PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 18.11.2011

feliks Napisal:1. kako moč oz. velikost radiatorja vpliva na porabo ? 100 enot na 500 W radiatorju najbrž ni enako kot 100 enot na 1000 W radiatorju ?

2. kako preveriti ali je monter uporabil pravilne moči radiatorjev, če pa na specifikaciji obračuna tega podatka ni ?

3. predvidevam, da bo račun manjši kot prejšnjo sezono, saj od šestih radiatorjev uporabljam samo 2, enega pa zelo redko. Kakšne izkušnje imate s tem ?
.

1. logično da se upošteva velikost (bolje: moč) radiatorja! Delilnik zgoj meri temp. razliko..in bo nameril npr. 100 enota na največjem in najmanjšem radiatorju, če bosta oba enako odprta. Torej enot bo isto, se bojo pa potem preračunale na moč radiatorja.

2. to je pa porblem, ker je vprašanje če bi lahko rpišel do teh podatkov...bi se pa bilo treba zmenit z upravnikom, da pridobi te pdoatke od upravljalca delilnikov,..da jih pregleda vsaj 'nadzornih nekaj' v bloku.

3. Če so pri hiše 3 avti, pa se vsak vozi na šiht s svojim avtom...potem pa se vsitrije začnete vozit z enim. Se ti zdi dabosta kaj prihranili?

Mi je prav smešno, kako so ljudje na novo ugotovili, da se da shajati v stanovanjih s konkretno manjšo porabo toplote..prav neverjetno! Ravno sodelavec razlagal (stolpnica) kako imam zdaj samo 1 raditor odprt (od 5-ih), pa kao uporablja klimo za ogrevanje in da se čez noč malo bolj pokrije, da ga ne zebe :twisted:

Samo ko ljudem omeniš dabojo plačali točno toliko, kot bojo porabili, so vse neverjetno varčni...prej pa nikakor naredit kaj v tej mseri - vedno je bil problem sosed, ki nič ne naredi. Tako da...s tega vidika je država naredila idealno stvar!

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 18.11.2011

Citat:meri ta kalorimeter razliko med temperaturo radiatorja in temperaturo prostora.
Oglej si katalog radiatorjev - izračun toplotne moči. Toplotna moč radiatorja (že znan tip, velikost, ...) je odvisna samo od temperature vode in temperature prostora. To dvoje delilnik meri in izračuna toplotno moč. Če tvoj prostor rabi večjo moč, jo moraš dodajati na drugi način. Če trenutno ne rabiš toliko moči (likanje, kuhanje, ...) pa zapreš ventil radiatorja, se bo znižala temperatura radiatorja - zmanjšala izračunana toplotna moč.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Brodolomec - 19.11.2011

MOJ PROFIL LAHKO BREZ ZAMERE IZBRIŠETE TAKO KOT BRIŠETE POSTE.JAZ NISEM NOBENA KOKOŠ,DA BI TIPKAL VPRAŠANJE ZA NEKAJ KAR ME ZANIMA SAMO IMAJO NEKATERI TUKAJ MOČ,DA BRIŠEJO VPRAŠANJA!!!!!! l.P

Re: Svarilo pred delilniki toplote - minimisko - 22.11.2011

Lp
Mene pa zanima ali ste delilnike, ki jih imate v stanovanju plačali sami, ali iz rezervnega sklada. Pri nas se ravno pogovarjamo okoli tega Predlog je, da delilnike plača vsak sam, ostale stroške v zvezi z vgradnjo, pa iz rezervnega sklada saj nas je bilo več kot 75% za vgradnjo.
Problem je, ker nekatri imajo v stanovanjih 3 radiatorje, nekateri pa 6 in več, zato bi bilo plačilo iz RS nepošteno do tistih z 3 radiatorji.

PS
Forum spremljam že dolgo časa in sem dobil od vas že veliko koristnih nasvetov, sedaj pa sem se odločil še pisati.
Pozdrav

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 22.11.2011

Citat: nekatri imajo v stanovanjih 3 radiatorje, nekateri pa 6 in več, zato bi bilo plačilo iz RS nepošteno do tistih z 3 radiatorji.
Morda je tudi nepošteno, da tisti z večjimi stanovanji plačujejo v rezervni sklad več kot oni z 3 radiatorji?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 22.11.2011

minimisko Napisal:Lp
Mene pa zanima ali ste delilnike, ki jih imate v stanovanju plačali sami, ali iz rezervnega sklada.

