar cel pop. delala, ponoč pa je vrglo sistem ven zaradi NT napake. sam sem še dolil vodo, vendar imam problem z tlakom, in tako sem danes zjutraj dvignil tlak na raztezni posodi in sedaj srčno upam, da sem s tem rešil problem. zanimivo pa se mi zdi, da gre kar naprej v odtaljevanje, saj na oko ni neke potrebe za odtaljevanje saj ni nič zamrzjeno, samo posamezne kapljice ampak nikakor ne tako kot je vidno iz slik v tej temi. bom poročal ko bom videl kaj sem naredil s tem ko sem dvignil tlak lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 23.12.2012 Ja sm mal nazaj gledal, da je že madhatter o Nt nekaj..., kar se tiče pa odzračvanja - če je sistem nov, ali se karkol dela na njem (menjava radiat.)- da je potreben izpust vode, se lahko precej časa pojavlja problem - da je treba odzračvat, ter dofilat le tega. Največkrat je ponavad na enih (istih)- al pa enmu radiatorju. Sama TČ ma okenček za plin- in pogledaš če ga je dost, sam jo morš pa odpret- sej ni zahtevno..., par šravfkov, pa lohk preveriš.Te stvari je men ob uradnem zagonu -serviser TT obrazložil (zato sem že pisal, da je fajn bit zraven in sprašvat- ne pa žene doma pustit, pol bo pa že...-bo...al' pa ne bo....). Hvala Boštjan...! Sva pa mela nemalo težav... nikakor ni hotlo speljat kot je treba , menjala Utp kabel ..., nič... sreča, da je mel novo -'plato' Termotronica- po menjavi le te - od takret TČ dela BP -gremo v tretjo zimo- in kot opažam po zadnjih zapisih foruma se v (fejst vlažnem) decembru kažejo prednosti predstavljene pred nakupom... ponudnikov on-off naprav- ter velikosti- (ajde' spomenikov- migaj :wink: ) naprav- ki so večje zgolj zarad uparjalnika...leta pa nam pokažejo svoje - kar seveda vsi pričakujemo..., ter tud vsem privoščim..., ne glede... Drugač pa ma TT dežurni telefon tud sob. ned., pa pokličeš... Kot sem že pisal pa ,če se vam zdi kaj problematično- 'težite', v nasprotnem primeru se smatra da je vse OK (več bo takih, prej bodo spoznal...,da bi blo mogoče treba kej dodelat...,'popravit'...). Ja in tud sem že pisal - kar velja za kakršnokoli storitev bilokatere firme itd..., da je precej odvisno od človeka ki dela, ter njegove profesionalnosti- a dela profi....; al 'dela' zgolj da odbije tisti šiht....- sam osebno rad opravim delo kot je treba...., pa jo dobim večkrat od šefa po 'grbi'- kot kake očitke z druge strani- da ni delo opravljeno kot je treba...-hja kokr se obrneš...,maš .it zadej.... :roll: Kar se tiče defrostov- mamo seveda očitno različne poglede (poleg pogojev), sem šel zdaj gledat -zunanja temp. je -0.5stC vlaga 94% odčitek na TČ brez odtaljevanja je trenutno bil 68 min - ker trenutno stoji- teh minut ne beleži, sem stopil še ven pogledat uparjalnik- brez sreža... No ta 'trenutno' se je razpotegnil v 3/4 ure, kjer se pokaže smiselnost zalogovnika, posledično manj vklopov TČ, ter velikost (spomenikov- migaj :wink: ) uparjalnikov, saj sam zarad tega so te TČ tako 'glamozne'. Dedek se mogoč strinja z mano :?: :!: , saj je -če se prav spomnim enkrat (sarkastično) svetoval, da je za velik megle-vlago in temp. okol nule in mal pod, najbolš upar. z gostimi lamelami :wink: Po pol leta prerekanj, je svoje doprineslo (ne)vreme, da vidimo..... Lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - leyland - 23.12.2012 eto pa smo spet obstali, tka da grem klicat servis, pa da vidim kako n kaj. vem da so od zunaj tud odzračli, vendar v petek, tk da lahko je tam nastal problem. preden grem karkoli odpirat bom pa še poklical na TT in da vidmo al lahko rešmo zadevo. saj je javil napako varovanje NT in pa čas ki ga odšteva na 5k+ sekund. moti me to ker je tip od TT pobegnil preden se je sploh začelo kaj dogajat z mašino oz. še preden se je stvar odzračila in začela delat. ker sedaj dela 1 uro in javi napako in potem mirovanje grem ven pogledat in vidim da malo sreža je na lamelah ampak spet ni neke panike.. Kar je v moji moči sem pogledal sčistil filter dvignil tlak,... javim rezultat lp drugega pa si niti ne upam niti nočem prčkat po teh njihovih nastavitvah in sistemu. