![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Hanzi - 22.6.2012 Tudi sam imam na fuzinah nastimano cca 26-27 C. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - edid - 22.6.2012 Mi imamo NEH in nas zafrkava predolg dan. V mansardi, ki je skeletne konstrukcije je fazni zamik enostavno prekratek, pa še barva kritine je antracit črna. Mansarda se do večera nesramno segreje na 26-27st. Ko gre mularija spat, je zunaj še vedno 30st tako, da si z odpiranjem oken ne moremo veliko pomagat. Hvala bogu se je danes stanje normaliziralo tako zunaj kot tudi znotraj. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 23.6.2012 Fazni zamik je kretenizem, ne more biti tako dolg, da bi maksimum od 12 do 17h prestavil na zjutraj ob 7h, je pa ravno pravi, da ga premakne na 22h, ko gremo spat :evil: - res "krasna" zadeva ta fazni zamik - poglej moj Spletnik. No v bistvu nima fazni zamik skoraj nič pri tem, saj so pribitki skozi dobro izolirano skeletno hišo minimalni. Če imaš prezračevanje si omisli eno kanalsko klimo in bo v celi bajti tako prijetno, da res ne bo. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gonzaf - 23.6.2012 Tone Napisal:Fazni zamik je kretenizem, ne more biti tako dolg, da bi maksimum od 12 do 17h prestavil na zjutraj ob 7h, je pa ravno pravi, da ga premakne na 22h, ko gremo spat :evil: - res "krasna" zadeva ta fazni zamik - poglej moj Spletnik. No v bistvu nima fazni zamik skoraj nič pri tem, saj so pribitki skozi dobro izolirano skeletno hišo minimalni. A je torej veš za kanalsko klimo, ki se jo da direktno vezat na obstoječe prezračevanje (dimenzirano za 240m3/h), kot sugeriraš? Brez raznih delnih bajpasov, ki pošiljajo umazan zrak po "čistih" kanalih, in zahtevajo 300+ pretoka. Namreč, če bi lahko vhodni zrak (za rekuperatorjem) posušil in ohladil, bi dodal udobje za tista dva tedna na leto, ko grejo nočne temp. čez 21C. Ob predpostavki, da so kanali za čisti zrak izolirani. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gorann - 23.6.2012 berghaus Napisal:Pri nas idealno pri 26 stopinjah in 48% vlagi.uf, men je hudo ko je 25 stopinj notri pa mal cez 50 vlage Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 23.6.2012 Pri nas je 25 in 51% in mi je v kratkih rokavih in hlačah prehladno. @gonzaf Ne poznam, ampak v čem je sploh problem, v bajpas daš filter pa je. Pri nas obratuje razvlaževanje tudi ko je zjutraj 15°C, odvisno je samo od procenta vlage in seveda temperature v hiši. Danes zjutraj sem ga zopet zagnal, v hiši je bilo 25, vlaga pa blizu 60% in če si kaj malega počel, si zašvical. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - princes - 24.6.2012 Ko prebiram temo ugotavljam da pasivna izolacija v hiši prinese več tehnike in težav da temperaturo in ugodno klimo za bivanje v prostoru spraviš na normalo. V vsakem primeru potrebuješ klimo za hladit z vlažilcem, odstranjevalec vlage , prezračevalnik prostorov ....vse na račun tega da pozimi vržeš na ogenj kakšno poleno manj. Kakor koli računam se mi računica ne izide.....Kaj je torej smiselno? Kdaj se ti povrne vložek? V 20 letih? Ali vgradiš v mansardo 15 ali 30 cm kamene volne.? Kolikšna je razlika v izračunu prevodnosti in kaj to pomeni v praksi? Zna kdo to obrazložiti? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - ufm - 24.6.2012 Mene zanima, koliko cm kamene volne imate na podstrešju? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - princes - 24.6.2012 Še nč. Zato pa sprašujem in računam. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 24.6.2012 princes Napisal:Ko prebiram temo ugotavljam da pasivna izolacija v hiši prinese več tehnike in težav da temperaturo in ugodno klimo za bivanje v prostoru spraviš na normalo. V vsakem primeru potrebuješ klimo za hladit z vlažilcem, odstranjevalec vlage , prezračevalnik prostorov ....vse na račun tega da pozimi vržeš na ogenj kakšno poleno manj. Kakor koli računam se mi računica ne izide.....Kaj je torej smiselno? Kdaj se ti povrne vložek? V 20 letih? +1 ! :wink: Pozimi malo prišparaš,poleti zmečeš veliko več evrčkov za hlajenje in razvlaževanje! Saj so računice(kakor se spomnim z arhitektom ki mi je delal gardbeno dovoljenje): 8cm,18cm,okna 2 slojna. TO je bil arhitekt old school, ki ima vse preračinano in točno ve do kod se še izplača izolirat s cm! Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - edid - 24.6.2012 @princes: Odgovor bo mogoče v nasprotnem primeru. Sodelavka živi v malce starejši atrijski hiši in pravi, da morajo v teh pasjih dneh dolge rokave oblačit, ker je v bajti 18 stopinj s tem da živijo v LJ. Kljub relativno dobri izolaciji, v sezoni pokurijo 3800L olja. Zelo težko je primerjat povračilne roke naložbe, ker ne veš na kaj ali pa ne veš kako bi se tisti "kaj" v resnici obnašal. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Smorny - 24.6.2012 Ma dejavnikov je veliko. Veliko ljudi tudi pozablja na senčenje hiše. Če imaš to srečo, da lahko na južni in zahodni strani hiše zasadiš listopadno drevje, ki hišo ščiti poleti pred soncem, pozimi pa prepušča žarke in te ogreva ipd. Sem spada tudi pravilno postavljen balkon, okna, markiza, od barve fasade, dvorišča, sosedov... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 24.6.2012 rentgenx Napisal:+1 ! :wink: Takih arhitektov danes ne najdeš več. Imeli so specialna znanja o izolacijah, ki temeljijo na šifriranih besedilih Kabale, skrivnostnih učenjih vitezov Rožnega križa in zapiskih Alberta Speera. Žal teh formul ne moreš najti v literaturi, bognedaj ne spletu, saj se učenost ustno prenaša iz roda v rod, znotraj prostozidarskih lož, skozi posebne iniciacijske obrede (pri katerih se med drugim uporablja tudi kri mladega petelina), tisto malo kar obstaja v pisni obliki, pa vsak od teh prenašalcev vednosti hrani na najbolj skritem mestu. Namig: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=YFtHjV4c4uw&feature=fvwrel[/url] Neverjetno srečo si imel, da si naletel na enega od teh silno redkih svečenikov arhitekture, ki ti je bil za povrh še pripravljen zaupati veliko skrivnost idealne izolacije! Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Migaj - 24.6.2012 gorann Napisal:Nam je poleti, ko je zunaj 30 in več, počutje optimalno med 25 in 26 stopinjami pri 50% vlažnosti (kratke hlače,..)berghaus Napisal:Pri nas idealno pri 26 stopinjah in 48% vlagi.uf, men je hudo ko je 25 stopinj notri pa mal cez 50 vlage Da to dosežemo, je včasih treba klimo popoldne vklopit na razvlaževanje za cca 2 urici. Bom pa pozimi tudi sam poizkušal povišati relativno vlažnost in hkrati znižal željeno notranjo temperaturo za cca pol stopinje na 21,5 do 22,5, kot je bila letošnjo zimo, ko je bila RV 30 do 40%, temperatura pa med 22 in 23,5 stopinjami). Torej nabavil bom dodatne glinaste/porecelanske posodice za radiatorje. Če bo pol stopinje nižja notranja T in višja vlažnost kaj vplivala na zmanjšanje porabe za ogrevanje pa nevem!? Teoretično bo? Hiša je klasična. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - urska86 - 24.6.2012 Še naša izkušnja,.... montažna hiša (senčenje z zunanjimi žaluzijami),....v tej vročini je v hiši prav prijetno hladno brez klime in česarkoli, tudi v mansardi,...je pa treba biti priden pri senčenju in pač zasenčiti preden se sonce zažene v steklene površine. Zrak pa super-rekuperacija dela svoje. Skratka, veliko bolje kot smo pričakovali (ker vsepovsod bereš kako je poleti grozno v montažkah-no očitno ljudje pretiravajo ali pa pač ne upoštevajo da živijo v montažni in ne zidani hiši. |