![]() |
|
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755) |
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 sebek, tudi to je ena rešitev. v fazi polnjenja res lažje toleriraš to. ampak tvoj 120 litrski bojler se meni zdi premajhen za tako telovadbo. mi imamo samo malo manjšega (100 litrov) pa vseeno rabi vsaj 2 ogrevalna cikla na dan. ga sicer ne grejem prav visoko, čeprav imamo razmeroma mehko vodo. a pri meni + 3 ženskah v hiši je poraba tople vode kar enakomerno razdeljena čez dan. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Z 100 litri 50°C tople vode na dan si še zobe težko dobro umiješ? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 11.12.2013 Če ga boš ogreval samo ko gori peč je čisto vseeno kako je priključen. Če bi pa res želel da bojler ne zmeša nič, bi moral pa povratek iz bojlerja vezati na dvižni vod ogrevalnega kroga. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Kaj pa če hočeš ogrevati vodo ko ne greješ prostorov? Tudi to se zgodi Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 11.12.2013 Vem, predvsem poleti. Ampak je preprosto rešljivo z ventilom ali dvema. Enkrat sem imel že narisano, pa sedaj ne najdem. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Ja so rešitve ki pa so žal eksotika in jih zna rešvat samo "domači" kurjač z preklaplanjem tapravih ventilov. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 11.12.2013 Bom narisal še enkrat, le prosim, da me nekdo spomni, če bom pozabil. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Jozl - 11.12.2013 Jaz še nisem poskusil kako meša ogrevanje SV iz zalogovnika. Sem pa preživel poskus pri ogretem zalogovniku pred 2 dnevoma skoraj na 80°C z 2000l vode. Toplote za ogrevat hiško na 19°C je bilo dovolj za 2 dneva in je še vedno bilo na vrhu zalogovnika 40°C, spodaj pa malo pod 30°C. Če bi jaz potem kuril samo na 2 dni, bi se tudi vsaki drugi dan tuširal z mrzlo vodo. Bolje zgornjo polovico zalogovnika premešati, kot se tuširati z mrzlovodo. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Jozl mi iščemo rešitev da do mešanja v hranilniku ne pride zaradi direktnega kroga od ogrevanaj SV, se razvija debata v pravo smer. Imam dimenzioniran sistem da enkrat na dan zakurim in je vsega dosti, tople vode in toplote v bajti. Zdaj ko je malo bolj "toplo" moram samo manj naložit pa gre. Tudi sistem za NE mešanje tople vode v hranilniku dela super kadar mi ogreva bojler iz hranilnika. Tople vode da čez teče! :roll: Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 zamot1 Napisal:Z 100 litri 50°C tople vode na dan si še zobe težko dobro umiješ?pri nas smo zelo omejeni s porabo vode, ker nismo priklopljeni na vodovod. 100 litrov je res bolj malo če smo štirje. zato pa pravim, da greje vsaj dva cikla. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Oprosti nisem hotel tako ostro. Tudi pri nas šparamo na vseh področjih saj nas silijo v to. Zato stopimo skupaj in najdimo kakšne dobre in poceni rešitve za eksotiko ki nas ogreva v vidu varčevanja z gorivom- drvmi! Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 12.12.2013 Sebek: zato ker imam premajhen bojler(300l, peč ogreva samo zgornjo polovico), sploh če kurim na dva dni, ker bi v bojlerju imel temperaturo najraje med 40 in 45, ker je bojler bistveno slabše izoliran od zalogovnika. V bojlerju čez noč izgubim 10-15C, v zalogovniku okoli 3 recimo. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - CimaBella - 12.12.2013 Sem prebrala vseh 21 strani. Ne bom rekla, da vse razumem. Ampak, če lahko kdo napiše, zakaj je bojler ponavadi direktno vezan? Zakaj pa ne moremo dati MV tako kot na talno ali radiatorje? A se moram opravičit za bedno vprašanje? No za vsak slučaj, se opravičujem kar vnaprej. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 12.12.2013 "zakaj je bojler ponavadi direktno vezan? Zakaj pa ne moremo dati MV tako kot na talno ali radiatorje?" Zato pa se je razvila tako žolčna debata o "viharju v hranilniku", počasi bomo najdli rešitev za vse domače centralarje U tome grmu leži zec :mrgreen: Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 12.12.2013 Teoretično zaradi tega, da dobi najvišjo temperaturo na dvižni vod, da se čim prej ogreje. "Vihar" pa naredi, ker v talnem je dvižni vod ponavadi pod 30, povratni od bojlerja pa ne more bit nižji od temperature segrevanja vode (kar je lahko nekje celo 60°) |