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 23.12.2012 leyland Napisal:javlja mi napako Nt Kakšno vodo si to dolil? V ogrevalni krog? Napaka NT NI povezana s tlakom v ogrevalnem krogu (radiatorjih, zalogovniku) ampak pomeni, citiram sebe izpred nekaj postov nazaj: "Vzroki za to naj bi bili, po priročniku: "Nezadosten pretok zraka skozi uparjalnik; Zamrznjene lamele uparjalnika; Zamrznjeno korito uparjalnika; Drugo." Ta "drugo" lahko pomeni tudi premalo plina v TČ. A ti to javlja "NAPAKA NtOgr"? Glede sreža je pa tako, da očitno pri teh strojih srež oziroma zabitost lamel ni videti tako očitna kot je to pri kakem drugem tipu TČ, se pa nabira led globlje med lamelami in takrat se pojavi nizek tlak uparjalnika in posledično NAPAKA NtOgr. Verjetno ti bodo popravili parametre odtaljevanja v servisnem meniju regulacije. Odtaljevanje - madhatter - 23.12.2012 No, mal updateov glede moje situacije z defrosti in zadnjič napako nt: Kot rečeno je bil monter pri meni po tisti napaki in zaustavitvi ogrevanja zadnjič v megleno zabiti in zelo mrzli noči (okol -13) oziroma zgodnjem jutru. Monter, kot sem že napisal je zamaknil zakasnitev prenehanja odtaljevanja iz default 120s v 160s (ta zakasnitev je končna maksimalna vrednost zakasnitve odtaljevanja - dejanska zakasnitev odtaljevanja se določi očitno po neki vprogramirani krivulji in je v hladnejšem vremenu krajša, v tem času okoli nule pa kar okrog maksimalne). Monter je tudi rekel da je druga možnost za pojavo te napake premalo plina v TČ in da bo poklical TT servis če se napaka po njegovem posegu ponovi. No, očitno je monter vseeno klical servis in mi naročil obisk TTjevega serviserja, kajti predvčerajšnjim je le-ta prišel in preveril zadeve, ugotovil, da je plina zadosti in še dodatno pobrkljal po servisnem meniju. Zdaj: kar me je malo motilo je, da mi ta serviser ni nič povedal kaj je naredil v tem meniju in sem te spremenjene parametre ugovotvil po spremljanju odtaljevanja. Je pa res da sem ga jaz vmes motil z raznimi vprašanji in mi o tem kaj dela trenutno ni govoril. Kakorkoli, ker sem si ta servisni meni že zadnjič med monterjevim obiskom dodobra ogledal sem zdaj videl katere parametre v meniju odtaljevanje je spremenil. Po moji nestrokovni in zelo laični presoji, je precej liberalno podaljšal čase odtaljevanj,a ampak bom pri njegovih nastavitvah vztrajal to sezono (ali večno), bom pa malo spremljal porabo (res si moram enkrat vmes nabavit ločen števec), in če ugotovim kaka večja odstopanja možno da samoiniciativno nastavim vrednosti odtaljevanja na tiste od monterja. Namreč zakasnitev prenehanja odtaljevanja je dodatno zamaknil na 250s iz že zamaknjenih 160s (default je 120). Prav tako je spremenil parameter do katere temperature uparjalnika se izvaja odtaljevanje preden se začne zgoraj omenjena zakasnitev odštevati. Ta temperatura je bila po defaultu 8C, serviser jo je premaknil na 14C. Prav tako je zamaknil na višjo vrednost parameter, ki da komando, pri kateri končni temperaturi uparjanika se odtaljevanje preneha, tudi če časovni zamik prenehanja odtaljevanja še ni odštel do nič. Ta paramter je bil po dofaultu 35C uparjalnika, ko se brezpogojno konča odtaljevanje; serviser ga je dvignil na 45C. Mislim, da je bilo to vse. Glede na to, da je med monterjevim obiskom in med serviserjevim obiskom TČ preživela še par mrzlih in vlažnih noči brez problema, imam občutek, da je tako podaljševanje odtaljevanja nepotrebno, saj možno da to pomeni, da bo TČ med hujšim mrazom težko desegala po krivulji določeno T povratka. Bomo videli. BTW - @bohinc: meni kljub 300l zalogovnika TČ danes, ob 3C mirovanja dela po