Mi smo plačali sami..upravnik je pobral preko svoje položnice v 3 obrokih.

Rezervni sklad je za investicije in popravila. Kar se meni nakup delilnika ravno ne zdi.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 22.11.2011

No nas blok se z lanskih 23+ ohladil na 20+. Ocitno je se nekdo poleg mene zaprl radiator.
Ni mi pa jasno kako so se meni pojavile neke cifre na delilniku, ce pa imam radiatorja zaprta. Poleg tega me tudi zanima kaj prikazujejo ti famozni delilniki. Moram upravnika oziroma monterja vprasat. Ura in T sta mi jasna, ostali niti ne.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Popravila na domu - 22.11.2011

@žerjavar in @minimisko,
v rezervni sklad se vplačuje z ozirom na idealni delež lastništva objekta etažnega lastnika. Zakonsko pa so določeni najnižji zneski vplačil po m2 glede na starost objekta.
Tam, kjer je upravnik dovolil izplačilo stroškov montaže in delililnikov iz sredstev rezervnega sklada...je ravnal protizakonito. Zakonito bi morali sklep sprejeti na zboru EL in ga vnesti v načrt vzdrževanja. Upravnik bi potem bremenil EL znotraj njegove višine vplačanih sredstev v RS, za število pritrjenih delilnikov.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 1.12.2011

minimisko Napisal:Lp
Mene pa zanima ali ste delilnike, ki jih imate v stanovanju plačali sami, ali iz rezervnega sklada. Pri nas se ravno pogovarjamo okoli tega Predlog je, da delilnike plača vsak sam, ostale stroške v zvezi z vgradnjo, pa iz rezervnega sklada saj nas je bilo več kot 75% za vgradnjo.
Problem je, ker nekatri imajo v stanovanjih 3 radiatorje, nekateri pa 6 in več, zato bi bilo plačilo iz RS nepošteno do tistih z 3 radiatorji.

PS
Forum spremljam že dolgo časa in sem dobil od vas že veliko koristnih nasvetov, sedaj pa sem se odločil še pisati.
Pozdrav

Ja kar se tice sklada, najprej je treba vedeti, da je to se zmeraj tvoj denar, ker oni delajo toliko reklamo, da ki placa nek rezervni sklad, kot, da je to kao zastonj, toda ni, ker to je prakticno legalna kraja denarja!!!! In to pocnejo tudi z nasimi davki, itd.. in mislijo, da ki lahko kr kradejo, ker to je itak financirano z davki, torej zastonj, sola, itd...

SICER PA JE ZARES ODLICNA PRIPOMBA, KER NI PRAV, DA SE PLACUJE IZ SKLADA, SICER PA SPLOH NI PRAV, DA SE MONTIRA TE DELILNIKE, KER TO JE ZAME LAGALIZIRAN KRIMINAL PAC, KAR SEM VECKRAT ZE OMENIL, KER NEKDO IMA VELIK PROFIT Z TEM. SICER PA CIMMANJ RADJATORJEV IMETI V HISI, TAKO, DA SE PRESPARA NA DELILNIKIH, NA ODCITAVANJU, TER MOREBITNIMI PROBLEMI, SE POSEBEJ ODSTRANITI MANJSE RADIATORJE, KI NE GREJEJO SKORAJ NIC. V KOPALNICI SE LAHKO VKLOPI INFRA PEC PREDEN SE GRE TUSIRATI, ALI SE TO NE.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 1.12.2011

vincent Napisal:
feliks Napisal:3. Če so pri hiše 3 avti, pa se vsak vozi na šiht s svojim avtom...potem pa se vsitrije začnete vozit z enim. Se ti zdi dabosta kaj prihranili?

Seveda se prespara, pri zavarovanju, tehnicnem pregledu, amortizaciji, itd... in to ogromno. Potem pa se prespara glede na to kaksen avto vozis. Ce zelijo presparati bodo vozili tisti avto, ki jim popije najmanj bencina, saj pri avtih vsaj ves kaksna je dejanska poraba avta, ceprav je potem tudi odvisno od cloveka koliko ima tezko nogo, ko da po gasu.

