PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Turbo - 18.9.2023

Nove tarife so lepo prikazane na : Novi časovni bloki - URO
Cena energije (v primeru neto meritev, pa dosežena moč v tem časovnem bloku) bo najdražja v prvem časovnem bloku, ki pa je pozimi (november do februar) ob delavnikih med  7:00 do 14:00 in 16:00 do 20:00.
Tudi v drugem časovnem bloku bo potrebno paziti na porabo, oz. doseženo moč. Le-ta prevzame vlogo 1. bloka v nižji sezoni (neogrevalna sezona).
Tretji blok je pozimi med delavnimi dnevi enak trenutni MT (poceni) tarifi. Čez vikend pa ne bo cel dan poceni, kot sedaj, ampak bo ravno tako potrebno malo paziti.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 18.9.2023

Prikazano je to že lepo, ni pa razloženo, zakaj je to treba.
Pozor, govorimo o omrežnini, ne o električni energiji.

Če rabijo zgolj več denarja, da lahko poleg nove transformatorske postavijo še 3 gratis nove hiše za neke direktorčke iz neskončnih divizij na elektru, potem naj enostavno podražijo omrežnino.
Ne da vse skupaj zavijajo v neko neprebavljivo in za ljudi neobvladljivo, celofansko govno.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - mišek2014 - 22.9.2023

Gledam poloznico za elektriko, in pise dogovorjene obracunske moci za leto 2024. Casovni blok 1: 4,6kW vsi ostali stirje bloki pa 5,7kW. 
Kaj to zdaj pomen, da na preteklo porabo je stevec zmeril porabo taksne moci in zdaj se bo to smatralo za drugo leto kot dogovorjena moc in se bo na te stevilke obracunavala obracunska moc? 
Kak so prisli do teh stevilk me zanima, a to je max. moc ki smo jo vlekli v preteklosti iz omrezja, ali je to neko povorecje v dolocenem bloku? Verjetno je to max. ze to se mi skor mal velik zdi, da bi vleklo skor 6kW. Ceprav ja, to sta dva sporherta pa se en pralni stroj zram, sam kak prvi blok je najdrazji kolk sem gledal, se pravi od sedmih do dveh pa od stirih do osmeh popoldne pa takrat imamo mi najnizjo moc, sej fajn sam logicno mi pa ni, da je v vseh ostalih blokih oa enako, se pravi tudi ponoci. Ker mi zdaj nismo neki ponoc prali pa to, ker imamo enotarifni obracun, in je blo vseeno. 
A kdo ve, kak so prisli do teh stevilk?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Turbo - 22.9.2023

Gledalo se je preteklo porabo 15 min meritve od 1.11.2022 do vključno z 28.2.2023 24:00. 
Izračunana moč v posameznih blokih je povprečje treh maksimalnih 15-minutnimi moči doseženih. Povprečje v drugem bloku o ti izračunali 5,7kW, dejansko si lahko dosegel celo čez 6 kW. Pojdi na mojelektro.si/login in si lahko pogledaš vse meritve.
Pa še to govorimo o povprečni moči v 15-tih minutah. To niti ni dejanska hipna moč. Če bi 10 minut porabljal 10 kW in nato preostalih 5 min samo 1 kW, je povprečje v 15 min periodi 7 kW

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - mišek2014 - 22.9.2023

Sam potem mi ni jasno kak so v nocni tarifi dobili povprecje 5,7kW.
Ali je prvi tarifni blok nocni, se pravi najcenejsi. Kolikor sem iskal po spletu, je prvi blok tist najdrazji in potem do petega, ki je najcenejsi

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 22.9.2023

Višji blok ne more imeti nižje moči od nižjega. Tako imaš prvi blok na 4,6 kW in drugi blok na 5,7 kW. Ker v tretjem, četrtem in petem bloku nisi presegel 5,7 kW so vsi bloki enako kot drugi blok, čeprav si mogoče v posameznem višjem bloku dosegal le 1 kW.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 24.9.2023

In potem vse tiho je bilo, nič več novic?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 24.9.2023

Omrežnino za moč boš plačal več, jebeno več Le kaj bi še rad vedel?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - mišek2014 - 25.9.2023

Se pravi pri teh meritvah so 15 min intervali, ce slucajno presezes to moc bos placal dodatek, a pol ce bi hoto recmo cirkolarko za drve zagnat, ko ma gor motor 7,5kW mors ahtat da prvec ne tiscisc na sajbo ali pa imet stoparco zram, pa 10 min zagat, pa ugasnit za 5 min, potem pa ponovi vajo ?? mater kam smo prisli ?
Kaj bo pa z energijo, pri teh tarifnih razredih je govora o omreznini in obracunski moci, kaj pa energija, a tam potem avtomatsko pade sistem dveh tarif kot je bilo zdej in bo isto pet razredov? In od marca naprej bomo potem vsi na teh petih tarifah, ne glede kako je bilo do zdaj, eni so mel dvotarifni obracun, eni pa sam enotno tarifo? 
Vse povsod se govori o omreznini, nic pa ne povejo kaj bo pa s energijo? Men je logicno da bo potem tam tudi isto razredov ali pa tam ne bo razredov in bo skoz ista cena.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 25.9.2023

Če bo pri trgovcih z elektriko vse ostalo kot je sedaj pol bo zgolj zaradi omrežnine za prenešeno energijo različna skupna cena kWh preko dneva. Od 7...14 in od 16...20 ure bo skupna cena višja kot med 6..7. 14...16 in 20...22 uro. MT tarifa pa bo enako kot sedaj- med 22 in 6 uro. Bo pa cena različna poleti in pozimi (višja).
Seveda pa taubi in njegov energetski sektor rabi denar in bodo trgovci kar hitro prilagodili tudi neto cene elektrike tem novim blokom omrežnine.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 25.9.2023

Sosedu so ravno te dni zmontirali 11 kW polnilnico za EV.
Jupi, kaj bo veselo. Bo imel v vseh blokih kakih 15 kW.

Tle se pa debatira okrog ene TČ, ki žre kilovat in pol, pečici ali pralnem stroju.
Kdaj se bo pralo in podobne norosti.
Sosed bo pa cele dneve žgal kable s svojima dvema EV.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 25.9.2023

Bo pač kmalu ugotovil, da EV ni tako poceni niti za uporabo (za nakup že ve da ni).

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 25.9.2023

Yep, unga hudiča je kupil, iX.
Dobro, ta se verjetno res ne bo sekiral za račun za elektriko.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 25.9.2023

oneh,zakaj več? 7kw je bila po starem sedaj pa imam 5,5kw torej bo manj ali kako?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 25.9.2023

Kako...