okoli 20 minut potem počiva dobrih 15 in spet dela cca 20. To velja če se vmes ne odtali, drugače dela seveda dlje, ker izmerjena T povratka med odtaljevanjem pade za cca 2C. Ne dam pa roke v ogenj, da so ti časi pravilni, ker bi za kaj takega res moral dežurat v kurilnici, pa je tolk drugega opravka. Mogoče se razlika v času mirovanja pojavlja tudi zaradi uporabe sobnega termostata pri tebi? Pa v bistvu tudi v času brez odtaljevanja - če v času ogrevanja slučajno ni odjema v bajti, se zalogovnik verjetno prej ogreje, kot če zraven še iz njega voda šiba v radiator? Al se motim v takem sklepanju, ker ti v tem času sobni termostat več ali manj ne ustavlja obtočne pumpe? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - leyland - 23.12.2012 zjutr kličem na TT pa da vidmo, upam, da nimajo sedaj vsi dopusta. pregledal sem vsa navodila, in priloženo dokumentacijo vendar nikjer ni opisano kaj lahko sami pregledamo na zunanji enoti, in postorimo, še manj da bi kakšno skico priložli, ker na takšen način bi lahko marsikaj rešil sam uporabnik(odzračenje,...) javim kako se bo izteklo lp Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - rentgenx - 23.12.2012 Še dobro da ni zunaj minus 15, :roll: . Števec si lahko nabaviš dokaj poceni,glede na to da lahko optimiraš naknadno porabo z nastavitvami.Sam sem svojega dobil za 40€ ,si lahko prebereš v sorodni temi kaj vse čita avtomatsko. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/instalacije/elektroinstalacije/ostale-elektroinstalacije/elektrostevec-odstevalni-stevec-enofazni-trifazni-nov-1276068107.html?aclct=1354947223">http://www.bolha.com/gradnja/instalacij ... 1354947223</a><!-- m --> 35€ <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/instalacije/elektroinstalacije/ostale-elektroinstalacije/stevec-elektricni-odstevalni-1283954411.html?aclct=1355841925">http://www.bolha.com/gradnja/instalacij ... 1355841925</a><!-- m --> Pa opp....! Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 23.12.2012 madhatter Globlje med lamelami nikol nisem videl ledu, sej se vid tud v razliki tvoje- moje slikce. Pa mamo že dva mesca vlago večidel čez 90% , lohk je tu razlika tvoje lege ( bližina Kokra,Sava), moja TČ je v zavetju L oblike hiše, če sonce je (te dva mesca bolj švoh..., je na soncu pol dneva). Nekaj je na nastavitvah... Obdobje okol nule mam trenutno 3.6st 'mirovanje', svoje mogoč res doda sobni term.- nisem pa točno razumel- kaj si hotel-zadnje s pumpo? Saj ravno to, da komando delovanja ob (ne)potrebi delovanja le te. Se pravi če je temp. v prostoru zadostna - ni odjema in ne deluje. Ja sicer sem že, ampak vsako rundo pa res pozabim oment, da meni STČ stalno deluje- kljub ogrevalni, ter je že tu razlika med nami... Sem pa v bolj hladnem vremenu v decembru mel mirovanje na 2stC- talitev takret, pa že predstavljena. In nič ne zagovarjam firme, nasprotno- trdim in predlagam, da se za vse nepravilnosti (če to so)- težave posvetujete ali bolje zahtevate odpravo le teh, saj naprava ni bla podarjena in se pričakuje njih odpravo. Lp p.s. Bravo rentgi sem videl , ko si zebcu in njemu podobnim dobro in v istem trenutku svetoval, take bi tud v tt rabl...(al pa tud ne ), pa nisem nič komentiral (ker jim nisem znal pomagat) - bil pa je minus blizu- kot ga omenjaš- bl....ka (ne vem če je roganje tuji 'nesreči' lahko komu v ponos- mene so učil: če ne morš pomagat, tud nagajat ni treba....). Izgovor bo pa itak tisoč in...daleč od resnice..., števce smo že obdelovali tu....
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - rentgenx - 24.12.2012 Novim uporabnikom tč vedno svetujem nakup števca da bodo lahko videli porabo in če jim dela optimalno glede na nastavitve ter predračune monerjev o porabi . Tudi uporabnik madhatter je izrazil mnenje po njem. madhater: "res si moram enkrat vmes nabavit ločen števec". |