No pri radiatorjih je pa tako, da zal ne poznamo dejanske porabe radiatorjev, toda raje vidim, da mi dela 1 velik radiator, kot vec majhnih, ker vprasanje, ce oni znajo pravilno izracunati moc radiatorja, sploh, ce imajo ljudje razlicne tipe radiatorjev. Se posebej pa je problematicno odcitavanje radiatorjev, ce po pomoti odcitajo oni 100 enot banan iz malega ali velikega radiatorja, ker verjetno steje enako stevilo banan ali karkoli ze stejejo teji delilniki, samo pol oni vstavijo neke korekcijske faktorje in naredijo celo znanost ven, na koncu pa dobis samo racun za placat.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 2.12.2011

Zgolj radovednost.
Citat: ker vprasanje, ce oni znajo pravilno izracunati moc radiatorja, sploh, ce imajo ljudje razlicne tipe radiatorjev.
Ali je monter prinešeni delilnik samo zmontiral? Ali ga je morda kaj posebej nastavil (programiral) - preko računalnika, iz tabel različnih radiatorjev, ... glede na tip in velikost radiatorja?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - malix - 13.12.2011

Namesto da se bojite delilnikov, raje preštudirajte fizikalne zakone toplote, s tem boste iz radiatorja potegnili maximalni izkoristek toplote in privarčevali.

Pod radiator si postavite mali namizni ventilator.
Ta bo poskrbel za boljšo konvekcijo toplega zraka, zaradi tega se bo prostor veliko prej segrel.
Za enak učinek toplote v prostoru rabite veliko manj vhodne toplote.
Ob enem pa toplotni senzor na delilniku zazna manjšo razliko temperatur Smile

Primerjava prihrankov je velika:
Krajši čas gretja, večja konvekcija in toplotno udobje....

Res je, da se malce poveča položnica za elektriko (10W ventilator) vendar je skopni račun v prid varčevanja.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 13.12.2011

malix Napisal:Namesto da se bojite delilnikov, raje preštudirajte fizikalne zakone toplote, s tem boste iz radiatorja potegnili maximalni izkoristek toplote in privarčevali.

Pod radiator si postavite mali namizni ventilator.
Ta bo poskrbel za boljšo konvekcijo toplega zraka, zaradi tega se bo prostor veliko prej segrel.
Za enak učinek toplote v prostoru rabite veliko manj vhodne toplote.
Ob enem pa toplotni senzor na delilniku zazna manjšo razliko temperatur Smile

Primerjava prihrankov je velika:
Krajši čas gretja, večja konvekcija in toplotno udobje....

Res je, da se malce poveča položnica za elektriko (10W ventilator) vendar je skopni račun v prid varčevanja.

Tole je v bistvu goljufanje. Na tak način se poveča toplotna moč radiatorja in s tem se zavede delilnik, ki je nastavljen naravno konvekcijo. :twisted:

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 14.12.2011

Merlin1 Napisal:
malix Napisal:Namesto da se bojite delilnikov, raje preštudirajte fizikalne zakone toplote, s tem boste iz radiatorja potegnili maximalni izkoristek toplote in privarčevali.

Tole je v bistvu goljufanje. Na tak način se poveča toplotna moč radiatorja in s tem se zavede delilnik, ki je nastavljen naravno konvekcijo. :twisted:
Končno smo tam. Ko nas udarijo, uradimo nazaj, ko nas goljufajo, vrnemo dvojno.
Sedaj pa je tema odprta za nasvete, kako legalno prelisičiti delilnik. Dovoljeno je vse, kar ni prepovedano, torej brez posegov v delilnik.
Kaj je najbolje: ventilator, mokra krpa, mikrovalovka, alu folija...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 14.12.2011

Citat:Končno smo tam. Ko nas udarijo, uradimo nazaj, ko nas goljufajo, vrnemo dvojno
Očitno si malce v zmoti.
Ne vem, koga misliš, da vas je udaril - prav gotovo ne svojih sosedov v bloku. Z malim varanjem točnosti delilnika pa boš goljufal svoje sosede.
Kdorkoli dobavlja toplotno energijo za ogrevanje večstanovanjske hiše je postavil ceno in način merjenja porabljene energije za blok kot celoto. Na višino tega plačila delilniki ne vplivajo. To ceno morate plačati vsi stanovalci. Delilniki so samo pomoč, da bi si stroške "pravično" razdelili med seboj.